Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opustil mne Kristus

Výběr: Paranoicus
07. 12. 2004
2
0
1702

ti, kteří už prošli kristovými léty, pochopí

Opustil mne Kristus .Nedávno mnou prošel . Řekl mi : „dál to neznám, teď si už musíš poradit sám“.  Tak jsem tady. Na rozhraní mladosti a toho odpovědného pravidelného rozumného osamělého zbytku života. On se už nikdy nedozví, jak to bolí ,když si trhám chlupy z uší . Jak si ty samé chlupy musím hlídat aby na mne nejukaly z nosních dírek. On zůstane ušetřen každodenního rámusu budíku v šest ráno , toho stále těžšího vstávání a rozhýbávání ztuhlého těla. On už nikdy nezačne den s  papírkem plným poznámek v ruce, bez něhož bych už nedokázal existovat. Bude ušetřen hledání nového smyslu života , jehož předchůdce se nenápadně odplížil do propadliště mladosti.Neví nic o rozmanitosti světa a nestýská si kolik životů by ještě potřeboval na vše, co by chtěl zkusit stihnout  prožít .

On už nepozná ztrátu svobody a nepocítí tíhu  nové odpovědnosti. Není to jen on, ale i já, kdo se každý den bojí o své děti .Ale já je musím navíc nasytit , já  jim musím zaručit bezpečí a domov. On už se nedozví, jak bolí životní kompromisy, které musím udělat abych jiným na mě závislým umožnil svobodně žít.

On nepozná promarněné zimní večery , kdy sny už zůstávají pouhými sny . Jemu nepřeběhne po tváři úsměv při vzpomínce na pubertu , kdy jsme se řehtali těm divným starým chlapům, kteří s chutí koukali po našich holkách. Teď už neřehtám .Koukám.

 

Nedávno mnou prošel. A já mu toho tolik nestihl říct.


Nicollette
07. 01. 2005
Dát tip
omlouvam se, ale .... budu vypadat asi jako ortodoxní křesťan, ale tohle... je na mě moc .. ani ne

Zly
08. 12. 2004
Dát tip
Tohle je zažitý mýtus, ta třicítka.. jakože zásadní změna. Myslím, že se datuje už od doby ledové... Tam byl třicátník regulérní stařec nad hrobem.. Bodejť by ne... Zkuste se od dvou let věku zhruba do třicítky honit za mamutama, přežívat v jeskyni 1+1 bez příslušenství.. a pomíjím-li fatální nedostatky v oblasti ústní hygieny a poměrně pochmurný způsob distribuce denního tisku považuji za jedinou slušnou zábavu plození fakanů... To by jednoho udolalo, ta kosa a neustálé potyčky o kus veverky.. Třicátník kromaňonec jednoduše ve třiceti splnil biologický úkol, a odplížil se do šera v ústraní jeskyně, aby tam chcípl zapomenut, živ jen olizováním morkových kostí.. taková byla doba, jaksi, ale dneska? tak za prvé: existují celé pluky mladých holek, které dají přednost debatě s chlápkem, který nepotřebuje předstírat epileptický záchvat pokaždé, když někdo ve společnosti vysloví jméno Tupac za druhé: sex je lepší, nenadřeš se tolik a holka se opravdu udělá :-) za třetí: ztráta svobody? kompromisy? lidi s kterýma děláš, jsou na tom stejně. taky je jim třicet a chtějí se bavit a ne se prudit. Dělám s chlápkem, šéfikem na jednom jakože důležitým úřadě. Vypadá to jako pruda, ale je to docela legrace. Zavřem se v kanclu, sekretářka vystřelí na oběd a máme dvě hoďky, abysme sjeli všechny cédéčka, co přivez z cest a nový historky... Většinou si musíme za dva dny zavolat, co jsme vlastně domluvili za kšeft...

Andulka
08. 12. 2004
Dát tip
presne tak...:-) Ja ti reknu, po tricitce vypadam lip jak ve dvaceti, mam penize, delam co me bavi, mam sebevedomi.....dobre pratele, fyzicky taky ubehnu vic jak v tech dvaceti......ja bych nemenila....ani za zlate telatko. Ja mam pocit ze mezi 30-40 jsou nejlepsi leta v zivote....treba taky ne, ale to ti budu moc potvrdit, az presahnu tu ctyricitku...:-) Tak se tes, a vychutnavej...a kurna...trochu optimismu do toho..:-) P.S. Akorat se vyhybej teenagerum, to je takova zvlastni odruda lidi, co si mysli, ze po 30 ses starec do hrobu...:-)))))

Paranoicus
08. 12. 2004
Dát tip
Andulka: Když je ovšem takový týnejdžr současně naším potomkem ... vrátí nám i s úroky, co od nás schytali naši rodiče <smajlikh />

Andulka
08. 12. 2004
Dát tip
Paranoicus -> Ja ti nevim, me tim nasi taky vyhrozovali........ale zatim dekuju Bohu, ze nevychovavam sebe....:-)))) Krome toho ze je porad hladovej a lenivej si jidlo sam ohrat, a do uklizeni ho musim stouchat klackem....si vazne nemuzu stezovat. Ale tomu mymu je teprve 15, takze se vazne modlim, abychom prezili dalsi roky bez uhony...:-).

Paranoicus
08. 12. 2004
Dát tip
Ajtakrajta - jedináček?! Tak to teda nezávidím. A jestli bere mámu s tátou jako plnohodnotný lidský bytosti ... o to horší to bude ve dvaceti.

Držím palce, tak se usmívej.<smajlikh />

Tak jo , dík, vzdávám se. Jdu zkusit objevit ten správný úhel pohledu :-)

Jo, jasně, Romeo a Jůlie mohli zůstat dokonalými milenci, protože nemají žádné po dvaceti letech... ...dobrý.

Markel
08. 12. 2004
Dát tip
Když tě nic nebolí a nikoho z tvých blízkých nic nebolí, vůbec nezáleží na tom, kolik ti je let, Abraham mi už dýchá na paty a mohu říci, že si teprve teď užívám života naplno, mám čas si všechno tak nějak pomalu užít, nechtěla bych se vracet k mládí, u mne tedy nic moc, každý máme ale jiné zkušenosti, to je jasné. Já ale miluji předpodzim svého života a užívám si ho plnými klišé.

Kakuloj
07. 12. 2004
Dát tip
hmm... *t dobry napad

StvN
07. 12. 2004
Dát tip
Člověk by řekl, že se z toho nejhoršího Kirstus vlastně zbaběle vyvlík.

Andulka
07. 12. 2004
Dát tip
snad ne sebelitost...:-)))) Podle me tvuj pohled na svet je, ze sklenice je zpoloviny prazdna....:-) ....je? neni?je? ...neni to snad jedno:-) tak se nadechni a usmivej a bud vdecnej, za to co mas...:-) , protoze vermi, muze to byt mnohem horsi...:-)))).Drzim palce!

Ritter
07. 12. 2004
Dát tip
Mám z toho dobrý pocit ,že nejsem jedinej blbec co vstává v šest ráno, fakt pěkný jo a 4 Andulka a co když je sklenice na půl plná? záleží na úhlu pohledu

Paranoicus
07. 12. 2004
Dát tip
"Propadliště mladosti" - to je moc pěkná představa. Ale až námi projde takový Abrahám, zas budeme chytřejší ...
Andulka: Když něco opravdu může být ještě horší, také to horší bude. A "držím palce" spíš vyvolává představu, že člověka čeká něco opravdu nepříjemného. A nebezpečného.

otmar
07. 12. 2004
Dát tip
nežiji už já, ale žije ve mně Kristus (sv. Pavel)

Andulka
07. 12. 2004
Dát tip
se snazim byt optimisticka....a takhle to dopada...:-))) Ritter -> no prave, na uhlu pohledu.....a je jen na nas, jaky uhel si vybereme....:-) Paranoicus-> co mas proti drzeni palce...:-)))) Ja alkoholikovi drzim palce, aby si nasel jiny uhel pohledu....ten veselejsi.....:-) aby se mu vsechno spatne vyhlo...:-)

Paranoicus
07. 12. 2004
Dát tip
Život mě naučil, že když na mně někdo s optimismem, mám se ho zeptat, jakáže je ta druhá zpráva, no ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru