Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta domů

18. 11. 2004
0
0
1135
Autor
Faila

Cesta. Stále někam jdeme, putujme , cestujeme. Naše cesty nás mohou zvavést na různá místa a do ruzných koutů světa. Stejně ale nakonec všechny povedou tam, co nazýváme domovem.

Je již dávno tma a já ležím na gauči, odpočívám a relaxuji. Těžko lze uvěřit, že od mého tréninku v Libereckém bazénu uplynuly už dvě hodiny. Únava mě na chvíli přemáhá, víčka se mi zavírají a já sním. Ve snách se opět vybavuje moje dlouhá cesta domů.

Běžím a taška s mými věcmi mě při každém kroku bouchne do boku. Někde za mnou slyším supění Vojty a Petra. Tuhle tramvaj prostě musím stihnout ! Jinak se domů dostanu až bůhvíjak pozdě. Na přechodu se skoro nechám přejet autem a skoro skočím tramvaji pod kola. Řidič naštěstí zastaví a nechá nás ještě nastoupit. Tramvaj vyjela a my ještě nějakou chvíli nemůžeme popadnout dech. Podívám se po svých dvou kamarádech a pomyslím si, jak je možné, že se nám tomuhle pravidelnému sprintu na tramvaj skoro nikdy nepodaří vyhnout. Zaháním tuhle myšlenku stranou a za chvíli už nevázaně kecám s Vojtou a Petrem. Koleje duní, spoje skřípou a tramvaj si proráží svoji dlouhou cestu do Jablonce. Na půl ucha poslouchám Vojtu a dívám se z okna. Světlo tramvaje zahání tmu, když si razí cestu temnotou a vrhá stíny na blízké okolí. Výjevy jenž vykresluje se podobají snu. Paprsky světla a stíny noci spolu tančí, vznášejí se a proplouvají světem kolem mě. Náhle však vjíždíme do města a světlo pouličních lamp zaplaší stíny zpět do mé fantazie. Tramvaj naposledy zastavuje a končí tak svoji noční jízdu. Prodírám se ven a pokračuji s Vojtou a Petrem směrem na Dolní náměstí. Tady se naše cesty rozdělují, neboť autobus do Janova nečeká a mě čeká ještě dlouhá cesta.

Lidí v autobusu není mnoho a než se stačím posadit, autobus již vyráží na svoji další cestu. Vylovím z tašky láhev s pitím a po douškách s vychutnávám jeho chuť. Autobus se prodírá nočním městem a ruší tak jeho zdánlivý klid. Prázdné ulice, světlo lamp a černočerná noční obloha vytváří zátiší až nepřirozeného ticha a míru. Po výjezdu z města lidí v autobusu ještě ubylo. Většina sedadel je neobsazená a na jen na několika z nich někdo sedí. O jednom z cestujících se ani nedá říci, jestli sedí nebo leží. Kdo asi jsou ti lidé, kteří jedou tímhle autobusem, pomyslím si. Kam asi jedou a proč ? Autobus začne šplhat do kopců a čím dál víc se blíží konci své cesty. Tmou občas probleskne světlo rodinného domku a z dálky zní zvon z kostela. Hluk motoru uspává a se opírám hlavou o sklo. Náhle mě nějaký známí hlas upozorňuje, že jsme na konečné. Trochu omámeně vystupuji a snažím se probrat. Poslední část cesty jsem zřejmě musel usnout, s tváří přitisknutou na skle. Těch několik lidí, co jeli až sem se někam rozchází a i já se vydávám na cestu. Ještě pořád nejsem u svého cíle.

Kazetu do walkmanu, walkman do kapsy a sluchátka do uší. Kdesi v hlavě se mi rozezní Era a já přidávám do kroku. Z Janova až k nám domů je to pořádný kus cesty. Lampy nesvítí, ale mně to nevadí. Touhle cestou jsem šel snad stokrát, za deště i za sněhu. Era se vznáší v táhlé melodii a já se automaticky vyhýbám díře v silnici. Nevidím ji, ale vím že tam je. Na les kolem cesty se nedívám, již dávno jsem si na tuhle zkratku zvyknul a vím, že tady žádný šílenec s nožem nečeká. Jsem tu jen já, s hvězdami nad hlavou a cestou před sebou. Era stále ještě hraje a staré gotické tóny mi rezonují v hlavě. Zpívám si kroku a tajemná slova se rozléhají tmou. Vystupuji na kopec a Era se náhle rozezní v vysokém majestátním tónu. Do očí mi vybuchne silné bílé světlo, které zastíní hvězdy a já před jeho září skláním zrak. Náhle kouzlo okamžiku pomine a já se dostávám z dosahu lampy, která se tak se tak náhle rozsvítila. Okolí zase je tiché a klidné, když si temnota vzala nazpět, co jí světlo na čas vzalo. Daleko na kopci je mezi stromy vidět světlo Královky, které mě navádí k domovu, jako maják loďku do přístavu. Za chvíli již spatřím teplé světlo našeho domu. Staré dveře se s skřípotem otevírají a do nosu mě pronikne vůně těch tak známých míst. Jsem doma.

Cesta temnotou je u konce a já se probouzím na gauči v obýváku. Setřásám ze sebe zbytky spánku. Sny se vracejí tam, odkud přišly a já odcházím nahoru do svého pokoje.


johanne
20. 11. 2004
Dát tip
fajn - je to sen. Ale místy to prostě je přehnaný. Podle mého skromného názoru :))...

Faila
19. 11. 2004
Dát tip
Mockrát děkuji za korekturu. Pravopis opravdu není mým nejbližším přítelem a občas mi nějaká ta hrubka nebo překlep uteče. Co se týče kritiky, také mockrát děkuji. Že jste to nepochopili ? Nerozuměli ? Nesmyslné ? Přehnaně lyrické ? Možná. Ale nezapomeňte, že to byl jen výklad snu. A sen je prostě sen. Takový jak má být ve své nejčistší podobě. A takový jak ho chápu já.

ondrech
19. 11. 2004
Dát tip
To je slohovka jak vyšitá. Někde je ta lyrika a přirovnání opravdu přehnaná....

Alojs
18. 11. 2004
Dát tip
Co k tomu rict? No... napsany je to pekne, ale ja si uz potrpim na nejaky pribeh ci myslenku (pokud tam je, tak sorry, konec jsem prolitl). Takhle me to moc nechytlo, byt - jak rikam, resp. pisu - talent mas zcela urcite. Inu, prvni dilko - takze drzim palce!

johanne
18. 11. 2004
Dát tip
Podívám se po mých dvou kamarádech - svých Výjevy jenž vykresluje - jež naše cesty rozděluj - asi "nedoklep" :) autobus do Janova nečeká a mě čeká ještě dlouhá cesta - ehm, trochu neobratné na jen na několika z nich někdo sedí - špatně slovosled O jedno z cestujících - další nedoklep :o) ale mě už to nevadí - mně Do čí - (zas, jen abys o tom věděl) světlo našeho domů - ne domu? Sny se vracejí tam odkud přišli - přišly + čárka před odkud celkově mi to připadá přehnaně lyrické, nevím, jestli to myslíš vážně, ale já bych takhle svou cestu domů rozhodně nepopsala ani v uměleckým textu... pak taky snít o cestě domů je zvláštní :o)... ale proč ne, že :)? není to moc povídka, ta potřebuje děj, postavy a tak, tady nic z toho není. Nejsem moc zastáncem tohoto stylu reálných povídek. Když je to dobře napsaný, tak proč ne, ale tys mě nepřesvědčil. Nicméně, jako nového autora tě tu taky vítám a přeju hodně trpělivosti :o)...

aduan
18. 11. 2004
Dát tip
Držím palce dobudoucna

Miky_Mauz
18. 11. 2004
Dát tip
taky drzjem palecky :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru