Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se stát úspěšným neurotikem

30. 11. 2004
8
1
3930
Autor
Montrealer

V blázinci je krásně, můžeš tam psát básně. Taky z mnoha důvodů dožít se tam důchodu.

Jak se stát úspěšným neurotikem

 

Motto: Jsme lidé maličcí a svým nemocem snadno a rádi podléháme. Naštěstí nad námi bdí Velký Psychiatr, který veškeré nemoci zná, v šuplíku všechny prášky má a poradit všem doktorům umí, leč oni ho většinou neposlouchají...

 

Začalo to všechno tim, že mi byla doporučena skupinová psychoterapie. Teda, řeknu vám, já předtim fakt nevěděl, do jaký hrůzy se to pouštim. Přidělili nás k psycholožce, kerá nám furt vopakovala:

„Vaše nemoc je uvnitř vás, je ve vás. Je ve vaší duši. V duchovnu.“

Připadal jsem si v tom momentě jak v Mladý Boleslavi, když nádražní rozhlas oznamuje:

-- Osobní vlak směr Duchovno, Líny, Katusice, Skalsko, Mšeno stojí připraven na páté koleji. --

„Musíte se naučit svou nemoc vnímat, hovořit s ní, sžít se s ní. Nemoc se stala součástí vašeho všedního dne, vašeho života, existence, přítomnosti, jsoucna i budoucna.“ hovořila psycholožka monotónním hlasem odříkávače islámských modliteb. Vtíravě nám naznačovala naši skvělou budoucnost v jasných barvách mrtvolné šedi i nezlomnou víru v léčbu, kerou vona sama s náma provádí.

Má přítomnost na takové seanci mi připadala připitomělá. Vlastně ani ne tak osobní přítomnost, jako spíš přítomnost mé duše. Ta se spíš soustředila na ženský a v tomto ohledu byla psycholožka jasnou favoritkou...  jen kdyby tak blbě nekecala ! Postava pěkná, vosí pás a poprsí víc než slibné...

 

Sálkem zazněla tklivá melodie. Smutná a přitom tak známá... Zmí-rá háj, všechno je kolem tak cizí...  Kde já ji jenom slyšel... no jasně ! Fibichův Poem ! Psycholožka si ho vybrala jako vyzváněcí melodii svého mobilu. Tohle dost vypovídalo o jejím duchovním niternu. Duchovno ! Duchovno, Líny, Katusice, Skalsko...  né, já se týhle blbý asociace jakživ nezbavim a to sem tou lokálkou do Mšena nikdy nejel.

„Doktorka Paucová... cože ?“ vypískla svým vřeštivým sopránem, kerej sem tipoval nejmíň na dvojčárkovaný c.

„Komu že vykradli kvartýr ? Mně ? Nééé, nééé, to není možný ! Nééé, tohle nikdy nepřipustim ! Nééé, já tam nepřijedu. Nééé, nemůžu v takovýmhle stavu řídit auťák. K čertu, na mě dou ňáký těžký chmury !“

„Zkuste se uklidnit pomalým dýcháním řízeným vůlí, jak jste nás to sama tolikrát učívala.“ pokusil jsem se o radu. Briskně mě odmrštila kamsi (neslušná slova vynechávám) a pokračovala ve svým záchvatu. Začala se třást a přidržela se stolu. Po chvíli se začal třást i stůl, že z něho vylézaly nezamčené šuplíky a padaly na zem dnem vzhůru. Jejich obsah se souvisle vysypával na podlahu. Psycholožčin hysterický záchvat nabíral na intenzitě. Naštěstí už někdo z pacientů zavolal doktora. Ten přišel v doprovodu dvou saniťáků. Psycholožce nasadili kazajku, položili holku na gauč a přivezli stojan s ňákou infúzí. Nevím, co jí to kapali do žil, ale určitě to bylo něco proti něčemu. A účinkovalo to. Když psycholožka usnula, vzpomněli si zase na nás, kerý celýmu divadýlku tupě přihlížíme, a zahnali nás do pokojů.

 

Když mě propustili, řikal jsem si: „Radši si nechám dávat šoky, ale další porci psychoterapie už nezvládnu. Na tohle prostě nemám nervy. Na tohle by neměl nervy nikdo. Ani zdravej člověk ne. Dyť voni by z něho udělali blázna jako ze mě.“


1 názor

Montrealer
07. 01. 2005
Dát tip
přesto (anebo proto) se zarýváme čumákem do země !

To sedí :) Jinak; četla jsem znovu prolog, je fajnovej a snad neurazím, když se přiznám, že mi trošku připomíná Banánový rybičky.. ale proč ne?

Všici sú blázni enem my zme letadla!!!!!

Garth
15. 12. 2004
Dát tip
tip :)

makros
14. 12. 2004
Dát tip
* :o)

Ženatej
30. 11. 2004
Dát tip
Taky nemám rád psychoblogy.

Vespa
30. 11. 2004
Dát tip
Jo, to se mi líbí... (jen bych vynechala ten poslední odstaveček, je tam jakoby na víc - ale to je jen k formě)

znociměsta
30. 11. 2004
Dát tip
už jsem někdy někde četla - a ocenila:)

znociměsta
30. 11. 2004
Dát tip
tedy myslím tím, žes to měl asi uveřejněné někdy na Liteře, nejspíš ..

Korektora by si to zasloužilo.

houda
30. 11. 2004
Dát tip
Šup tam.

Montrealer
30. 11. 2004
Dát tip
Bylo to už na Liteře, to ano. Korektorům se občas vyhybám. Je to napsaný oumyslně nespisovně. Jako že to psal [s]prostý lid český.

Jo, to si ale musíš ujednotit, jakým stylem to bude. Protože chtěl bych vidět toho tvého "prostého lida", kterak pronáší větu "Má přítomnost na takové seanci mi připadala připitomělá. Vlastně ani ne tak osobní přítomnost, jako spíš přítomnost mé duše." Mícháš jabka s hruškama....a proto jsem volal po korektuře.

fungus2
30. 11. 2004
Dát tip
Líbilo. TIP

Roald
30. 11. 2004
Dát tip
Tiež dávam tip.

wazzup
30. 11. 2004
Dát tip
hehe, zajímavý:) celkem líbilo

Montrealer
30. 11. 2004
Dát tip
Volley ! Volley ! Volley ! Volej po korektůře, protože já si "prostej lid" představuju asi jako Hurvínek the second world war. Něco na tom je, ale co mám dělat. Korektora doma nemám... ledatak Worda přepnutýho na češtinu a ten zas nemá rád "mluvu prostýho lidu" a proto sem při psaní jeho vejšpechty, podtrhávky chyb a zejména automatický vopravy vypnul.

Montrealer
30. 11. 2004
Dát tip
Volley ! > patřilo Piště Hufnáglovej. parricida > kdepak je ta tvoje psychiatrická povídka ? Snad to nejsou Soudci ? Teda, nic proti nim, ale to, co jsem stačil přečíst, mi psychiatrické nepřipadalo. Jenže do konce jsem to nedočetl... teď ne, teď takovými silami nevládnu, ale začátek je napsanej zajímavě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru