Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Polární záře

Výběr: vesuvanka, Cannisha
08. 12. 2004
15
6
9164
Autor
Markel

Dnes jsem v televizi sledovala přírodovědný cyklus o Antarktidě a mimo jiné jsem žasla nad těžko vysvětlitelným jevem - polární září.Byla jsem úplně okouzlená tou nádhernou hrou světel na tmavomodré obloze...

Prý poslední
krásná píseň
zemřelých hvězd

vlní se v bocích
vábivě tančí
napůl oděná
stříbřitou šerpou
svými odlesky
laská
obrovská křídla albatrosů
těch vděčných milenců
antarktických plání
špičatá ramena
ledovců
zprůsvitněla závistí

6 názorů

Markel
12. 09. 2008
Dát tip
Smíšek:-): už dávno nikdo nenavštívil moje starší, jsem potěšena

Smíšek:-)
12. 09. 2008
Dát tip
*

kapitan
09. 08. 2008
Dát tip
Těžko vyjádřit ten zázrak..

Markel
23. 02. 2007
Dát tip
Usmáty_autor,palino8: díky oběma moc za návštěvičku, u.a. - určitě se Ti sen splní :-))

palino8
21. 02. 2007
Dát tip
vábivě tančí napůl oděná stříbřitou šerpou * a vďaka aj za avi

* juj, ja mám sen ju vidieť naživo...a raz si ho určite aj splním;) a avi

Moc se mi to líbí :)...*

Markel
15. 01. 2005
Dát tip
malinka_hvezdinka: Jsem moc ráda, že se líbilo, díky!

vesuvanka
13. 12. 2004
Dát tip
Stevenson - díky za avi... zajímavé

Markel
13. 12. 2004
Dát tip
Stevenson: Děkuji za návštěvu a k té polární záři - v tom pořadu mluvili jednoznačně o tom, že je to polární záře, tak nevím.. Měj se pěkně a nashledanou

Stevenson
13. 12. 2004
Dát tip
Markel/ To je OK.. to muze byt, resp. urcite byla polarni zare, jen, ze ta polarni zare ma hoodne odstinu. Vetsinou neni tak barevna a spis se podoba vertikalne postavenym mrakum, jakymsi zaclonam, ktere se ruzne vlni v sedivo-bilych odstinech. Zajimavy je hlavne jejich pohyb a stala zmena. nevydrzi dlouho, obvykle, ale muze prichazet na obloze za sebou . Ta barevna, kdyz se povede, je ovsem nejkrasnejsi a v podstate opravdu odpovida tomu popisu v basnicce. na tu severni se jezdi divat do Northwest teritorrii a Nunavuku ( ted nova severska provincie) spousta lidi z celeho sveta, hlavne Japonci, i kdyz je to tam vsechno hroozne drahe. kdyby si vyjeli do Edmontonu, tam v provincnim museu ji maji umele udelanou 7/24//-)) V zalidnenych oblastech, nebo v horach dole, i kdyz i tam je v severnich castech "civilisovanejsi" Canady sem tam k videni , to neni ono, protoze se tam nevidi takovy kus oblohy, jako v tundre severu, placce a bez stromu..-)

Markel
13. 12. 2004
Dát tip
Stevenson: Juj, to je zajímavý přírodní fenomén, díky za prohloubení mých povrchních vědomostí. Vše co se týká přírody mě moc zajímalo a zajímá.

vesuvanka
13. 12. 2004
Dát tip
Stevenson - díky za avi, ráda jsem si přečetla... musí to být velice zvláštní

Markel
12. 12. 2004
Dát tip
TwinkLea" Děkuji za milé navštívení a T, potěšilo

Stevenson
12. 12. 2004
Dát tip
hezke, ale jedna se o polarni zari opravdu dost vzacnou.. -) obvykle takhle magnificentne..(?) nevypadaji.. pokud se tedy ta antarkticka podstatne nelisi od te arcticke..-) Ale basnicka fajn.-)

TwinkLea
10. 12. 2004
Dát tip
Je to krásný... T

evian
08. 12. 2004
Dát tip
já ti nevím...co je na polární záři nevysvětlitelnýho ? :-)

synáček
08. 12. 2004
Dát tip
T**

;)*

Lotoska
08. 12. 2004
Dát tip
...no já teď čtu o Aljašce a Kanadě a tam to popisují taky tak krásně...ta polární záře....:-)*

tak aby bolo jasno, nie je to labutia piesen umierajucich hviezd, ale dosledok zrazky slnecneho vetra s magnetosferou zeme a prave pri poloch sa cosi z toho vetra dostava do atmosfery a svietia jonizovane plyny. ak sa mylim tak sorry ;)

Markel
08. 12. 2004
Dát tip
Moc díky všem za navštívení. Minim Sladkyj: Já vím, že to není poslední píseň hvězd, jen si to tak, když dovolíš, představuji. Měj se pěkně a někdy zase dovi. evian: pro mne nevysvětlitelnýho, přírodní jevy na základě fyzikálních zákonitostí jsou pro mne velmi kusé a nezajímavé, tak si sama pro sebe vymýšlím, jak by to asi mohlo být. vesuvanka: Moc děkuji za vše, milá slova T i V v cestovatelském klubu jsem moc potěšena Slůůůníčko: i já to tak viděla, díky za souzněníčko Cannisha: Díky, díky! synáček: díky za navštívení a T - moc potěšena Andřich Nepojal- děkuji za návštěvu - moc Lotoska: Je to fakt krása, ta polární záře, pořád ji vidím před sebou i když večer usínám.

Vidím to jako obraz... polární záře personifikovaná v ženskou postavu... jo... třeskutě zimní!

vesuvanka
07. 12. 2004
Dát tip
Film musel být opravdu krásný, Tvoje dílo o tom vypovídá, velmi obrazné... Při čtení básně, jako bych tam byla.... TIP a V + Cestovatelský klub

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru