Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dalších 10 sekund věčnosti

30. 11. 2004
2
0
2494
Autor
Android

Prázdná noční ulice skýtala určitý druh soukromí. Bylo po dešti a od mokré dlažby v historickém centru města se odrážela záře pouličního světlení. Krátký odpočinek muže v dlouhém černém kabátě, postávajícího u jedné z lamp přerušil klapot kopyt a cizí rachot. Věděl, že přijde změna, ale zatím netušil jaká bude. Jen doufal. Ohlédl se v okamžiku, kdy kolem něj projel historický kočár tažený dvojspřežím. Na kozlíku seděl zhroucený muž v zakrváceném středověkém oblečení a z hrudi mu trčely dva šípy. Muž v kabátě se podíval na svítící displej hodinek. Bylo deset minut po půlnoci.

Okno časoprostoru se otevíralo vždy na sekundu přesně.

 

     V dalším okamžiku zmizela řada historických domů, jejichž podloubí vytvářelo onu kouzelnou atmosféru, která do této části města lákala turisty z okolních zemí. Mrknutím oka je nahradila jiná řada domů. Byly do jednoho postaveny ze dřeva a kamení, všechny zchátralé, pokřivené a o několik set let starší. Do vývěsního štítu jednoho z nich se zabodl šíp, podobný těm, které trčely z hrudi mrtvého vozky a se skřípotem ho rozhoupal. Světla lamp zmizela a vystřídal je pochmmurný svit měsíce, odhalující scenérii zkázy. Některé z domů na vzdálenější straně ulice hořely a s křikem z nich vybíhali lidé v hrubých látkových oděvech.

 

Prvních 10 sekund;

Za zády mu něco zasvištělo. Vrhl se po hlavě k zemi a během jednoho úderu srdce dokončil úhybný skok dopředu. Když se zvedal, pět kroků od něj spatřil středně vyskokého muže mohutnější postavy oděného v kroužkové vestě, z části zakryté purpurovým látkovým přehozem s vyobrazením bílého jestřába. Nohy i ruce mu zakrývaly plechové chrániče, přílba na hlavě chránila  čelo a nosní kůstku. Úzké štěrbiny očí měl rozšířeny údivem, vzpamatoval se ale překvapivě rychle. Pravá ruka svírající meč se už napřahovala k dalšímu smrtícímu seku.

Jeho tělo reagovalo takřka instinktivně. Napřáhl proti útočníkovi ruku s otevřenou dlaní, v níž zazářil jasně rudý kruhový ornament. Meč se elegantně zabořil ostřím do země a ve stejný okamžik útočník se zaduněním dopadl na zem. Na místě, kde býval vyobrazen jestřáb, měl díru v hrudníku.

 

Dalších 10 sekund;

Útočníkova přílba se dokutálela k nohám několika vojáků, kteří si nebyli zcela jisti tím, co právě viděli. Ale na přemýšlení nebyl čas. Pět mužů, oděných stejně jako jejich mrtvý druh, pozvedlo meče a s bojovým pokřikem se vrhli do útoku. Šestý pobídl svého koně a zároveň napřáhl k hodu kopí.

 

Dalších 10 sekund;

Mozek pracoval na nejvyšší otáčky a vyhodnocoval množství a kvalitu nepřátel. Nyní šlo o přežití. Na nic jiného nebyl čas.

Muž opět pozvedl ruku s otevřenou dlaní a tiše pro sebe zaklel. Tlaková vlna odhodila pět urostlých těl jako stébla mladého rákosu. Útočník na koni sice ještě stačil hodit kopí, ale to se po střetu s neviditelnou silovou vlnou roztříštilo na třísky. Na zem dopadla šestice mrtvých těl a kůň s roztříštěnou lebkou se bezvládně sesunul na podlomených nohou. V chatrném domku, před kterým muži stáli, to hrozivě zapraštělo.

 

Dalších 10 sekund;

Všude se ozýval jekot dětí a křik a pláč žen. Dusot bosých nohou běžících o život duněl v každičké části jeho těla. Plameny na domech olizovaly svůj díl věčnosti a měsíc na obloze se pomalu ztrácel v dýmu jejich zkázy.

Děsivý úryvek noční můry zapadl na své místo v paměti.

     Unaveně a zhluboka se nadechl, a poté pohlédl na svítící display hodinek. Do otevření dalšího okna časoprostoru zbývalo dalších 10 sekund…

 

Muži v dlouhém černém kabátě blesklo hlavou;

Kéž se někdy dostane zpět do roku 4847.

Kéž se někdy dostane zpět do prvního Májového dne.

Kéž se někdy dostane k tlačítku, kterým spustil svůj experiment.

Kéž se někdy stane zázrak…


petr(angel)
03. 12. 2004
Dát tip
já jsem se už vyjádřil na lopuchu...trošku pohodlně ses vyhnul zbytečným průtahům a vrhnul to na papír jen tak jak jsi to viděl, když sis poprvé přečetl zadání...Petr(nebo tak to alespoň na mě působí. Pokud ti křivdím, tak se omlouvám)

doute
02. 12. 2004
Dát tip
pekná pohádka....))))

fungus2
30. 11. 2004
Dát tip
Bezvadné. Zaujalo mě to.

wazzup
30. 11. 2004
Dát tip
jé super, bezvadný! dobrej nápad, dobrý zpracování, opravdu mě to nadchlo, takže obrovskej tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru