Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Alko?

Výběr: a2a2a
13. 11. 2004
29
25
11020
Autor
Vaud

Sám nevím...

Sám nevím, proč mně  to štve. Je mnoho horších věcí. Budete mne kamenovat, ale přesto se do toho pustím. V obchodě za pokladnami jsem si koupil časopis. Prý přispěju na nemocné děti. Fajn. Uvnitř Aneta (věk 17 let) a připíjí si na své vítězství.  Sektem. Dejme tomu. Vzpomínáte na začátek Superstar? Patnácti- a šestnáctiletí kluci jdou  před vystoupením na panáka, aby neměli trému. To vše za asistence kamer. Naprosto bez problémů.  Pak se dozvídáme z bulváru, jak někde v baru nějaký VIP teenager zakalil. Jsem snad nepřející? Nebo jim závidím? Já fakt nevím. Možná bych měl zajít k nějakému psychoanalytikovi, aby mi to vysvětlil. Přitom můj vztah k alkoholu je veskrze kladný. Přednáším o víně. A rád!  Dobré víno je nejlepší kámoš! V peněžence nosím kartičku se slevou na nákup pro věrné zákazníky..  To už musíte něco vypít, abyste ji dostali. Jen si nedovedu něco takového představit třeba v Americe.  Záběr opilého šestnáctiletého (byť VIP) by přivedl podnik ke krachu. Jo, zas ta Amerika.  Tam by nejraději zavírali holky i za opalování nahoře bez. Jasně!  Jsou netolerantní, prudérní a kdoví co ještě.  Ale přesto… A navíc už slyším vaše argumenty. „To seš vážně tak naivní, že si myslíš, že nikdo v tomhle věku nechlastá?“ „Nejsem!“  „A nefetuje?“ „Nejsem!“ Dobře,  sám jsem taky nečekal s první kocovinou na plnoletost. To asi každý. Spíš mne udivuje ta tolerance společnosti. Nikoho ještě nenapadlo, že by  mohlo být špatné obdivovat opilé teenagery v televizi a v novinách! Připadám si dost trapně. Jsem asi jedinej.

 

         Každý by si asi měl nabít hubu sám. Jednou určitě. To je jasná věc. Ale.. soused zabil v opilosti tři lidi. Autem. Doma na něj už několik let čeká žena a dvě děti. Rodiče těch dětí, které smetl z chodníku se už nedočkají. Pak jsem taky resuscitoval na ulici. Borec rozvážel spolužáky po třídním srazu. Měl deset piv, půjčenýho bavoráka a na zadním sedadle nejhezčí holku ze třídy.  Náraz do sloupu jí skoro utrhl hlavu.  Přesto se mi jí povedlo zresuscitovat. Žila ještě dva dny. Byla moc krásná. Byla…. Celou půl hodinu co jsem tý holce dával umělý dýchání jsem cítil její parfém. Měl jsem ho pak s její krví na svém obličeji a na všem co jsem měl na sobě. Ještě dnes, kdybych ho ucítil, by se mi vybavil její obličej. Pak za mnou přijela její maminka, abych svědčil u soudu  Seděla u mne v kuchyni s  kabelkou na klíně a něco mi povídala. Nevím co. Cítil jsem jen ten parfém. Stejný parfém. Zřejmě si tenkrát půjčila maminčinu voňavku, aby udělala dojem na největšího frajera ze školy.  Víš, máma vždycky tak pěkně voněla…  To se už nikdo nedozví. Nikdy.

Musí si každý nabít hubu tak strašně?

 

Napište mi:  

Když chlastaj a fetujou všichni teenageři odjakživa, proč to neukazovat v televizi? Takový je obraz světa. S tím nic nenaděláš. Televize, noviny nebo  bulvár obraz reality jen zachytí a pošle ho dál. Něco měnit a tvářit se, že to tak není je pokrytectví.  Nebo je to  jinak? Jak?

 

To bílý co se mi chladí dole už bude asi akorát.  Jdu si dát dvě tři deci, abych rozehnal vzpomínky.    


25 názorů

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Jasně. Musíš to hlídat. Chce to to hned stočit, až spadne pěna z primárního kvašení. Čéče, je to fakt dobrý a dostal jsem chuť na další... No, aspoň potrénuju sílu vůle a snad přežiju na tom kupovanym... :-?

Vaud
09. 02. 2010
Dát tip
teď jsem ve Švajcu, ale budu teď hodně rozlítanej, tak to nechám až bude víc klídek

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Tak si to nech poslat... Minimální náklady a návratnost okamžitá. Teď jseš kde?

Vaud
09. 02. 2010
Dát tip
až budu chvilku dýl doma, tak to možná zkusím tady se vyrábí pivo osmička :-)

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Začni. Smícháš zakoupenou směs s vodou ve velkym hrnci. Naleješ do sudu s dost velkou dírou, aby se pak dala sebrat sběračkou pěna. Ne kanystr. Doleješ vodou na požadovanou stupňovitost. Přidáš kvasnice. Počkáš tejden. Sebereš pěnu a vhodně stočíš, nebo vopatrně sleješ do PETek s troškou cukru. Počkáš. Vopatrně nalejváš do sklenic a vychutnáváš... Na dně flašek je toška bordelu, ale ten je vcelku dobře přichycenej, navíc nijak výrazně neškodí chuti. "Sušený pivo", respektive suroviny nepodléhaj' clu, ani dalším omezením. Naše český pivo si teda můžeš vozit všude po Evropě a to za nižší cenu, než supermarketová zde a s lepší kvalitou... Pivo je totiž nefiltrovaný. Znalci tvrděj', že filtrací pivo ztrácí na chuti. Prodlužuje to ale záruční dobu, což nepotřebuješ...

Vaud
09. 02. 2010
Dát tip
já snad začnu vařit :-))

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Navař pivko a kamarádi se ti ani nevejdou do baráku! :-)))

Vaud
09. 02. 2010
Dát tip
já teda zrovna piju pivko, co jsem tu měl pro návštěvu, jinak doma piju skoro výhradně víno k pivku potřebuju kamarády :-)

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Vaude, ty mizeróóó...! :-))) No jasně, že jsem to nevydržel a vochutnal! A super! Pouze ještě asi neskončilo sekundární kvašení a mělo to málo oxidu uhličitýho. Asi něco mezi českym a anglickym pivem. I tak je to daleko lepší, než kupovaný. Dal jsem míň vody, tak to má sílu vodhadem něco kolem 14°. Asi vo tom něco napíšu...

Vaud
09. 02. 2010
Dát tip
Okolní pivovary se už třesou strachy :-)) - to jsem zvědav, jak Ti to bude chutnat. Každopádně fandím domácím kutilům!

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Až budu něco vědět, tak se ozvu. Zhruba 7-10 dní to má kvasit v sudu a pak stočit do flašek a cca 2-3 tejdny nechat uležet. Vykvašeno mám a stočil jsem před tejdnem a teď jen čekat... :-(

Vaud
09. 02. 2010
Dát tip
my jsme doma vařili pivo, když jsem bydlel v Africe - ale byl jsem malej, tak netuším, jestli se to dalo pít :-)

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Methanol, nevim proč, vzniká až při destilaci kvasu a to zejména při jeho připálení. Aspoň tak mi to nějakej "palič" tvrdil. Zdá se mi to ostatně celkem pravděpodobné s ohledem na postup při záměrné výrobě dřevního lihu. Neni mi známo poškození zdraví methanolem při konzumaci piva nebo vína. Výroba probíhá ze zakoupených surovin určených pro tuto aktivitu a podle návodu. Je to běžný a snadný. Zadej třeba "domácí vaření piva". Je tam dost odkazů.

Vaud
09. 02. 2010
Dát tip
tak doufam, ze neoslepnes! :-)

FAE BOMB
09. 02. 2010
Dát tip
Asi to neni moc k věci, ale pustil jsem se do domácího vaření piva. Je to věc legální a celkem snadná. Doporučil bych to i nezletilcům. Chlastat budou stejně, tak ať maj' aspoň koníčka. Pivo navíc tolik neškodí, jako jinej alkohol. Chce to ještě tak tejden uležet a pochlubim se s výsledkem. Zatim to probíhá dobře... :-)

jejdavilda
14. 10. 2009
Dát tip
*

Podle mě za to může hlavně to, že si těch dětí doma nikdo nevšímá a oni se toulají bůhví kde a dělají bůhví co. Kdyby se o ně doma někdo víc staral a sledoval, co dítě dělá a jak se chová, tak by to bylo úplně o něčem jiném...ale to už sme zase tam, kde končíváme tak často a sice, že k sobě nemají lidi tak blízko jako dřív a to ani v rodině. *

Syd no pot? No, nevím jestli se Octopus Syd nepotí... - možná když je tu jako Teta Jozef :-D

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
kajak je super, jen mě ho nebaví tahat domů zpátky :-) a je to sit on top, tak s ním nejde dělat eskymák

tak to by mě nebavilo - to ježdění na kajaku :_D neumím toho..kosmonauta... nebo je to eskymák? Nevim.. :-D

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
jezdím na kajaku (a teď tu i pracuju - ve výzkumu)

:_D a cože vůbec děláš pořád v cizině?

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
vodní dýmka je taky moje oblíbená :-) ale tady ze Španělska se zdá, že chlastáme úplně strašně ještě, že se tu povalují všude opilí Angličani, kteří pijou ještě víc :-)

Nepiju (jen na střední jsem hrál opilého, aby dal na intru vychovatel dýchnout mně a moji ožralí kamarádi se mohli nepozorovaně dopotácet na pokoje) . Nepiju alkohol. Když už ho piju, nepiju pivo. Když už piju pivo, jedině granáta :-D Když se mě ptají zdali piju a chci si zahrát na inteligentního mladého člověka, říkám že piju jen dobré víno. Nikdo už ovšem netuší, že nejlepší víno jaké jsem kdy pil bylo spolužákovo domácí rybízové. Patrně by ztratili iluze o mém žebříčku hodnot, co se týče alkoholu. Nejsem ten typ, co kvůli společenské "prestiži" dělá i to co nechce - nepiju a nekouřím cigarety, protože mi to nechutná. Vodní dýmku si dám i když je mnohem škodlivější :-D Eh...moc dlouhé, že? Pardon

Yeziiinka
22. 01. 2006
Dát tip
Já vím, že teď už brousím ve dva roky starých dílkách, ale čtu je poprvé a mám potřebu se k nim vyjádřit. Tady s Tebou naprosto souhlasím, je to přesně tak, že si nikdo nemůže dělat iluze o nevinnosti mladých lidí, když jsme všichni byli stejní, ale není prostě možné, aby média ukazovala bez zřetelného sdělení, že jde o přečin a špatnou věc (a tedy podporovala a propagovala) jakoukoli protizákonnou činnost (což nalévání alkoholu dětem a mladistvým rozhodně je). A protože jde o ty mladistvé a děti a jejich inspiraci a motivaci, je to blbě na kvadrát... *****!

Ariela
29. 12. 2005
Dát tip
tu na Slovensku je to skoro sport...poznam davy stredoskolakov, ktori by vypili aj poslednu kaluz :(( ja si dam obcas fajne vinko alebo kalistek myjavskej slivovice, co nebohy stary otec kedysi vypalil :)) vsetko s mierou, na zdravie :) *

basnikalex
01. 07. 2005
Dát tip
Já jsem si ještě naštěstí hubu nenabila, je mi 18 a ještě jsem alkoholu nepřišla na chuť. Američani jsou hrozní pokrytci nejen co se týče alkoholu... Úvaha se mi líbila. TiP

Toxman
10. 06. 2005
Dát tip
Trošku od tématu: Nejen alkohol za volantem zabíjí. I bezohlednost (převážně vysoká rychlost a nerespektování nejzákladnějších dopravních předpisů) zabíjí mnohdy stejně účinně.. :-( Jinak samozřejmě * :)

Vaud
21. 03. 2005
Dát tip
Dolente - až pojedu přes Vary, tak zajdem ne Bechtěrevovku :-)

Dolente
12. 03. 2005
Dát tip
Piju ráda a často a dost :o), přesto si myslim, že máš v lecčem pravdu. Skvělá úvaha t* + klub

Markel
13. 02. 2005
Dát tip
Nutí to k zamyšlení, pěkně napsáno - T

Vaud
13. 02. 2005
Dát tip
Diky!!

sicco
20. 12. 2004
Dát tip
ale ježišmajra, kolik teenejdžru se dívá na televizi a bere si s ní vzory. Já teda nevím, umě byla vždycky největší motivace poslouchat rozhovory takových těch správných pohodářů v tramvaji. Kecali jak se super skalili a co zažili a tak. To jsem si říkal sakra já chcu taky. Jen jsem rád, že jsem s chudších vrstev, takže svoje auto jsem v tý době neměl, ale kolo jsem rozbil dobře, i hlavu a trožku jsem rozbil i jednu slečnu. Ale hold zkusit si to musí každej, takovej je život a podle mě čím dřív si tím projde tím líp.

sicco
20. 12. 2004
Dát tip
jinak je to napsano velmi procítěně a člověka to nutí hodně myslet.

Vaud
20. 12. 2004
Dát tip
sicco - zrovna jsem zlikvidoval služební VW Passat při srážce se srnou na dálnici ve 130km/h. A jak jsem byl rád, že jsem nepil, protože bych to celý cáloval ze svýho! Jo a taky jsem rád, že jsem živej a relativně zdravej... :-)) Což se o nebožce srně ani o VW Pašíkovi říct nedá.

j_i_r_i_k: ...že téměř nikdo nečekal s první kocovinou na plnoletost snad ještě neznamená, že je v pořádku, aby děti pily tvrdý alkohol před televizními kamerami za tichého souhlasu a snad i obdivu společnosti, tedy především dalších dětí, kterým mají být idoly – vzory (?) (!). Upřímně řečeno mě to taky trochu šokovalo & jsem rádo, že to někdo hodil na písmáka takto zdařilou formou. & k

j_i_r_i_k
28. 11. 2004
Dát tip
Slůůůníčko: Mno, pokud je v této zemi folklórem, že se mladiství co chvíli zlískají jak dobytek a není to jen tato generace, ale táhne se to už nějaký ten pátek, co je šokujícího na tom, když se tento společností všeobecně tolerovaný jev (kdyby ne, dělo by se tak v takovém měřítku? Kde by ten chlast vzali?) objeví ve zprávách? Není neúměrná dávka pokrytectví v názoru, že sice v této zemi pije každý, ale v televizi by měly být vzory, které "nekouří, nepijí, sexuálně nežijí" (aspoň dokud nevstoupí do manželství :) )? Televize ukazuje realitu a pokud Tě šokovalo, cos vidělo v televizi, šokuje Tě tento svět a upřímně právem, mě taky šokuje, když jdu po ulici a parta čtyř žáků čtvrté třídy se na mě obrátí s nevinným úsměvem a otázkou, zda třeba nemám cígo... Ano, něco je rozhodně špatně, ale nezačíná to televizí, začíná to výchovou a obecným přístupem k životu ve společnosti...

j_i_r_i_k: Nemluvilo jsem o zprávách, ale o Superstar. Pokrytectví? Možná. Nemyslím ani tak: tvářit se, že co je zakázané, neexistuje, jako spíš: netvářit se, že je to v pořádku. & dík za rychlost & pohotovost v diskusi:)

zapomněno na avi:(

j_i_r_i_k
28. 11. 2004
Dát tip
Slůůůníčko: Aha, Superstar, tady budu mít trošku nevýhodu, bo se nejedná o pořad, kvůli němuž bych měl potřebu zapínat televizi... Ovšem i tady platí, že ti, co bojovali o titul nejvyšší, byli "zástupci lidu", ničím se nelišící od ostatních teenagerů, až na to, že někteří umějí zpívat... A tudíž to, co prováděli, byl odraz toho, co mladí provádějí... To, že Nova toto jejich počínání ukázala (a zřejmě i vesele komentovala), je z mého pohledu vcelku pochopitelné, Nova je televize komerční a chce se zalíbit, kdyby byla Superstar ve stylu kandidáti způsobně sedí na židlích a čekají, až na ně přijde řada, poté se zvednou, odzpívají a jdou si zase způsobně sednout ke svému džusíku, tak by prostě zdaleka tolik nezabodovala... Mladí se chytliu, protože viděli, že tam zpívají jedni z nich, mohli si představovat sebe na jejich místě... Uznávám, že je dost smutné, když jsou tím pojítkem neřesti společnosti, ovšem tomu tak prostě je... A k tomu netvářit se, že je to v pořádku - OK, je možno zaujmout postoj "vy, mladí, uvědomte si, že není správné, když ještě ve vývinu kouříte a chlastáte, i když, přiznejme si, ono to dřív nebylo jinak, ale vy byste měli být moudřejší než my..." Jo, třeba to zabere... A děkuju já, rád se pohádám na jakékoliv téma, jen tak protřídím své myšlenky a zahodím ty, co neobstojí...

j_i_r_i_k
25. 11. 2004
Dát tip
Hmmm, asi Ti to taky nesmetu, ale něco přece... "Dobře, sám jsem taky nečekal s první kocovinou na plnoletost. To asi každý. Spíš mne udivuje ta tolerance společnosti." Zní Ti tohle dobře? Jedním dechem říkáš, že vcelku každý měl kocovinu před plnoletostí (patrně kromě zapřísáhlých abstinentů) a zároveň se podivuješ nad tolerancí společnosti, té společnosti, kde drtivá většina pije od x-nácti, kde x je pod osmnáctkou - čemu se tedy divíš? Společnost se vyvíjí směrem, který nastolila v bodě svého zrodu, když jedna generace pije jak duha, kde by vzala motivaci, aby druhá abstinovala do nějaké věkové hranice? Kde by měla vzít společnost sílu či vůbec motivaci řešit něco, co jí přijde normální? A když upustíme od naivního přístupu řešení problému a omezíme se na represivní opatření k mýcení následků, kdo přijme tvrdé zákony postihující opilíé řidiče, když se nám támhle poslanec nalité jak dělo vybourá na rohu? Chceš po našich zástupcích, aby na jednu stranu aktivně působili proti alkoholu a na druhé straně si v soukromí dopřávali dle libosti? Chceš z nich mít pokrytce, jejichž pokrytectví je jasně vidět? Ne, k tomu nikoho nepřesvědčíš... Chceš, aby naši zástupci byli abstinenti? No, pak hodně štěstí s hledáním... Ano, sezení v hospodě je český národní sport (výborný k sledování druhého a třetího národního sportu - fotbalu a hokeji) a pivko k tomu přece patří, i deset pivek k tomu patří... Toť všeobecný názor... A na té vesnici vskutku není alternativa, ostatně ono ani ve městě moc ne, podíváš-li se na finanční stránku věci, tři pivka za pade se snesou spíš než divadlo za dvě stovky... Jak chceš v takové společnosti něco dělat? Podívejme se na USA - ano, tam to s alkoholem mají vychytané... Ale zkusme se taky zamyslet nad vztahem k řízení - lidé jezdí autem i k pár stovek metrů vzdálené restauraci, lidé prostě jezdí autem všude... V takovém prostředí už ani není možné, aby se po ulicích pohybovali nalití výrostci, počty mrtvých a zraněných by totiž byly řádově větší... Co tak se na věc podívat z trochu jioného úhlu - komu se dnes vydá řidičák? Vcelku komukoliv, jistě každý známe historky o tom, jak šel někdo z kalby dělat řidičák, ještě trochu nametené, a dostal ho... Co tak zpřísnit podmínky pro vydání řidičského průkazu? Opilý člověk přinejhorším pozvrací nároží, nebezpečný je v kombinaci s autem... A to je to, k čemu jsem chtěl asi dojít - opilý člověk za volantem je prokazatelně nebezpečný - ale k tomu je potřeba jednak alkohol a druhak právě to auto, nedá se i tady najít něco nezdravého?

j_i_r_i_k
25. 11. 2004
Dát tip
Fuj, omlouvám se délku předchozího příspěvku a smekám před všemi, kteří se dostali na poslední řádek :)...

Vaud
25. 11. 2004
Dát tip
Co si myslíš o opilém cyklistovi? To je přeci norma. Když jdeš na koledu nebo do hospy, tak ne abys jezdil autem. Vem si kolo! Neznám moc potrestaných opilců na kole, ale vím o několika přejetých..

Elyn
25. 11. 2004
Dát tip
to jsem asi neměla číst na dobrou noc, co? ..a jinak souhlas...

j_i_r_i_k
25. 11. 2004
Dát tip
Mno, těžko se hádat, když vařím z vody a Ty máš ze své profese zkušenosti více než bohaté, doteď mě cyklista ani nenapadl a ani si neumím představit stav, kdy je někdo sice schopen sednout na kolo a držet balanc, ale zároveň už není schopen nepřejet chodce, mi to nějak nesedí... Ale budu věřit Tobě než svým úvahám, člověk je odolná bestie a možná je leccos... A co si myslím? Že kdyby si všichni vzali místo aut kola, bylo by těch zraněných/mrtvých znatelně méně... Není to řešení, ale je to (IMHO) krok správným směrem...

Dobrý. Závažný téma dokonalou formou, tip.

Vaud
18. 11. 2004
Dát tip
Pivo je většinou stále levnější než nealko. Zatímco u nealka už nevědí jaké minidávky vymyslet (běžně dostaneš jen 0,2 l), tak pivo se pije klasicky po půllitrech... Pokud máš žízeň, tak není co řešit. Jednou jsem si po tréninku chtěl dát malé pivo a hospodský křičel na celou hospodu: "Podívejte se, tenhleten nevypije celý pivo!". Chodlil ke mně pacient, který pil 22 piv za den (což mi příjde dost). Pán byl totiž popelář a o půl devátý měl hotovo a seděl až do zavíračky každý den v hospodě. Ale to neplatí jen o popelářích. Český prezident, aby byl znovu zvolen tak se musí ukazovat v hospodě. Aby tam nasál (mimo jiné) moudrost lidu či co. Takže příkladu od starších se asi mládež nedočká. Znám rodiny, kde dávají pít pivo i malým dětem. "Přece to dítě nebude zapíjet kachnu se zelím kolou!" A tak bych mohl pokračovat do alelujá. Z toho důvodu bych asi nechtěl bydlet tady na vesnici. Chodit do hospody totiž patří už po staletí k dobrým společenským mravům.. a jiná alternativa není. Díky za příspěvky!

Andulka
17. 11. 2004
Dát tip
Skvela uvaha a dobre napsana. Uprimne receno, jsem pila od svych 15, jelikoz alkohol byl vsude dostupny a vzdycky jsme na neho meli penize. Nic se v Cesku od te doby nezmenilo. Ted znam lepsi.....Mas pravdu, v Americe by te pravdepodobne zavreli za to, ze mladymu pod 21 let nalyvas alkohol. Tam se nikdo nedovoli nikomu mladsimu prodat alkohol, protoze nevi jestli mladej je nastrcenej, jestli ho vidi jiny host.......a okamzite by ztratil licenci a dostal velkou pokutu.....takze si to vazne nikdo nedovoli. Rekni ti prihodu. V lete jsem byla v cesku se svym 15letym synem. Nejdrive jsem si myslela, ze ho seznamim s deckama v jeho veku, aby chtel vice jezdit do Ceska, protoze po pravde receno s babickou a dedou mesic...to taky neni ono. A skoro kazdy decko 15-16 se uz namazalo, da si v hospode pivo, chodi sami na koncerty a vraci se po pulnoci domu, zkouselo cigarety, nekteri zkouseli i travu.........Jeden kluk tomu memu vykladal, jak se setkali s kamaradama na silvestra a jak se vozral, a jak s klukama chlastaj.....a ten muj se me cestou domu zeptal....a maticko, proc ja vlastne jeste nechlastam ( maticku ma prevzatou z ceskych pohadek, odkud se naucil cesky.....a chlastani bylo nove slovo co mi tam pochytil.....to jen tak pro vysvetleni, aby sis nemyslel, ze moje dite je retardovany...:-) Takze tak nejak uz neplanuji posilat dite samotny do Ceska, a jsem hrozne rada, ze ho nevychovavam tam. Tady ma plny ruce skoly a treningu, a kdyz jde s klukama jednou , dvakrat tydne ven, tak musi byt v deset doma.....nejak se proti tomu nebouri....protoze ostatni kluci musi byt v deset doma.....Ja vim kde jsou, s kym jsou a co delaji.....a muzu byt v pohode.

Pravděpodobně bych se tady hodně rozpsal, a tak radši jenom stručně napíšu, že naše země a drtivá většina rodin zde žijících, podle mě, vychovávájí děti špatně. A vůbec celková práce s dětmi je tristní. Touha po změně není a když je, tak se prosazuje strašně těžko, protože "není čas, nejsou peníze, nejsou prostředky apd." Nejsmutnější ale je, že to není ani o čase ani o penězích a ani o ničem jiném, než se dozvídáme z médií, ale o troše kultivovaného sociálního zamyšlení. Ale když se někdo zamyslí, tak ho těch zbylých padesát bohužel ušlape. Alkohol je jen jeden z problémů tohoto celého síta. Akorát je vidět více, než ty jiné. Tip

Kolouch
15. 11. 2004
Dát tip
Jak jsi napsal (takový je obraz světa, s tím nic nenaděláš.). Ale možná bych to viděl jinak po nějakým takovým zážitku, jako je ten tvůj.

Borneo
15. 11. 2004
Dát tip
Pravdivé, kruté, leč krásně podané

AFRODITA
14. 11. 2004
Dát tip
taky jsem byla překvapená, když na karnevalu výhrou pro neplnoleté byl alkohol..., čtivě napsaný postřeh

Craerassy
14. 11. 2004
Dát tip
napsal jsi to hrozně silně...tady se ani argumentovat nedá....mládí jsme našli cestu...ukázali a pojmenovali...demokracie...ať už v jakémkoli pojetí...rodina, výchova, společnost....jediné, co můžeme, je to maličký, co doma máme, učit a jak se s tím popereme, je na každém z nás... ****

Vaud
13. 11. 2004
Dát tip
Díky za názory! Nicollete - ono to je v úvahách - ne v povídkách :-))

Nicollette
13. 11. 2004
Dát tip
no vidiš jakej sem trupec :) omluvu přijmi .)

Vaud
13. 11. 2004
Dát tip
V poho! Správně jsi poznala žánr a obohatila diskusi o své postřehy:-)) Jsem rád, že to nikdo úplně neodstřelil... Zatím.

Nicollette
13. 11. 2004
Dát tip
no nevim, zda obohatila :-)))) nestrachuj se, autoré :)

Je otázka, jestli prosté zobrazení náctiletého, kterak se zhulákal, je nějakou adorací tohoto... Zavírat oči před tím, že ty děti halt chlastaj, asi nebude ta pravá cesta.

Vaud
13. 11. 2004
Dát tip
Už jsem resuscitoval i ožralýho starýho bezdomovce co ho někdo srazil a ujel. Je to dost rozdíl.. Od tý doby se pravidelně holím. A snažím se vonět. To kdyby mne musel někdo zachraňovat.

Vaud
13. 11. 2004
Dát tip
Hm, ta holka měla taky hepatitidu B. To taky není fér vůči náhodnému kolmejdoucímu záchranáři. Půl roku jsem pak chodil na přeočkování..

a2a2a
13. 11. 2004
Dát tip
Michale, TIP a VÝBĚR. Jednak je to bezvadně napsané, jednak zajímavý postřeh s tou televizní propagandou a hlavně máš pravdu. Pracuji s alkoholíky, jsou to nemocní lidé, a je zajímavé, jak přesto, že jsou morálně i fyzicky zdevastovaní, jen málokdo to chce změnit. Mám na mysli alkoholíky, které jejich chlast dovedl až do kriminálu.

StvN
13. 11. 2004
Dát tip
Souhlasím s tebou. Možná je chyba, že televize pouze přenáší obraz, možná by k tomu mohla zaujmout postoj. Kdyby například Ondřej Hejma prohodil poznámku ve smyslu, jestli je ten Sámerův tanec na Jacksona nacvičený, nebo se jenom motá po té slivovici. Nevím. To je asi blbej příklad. Mně nevadí, když lidi pijou, v jakýmkoli věku, ale nesnášim lidi, kteří alkohol nezvládají a to je bohužel většina a ne jen těch nezletilých.

Vaud
13. 11. 2004
Dát tip
a2a2a, dream - dík!. Bál jsem se, aby to nebylo moc mentorský a trochu jsem počítal i s nesouhlasem.

Vaud
13. 11. 2004
Dát tip
StvN - souhlasím.

a2a2a
13. 11. 2004
Dát tip
Myslím, že pít v jakémkoliv věku nelze, ačkoliv alkohol snáší dobře, je to prostě krátkozraké a s tím nelze souhlasit

Vaud
13. 11. 2004
Dát tip
Aha, to jsem nemyslel. Spíš jde o to, že se stejným množstvím alkholu v krvi udělá teenager větší paseku než o pár let starší člověk. To je podle nějaké statistiky nehodovosti a úrazovosti.

a2a2a
13. 11. 2004
Dát tip
tak to je v pořádku a pravda

Vespa
13. 11. 2004
Dát tip
Někdy mam pocit, že je to u nás tolerovaný proto, že jsme národ "ochlastů", no, ve světovejch statistikách rozhodně. Vždycky se tu pilo a pít se bude, ale souhlasim, že by to nemělo bejt tak očividný a považovaný za normální.

vesuvanka
13. 11. 2004
Dát tip
Zajímavá úvaha, souhlasím s Tebou... TIP

TommyBoy
13. 11. 2004
Dát tip
Myslím, že sa vplyv televízie a médií vôbec trochu preceňuje. Väčšinu alkoholu, čo som vypil pred osemnástkou, som vypil v prítomnosti osôb, ktoré na mňa teoreticky mali dávať pozor a jasne mi v tom zabrániť - napríklad rodičov. Úprimne, vynechali vás niekedy pri prípitku na rodinnej oslave len preto, že ste ešte nemali osemnásť? Mňa nikdy, aj keď mi ten panák ku šťastiu nechýbal. Veď to bol len jeden, dva, tri... Keď ste sa ráno po nejakej akcii zobudili s ťažkou hlavou, bolo aj niečo viac ako len uštipačná poznámka typu "áááále, mladý pán to včera prehnal, čo?" ? Alkohol je na Slovensku voľne tolerovaný. Možno za to môžu aj média, ale asi nie len tie. V našej rodine sa takto nalievalo deťom dávno predtým, ako sa v telke objavili opití teenageri. Chce to zmenu od základov. "Naučiť" sa piť. Že zmyslom je vychutnať si to, nie strieskať sa do nemoty. Inak samozrejme s úvahou súhlasím. Možno je to presne to miesto, kde by mala zmena začať.

Nicollette
13. 11. 2004
Dát tip
v tom bych vyjímečně souhlasila s StvN. je jedno v jakym věku, pokud to zvládáš. V dnešní době to přichází v patnácti šestnácti - denně vysedávat v hospodě, nejdřív tě položí první pivo, poté druhé, páté, tvrdej alkohol.... no a pak sou dvě možnosti, buď chodit do hospody na kolu, jako já:)) nebo se zběsile řítit tim podělanym dospívánim s flaškou v ruce. Ale zase neni nad to, vzít si vínko někam do přírody, popít, pokochat se, hmm... nějaký to brčko smotnou, taky neni vždy špatné..... no takže tak .) tip, a akorát bych to nějak nedávala do povídek - možná úvahy nebo ostatní, ale povídka ne e....*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru