Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nikdy proti větru!

02. 12. 2004
1
0
902
Autor
JiKo

V listopadu proběhla v Londýně celosvětová konference majitelů veřejných záchodků. Téměř čtyři sta delegátů zahájilo dvoudenní symposium shlédnutím dokumentárního filmu o historii užívání toalet. Podle něj počátky sociálně přijatelnější formy vyměšování, spadají až do roku 1782 kdy se v čínské historické knize Ch-tschi-Yu lze dopátrat prvních záznamů o tehdejší vyšší šlechtě – tzv. Mandarínech, kteří pro omezení pocitu prudkého zápachu používali dvě mandlová semena do nosu.

 

Zajímavé bylo též sledovat vývoj klozetů. Druhý dokument totiž nabídl přehled historického vývoje v celé jeho šíři a přitakal tak s nadsázkou názvu: „Od hnoje k elektronice,“ a tak plejáda přístavků, přístěnků, kadibudek i nočníků nakonec i místy pobavila.

 

Po shlédnutí dalších dvou dokumentů, které ovšem nutno podotknout nedosáhly kvalitativní úrovně svých předchůdců, následovala přestávka na co jiného než oběd. Únava není dobrým diskutérem a tak jídlo přišlo vhod. Zda-li si delegáti na anglické kuchyni pochutnali už není známo, ale je znám průběh odpoledne.

 

Po poledni se fórum se ubíralo poslechem příspěvků jednotlivých delegátů přihlášených do diskuse, aby první den zakončilo bouřlivou diskusí o vlivu moderní doby na činnost vyměšovacího ústrojí člověka. Z debaty jistě vyplynulo mnoho témat pro druhý den a tak se delegáti rozešli z konferenčního sálu něco po půl šesté večer.

 

Úvodní téma druhého dne byla nemoc špinavých rukou. Příspěvkem „Žloutenka a jak proti ní bojovat“ zahájil předseda kongresu druhý den. Delegáti poznali nejnovější trendy na poli chemie i čisté ochrany. A právě porovnávání kladů a záporů ochrany chemickou a přírodní cestou vyvolalo širokou diskusi pléna, která rozdělila delegáty vskutku na dva tábory.

 

Prochemická frakce hanila neúčinnost přírodních způsobů, potažmo jejich nízkou spolehlivost, což je v dnešním přelidněném světě důležité. Argument roustoucích nákladů na léčbu infekčních onemocnění byl mocným argumentem. Zelení aktivisté naopak přesvědčovali své oponenty o špatném vlivu chemických továren na životní prostředí, které nakonec škodí nám všem, a že tedy tento dopad je daleko větší než pár lidí se žloutenkou.

 

Celou situaci nakonec zklidnil předseda sympózia prohlášením, že v bifé jsou připraveny švédské stoly. Kde není diskutérů, není ani diskuse. A proto se i já loučím na konci tohoto zpravodajského článku.

 

Závěrem snad jen heslo sympozia: Nikdy proti větru!


papouch
02. 12. 2004
Dát tip
někdy to ale jinak než proti větru nejde... jak to dělají cyklisti - závodníci? ;-)

djPes
02. 12. 2004
Dát tip
Včera (1.12.) měl pěkný komentář o Sjezdu majitelů toalet J. Jírů na ČRo , netuším ovšem, z jakého zdroje jsi to zdíčejoval ty - Kongres se (skutečně) konal v Číně letos v listopadu, do nosů se nestrkají mandle, ale datle atd...Pokud stojíš o hlubší kritiku - dost nepovedený plagiát.

djPes
02. 12. 2004
Dát tip
Občas i s větry!

papouch
02. 12. 2004
Dát tip
hele psejku, to, cos napsal, je sice hezký (respektive ošklivý :), ale - dyžušs mi poslal avízo - neřex, jak to teda dělaj ti cyklisti! He? :-)

djPes
02. 12. 2004
Dát tip
papouchu - psal o tom tuším i Ota Pavel ve svých povídkách - buď přímo na zem nebo do láhve na pití Já jsem ošklid :-)

papouch
02. 12. 2004
Dát tip
Ošklid byla brněnská kapela... výborná :-)

djPes
02. 12. 2004
Dát tip
:-) já vím, ale s ní to šlo Z kopce

stewewonder
02. 12. 2004
Dát tip
Co ti na to napsat ... ? Moch si jeste trochu popovidat o nazornych ukazkach co tam byly k videni a o tom ze v buffetu byl v obcerstveni dort tvarovanej jako stolice (velice delikatesni ale kupodivu moc ucastniku neochutnalo) nechtel sem k tomu puvodne nic psat protoze sem nechtel vypadat jako kanalnik. Btw. papochu bud po vetru nebo do kalhot ale vetsinou do skarpy nebo proste drzi az do cile

JiKo
02. 12. 2004
Dát tip
dJ: jj z toho tohle vycházelo, slyšel jsem bohužel pouze asi 3min úvodu cestou do práce a líbilo se mi to téma. No škoda že se plagiát nepovedl

Craerassy
02. 12. 2004
Dát tip
JiKo, kam na tohle chodíš?:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru