Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

House of flying daggers

06. 12. 2004
0
0
1064
Autor
Tseug

...dostal se mi do ruky, resp. do DVD mechaniky film "House of flying daggers"...

Film, který do našich kin přijde pod názvem "Klan létajících dýk" (Shi mian mai fu) pravděpodobně v březnu příštího roku, se veze na vlně zájmu o výpravné asijské martial arts filmy, kterou odstartoval před čtyřmi lety skvělý "Tygr a drak" (Crouching tiger, hidden dragon) známého režiséra Ang Lee.
Poněkud slabší příběh i některé okopírované nápady - např. prvek se slepým bojovníkem, v tomto případě bojovnicí, je zcela bezostyšně převzat z filmu Zatoichi a to včetně pointy (i když si nejsem příliš jistý, zda se tam jednalo o originální myšlenku) - je stejně jako v režisérově předchozím filmu Hero (Hrdina/Ying xiong) zatlačen do pozadí vizuální stránkou (ačkoli v "Hrdinovi" je přece jen zápletka propracovanější). Výtečná kamera a bojové scény dávají občas zapomenout na příliš předvídatelný děj. Nedostatek scénáristické invence se snaží zachránit "hollywoodsky nečekaný", pro tento typ filmů však již téměř tradiční závěr. Jednoduchost příběhu a přemíra akce bohužel nedávají příliš prostoru pro výraznější herecké výkony, přesto za zmínku - nebo alespoň za pohled ;-) - stojí představitelka hlavní role, populární čínská herečka Ziyi Zhang, zejména ve "slepých scénách".
Přestože je od "Tygra a draka" patrná klesající kvalita jeho následovníků, fanoušky bojových umění "létající dýky" uspokojí dostatečně...a ty ostatní, pokud nepřijdou do kina s příliš vysokým očekáváním ;-), snad také.
John_Ceder
06. 12. 2004
Dát tip
u nás na škole už ten film premiéru měl..

AZALIN
06. 12. 2004
Dát tip
Nesouhlasím.. čert vem originalitu, dneska je v podstatě nemožné přijtí s něčím originálním.. pro mě je důležitý výsledný dojem a ten je vynikající.. kam se hrabe Hollywood.. po Hrdinovi další filmová báseň a jeden z mála filmů, kvůli kterým stojí za to jít do kina..

Tseug
06. 12. 2004
Dát tip
to je otázka pohledu - pro mě třeba výsledný dojem vynikající není...na ten film se stojí za to podívat, ale nemůžu se vyhnout srovnání právě s "Tygrem a drakem", ze kterého jsem byl po prvním shlédnutí nadšený...a tady prohrává téměř ve všem, snad kromě hustoty soubojů na minutu...osobně jsem po shlédnutí traileru čekal víc...ale je to jen názor, určitě se najde spousta lidí, kteří jej budou chválit

AZALIN
06. 12. 2004
Dát tip
Až na to, že tenhle "japonskej film" je z Číny.. ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru