Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když budeš chtít

09. 12. 2004
2
0
3323
Autor
RuDa

Slíbil jsem složit k svátku báseň pro jednu Lucii (ano, moc času nezbývá :-) ). Nemám básnické střevo, ale zkusím si je natlouct do hlavy, a doufám, že mi s tím pomůžete. Takže první pokus. Klidně me rozneste na kopytech, ale hlavně poraďte, co a jak zlepšit.

stanu se třeba světlonošem
rozžehnu hvězdy pro Tvé oči
dám život divokému reji galaxií
aby se celý vesmír kolem Tebe točil

 

vydám se cestou hudebníka
napíšu spoustu krásných melodií
opěvujících Tvé tělo a duši
písně, které i srdce rozbuší

 

zvolím si život brouka potemníka
stačí Tvou radost z čistého nebe tušit
kutat v hlubinách diamanty do Tvých vlasů
ať září jak kapky rosy ve slunečním jasu

 

když budeš chtít, budu stát vedle Tebe tiše
přítel, co neumělé verše s uzarděním píše
ať Tvá hlava mi na rameni klidně spočine
a čas se pro nás oba do nicoty rozplyne


Vevet
14. 01. 2005
Dát tip
..myslím, že Lucka měla radost.. ;o) ..už jen z toho, že Ti stojí za to slovíčkování..

vesuvanka
29. 12. 2004
Dát tip
Romantická, věřím, že udělala Lucii radost... *

vesuvanka
29. 12. 2004
Dát tip
.

RuDa
15. 12. 2004
Dát tip
Jeheheman: já jsem kluk ušatá :-), ale dám na tvou radu. Mno, ale co s tím? Že bych dal místo opěvujících Tvé tělo i Tvoji duši písně, které budou znít jen pro Tvé uši třebááá opěvujících Tvé tělo a duši písně, které i srdce rozbuší :-) ?

Jeheheman
14. 12. 2004
Dát tip
jestli můžu radit, tak nahraď rým duši/uši páč je to jeden z nejpitomějších rýmů ever.. taková moc ušatina, jako by to psal ňákej kluk ušatá:))

RuDa
10. 12. 2004
Dát tip
Keira: no, nevím, jestli pro ni bude tahle, tu jsem zplichtil, abych zjistil, co dělám špatně, když napíšu to první, co mě napadne. Tu pravou napíšu nejspíš o víkendu, Iggy: Díky za tipa, i když já si myslím, že to za to nestojí :-). Shellinka: tak příručku "Milencem snadno a rychle" jsem myslím už někde viděl (ale jmenovalo se to určitě nějak jinak), jestli to ale taky funguje, to teda nevím. :-) Clue: a já se mám ještě víc, to byste koukali! ;-D

haidi
09. 12. 2004
Dát tip
nefim znie mi to nejak divne, ale celkovo to nie je zle hadam ti niekto pomoze to zlepsit, mna nic nenapada...:)

RuDa
09. 12. 2004
Dát tip
OK, i tak díky. A jak divně? Tak nějak neurčitě, co? :-)

haidi
09. 12. 2004
Dát tip
myslim ze ta holka, pokial nie je profesionalna kriticka tak z toho bude hotova, o to nejde... divne? mozno preto ze som slovak, napriklad svetlonos ci potemnik, ked to pocujem tak brrrr napíšu spoustu krásných melodií přítel, co neumělé verše s uzarděním píše tieto sa mi nejak nezdaju, ak to xces vylepsovat...ale je to len moj nazor pockaj na viac kritik

Samicka007
09. 12. 2004
Dát tip
Ja si myslim, ze problem je trosku v tom, ze tve verse nejsou pravidelne - v prvni sloce se rymuje 2. se 4. v druhe a treti se rymuje 3. se 4. a v posledni se rymuje 1. s 2. i 3. se 4. to ubira na melodicnosti.... Andrea

RuDa
09. 12. 2004
Dát tip
No, chtěl jsem to tak schválně, ale asi se nezadařilo :-). Díky.

Sally
09. 12. 2004
Dát tip
No, hlavně, žes úkol splnil a slib dodržel, ne?

RuDa
09. 12. 2004
Dát tip
Sally: ještě ne, to je první pokus/první báseň. Podle toho, co se na téhle bude líbit/nelíbit, vyplodím další, pak třeba další... A ta poslední bude pro ni. :-)

Shellinka
09. 12. 2004
Dát tip
Jak uz rikala Samicka - to je urcite pravda. Dal bych se vyhnula tak trochu "proflaknutym" rymum - usi - dusi, spocine - rozplyne atp. Kombinuj v nich vice slovnich druhu v ruznych padech. Ale jak uz bylo receno - jde-li skutecne jen o to, aby Lucka dostala basnicku, tak myslim, ze bude spokojena. :)

RuDa
09. 12. 2004
Dát tip
Shellinka: "profláklé" rýmy jsou ale bohužel asi zrovna ty, které nebásníkům přijdou na mysl jako první. :-) Nejlíp koupit výkladový slovník a začít rozšiřovat slovní zásobu... Díky. Není někde nějaká příručka "Básníkem snadno a rychle"? :-)

Keira
09. 12. 2004
Dát tip
Líbí se mi to a té holce bude určitě taky, je to poetický a romantický...

Shellinka
09. 12. 2004
Dát tip
RuDi, priste mi prosim posli avizko, ja se zpravidla nevracim a tvoji odpoved bych nenasla. :) Kdyby existovala prirucka jak se snadno a rychle stat dobrym basnikem... to je asi jako by existovala prirucka, jak se snadno a rychle stat dobrym milencem. ;o))

Clue
09. 12. 2004
Dát tip
jé, ta holka se má:-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru