Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moji Číňani

Výběr: a2a2a, dream, vesuvanka, Print, Dero, Sunmoon, Elyn
27. 11. 2004
56
25
16069
Autor
Vaud

Mají Číňani taky písmenkovou polívku??

Odmalička ulítávám na filmech o kung-fu.  Holt, každej jsme nějakej. Strašně moc jsem chtěl být jako  čínští  mniši z filmů. Přeskakovat stromy a budovy nebo protivníky zabíjet jediným úderem otevřenou dlaní. Dokonce jsem přemýšlel, že vstoupím do čínského kláštera Shaolin! Fakt! Určitě tam nemají matiku, laborky z fyziky nebo pěstitelské práce. Pak bych se vrátil na základku jako velmistr bojových umění a vyrovnal si účty s tlouštíkem Přemkem Špinkou. Jednou pro vždy! Zašel jsem dokonce tak daleko, že jsem chvíli jedl  rýži hůlkami. Jo..  a  taky mám za sebou několik lekcí kung-fu. Hranou ruky přerazím asi šest špejlí naráz! Uááá!!

 

         Docela  jsem se těšil, až se sousedům narodí pátý přírůstek do rodiny. Dědeček mi totiž tvrdil, že každé páté dítě na světě je Číňan. A já jsem dlouho žádného živého Číňana neviděl!  Představoval jsem si, jak spolu cvičíme na Rozárce (jediný kopec v okolí) v záři zapadajícího slunce. Jen já a můj kámoš Číňan. Nemusím říkat, že mne sousedi zklamali. Miminko bylo slibně žluté jen v prvních týdnech.

 

         Pak přišla puberta. Napsal jsem do Dublinu, kde sídlí Pen-Friend Club, že si chci s někým dopisovat. Nevím, jak je to napadlo, ale poslali moji adresu snad všem holkám na Taiwanu. Během měsíce jsem dostal 14 dopisů od čínských děvčat z Taipei. Všechny začínaly stejně: Milý Michale,  měřím 150 cm, mám černé oči, černé vlasy a chtěla bych si s Tebou dopisovat.  Naposledy mi jedna z nich psala, že by mne ráda viděla. Prý je blízko – v Barceloně.

 

         Jednoho dne si na mě vzpomněl kamarád z Německa. Měl na návštěvě delegaci Číňanů, se kterou chtěla jejich textilní firma podepsat důležitý kontrakt. Můj německý kámoš jim ukázal  celé Bavorsko a pak se rozhodl, že by mohli na dva dny zajet i do Prahy.  Už jsem tlumočil i při jednáních o těžbě zlata v Jižní Africe, a tak mě přání provázet delegaci Číňanů po Praze nevyvedlo z míry. Kdo jiný, když ne já?

 

         Nejdůležitější Číňan byl hlavou textilních továren, které zaměstnávaly snad tolik lidí jako má celá Česká republika.  Měli jsme neomezený rozpočet. Ten mám ze všech rozpočtů nejraději.  Tak jsme jezdili ve všech těch  pitomých turistických vláčcích a po nejrůznějších atrakcích. Pak Číňanům vyhládlo. A začalo se jim stýskat. Chtěli do  čínské restaurace. Kamarád si mne vzal stranou a vysvětlil mi principy stolování. Za prvé – Číňan při jídle srká a mlaská (to v kung-fu filmech nebylo). A po jídle krká. (Co asi bude dělat osm Číňanů pohromadě?) Za druhé – pokud vedle tebe sedí důležitý člověk a má na svém talíři nějaký pěkný kousek, tak ti ho vloží do pusy. Je zdvořilé mu to asi po dvou minutách oplatit.

 

         Můj kamarád chtěl ten kontrakt moc. Za jeho zvuk při vysátí pálivé polévky by se nemuselo stydět ani středně velké fekální vozidlo. Číňané na znamení radosti několikrát souhlasně říhli. Pak začali sborově mlaskat a občas prohodili nějaký čínský vtip. Je překvapivé zjistit, že asi miliarda lidí na světě se směje úplně něčemu jinému než zbylé čtyři miliardy. Jen Čínská servírka, která neuměla česky ani slovo se smála, když jsem jí říkal, že nechci na večeři „haf-haf or mňau-mňau“.

 

         Pak ale nastal problém. Seděl jsem vedle nejvyššího bosse. Ten mi hůlkami nabral „svini klouzavou“ a zasunul mi jí někam hluboko do hltanu. Když se mi to konečně povedlo zdárně spolknout, tak jsem se připravil na odvetu. Musím říct, že jsem po letech skoro zapomněl zacházet s hůlkami. To mi nebránilo, abych velkému šéfovi nenabral sebevědomě spoustu nudlí, masa a salátu. To celé jsem ještě namočil v nějaké sójovce a chystal jsem se to dopravit do jeho úst. Kamarád mě vyděšeně pozoroval. Věděl asi proč. První kousek masa mi spadl z hůlek do Číňanovy whisky. Pak do čaje a další na klín. Kousek masa se sójovkou zůstal na jeho kravatě. Už jsem byl u hlavy. Hurá! V hůlkách jsem držel jedinou nudli! Můj soused  měl otevřená ústa dokořán (otevřel je úžasem,  když mu přistálo první maso ve whisky). Byl připraven skočit po poslední nudli kamkoliv. Úplně kamkoliv. Bohužel i tato nudle začala opouštět hůlky. Číňan pohnul hlavou, aby chytil nudli.  Já jsem zase nervózně cuknul hůlkami směrem k němu. No a … píchl jsem ho  někam pod nos! Nudle zůstala na límci u jeho košile... Celý večer se mnou nemluvil! A nic ze svého talíře mi už nenabídnul!

 

         Venku před restaurací jsme zase mlčeli. Čekali jsme na ostatní. Vedle hrál malý repráček nad vchodem do prodejny s muzikou.

„Česká muzika?“, ptal se zástupce generálního smířlivě.

„Jo!“

„Mohl byste prosím panu generálnímu řediteli přeložit co se v té písni zpívá?“

Ulrichu sorry. Já tenkrát musel. Myslím, že text písně generálního dorazil:

 

Jen se trochu natáhnout

Maso z boxu vytáhnout

Pak si narvat žaludek

Mlátit klackem do trubek.

 

Číňani jsou divní. Nejhorší je, že si to teď myslí i oni o nás.  Aspoň těch pár, které jsem potkal...

 

 


25 názorů

Vaud
16. 10. 2009
Dát tip
Ja vlastne ani nevim - ale rekl bych, ze jo :-)

Milly
16. 10. 2009
Dát tip
:-D Zapomněl ses v závěru zmínit, jestli ten kontrakt vyšel.. -t-

Vaud
20. 07. 2009
Dát tip
OK, diky za komentar / budeme to ted prepisovat s mou editorkou, tak na to kouknu :-)

Áďa
20. 07. 2009
Dát tip
Nejsilnější moment je samozřejmě "krmící scénka", to jsem slzel smíchy... Ostatní části jsou jako kdyby doplňkové, možná by stálo za úvahu "krmení" ještě víc vypiplat a úvod zkrátit. Tím by bylo asi dosaženo ještě většího efektu :-)

Vaud
07. 05. 2009
Dát tip
tak jo :-))

Vaud
07. 05. 2009
Dát tip
no, chvilku jsem pracoval s cinskejma Cinanama a bylo to hodne slozity :-) pak znam par anglickejch a Ti jsou moc fajn tak si vyber :-))

Vaud
07. 05. 2009
Dát tip
to byly casy s Cinanama :-))

Vaud
01. 04. 2009
Dát tip
Číňani :-)) to byla tenkrát akce

Diana
01. 04. 2009
Dát tip
No to zas byla lahůdka! Páni, to jsou způsoby! :-)))**** To já večeřela s Japoncema, plavili jsme se po Seině na zaskleně lodi, ale ti by mohli stolovat i s Elisabeth the second, jaké měli vybrané chování....

Vaud
03. 12. 2008
Dát tip
moje klasika :-))

Jo tak Číňani to byli! Já jsem věděl, že už jsem od tebe něco dřív četl. To je krása. Má bránise plesá.

Vaud
30. 10. 2008
Dát tip
to je pro mě pocta!!

Oldjerry
30. 10. 2008
Dát tip
Řvu smíchy, slzy mi tečou po klávesnici. Kdybys byl kamarád, asi bych zasténal mezi dvěma chechty : "ty vole !" Bez milosti další tip

romi
01. 12. 2007
Dát tip
*

hm, občas aj odludzuje...by som povedala...od učenia sa...ale to nie je na škodu veci, aspoň si nechávam sily na stresovanie pred skúškami;))) A rado sa stalo za obrázky;)

Vaud
17. 02. 2007
Dát tip
ahojda, díky za čtení a Usmáté autorce i za krásné obrázky ;-)) jsem rád, že Tě posiluje čtení beletrie v učení ;-) já jsem četl Patologii dohromady s Dunou, což nikdo nechápe, ale mě to fungovalo skvěle

palino8
17. 02. 2007
Dát tip
hehehe, dosť dobré... ten koniec chcel síce ešte troška viac, lebo úvod nastavil latku vysoko... * a ďakujem za avíííííízo ;)

aha a hups k mojim obľúbeným;)

akože pri tom prvom som si myslela, že to už zábavnejšie nebude...tí jo, tak katastrofálne som sa mýlila...ešte teraz sa celá trasiem (od smiechu) a aj plačem (taktiež od smiechu;) )... bol to aj reál? Ak hej, dostal kamarát kontrakt?:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD obrovský * a avi... (PS: už si aj nejakú knihu vydal?:D )

Ariela
21. 12. 2005
Dát tip
:) *

Vaud
21. 12. 2005
Dát tip
;-)

Eileen
28. 07. 2005
Dát tip
supeeeer:))))

Vaud
28. 07. 2005
Dát tip
Spirit, Eileen - konečně někdo, kdo zná náš jediný hradecký kopec! Aspoň vidíte, že místopisné údaje sedí ;-)

:o) tip

asi se poseru....:))))) .....tv

Vaud
27. 07. 2005
Dát tip
takhle si představuju pozitivní kritiku ;-)

Spirit
27. 07. 2005
Dát tip
hej to je fakt dobrý.. a mám ráda rozárku :)*

Áďa
12. 06. 2005
Dát tip
Ahoj Vaude, předně musím napsat, že jsem se moc dobře bavil. Asi nemá moc smysl zdůrazňovat, že to bylo hlavně v části, kdy jsi "krmil" čínského státního příslušníka :-) Někdo ti myslím trochu měl za zlé, že je to spíš povídka-nic si z toho nedělej a tvrď, že píšeš povídkové fejetony :-) Navíc úplně čistý fejeton nemá to kouzlo osobního prožitku, které tvoje "povídkové" vyprávění má velice silné. Podle mého názoru je nejsilnější stránkou tvého dílka schopnost popsat situaci tak, že čtenář ji osobně prožívá. Já například se děsně smál a přitom styděl co si ten čínský občan o mě asi pomyslí! Ačkoliv první část fejetonu je taky o "čínský reáliích", možná by stálo za to fejeton převyprávět znovu se zaměřením se pouze na momenty 1)kamarád 2)delegace 3)prohlídka Prahy 4)restaurace 5)trapas 6)ponaučení. Pak by z téměř dokonalého fejetonu se stal naprosto dokonalý. Tento nápad ber ovšem jako doporučení od někoho komu to moc ve fejetonech nejde :-) Závěrem bych ti chtěl poblahopřát k citu pro komičnost situace, kterou prosím rozvíjej co nejvíce. Jednoho dne se tak může stát, že tvůj naprosto "vyladěný" fejeton bude mít za následek poranění čtenáře-strhnutím jeho bránice :-)

Vaud
12. 06. 2005
Dát tip
Áďo, díky moc za obsáhlou a fundovanou kritiku. Vím, že se moje dílka někdy jen blíží fejetonu a někdy se do téhle literární formy trefím. Asi to přepisovat zatím nebudu, ale zrovna dneska jsem přepsal podle rad ostatních jedno starší dílko, tak možná na tohle časem dojde taky. Ještě jednou dík!

Aleya
12. 05. 2005
Dát tip
krmení hůlkama...aaaa :D. *t

Vaud
12. 05. 2005
Dát tip
mishko - třeba čevab-či či či? Aleya - pořád mám sadu hůlek doma na trénink ;-)

Aleya
12. 05. 2005
Dát tip
já s nima jím běžně a doknce jsme se jimi s mou drahou Nifi-chan krmily, ale to naštěstí neovlivňovalo výsledek žádného obchodního jednání ^_~.

mishka
08. 05. 2005
Dát tip
hmmm, tak se tu tlemim nahlas a lidi si asi myslí, že jsem se zbláznila... Hlavně že nebudu mít k večeři haf haf or mňau mňau... :-))) TIP TIP TIP

Honza_Princ
29. 04. 2005
Dát tip
výborně se to čte. dávám tip. Možná jako jedinýmu mi přišlo malinko laciný haf&mňau, ale na to kašli.

Vaud
29. 04. 2005
Dát tip
Honzo díky!!

prasky na smich? neznam .. myslela jsem cipralex ;-)

Vaud
20. 02. 2005
Dát tip
už jsou nějaký prášky na smích? Já jsem myslel, že je všechny zakázali :-)

super, zase jsi me rozesmal - jsi lepsi nez ty prasky, co mi pise doktorka ;-) ctu to v jendu rano po dlouhym tezkym dni a malem jsem rusila nocni klid hlasitym smichem ;-) tip

Vaud
16. 01. 2005
Dát tip
Vždycky mi vrtalo v hlavě, jestli mají Číňani taky písmenkovou polívku??

gabio
16. 01. 2005
Dát tip
Už dlouho mě žádná četba nerozesmíála nahlas...:) fakt v ynikajícdí klipeto: díky za upozornění:) t

Vaud
16. 01. 2005
Dát tip
Gabio - jsem moc rád a díky za tip!

No jo...prolog :) Písmenka - to teda nevím, snad ty jejich znaky, ne? :))) To pak musej bejt sousta......

...."a svině klouzavý" :) (tohle kdyby četla Júúlie!!!)

Alojs
15. 01. 2005
Dát tip
Tradicne skvele. Libilo se mi. Zacatek je spravne naivni a nektery dodatky jsou presne podle myho gusta. tip

Vaud
15. 01. 2005
Dát tip
klipeto, Alojs: díky moc!!!

klipeto
14. 01. 2005
Dát tip
:)))))) celý bezva! vyzdvihl bych druhej, třetí odstavec a pak od "svině klouzavé" do konce :) t*

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Udělali jste mi velkou radost!!!! Yossarian, Kytiii, Shellinko - díkas!!

Shellinka
10. 12. 2004
Dát tip
:)

Kytiii
01. 12. 2004
Dát tip
ale absolutně nejlepší... takhle jsem se nesmála u compu asi nikdy... už vydej knížku :o) * jak praha s brnem dohromady :o)

Jako v kiněehehe ... uf... Ehm - takže : Moc moc pobavilo, řvala jsem v MHD smíchy a lidi po mně moc divně koukali, snad si mysleli, že jsem zkouřená. No a pak když jsem se prochechtala na konec - až k tý části s textem písně - málem jsem se sklátila ze sedačky - jo jo, tak to končí, když si dílka tisknu na cestu dom... Asi nepřekvapím - prostě to ťupnu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a abys věděl - je to móóóc velkej
TIP!
Vaud
30. 11. 2004
Dát tip
Díííííííííííííííííík!!!!

Yossarian
30. 11. 2004
Dát tip
perfekt, bavil jsem se královsky * a avi

ModryAdept
29. 11. 2004
Dát tip
prima...

Kolouch
29. 11. 2004
Dát tip
:)))))))))))*

Vaud
29. 11. 2004
Dát tip
Jo, je to autobiografie :-))

katugiro
28. 11. 2004
Dát tip
vy píšete vesele, pane :) *

Pescan
28. 11. 2004
Dát tip
Čo hlbokého napísať. Myslím, že rozosievať dobrú náladu je veľké umenie, ktoré zvládaš na výbornú. !*

Vaud
28. 11. 2004
Dát tip
Big_George - mám velkou radost, že jsi se stavil! Náš ostrůvek fejtonistů je zase vidět! katugiro, Pescan - díky, někdy se bojím, jestli se tomu nebudu smát jenom já sám :-))

Vaud
28. 11. 2004
Dát tip
Dík! Budu pozdravovat! Ale stejně se nás už spousta těší na něco novýho od BG! Jdu taky "dělat ty věci do práce".

Jsi mistr humorné prózy. To je bez debat. Asi jdu stavět bábovičky... Tip Klub

Vaud
27. 11. 2004
Dát tip
Moc děkuji všem!! Za tipy i za to, že jste se stavili! Vesu - mám radost z výběru!! Fejetonisti jich moc nesbírají!! RMM - piš!! Už se těším na další Tvoje dílko!! A díky za klubík!!

Dero
27. 11. 2004
Dát tip
Četl jsem už v noci a báječně se bavil. :o)) Díky. *v

Vaud
27. 11. 2004
Dát tip
Uáááá!! Dík! :-))

Dotek
27. 11. 2004
Dát tip
Skvělé! Ta první část jako by vypadla z mého života :-) t*

nnnn
27. 11. 2004
Dát tip
chm... já bych jen vytknul to zařazení. tohle neni fejeton. ale dobrý to je.

Markel
27. 11. 2004
Dát tip
Moc jsem se pobavila, smála jsem se jako blázen, až se rodina šla na mne podívat, zda se jim matka nezbláznila a bude k použití. Obrazotvornost mám dobrou, příště mne budeš mít na svědomí, až mne klepne. Jdu si číst Tvoje další. - T!!!

Sunmoon
27. 11. 2004
Dát tip
:o))))))))) nechci na včeři haf-haf or mňau-mňau...:o))) dokonalé....ne vážně, tady musím t*+avi

Vaud
27. 11. 2004
Dát tip
Sunmoon - díky, udělalo mi to radost!

Vaud
27. 11. 2004
Dát tip
Dotek :-)) nnnn - psssst, nikomu to neříkej! U mně to vždy osciluje mezi fejetonem a povídkou. Markel - píšu hlavně pro ty, kteří se nebojí chechtat nahlas!

vesuvanka
27. 11. 2004
Dát tip
A po jídle krká. (Co asi bude dělat osm Číňanů pohromadě?) .... To bude výbuch, který bude možná slyšet až v Austrálii..... a rozesmálo mě celé... skvělé.... TIP a V

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
Swan - Rozesmát šíleně smutnou princeznu je celkem těžký :-)) Elyn - díky, že ses stavila!

Elyn
26. 11. 2004
Dát tip
:) ještě si tě musím dopřečíst..ty ostatní... (a já děkuju..;)

Craerassy
26. 11. 2004
Dát tip
já to živě viděla...píšeš děsně barvitě:-))))) tip a avi (ty se tam najdeš, že jo:-)))

Delahaye
26. 11. 2004
Dát tip
taky mám ze všech rozpočtů nejrači ten neomezený .. :-)) scénka s vkládáním nudlí je tak plastická, že si nezadá s filmovým obrazem ! Jsi velký vypravěč. Dík. :-) T.

j_i_r_i_k
26. 11. 2004
Dát tip
:))) Nějak neni co dodat, prostě :)))

a2a2a
26. 11. 2004
Dát tip
Michale, musím dát výběr i tip, nemá to nikde hluché místo a v humoru se zdáš zde nepřekonatelný, jen doufám, že má poznámka nevybudí závist, už jsem se s tím zde setkal. Jen opakuji, vyprávět, psát humor, je velmi nesnadné. Tobě to jde nadmíru dobře.

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
Cre, Dela, j_i_r_i_k - díky svým pravidelným čtenárům!! dream velice díky za fotečku!! :-)) a2a2a - moc mně potěšilo!!

8D

podezdívka
26. 11. 2004
Dát tip
Náhodou jsem od včerejška začal obědvat v jedné čínské restauraci (mám ji blízko práce a dobře tam vaří). Doufám jen, že ke mně nikdy nepřisedne nějaký důležitý Číňan :) je to na *tip.

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
Jo, a dávej pozor, abys nesnědl nějakou či-čínu :-)) Mooooc rád chodím do čínskejch restaurací!! Hlavně na kachnu!

podezdívka
26. 11. 2004
Dát tip
Kachnu tu mám taky v plánu, tak jsem zvědav :-)

Elyn
25. 11. 2004
Dát tip
:)) aneb - ani neomezený rozpočet není zárukou?:) ...:) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru