Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Peníze

07. 12. 2004
0
0
1751
Autor
Rudysoft

Peníze

Rudolf Pokorný

 

Peníze, co to vlastně jsou ty peníze? Každý je používá a přitom většinou nelehko se získávají. Někdo kvůli nim dokonce celý měsíc venku v zimě tvrdě pracuje, mozole na rukou a krumpáčem rozbíjí zemi. Dobře, vidím že mě teď máte za blázna. Nebojte se, taky vím, že se jedná o platidlo, jen se chci na to trošku jinak kouknout…

  Vemte si třeba takového domorodce. Když bych mu dal tisícovku se slovy: „Kup si člověče na sebe něco značkovýho!“ Co udělá? Buď s dětským úsměvem tento „cenný“ dar použije k rozdělání ohníčku a ohřevu ručiček a nožiček, nebo jako hygienickou pomůcku k očistě po své vykonané potřebě. Ale proč chodit pro příklady až tak daleko, nemusí to být domorodec, stačí můj kamarád. Nedávno mu povídám: „Tak si hele představ, vyměnil jsem Boženku Němcovou za dva Amose Komenský a jednoho Káju čtvrtého, chápeš?“ No nechápal to a tak jsem pokračoval: „To je jako v tom testu IQ, zapoj prostě mozkový závity. Zopakuju ti to. Vyměnil jsem… Už víš, jak to myslím? Měřím ti čas!“ Zklamal mě. Jeho čas byl nehodnocen, nechal se totiž poddat a přiznal, že ani nevěděl, co je na té které bankovce za ksicht.

  Proč vám to vlastně povídám? Já jen, aby jste ty peníze nebrali zas až tak vážně, vždyť je to vlastně jen takový papírek s obrázkem. Tak až příště budete u kasy platit, vzpomeňte si na mě a řekněte si, že na tom nejste tak špatně, neboť za jednoho Palackýho můžete mít několik učitelů národů a Karlů dokonce ještě víc!


Zbyhoň
12. 12. 2004
Dát tip
Ach, kdybych nečetl vlastní text, podle tvé "sebekritiky" bych si Tě dal do oblíbených... Nápad sice není úplně marnej (to vážení velikánů), ale zpracování dost pokulhává a tvoje příspěvky do diskuse to pohřbily úplně.

No tak když sis to takhle krásně zkritizoval sám, tak snad moje hodnocení není ani třeba...

Rudysoft
08. 12. 2004
Dát tip
Big_George: Jsem nejlepší! Jsem nejlepší! Jsem Bůh!!! :-))))))))) Spokojenej? P.S. Hele, že ty trpíš nějakým koplexem viď? ;-)

Rudysoft
08. 12. 2004
Dát tip
Malý_Jiříček: Oprava - komplexem, to jen aby ses toho nechytal, jako hovno košile :-)))))

Zajímavý pohled, jenom si nejsem zcela jist, jestli je fejetonový...

Rudysoft
07. 12. 2004
Dát tip
rozhněvaný_malý_muž: Je to fejetonový! Otevření fejetonu je dobré, neni moc dlouhé a seznámí čtenáře s tím, o čem chci psát. Rozvinutí děje je takové, aby čtenář snadno pochopil autorský záměr a aby se u toho i bavil. Obsahuje to i jistou dávku originality, což je pro fejeton typické. Dále to má jasný autorský záměr, omezuje se to na jeden předmět, jsou tam citově zabarvená slova, nechybí tu humor a nadhled a v závěru je rozuzlení a pointa. Víš vůbec co je to fejeton? Asi ne a to jsi jich přitom tolik "napsal".

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru