Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křičet v mlčení

13. 11. 2004
3
0
5482
Autor
Richiee

Mlčeli po víně.
Mlčeli povinně.
Mlčeli svědomitě.
Mlčeli, nechtěli Tě.
Mlčeli v opilosti.
Mlčeli, praští kosti.

A Ty? Křičíš pro výstrahu
pro radost Tvému vrahu.


Delahaye
25. 11. 2004
Dát tip
Richiee : tohle mě zaujalo "A k Šiktancovi... Pokud jsi ho nečetl, tak to není na chlubení, ale trapas. " Můžu se zeptat na Tvůj názor - domníváš se tedy , že pro psaní poezie je nezbytnou nutností dobře znát díla jiných autorů (nejlépe ceněných) ? Neovlivňuje to tedy negativně tvorbu - v extrému až k plagiátorství ? (chápej mě dobře, nejedná se o skrytou provokaci, jen jsem nad tím už vícekrát přemýšlel. A četl jsem několik Tvých děl i kritik a zajímá mě Tvůj pohled). Předem díky za názor a přeju hezký večer..

Richiee
25. 11. 2004
Dát tip
Myslím, že to nemůže být na škodu člověku, jenž se dokáže od vzoru alespoň odklonit. Pochopitelně se můžeme snažit o následování, já bych jednou také rád psal poezii smrti navazující na Halase, Holana a Šiktance, ale zatím necítím potřebný zmar, tudíž se o to ani nepokouším. Ale rozhodně pro mne tito tři platí za nepřekonatelné vzory. Zatím se ještě cítím svázaný s naivistickou tvorbou Ortena, jeho prostředky jsou mi blízké, ale přes to jej nevykrádám. Jde zcela jistě o to, zda chceš být pouhým epigonem (i když výtečný epigon by neměl urazit) nebo vneseš do svých básní něco nového k vyslovenému tématu. Záleží právě na tom kousku Já. Někdy stačí, aby tam to Já bylo jen malinkaté, ale musí být rozpoznatelné. Načteno by člověk měl mít zcela rozhodně, už jen kvůli tomu, že se pak vyvarzuje spoustě trapasů. Pokud je tedy alespoň trochu soudný. Číst lepší básně učí sebekritice. Alespoň u zdravého jedince.:)

Delahaye
25. 11. 2004
Dát tip
Díky za odpověď. S posledním odstavcem souhlasím do puntíku. Ostatní je zajímavý pohled - aspoň pro mě, v literatuře stále velmi pokorného čtenáře. Mít tak více času číst - mé třetí přání for gold fish. .-) Je jasné, že jsme ovlivněni, tím co čteme - podvědomě i jinak. Ale pramáti otázek si musíme zodpovědět sami - Proč se vlastně pokoušíme psát. Qui Bono ? Dík za Tvůj čas a měj se.

Jinovata
25. 11. 2004
Dát tip
"Mlčeli svědomitě. Mlčeli, nechtěli Tě." to hezky zní... jinak se mi nelíbí

tenos
24. 11. 2004
Dát tip
mlčel jsem a je mi do pláče pokorně jímám zrady žold a kosti v urně šedý poprašek svobodné duše opět zvolí mord......................tenos_:-) t*

Richiee
16. 11. 2004
Dát tip
Adam a Eva.

Richiee
16. 11. 2004
Dát tip
Docela? Ach jo. Je to jedno z největších děl 20. stol. Teda u nás...

Richiee
14. 11. 2004
Dát tip
Mlčeli, praští kosti je docela zjevné. Jinak už Šalda řekl: "Jen kurva se musí líbit, báseň ne." Takže je to tvůj názor.:) A když to napíšeš takhle, proč ne.

Richiee
14. 11. 2004
Dát tip
Jinak klidně dál pokračuj, rád se nechám poučit. A pokud doopravdy nechápeš ten verš, tak je mi to líto.

Yasmina
14. 11. 2004
Dát tip
Ale ne, jistě, že ho chápu...jen se mi to zdálo divný.. (jakože praskají...nebo ne?)

Richiee
14. 11. 2004
Dát tip
Jinak to ani vysvětlovat nejde...

Mila_cik
13. 11. 2004
Dát tip
*

Richiee
13. 11. 2004
Dát tip
Ne co? Ta výpověď je vpravdě inteigentní a dává tušit bezbřehé hloubky.

Richiee
13. 11. 2004
Dát tip
Ano ano, pan je velmi emotivní a velmi vidící. A tahle odpověď taky není inteligentní. Ty sám píšeš intuitivně bez řádu a kázně. Mohl by ses naučit aspoň s kázní kritizovat. Chci od tebe slyšet co a proč je špatně! Což jak se zdá, nezvládáš...

Richiee
13. 11. 2004
Dát tip
To je to, že nevíš, co se ti nelíbí! To není kritika: Celá se mi nelíbí. Prostě necháš něco působit na svou dušičku, pak se buď rozplesáš nebo se zamračíš, ohrneš nos a řekneš: Ne! To ale neni kritika, milej můj zlatej! To jsou cancy dítěte bez špetky vědomostí. Já chci konkrétně slyšet, co na formě se ti nelíbí! Ale já už to vím. Tobě se nelíbí forma vůbec! Ty žádnou nejsi schopen dodržet a dokonce tě forma odpuzuje. Nedržíš se žádné formy, neudržíš ji. Občas se ti něco povede vyjádřit, ale povětšinou by se to dalo říct na dvou řádcích. Ale nic si z toho nedělej, na tomhle je založen celý Písmák. Detskost a sentiment. To je to, co tu lidé mají rádi, a proto jsi velmi in, když píšeš svoje rozervané poémy a pak někde řekneš NE, nebo nedejboře Ano.

Richiee
13. 11. 2004
Dát tip
:o))) Konečnčně! Ad 1. Jedině snad kosti a opilosti jsou gramaticky, a tudíž by se dalo polemizovat. Jinak se nenabízejí, ale korespondují spolu po zvukové stránce, což je dost podstatný rozdíl Ad 2. Rytmus skutečně pokulhává a to za účelem to, že kulhavá a ošklivá je celá pointa. Ad 3. Myšlenka tam je a je jen na tobě, za jak hlubokou ji považuješ. Mě třeba nebere, když parafrázuješ Šiktance a to tak, že se to nedá číst.:) Pokud se ti ale zdá motiv nuceného přehlížení a útlaku a držení huby a kroku plitký, vážně bych nechtěl, abys byl můj přítel. Ad 4. Nešťastný jsi ty se svou rozervaností, kterou tak rád stavíš na odiv, ale to je jen rozbor tvojí poezie. Nic si z toho nedělej! A na závěr: Nepřeháněj to s tím zeleným čajem!!!!

Richiee
13. 11. 2004
Dát tip
Neposlal jsem ti avízo... Sorry.

Richiee
13. 11. 2004
Dát tip
Dítě se ohání dítětem.:) Bezva. Já neshazuji tvoji tvorbu. Jen poukazuji na to, jak tvoříš a kde jsou rozdíly. Rozhodně nekopu, jen se tě snažím donutit k tomu, abys byl konstruktivní. Ano, energie, to je to slovo... Jen s ní v rukavičkách.:) Chápu, zen je zen... Nestojím o poklonkovací kritiky. Ale o konstruktivitu, čehož se tu nedočkám. A k Šiktancovi... Pokud jsi ho nečetl, tak to není na chlubení, ale trapas. Řekl 90% toho co celý písmák už před 40 lety. Tobě bych doporučil Adama a Evu, základní kámen české poezie. Budeš se docela divit.

Richiee
13. 11. 2004
Dát tip
četl.:)

Yasmina
13. 11. 2004
Dát tip
...trochu se vmísim do tohohle soukromýho duelu. Dílko mě nevzalo absolutně ničim (a to bez ohledu na zdejší reakce), sice nevim, jak chceš, aby někdo napsal konstruktivní kritiku pod TÍMHLE, ale.. -vůbec se mi nelíbí celková myšlenka, může mít víc významů, proč? -co je to: Mlčeli, praští kosti..? -i rýmy mi přídou laciný.. -!-ve zkratce=obsah i forma se nelíbí-!- a takle bych tu mohla jmenovat dál - jinak dělám to jen na tvoje vyžádání.. děkuji :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru