Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výtah

Výběr: Cannisha
26. 11. 2004
32
11
11566
Autor
Vaud

Jednou v noci  mne vytrhl z podřimování u televize  zvonek. V domovním telefonu se ozvala rusky mluvící žena a dožadovala se vstupu do domu. Neznám žádnou ruskou sousedku. Dokonce ani souseda. Vysvětlil jsem ji, že si má nosit vlastní klíče a zase jsem zavěsil. Měl jsem radost, jak jsem ubránil naši nástěnku rozpisu domovních úklidů před ruskou mafií a šel jsem spát.

 

Druhý den mne zdrželi  o něco déle v práci. Cestou domů mi volala manželka. Měli jsme půjčené DVD a ona nevěděla, jak se film pouští.

„Je tam napsáno PLAY“, radil jsem.

„Ne, není!“, tvrdila rezolutně manželka.

„Tak je tam takový zelený trojúhelníček..“ 

„Jak vypadá zelený trojúhelníček??“ Některé dotazy mě dostanou.  Ženský jsou fakt jiný než my chlapi.

„Víš, trojúhelník vypadá…součet úhlů..ne.. jak vono to.. jo součet čtverců nad odvěsnami…, ale to je zas ten pravoúhlej.“ „Sakra!“ „No, zkrátka trojúhelník je trojúhelník“, zněla definice, ze které by můj matikář neměl radost.  „A zelená barva, jak bych ti to jenom přiblížil?“ „Zelený trojúhelník je hodně podobný červenému trojúhelníku, jen ta barva je kapku jiná.“  „Je možný, že od včerejška vybledl nebo změnil barvu, protože včera tam tutově ještě byl!“

 

Ani nevím, kdy manželka  během odborného geometrického výkladu praštila  telefonem.  Netuším, jestli máte stejnou zkušenost, ale  u nás po podobné technické přednášce následuje studená večeře vlastní výroby.

 

Domů jsem přijel až za tmy a do výtahu jsem nastoupil s mladším manželským párem. Paní měla zlaté přední zuby.  O zemi původu nebylo pochyb. Došlo mi, že to bude asi ta osoba, kterou jsem nechtěl pustit včera do domu. Jen jsem doufal, že nepřijde na to, že díky mé domobraně trávila večer v dešti před domem.

 

Po pár metrech společné cesty vzhůru se výtah náhle s trhnutím zastavil a odmítal jet dál.  U elektroniky většinou očekávám, že se po chvilce odpočinku  „uzdraví“ a tak jsem v různých intervalech zkoušel mačkat tlačítka ve výtahu. Marně. Po několika neúspěšných pokusech jsme zavolali vnitřním telefonem na poruchy výtahů. Ženský hlas nám mile oznámil, že pomoc přijde nejdříve za 3 hodiny. Tři hodiny!  Jednou jsem pomáhal vyprošťovat z výtahu pojišťovacího agenta, který nám měl přijít vysvětlit detaily k pojistce domácnosti. Když ho po dvou hodinách hodně pobledlého vyprostili výtaháři, tak se u nás jen napil vody a k pojistce mi nic neřekl. 

Jestliže jsme měli společně bídně zhynout ve výtahu (doufal jsem, že mne nepostihne stejný osud jako Tycha de Brahe), tak jsem se rozhodl, že se dvojici alespoň představím. A  udám se. Kupodivu to oba Rusové vzali celkem fajn. Nataša vytáhla pilník a začala si přepilovávat nehty. Sergej a já jsme se pokoušeli zjistit,  jak by šlo otevřít výtahové dveře.  Zdálo se, že by náš problém mohl být vyřešen, kdyby se do dveří někdo opřel zvenčí. Zbývalo jen najít jedince, který by nám pomohl. Sergej ani Nataša nikoho  v domě neznali. Navíc jejich ruský přízvuk působil pro podobné akce dost nedůvěryhodně. „Zkusím nějak zavolat manželce!“ „Už na mě beztak čeká“, napadlo mě. Náš výtah má jednu zásadní nevýhodu – není zde signál pro mobilní telefon!  Po krátkém hledání jsem zjistil, že v pravém horním rohu až skoro u stropu výtahu byl přechodně jeden dílek signálu. Rychle jsem napsal SMS.  Její text měl být pro nás osudový: „Uvaz jsem ve vytahu v 6. patre“.  Věděl jsem, že moje manželka je podnikavá a určitě si poradí. Minuty ubíhaly a manželka nikde. „Třeba nám peče lívance, aby je mohla prostrčit škvírou ve výtahu“, pokoušel jsem se zlehčit situaci. „Nebo hledá  Karlovarské oplatky“, zkoušel jsem to s něčím, na co by zabrali i Rusové. S dalšími minutami jsme začali trochu nervóznět. Proč nejde? Alespoň na nás mohla zaklepat přes dveře výtahu  a  společensky se zeptat,  jak se máme. 

 

Po půlhodině marného čekání jsem poslal tutéž SMSku sousedovi Petrovi. Ten okamžitě pochopil a přišel. Z výtahu nás bez problémů dostal. Zbylá patra  jsem šel radši po schodech.  

 

Manželka  mne doma vítala zamračeným pohledem. „Proč jsi mě proboha nepřišla zachránit??“ Vše se vysvětlilo celkem jednoduše. Problém byl totiž v diakritice. Esemesku bez háčků a čárek si moje naštvaná žena vyložila jako: „UVAŽ, JSEM VE VÝTAHU V 6. PATŘE“ nebo jako horší variantu s překlepem: „UVAŘ, JSEM VE VÝTAHU V 6. PATŘE! Asi to bude tím, že manželky si vždy vyberou tu horší alternativu.  A zvlášť pokud se jedná o jejich vlastní nedokonalé polovičky.

 


11 názorů

Vaud
30. 05. 2010
Dát tip
dííík - musím to přepsat do čitelné podoby někdy :-)))

Augustus
30. 05. 2010
Dát tip
Po zkažené a propršené neděli mi tahle povídka nááááááádherně zvedla náladu. Tvůj humor bych nejraději přirovnal k srně probíhající minovým polem. S charakteristickou a pro Tebe již standardní lehkostí i grácií si skotačí po standardně předvídatelných cestičkách, které vedou k očekávanému požitku na standardní humorné úrovni, když tu náhle přijde naprosto nečekaný výbuch smíchu a ve výsledku je to maso. Tip jako radioaktivní hřib, neb člověk může jít spát ozářen dobrou náladou.

Vaud
20. 02. 2010
Dát tip
:-) já jsem ztracenej případ :-)

FAE BOMB
20. 02. 2010
Dát tip
*Zatimco ve výtahu pomalu docházel kyslík, manželka seděla na gauči a uvažovala nad tím, že jseš v 6. patře. Docela by mě zajímalo, na co přišla... :-))

Vaud
29. 03. 2009
Dát tip
moje žena měla samozřejmě pravdu a zeleným trojúhelníkem se to nepouští - musím to tam dopsat :-)

Diana
28. 03. 2009
Dát tip
Tohle taky nemá chybu! paráda! Zase jsem si nasmála pár hodin života navíc. :-))*******

Já, než bych stihnul vyťukat SMSku, tak by možná přijel technik na pravidelnou záruční prohlídku.

palino8
18. 02. 2007
Dát tip
(*) a uvařila aspoň? ;) (stihla to?)

au...dokelu...lepšie posilovanie brušných svalov som už dávno nemala...kde sa hrabe fitness?;))) Inak, keď si predstavím, že ešte pred asi hoďkou som sa celou silou snažila Palinka presvedčiť, aby sme šli spolu čítať, tak taký nevrlý, že čo by to malo byť...a teraz sa tu spolu smejeme... A tiež súhlasí, že by si kúpil taký nejaký výtlačok (exemplár)...tak kde je k zohnaniu?;) *** PS: Zdravíme manželku:D PS2: Definícia trojuholníka: Rovinný geometrický útvar s práve tromi vrcholmi, ktoré sú navzájom pospájané, pričom súčet vnútorných uhlov je rovný 180°. (To sme teraz spolu pozliepali pre budúcnoť, nikdy nevieš:D )

Toxman
17. 06. 2005
Dát tip
Ta věc s přepsáním díla kritikou je stará (známá) chyba Písmáka (pojmenovaná Emnice - více "Klub emnic a citových ekzémků"). Jinak, je zde krásně vidět, jak funguje výtahová pohotovost; :) - manželka to hold asi chtěla nechat na profesionálech a Ty ji ještě takhle popichuješ. ;o)*

sicco
15. 01. 2005
Dát tip
hej ty jsi vážně číslo, trojúhelníky a karlovarský oplatky mě fakt dostali, jen by mě zajímalo, kam na to chodíš. Jestli jsou to story ze života, tak ti ten život celkem závidím.

Vaud
15. 01. 2005
Dát tip
Elyn - dodatečně díkas - nepočneme si nic... Ioannes - asi se vždycky všem nezavděčím sicco - teď už (asi) žiju dost nudný život :-))

Elyn
13. 12. 2004
Dát tip
:)))))))))))) heheheeee :))) Zelený trojúhelníček :)) To je přesný :)))) *

Elyn
13. 12. 2004
Dát tip
...a uvařila? :))

JazROY37
13. 12. 2004
Dát tip
Co bychom si bez žen počali? :-))))))))))

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Elyn - neuvařila :-(( JazROY37 - bez žen ani nepočneme

Elyn
13. 12. 2004
Dát tip
já si teda počkám, až s naší pomocí počnete..:))) jaj, tak to byla asi hodně naštvaná.... :)

Delahaye
04. 12. 2004
Dát tip
Jo, s diakritikou jsou trable ... :-) Když se třeba někoho otážeš "jak se mas ?" a on opáčí "BLBE !" nemusí nám nutně nadávat ... :-)) (jak vypadá zelený trojúhelníček ... !!!) T.

Scatt
03. 12. 2004
Dát tip
božínku:)

zimmi
30. 11. 2004
Dát tip
Myslím,že je to super povídka se super tématem.Byl to můj první článek co jsem četl,takže zatím nemám srovnání a tip ti nemůžu zatím dát. Ale jinak jen tak dál.:)))

Markel
27. 11. 2004
Dát tip
Krásné počteníčko! - T

Vaud
27. 11. 2004
Dát tip
Markel: Jsem rád, že se Ti to líbilo a díky za tip!

StvN
27. 11. 2004
Dát tip
Mně to přijde smutný. Z toho se lehko dělá legrace, ale stát se mi to, nevim, jak bych se zachoval.

ondrech
27. 11. 2004
Dát tip
tyyyyy! Takový nápady. To ti ukrutně závidím. Jasně, že ***TIP!!!!:-))))

Alojs
26. 11. 2004
Dát tip
Nebo hledá Karlovarské oplatky... to me pobavilo - asi nejvic z toho, co jsem od tebe cetl (myslim jako celek). Davam tipa a diky za usmev

vesuvanka
26. 11. 2004
Dát tip
Vždycky se těším na Tvoji povídku, nezklame, pobaví.... TIP

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
Alojs, vesuvanko - díky moc!! Mám radost, že jste se stavili.

Vespa
26. 11. 2004
Dát tip
Netušila jsem, že manželství způsobí zakrnění ženského mozku... :o) Oukej, už dlouho jsem se tak nezasmála :o)

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
Vespa :-))

gladiola
26. 11. 2004
Dát tip
Vtipně napsané a zajímavá pointa

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
muži jsou tvrdí nebo natvrdlí :-)) díky za tip!

sidonia
26. 11. 2004
Dát tip
cha, dobrý!:) *t

fungus2
26. 11. 2004
Dát tip
Bezva. Pobavilo. TIP

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
fungus2 - měl bys dostat cenu za nevytrvalejšího čítače prózy na Písmáku!! Díky!

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
Čím to je, že ta horší polovička jsem vždycky já? Čimčarára, čím, čím, čím?

podezdívka
25. 11. 2004
Dát tip
Tvoje díla mě prostě vždycky dostanou :))) *t

j_i_r_i_k
25. 11. 2004
Dát tip
:))) Jo jo, moc příjemné počteníčko, díky :) A taky poučné, až budu psát SMSku z výtahu pokusím se o co možná nejjednoznačněji interpretovatelnou zprávu :)...

Vaud
25. 11. 2004
Dát tip
Někdy dost záleží na interpretaci příjemce :-))

j_i_r_i_k
25. 11. 2004
Dát tip
To sice jo, ale já si právě myslím, že některá slova či sousloví by se ani po ztrátě diakritiky neměla dát interpretovat odlišně... I když kdo ví, čeština je bohatá a krásnější polovičky vynalézavé :)...

Vaud
25. 11. 2004
Dát tip
Tak třeba slovo "diakritika" - to by mohlo být klidně vnímáno jako polemika s diabetikem :-))

j_i_r_i_k
25. 11. 2004
Dát tip
Uf, to by možná mohlo :)... Ovšem naštěstí toto slovo (aspoň myslím) nevyužiju ve volání o pomoc z výtahu :) - i když taková SMSka "uvizl jsem ve vytahu a na mobilu mi nefunguje diakritika, tak se tohle snaz interpretovat jako ze jsem v nouzi" by zabrat mohla :)))...

Cože ti Slůůůníčko?

Vaud
24. 11. 2004
Dát tip
Zmizela mi povídka a místo ní tam byl nápis Slůůůníčko? Vůbec netuším proč!

Jo, tak to je jasnej zázrak, jinak to nevidim!

Vaud
23. 11. 2004
Dát tip
Nevím jak se to povedlo, ale Slůůůůničko mi hacknulo tuhle povídku, tak jsem jí tam musel dát znovu. Jak je to možný??

Sluníčko je starej hacker... :)

John_Ceder
22. 11. 2004
Dát tip
ale jo, pobavilo..

a2a2a
22. 11. 2004
Dát tip
tradičně tip s tradičním poděkováním za tradičně dobře napsanou tradiční pohodovku. Ve své kategorii humoresky to nemá hluché místo.

Díky za pobavení! Tip

Craerassy
22. 11. 2004
Dát tip
ty mě prostě vždycinky vytáhneš z blbé nálady a tu dobrou náladu ještě okořeníš:-))) tip!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru