Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Budoucnost?

26. 11. 2004
3
0
3171
Autor
Deniskaa

Zamyšlení nad nastávajícím životem.

.Je právě asi tak 5 minut po půlnoci a já píšu a zamýšlím se nad svojí budoucností a zjišťuji,že to není tak snadné jak sem myslela.Spíš naopak je těžké přemýšlet o něčem co ještě ani není.Co teprve bude,stane se.Myslíte si,že víte jaká bude vaše budoucnost?Nevíte!Nikdo nemůže vědět co se stane a co ne.Tak to tedy aspoň cítím já.Věříte na horoskop,vyklad karet,věštění z ruky a samým takovým žvástům?Já ne.Nemyslím si že někdo může vědět co se stane.Můj nejlepší přítel mi jednou řekl“Žijeme jen jednou a budoucnost si tvoříme podle svého“Nejspíš,má podle mne pravdu.Cesta k mému snu,k mé budoucnosti nebude lehká,vím to,ale přesto udělám co budu moct abych dosáhla toho čeho chci.Třeba mít dobré vzdělání,udržet si hodného přítele,mít porad tak skvělé kamarády jako mám i teď,zdraví pro všechny má známe a štěstí rovněž..Splní se mi to?Pevně věřím a doufám,že ano.I když budete mít svůj cíl,svůj sen nadosah může se stát něco co jste nečekali,něco co zcela změní váš vysněný život.Něco co si nevybírá kdy a ke komu přijde.Ano i to se může stát.Nepřeji to samozřejmě nikomu.Můžete přijít o celí smysl života,o to pro koho nebo pro co jste žili,pro to pro koho jste se smály a občas i tu slzu uronili.A proto když někoho milujete,řekněte mu to hned jindy už třeba nebudete mít možnost.Opravdu to udělejte.Já jsem to svému nejlepšímu kamarádovi říct nestihla.A mrzí mně to do teď.A proto važte si života a snijte o krásném životě se štastnou budoucností.

 


Nicollette
07. 01. 2005
Dát tip
neřekla bych, že je toto zcela správná úvaha, spíš takové zamyslení se nad sebou. Moje kamarádka se rozbrečela, když si pouštěla sestřin maturitní ples. trápilo ji to samé, co s ní bude, co vystuduje, kolik bude brát v práci, koho si vezme a bude šťastná?.... Tyhle úvahy jsou naprosto mimo mísu, milá moje.... Život, svůj život, si utváříš ty sama.... Jaký chceš, aby byl, takový bude. Ne, to nejsou výmysly mých představ, to je ta jediná možná cesta, kterou dojdeš naplnění. Co si budeš přát, to budeš mít, stačí si uvědomit, že jsi součástí vesmíru a součástí obrovského šestimiliardového kolosu. Jsi jen jedna duše, jedno tělo z těch miliard.... Stačí následovat intuici a ona tě povede, vážně... Mimochodem, v tvých letech bych se spíš zabývala přítomností, než tím, co bude za deset let. nebo se ti může stát, že takhle promarníš všechnu přítomnost a pořád bude jen ta budoucnost, která JEDNOU přijde... a jednou přijde... a jednou přijde.... vivat

Gonsales
04. 12. 2004
Dát tip
....taky sem neco propasla co nejde nikdy vratit zpatky:(od ty doby se snazim byt s temi co mam rada co nejvic.... jinak ze zacatku mi to pripada trochu jako tisickrat ohrane (i kdyz pravdive) fraze ale konec se mi libi;)

StvN
30. 11. 2004
Dát tip
Mahoney - ano. Pokusím se srozumitelně vyjádřit základní myšlenku. Vidění budoucnosti vyžaduje nezaujatost vůči přítomnosti a znalost minulosti a přítomnosti. Věřící člověk nemůže vidět budoucnost jednoduše proto, že vychází ze špatného předpokladu - Bůh je, tím pádem je jeho znalost minulosti a přítomnosti chybná a nezaujatosti nemluvě. Nebo jinak. K vidění je nutné dosáhnout objektivity a jak jistě chápeš, to se věřícímu nemůže nikdy podařit. To by se musel nejdřív zbavit boha. Možná to zní divně. Mluvim tady o vidění jako o něčem, co se běžně děje. Inu neděje.

Mahoney
30. 11. 2004
Dát tip
StvN, a co když jsi naopak slepý ty, protože nedokážeš vidět Boha? Tvrdíš, že věřící nemůže vidět realitu - je mi líto, ale pleteš si pojmy s dojmy. Rozlišuj prosím DOGMATISMUS a VÍRU! Tvoje DOGMA, že věřící člověk = imbecil, ti znemožňuje vidět lidi takové, jací jsou. Tvoje víra je, že správná je jen logika - budiž, tvoje volba. Je to víra, která ti v některých případech umožňuje být objektivnější, než kdybys měl jinou víru. Každá víra ti někde dává a někde ubírá - až si toto dokážeš uvědomit, tak dokážeš svou víru přizpůsobit situaci... Žádná víra tě nemůže zaslepit, dokud máš vědomí otevřené realitě. Lidské vědomí je schopno Božské dichotomie: je schopno se na tutéž věc dívat ze dvou pohledů, a oba současně uznávat i zpochybňovat. To je Bůh! Já si s Ním povídám, dává mi odpovědi, pomáhá mi vidět realitu tam, kde se jí chci vyhýbat, protože bolí. Rozumíš mi? Bůh je dialog, který mě otevírá realitě - což je opak toho, jak Ho chápeš ty. Existuje tisíc a jedno pojetí Boha, každé má své klady i zápory, ale tys je všechny zavrhl kvůli jednomu, které je tak nesmyslné, že ho vůbec nikdo nevyznává - toto nesmyslné pojetí "berou" jen odpůrci Boha a berou ho jen jako jasný argument proti víře. StvN, tvoje argumenty proti víře jsou asi stejné, jako kdybych já říkal, že fyzika je nesmysl, protože vím, že JABLKO PADÁ ZE STROMU! Z tvých slov je zřejmé, že vůbec nevíš, co nebo kdo je Bůh... nevíš, co tím slovem označuju já, nevíš co tím označuje můj bratr, nevíš co tím označovala moje babička, nevíš co tím označuje pan Halík, Osho, Einstein.. každý tím slovem myslí něco jiného (a přece -obvykle- totéž). Bůh je vše a není ničím. I nesprávné pojetí Boha je Bohem. Neexistuje nic jako "nesprávné pojetí Boha". A přece On není tím, co něm říkáš... Bůh je paradox... Hovory s Bohem mi nijak nebrání dívat se na svět tím pohledem, který uznáváš ty - jsem toho schopen zrovna tak jako ty, a dokonce je toho schopen i Bůh (!). A tak se vždy snažím vybrat si ten pohled, který je praktičtější (což záleží na tom, čeho chci dosáhnout!): když mluvím s člověkem, naslouchám současně svým pocitům a Bohu; když potřebuju útěchu, povídám si se sebou nebo s někým blízkým, a naslouchám i Bohu; a když opravuju computer, uvažuju čistě logicky/prakticky/realisticky - a Bůh je se mnou (intuice). Je na tom něco nepochopitelného?

StvN
30. 11. 2004
Dát tip
Podívám se na tvou kritiku ještě vklidu doma, ale prozatím uvaž toto: Vše, co v přírodě existuje, existuje proto, že je to nezbytné k životu. Bůh k životu nezbytný není.

Andulka
30. 11. 2004
Dát tip
StvN -> v to veris ty, ty si ateista , ale prosim, netvrd to jako pravdu......protoze pro ostatni, verici, je pravdou pravy opak. Fakt je ten, ze nemusime jeden z druhym souhlasit, ale meli bychom s uctou respektovat nazory toho druheho.

Walker
30. 11. 2004
Dát tip
StvN... pokud budeš brát Boha.. jako symbol toho, co stvořilo svět.. neboli síly, která stvořila svět.... (a faktem je, že celý vesmýr z něčeho vzešel) pak pokud by takový "Bůh" k životu nezbytný nebyl, ty by jsi tu nebyl a tedy nebuď d..il... na svět můžeš nazírat buď rozumově, nebo duševně a já jsem toho názoru, že jen pokud na něj nazíráš rozumem i duší, jedině tak je tvá mysl, která nazírá, úplná...... a tedy nehať, cos nepoznal a netvrď, že to co tě stvořilo a co stvořilo to co tě stvořilo atd až k samému počátku všeho ať je jakýkoliv, není potřebné k životu.... k životu není potřebná víra ( i když každý z nás něčemu věří... ty například rozumu, takže to není úplně pravda... tedy lépe řečeno víra v Boha) , ale rozhodně je k životu potřeba Boha, absolutního principu, který svým rozumem nikdy neuchopíš....

Walker
30. 11. 2004
Dát tip
*

Mahoney
30. 11. 2004
Dát tip
Jak to hezky vyjádřil Neal Donald Walsh v Hovorech s Bohem: "slova Bůh a Život jsou vzájemně zaměnitelná" nebo jeho kniha Nová proroctví, str. 30-32, viz http://www.hovorysbohem.cz/index.php?file=42j "Neal: A co poradíš lidem, kteří nevěří v Boha? Bůh: Nezáleží na tom, zda věříte v Boha nebo ne. Všichni lidé věří v Život. A brzy zjistíš, že vaše kolektivní víra v Život odráží kolektivní víru lidstva v Boha. Vzhledem k tomu, co ti teď řeknu, je to pochopitelné - ale někteří lidé to nebudou ochotni přijmout. N: Co to je? B: Bůh a Život jsou jedno a totéž. Můžeš je nazývat různými jmény, ale Bůh a Život jsou totéž. Bůh je Život a Život je Bůh. Bůh je energie, které říkáte Život, a Život je energie, které říkáte Bůh. Život je ztělesněný Bůh." . . . "N: Takže jestli chceme změnit svět, nemusíme "věřit v Boha". B: Nemusíte. N: Ale lidé, kteří v Boha věří, jsou na tom lépe. B: Ne nutně. N: Cože? B: Řekl jsem, že to není nutné. N: Chceš říci, že víra v Boha není prospěšná? Není to výhoda? B: Za jistých okolností to může být nevýhoda. N: Jak můžeš říci, že víra v Boha může být nevýhodou pro člověka, který chce změnit svět? B: Nezáleží na tom, zda věříš v Boha, důležité je to, co si O Bohu myslíš. Už jsem ti řekl, že k tomu, abys změnil svět, nemusíš věřit v Boha. Stačí, když věříš v Život. A ty v Život věříš, protože ho prožíváš. Patříš-li k lidem, kteří věří v Boha, pak to, co si o něm myslíš, může mít velký vliv na to, co si myslíš o Životě - a také na to, jak svůj život prožíváš. Takže tvé představy o Bohu jsou velmi důležité."

StvN
30. 11. 2004
Dát tip
Dík za názory. Andulka - máš můj plný repspekt a upřímnou úctu. Walker - je mi vážně líto, že hatim tvůj čas. Mahoney - tohle jsem nevěděl. Tím pádem se celá situace mění. Ten pán je moc chytrej. Proti tomu žádná.

Mahoney
29. 11. 2004
Dát tip
Denisko, dobrá úvaha - je vidět, že umíš používat srdce i hlavu. A abych jen nechválil: chtělo by to zapracovat na češtině, můžu s tím pomoct, když budeš chtít. Stvn: mohl bys tu úvahu o víře a budoucnosti trochu rozvést? Takhle s tebou nemohu ani souhlasit, ani oponovat :) Walker: někdy budoucnost vidíš právě proto, že jde změnit. A někdy ji změnit chceš, a někdy jí chceš dosáhnout! :)

Walker
29. 11. 2004
Dát tip
MeTB... nesouhlasím tak docela.... žijeme jen jeden život, ale žijeme ho stále dokola... všichni sice uděláme ta samá rozhodnutí, jaká jsme již udělali, ale je na nás, zda pokud děláme rozhodnutí špatná, začneme konečně dělat rozhodnutí dobrá, a tak, až tento život budeme žít znovu.. dojdeme do bodu, kdy jej buď opět začneme žít správně a nebo budeme pořád dokola dělat ty samé chyby... naše bolesti procítíme znovu a to co jsme si vychtunali si znovu vychutnáme, aniž bychom ovšem věděli o tom, že už tomu tak jednou bylo.... a i když to vědět budem, bude to nepřipustitelné a ti kteří si to připustí, se toho budou muset nějak nezbláznit....

Walker
29. 11. 2004
Dát tip
není náš osud... my jsme náš osud, je takový, jací jsme my... pokud ovšem my nejsme tací, jako je on (což je většina)

Andulka
28. 11. 2004
Dát tip
Denisko, nenech si od nich do toho kecat...:-) Budoucnost budes mit jakou budes chtit.....jen bud hodne opatrna co si prejes...:-) Hodne stesti....a preji, aby si zustala positivni, a usmevava a vedela co chces....:-)hlavne z toho nevyrosti...:-)))pa

MeTB
28. 11. 2004
Dát tip
Právě, žijeme jen jednou a to je ta nejkrásnější strašná věc, co se nám kdy stala. Nemáme druhou šanci jak něco opravit a nemáme druhou šanci, jak si něco vychutnat. Životní improvizace je jízda autem, které nebrzdí, buď se v tom reji zabijeme, nebo zastavíme.

Deniskaa
28. 11. 2004
Dát tip
MeTB:Přesně tak

(jeremy)
27. 11. 2004
Dát tip
ó, to je krásný! slečna zjistila, že budoucnost je něco co teprve bude!

StvN
27. 11. 2004
Dát tip
Andulka - když myslíš.

alte... co "Citové ekzémky" ? Nemyslíš?

Deniskaa
27. 11. 2004
Dát tip
Bylo to psaný jako slohovka do školy takže se nedivte že to je všechno tak popsaný hlavně ty jeremy.

alte: To jsem chtěl vědět, nebyl jsem si jist. Klubík nebude.

Walker
26. 11. 2004
Dát tip
Budoucnost je vidět jen tehdy, nejde-li nijak změnit.....

StvN
26. 11. 2004
Dát tip
Člověk, kterej věří, nikdy nebude vidět do budoucnosti. My ostatní tu šanci máme.

Deniskaa
26. 11. 2004
Dát tip
No když myslíš

Andulka
26. 11. 2004
Dát tip
StvN: nejak jsem nepochopila tvuj vyrok...:-) ja verim....a do budoucnosti svoji vidim...dokonce si ji i planuji...:-))) Deniskaa ->Třeba mít dobré vzdělání,udržet si hodného přítele,mít porad tak skvělé kamarády jako mám i teď,zdraví pro všechny má známe a štěstí rovněž..Splní se mi to?Pevně věřím a doufám,že ano. -> Pokud veris, ale taky na tom pracujes.....tak se ti splni vsechno co budes chcit. S tim vzdelanim je to urcite dobry napad.....s tim udrzenim hodneho pritele bych si ted hlavu nelamala.....protoze jestli je to ten pravy nebo ne rozhodne cas...a kdyz to bude ten nepravy......na pravyho v pravy cas narazis...:-) Podle me zivot bez snu a cilu by byl mnohem chudsi....ale musis mit na pozoru, ze nekdy dulezitejsi nez ten cil, je samotna cesta k nemu....:-) A s tim zaverem.....mas naprostou pravdu. Jednou jsem o tom slysela show a zmenila podle toho svuj zivot. A tak denne libam sve dite nez jde do skoly, kdyz prijde ze skoly, kdyz jde ven........kiss & hug.....a pokazdy kdyz vidim svy pratele tak je to zase kiss & hug.....protoze z toho duvodu presne jak ty pises. Dej vsem lidem na jevo, ze je mas rada dneska, rekni jim to, protoze zitra uz muze byt pozde.....:-) Drzim palce a musim rict, ze me ta tva uvaha velmi potesila....

johanne
26. 11. 2004
Dát tip
snijte o krásném životě ... zní to strašně divně :o) jinak - něco z budoucnosti si samozřejmě naplánovat můžeš. Ale počítat s takovýma obecnýma věcma, jako že chci být zdravá a šťastná, to podle mne nejsou plány. Chce to něco konkrétního, skrz čeho bys štěstí dosáhla. Prostředek-cíl :). Jinak to snad nejde...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru