Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmáci mají svého nosála!

24. 10. 2000
4
0
3847
Autor
zkumavinka

Při srpnovém ostravském srazu proběhla dražba různých předmětů, která vynesla slušnou sumičku peněz. Rozhodlo se, že těmito penězi přispějeme na některé ze zvířátek ostravské Zoo.

Dlouhé měsíce ležely peníze v bezpečí Viovy peněženky. Když Vio uznal, že konečně nadešel jejich čas, neváhal a předal je mně a Countovi. Od té chvíle jsme se střídavě pokoušeli dovolat do Zoo, ale pořád se nám to nedařilo. Až konečně! Dnes odpoledne nějaký šikovný technik opravil zoologické zahradě telefonní ústřednu. A já se tak mohla s kompetentní paní domluvit co a jak. Hned po telefonátu jsem vyběhla na trolejbus a rozjela se do Zoo. I přes krásné počasí byl arál téměř liduprázdný - inu, všední den je všední den. Pro zvířátka to naopak znamená dobu odpočinku, a tak jich většina byla zalezlých mimo zraky kolemjdoucích (zřejmě vyspávala dobrý obídek). Tak se přede mnou ukryl i nejžhavější kandidát pro písmáckou podporu - nosál. Nezdržovala jsem se tedy dál neviditelnými zvířaty a spěchala jsem do budovy Vzdělávacího střediska. Tam na mě už čekala milá paní, která se adopcemi zvířat v Zoo Ostrava zabývá. Podepsala jsem několik potřebných papírů, odevzdala peníze a na oplátku jsem dostala Osvědčení o adopci nosála červeného (Nasua nasua), volnou vstupenku pro 2 dospělé a 2 děti (případně kolektiv Písmáků) a navrch ještě radu. Nosál prý je aktivní především dopoledne - jakmile se jednou naobědvá, už z pelíšku nevyleze. Takže pokud ho bude chtít někdo z jeho adoptivních rodičů navštívit, měl by si raději přivstat. Měla jsem ještě spoustu otázek, ale zatím zústaly nezodpovězené, protože adoptační paní spěchala někam pryč. A tak jsem odešla také - s tím, že se jí na zbytek zeptám jindy. Cestou zpátky jsem opět míjela nosálovu klec, ale ani tentokrát se mi neukázal. Nevděčník jeden. Abychom si všichni dokázali nosálův život lépe představit, rozhodli jsme se s Countem sesbírat dostupné informace a utřídit je na nosálí internetové stránce. Na tu si ovšem musíte ještě nějakou dobu počkat. Pokud ovšem vaše touha po informacích bude silnější než vaše trpělivost, můžete se na našeho nosála optat přímo v ostravské zoo, například prostřednictvím e-mailu: zuzoostrava@volny.cz. Stránky ostravské zoo najdete na této adrese: http://www.mmo.cz/zoo/index.htm. Ještě bych chtěla na závěr připomenout, že pokud budete chtít jít našeho nosála v Ostravě pozdravit osobně, máte u nás samozřejmě k dispozici onu volnou vstupenku. Stačí, když nás o ni včas požádáte (nejlépe asi prostřednictvím Via nebo Mirosláwka).
Merle
21. 11. 2000
Dát tip
zolli :-)))))))))))))))))))))))

Silly
21. 11. 2000
Dát tip
zolli ty mi teda děláš chutě... takhle na lačnej žaludek tu trpím...

Falka
20. 11. 2000
Dát tip
Já sem v pátek zjistila, že MILUJU nosááálíííí :o)))) A neci je pečený, sou voztomilý a maj studený čumáčty a slandovně supitají a ci je domůůůůů a živíííí a hnééét....

Silly
20. 11. 2000
Dát tip
žravíci, takový nosál je jistě lahodné zvířátko, leč co nevidět bude zřejmě prohlášen za písmácky chráněného a zařazen mezi tvory nejedlé - cca na úroveň clověka tož si pospěšte! :-))

JiKo
20. 11. 2000
Dát tip
eště že sem kanibal :-))

zolli
20. 11. 2000
Dát tip
Dědouch :o)))) chystej dříví sežerem ho! ;o) asi se zelim aby z nej neco meli i vegetaci.

JiKo
19. 11. 2000
Dát tip
Já ho viděl!! :-))) fotil (zde je výsledek nejistý) a .... dědouchu dem do toho napůl? :-))

Vio
19. 11. 2000
Dát tip
Jak napůl? Já mám taky hlad ;-)))

Dědouch
18. 11. 2000
Dát tip
ten nosál je jako náš??? ...no to je vynikající, pečenýho nosála sem eště nejed, jenom aby nebyl moc starej...

per_zay
16. 11. 2000
Dát tip
navštívil a opět smekám (před pěknými stránkami)

zkumavinka
11. 11. 2000
Dát tip
na nosálí stránce už jsou i fotky našich nosálů!

per_zay
09. 11. 2000
Dát tip
zkumavinko: smekám, klaním, fandím, nemám slov - perfekt..a díky!

Silly
09. 11. 2000
Dát tip
juuuuu, to je takova nadhera tohle vsechno cist! moc doufam, ze se do zoo taky podivam, i kdyz jsem v lete v Ostrave nebyla :-)) jste vsichni bajecni

zkumavinka
06. 11. 2000
Dát tip
slíbená stránka o nosálech vytvořena: http://nosalek.kgb.cz/hlavni.htm

zkumavinka
29. 10. 2000
Dát tip
Tak - další nosálí zprávy! Když už je jednou nejdelší den v roce, a navíc je krásné počasí, měl by toho člověk pořádně využít. A tak jsme si s Countem ráno řekli, že vyrazíme navštívit našeho nového zvířecího kamaráda. Asi v půl desáté jsme dorazili ke vchodu do ostravské ZOO, kde jsme místo placení vstupného jen ukázali volnou adopční vstupenku - úžasný pocit. A potom už následovala důkladná prohlídka všech obyvatel zoologické zahrady. Plameňáci, kachny, sovy, maličká prasátka vietnamská (ano, tlustá paní prasnice se od srpna rozmnožila ;-) ), dikobraz, serval... a pak konečně nosálové! Adopční paní měla pravdu - bylo dopoledne a nosálci nebyli zalezlí, ale pobíhali tam a zpátky mezi boudičkou a výběhem. Ano, množné číslo - nosálci jsou totiž dva, jak jsme dnes zjistili. Nadšeně jsme nevídaně aktivní nosálky pozorovali a pokoušeli se je přes mříže vyfotit. Najednou jsem si všimla, že se k nám blíží jedna z ošetřovatelek - skvělá příležitost k získání informací! Měla jsem dnes jeden ze svých drzých dnů, takže jsem se odvážila ji oslovit. Nebyla to ta správná ošetřovatelka, ale zavedla nás za svojí kolegyní - nosálí ošetřovatelkou. Ta se nás hned ochotně ujala, zašla s námi k nosálí kleci a odpovídala na naše otázky. Co jsme tedy zjistili: menší z nosálků je pětiletá nosálice Nikola, větší je dvouletý nosálí mladík Hawky (nebo kdo ví, jak se jeho jméno píše). Hawky je už třetí nápadník, který je u Nikolky na návštěvě - a pořád žádná nosálátka... Nikolka prý ze všeho nejraději baští banány, Hawky masíčko; v ZOO ale dostávají každý den něco jiného - syrové maso, vařené maso s rýží, ovoce (i kompotované), pudinky, jogurty, chutnají jim prý i psí granule. Dnes měli kuřecí den. Když je šla paní ošetřovatelka nakrmit, nesla sebou kromě jídla i náš foťák. Z focení nebyli nosálkové příliš nadšeni - hlavně Hawky se pořád snažil před objektivem schovat za pařez - ale snad se hodné paní ošetřovatelce povedly hezké snímky - pěkně zblízka, bez mříží. Brzy necháme fotky vyvolat a jestli se povedou, určitě se objeví na připravované stránce. Count ještě chvíli vyzvídal jak je to se zimním spánkem v zoologické zahradě, ale pak se paní ošetřovatelka omluvila a odešla krmit rysa a další kočičky. Když už nás od vystávání u nosálí klece rozbolely nohy, vydali jsme se na prohlídku k dalším zvířatům. Všude byla spousta mlaďátek - malý hrošík, klokáně (které se před námi schovalo do máminy kapsy), týden stará zebřička... Vypadalo to spíš jako na jaře, i to sluníčko se snažilo. Jen se k té kráse přidalo ještě padající barevné listí a klid způsobený malým počtem návštěvníků ZOO. Zkrátka nádhera. Když jsme se po několikahodinové obchůzce vraceli zpátky, zašli jsme se ješte jednou podívat na nosálky. Zrovna končili s obědem - jakoby čekali, až se s nimy přijdeme rozloučit, a pak zalezli do boudičky k odpolednímu spánku. Pozdější návštěvníci už měli smůlu. Ale my jsme odcházeli opravdu nadšeni.

zolli
29. 10. 2000
Dát tip
Parada! Zkumavinko s kym se serval ten DIKOBRAZ? Silenko, Jestli toho nosala vypustis v Cechach, asi se mu tu nebude libit. Nevim kde normalne zijou, ale mam dojem, ze u nas ne.!

zolli
27. 10. 2000
Dát tip
:o)) juuuuuuu fajn Vio vypiju, doufam, ze s TEBOU ;o)))

Šílená
27. 10. 2000
Dát tip
Jůůůůůůůůůůůůůůůů já tady ztrácím čas čtením polemik a oni zatím toupili zvížeeee!!!!!!! těšíííím... a pustěj nás k němu si hlááát? a můžu mu pšinýst nějaký hlačky? a kam ho pustíme? pšeci ho nechcete nechat zavženýho!!! Kde ty potvůrky žijou? a pšitom pustíme i vostatní žvížata jo? Já v Malaysii pouštěla papoušky do deštnejch pralesů a málem nás zavřeli...něco na nás křičeli když jsme utíkali...ale já neumím anglicky takže kdo ví... třeba nám jen přáli šťastnou cestu:o))) - lidi jste skvělý a máte dobrý srdce...a já vás mám moc ráda!!! už jste mu někdo napsal básničku?

JiKo
27. 10. 2000
Dát tip
Recituj po slabikách: Písmáčí ty nosále málem jsi měl na mále a tak jsme tě koupili zo o ti za pla ti li ... ehm :-))

Mahoney
26. 10. 2000
Dát tip
tak, zkumavinka má pravdu - není důležité kdo kolik přispěl... ostatně - ono to stejně jen svědčí o mé chamtivosti :-)) tak radši pssst, ju? :-))

Miroslawek
26. 10. 2000
Dát tip
Mahoney: nakonec zvířátko je vybráno správně ... dobře charakterizuje největšího sponzora ;o)))

AZALIN
26. 10. 2000
Dát tip
Hurááááááááááá!!!!! Akorát esi je furt zalezlej, jak říká Zkumi.... ;-))) Teda teď se dívám... ten Mýýýra je tak ftipnej... ;-)))))))

Mahoney
26. 10. 2000
Dát tip
Míwa: za dva body :-)) Azí: v souvislosti s Míwou tři body :-))

JiKo
25. 10. 2000
Dát tip
Podíváme se naň až tam budem

zolli
25. 10. 2000
Dát tip
Fajn, diky zkumavinko a Counte. Mahoney, pravda nekdo tuto pomluvu rozsiril do pismackych rad..;o) tusim JÁ, čímž se Viovi a jeho opům omlouvám :o).

Bibša
25. 10. 2000
Dát tip
Bájo, to je šupeuuuu, lidičky jste prostě úžasní a já vás mám rád! Určitě ho přijedu zkontrolovat! Jo a děkuju Vám za něj, jestli to ještě neudělal.

Merle
25. 10. 2000
Dát tip
nezapomeňte, že na Nosua nosua přispěl nejvíc Mahony, bláznivý oblíbenec všech dražitelů :-)))

Vio
25. 10. 2000
Dát tip
No Mahoney... co si to o mně myslíš? ;-))) Pravda, nouze byla, ale na ty peníze jsem nikdy nešáhl... no dobře, tak jednou, ale to proto, že o víkendu jsou banky zavřené ;-))) Zolli, to si vypiješ! ;-))) Přeju našemu nosálovi hodně zdraví ;-) Předpokládám, že jej všichni přítomní navštívíme u příležitosti naší druhé veršpárty v Ostravě mezi 16. a 19. listopadem 2000 ;-))) TIPík A na závěr díky Zkumavince a Countovi.

Miroslawek
25. 10. 2000
Dát tip
Zkumi: pochválena budiž (veStoje i vLeže) Vio: a za co jsme to teda pořád pili?

Vio
25. 10. 2000
Dát tip
Míwo, MLČ!!!!! ;-)))

JiKo
25. 10. 2000
Dát tip
Takže pravda nebyla že Dědouch píše líp, ale že Míra a Vio prochlastali nosála:-))

zkumavinka
25. 10. 2000
Dát tip
no, bylo to tak, že nosál byl sice nejdřív propit, potom se ale u jistých individuí pohnulo svědomí a opět na něj ušetřili... ;-) jinak myslím, že by se opravdu nemělo měřit, kdo přispěl na nosála víc a kdo míň (koneckonců nic není tak, jak si pamatujete, částku jsme s Countem ještě poněkud zaokroulili nahoru)... hlavní je, že nosál má za co baštit... :-)

Falka
25. 10. 2000
Dát tip
Lidííííí, miluju nosáááálííííííí :o))))) Už se na něj těším do Ostravy, ale na druhou stranu, budeme schopni tak brzy ráno vstávat? ;o) Jedině snad za litr mlíka :o))))

Kvetina
25. 10. 2000
Dát tip
Vychuchola tam nemají?

alina
25. 10. 2000
Dát tip
Jupiii, ať žijou zvířátkomilové. Pokud na nosálovo papů budete zase někdy střádat, nějakou korunku ráda přihodím. BTW: neudělal by nějaký dobrovolník sbírečku na ohrožené myšky knihovnice? :O)))))

fox
25. 10. 2000
Dát tip
už dlouho se tam chystám, teď mám aspoň o důvod víc tám jít.mrknout se na nosála.i když jeden nosálek sedí teďka vedle mě.

proto
24. 10. 2000
Dát tip
Pisálek nosálek, to je hezké zvířátko. Tak bych mu měl něco věnovat. Na jak dlouho je ta adopce ?

zkumavinka
24. 10. 2000
Dát tip
Adopce je na 1 rok. Zaplatili jsme 2/3 toho, co za jeden rok nosál prož..., ehm, projí... - to k adopci stačí, není nutné platit celou částku - i když by z toho měli v zoo samozřejmě radost, ale tolik peněz jsme prostě nevybrali. Za rok se třeba podaří vybrat víc.

Mahoney
24. 10. 2000
Dát tip
áááá dobrá zpráva, už jsme všichni mysleli že sponzorována byla Viova opička :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru