Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na známou notu

12. 12. 2004
3
0
6145
Autor
Richiee

Ten rukopis by neměl být můj. Je to vzdání holdu jedné skvělé básni minulého století. Modří snad už vědí...

Co děláš v sobotu, pár hodin před nedělí,
co děláš ve chvíli, kdy všichni zapomněli,
že přijít musí zas ten první den,
ten první den, kdy svět byl vytvořen,
ten první zvuk nad nehynoucí bání,
ten čas neskutečný, o kterém nemáš zdání,
ten výkřik poslední tehdy slepého muže,
který až procitne, planety tvořit zmůže.

Co děláš v sobotu, pár hodin před nedělí,
co děláš ve chvíli, kdy už jsme zapomněli,
že včera byl pátek – den marného toužení,
že včera byl svátek smutnějšího soužení,
že včera byl také den protančené noci,
že včera byla i noc vínové bezmoci
a tančících párů po zasněné tvé tváři
a tančících párů – též v plamenech – komáři
nocí stojící mezi životem a smrtí
noci, co tančením tak přesladce tě drtí.

Co děláš v sobotu, pár hodin před nedělí,
kdy všichni zůstanou spolu; spolu v posteli,
když mají přeposlední zbytky svých iluzí,
kdy tajně si myslí, že smůlu mají druzí,
kdy peřiny pohoří skrývá je v údolí,
ty méně šťastné z nich zastihneme v Podolí,
kde hledí zasněně do tváře slunce smrti,
které milostivě svou vahou je tak drtí
kdy výheň tramvají stává se pastí žhavou,
kdy poslední myšlenky – kopí proletí hlavou,
že přijít musí zas ten proklatý první den,
první den, kdy člověk prací bude znetvořen
a stvořen zas tou povinností, co drtí,
co jej neblaženě blíží blíž a blíž smrti.

Co děláš v sobotu, pár hodin před nedělí,
kdy půlka planety škodolibě nás dělí?

 

Co děláš v neděli, v té noci na pondělí?
Co děláš proto, abychom zapomněli
na to, že láska tvá nesnesitelně drtí,
na to, že tvá láska poslala mě k smrti?
Co děláš v neděli, v té noci na pondělí?
Co děláš s úplňkem, jenž se s tebou dělí
o světlo, jež tiše září na soužení,
co muže dohání k tomu, že se žení?
Žení se z hlouposti pro krásu rozvodů,
žení se protože zmámeni ze svodů
té, která nebyla schopna pravých citů,
odchází do nocí mlžných ze svých bytů.

Co děláš v neděli, v té noci na pondělí,
kdy jste se s milým svým ze zpráv dozvěděli,
že nejen láska tvá, i mlha že drtí,
že vy dvě stvůry upsaly jste smrti
toho, jenž nezvládl vyčkat na pondělí,
toho, jenž přemýšlel, že ti ráno sdělí,
že ti, co smůlu mají, že nejsou ti druzí,
ale že byla jsi nejhezčí iluzí?

Co děláš v neděli, v té noci na pondělí,
kdy záclona smrti škodolibě nás dělí?


Marty73
15. 01. 2005
Dát tip
Zdá se, že jste byli s Nezvalem dobří kamarádi. To víš, to se teď už moc nenosí. Moc se mi to nelíbilo.

Richiee
31. 12. 2004
Dát tip
Díky za slova a tip, to s tím domovem nějak nechápu.:)

Richiee
31. 12. 2004
Dát tip
Ber to jako protiklad k haiku...:)

blok
31. 12. 2004
Dát tip
to je dobrá poznámka ! můj domov ? domov můj ? tenos se smazal..................blok_:-)

Miroslawek
30. 12. 2004
Dát tip
těch slov, těch slov... ;o)))

blok
30. 12. 2004
Dát tip
Slovo je řešením naší potřeby prožívat svou identitu a přitom zůstávat ve spojení s druhými lidmi. Slovo je počátek každého vztahu, zvláštním způsobem stojí na počátku manželství i na počátku vzniku rodiny. Slovo vytváří společenství ! Každé přijaté slovo působí změnu. Slovo umí budovat i bořit. Slovo básníka je jako lampa, která dává světlo a svítí, aby jej každý mohl vidět, vnímat a vrátit se ke němu - vidíš ? - chci odstranit temné prostory, které těžce doléhají na přítomnost. Slovní tvar je lineární segment promluvy, charakterizovaný celistvostí jak významově funkční, tak i zvukovou a grafickou, se zásadní samostatností, projevující se v jeho přemístitelnosti (omezené ovšem zákonitostmi pořádku slov ve větě). Slovo jako potenciální jednotka jazyka (jazykového systému), která je slovem v předchozím smyslu reprezentována. Rozlišujeme slovo textové a slova systémové, nebo také slovoformu a lexém. Textové slovo je realizací systémového slova. Slovo jako reálně vyčlenitelná jednotka jazykového projevu (textu), jako sled, řetězec morfů. Řečtina má pro naše slovo dva výrazy. Tím prvním je logos, souvisí se slovesem legein, sbírat, a při jeho vyslovení si staří Řekové domýšleli významy jako: sbírka, řád, pravidlo, rozum, zákonitost, "logičnost". Tím druhým řeckým výrazem pro naše slovo je réma, souvisí s vyslovováním a Řekům znělo jako výrok, rčení, mysleli při tom spíš na samo mluvení, na zvuk, víc, než na význam slov. Časem se oba výrazy pomíchaly a jsou často používány zástupně, na řadě míst však jsou přesně oba významy rozlišované a rozdíl ve významu obou výrazů umožňuje poukázat na rozdíl mezi lidským slovem - to je vždy réma, mluvení, až žvanění, někdy bezobsažné, takový ten prostý lidský slovní projev, anebo třeba i slovo zlé, jak jen lidské slovo zlým umí být, a mezi slovem básníka, to je vždy logos, řád, pravda, smysl, dobrota, sám smysl všeho ..........................blok_:-) t*

blok
30. 12. 2004
Dát tip
Slova k tobě učíme se žít, naslouchat sobě i jiným duším slova voní jako báseň bílé květy vázy v mědi svítí hlasně lásku napovědí naslouchej jim v tichu v sobě mluví jako voda chrámů otupí nůž zhojí ránu .. slovo k tobě jehož tělo do tvé duše vejít chtělo... ag-jordan www.bloguje.cz/blogy/agjordan Richie, promiň, nemám domov...............blok_:-)

Nezval nenezval, textík je skutečně k neučtení. Odhlédnuto od toho, čemu jsi se chtěl přiblížit, text trpí užvaněností (ať už tvrdíš, že každý verš má své místo, nebo ne). Je to přesně ten typ básně, kde se dá pokračovat donekonečna, nemá vnitřní vývoj, je.... statická. To ještě samozřejmě neznamená, že je špatná - jen že si své čtenáře bude hledat těžko, přetěžko. Musí se číst pomaličku, nejlépe v zimním podvečeru, v přítmí, v křesle pod secesní lampičkou. Manon Lescaut z toho ovšem nebude... :)

Richiee
16. 12. 2004
Dát tip
Říká ti něco pojem pásmo???:)))

Tak si mojí "kritiku" přečti znova, a až dorazíš k větě "typ básně, kde se dá pokračovat donekonečna", pozastav se u ní, popřemýšlej, a třeba ti něco docvakne... :))

Richiee
16. 12. 2004
Dát tip
Mně docvakává celkem rychle. Ale máš psát pásmo a ne "ten typ"...

Pásmo není typem poezie?

Richiee
16. 12. 2004
Dát tip
Ale kuš... Ale klidně jsem tě mohl podcenit...

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
Na jakou báseň je toto reakce, to netuším.Ale já jsem byla vždycky hroznej barbar:) Snad dobrý obsah se naprosto ztrácí ve formě. Je to příliš dlouhé, rýmy jsou příliš banální (viz. pátek-svátek atd.), občas ti skřípe rytmus a u té části s komáry mi bylo spíš do smíchu, takže jsem už nebyla moc schopná se soutředit.Což je smutné, vzhledem k tomu, že je to poměrně na začátku básně. Takže bych doporučovala proškrtat a celkově upravit:)

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Hm, doporučím to panu Nezvalovi taky.:)

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Jinak věř tomu, že každý verš má svoje místo. A omlouvám se, pátek - svtek nikde nevidím. Při delší mútvaru se člověk gramatickým rýmům nevyhne a buď si jista, že tady jsou většinou ještě užity přesně v souladu s onou známou básní. Vážně legrace.

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
To je Nezval? Tak to jsi mě dostal, to musím uznat:))) A to já ho mám celkem ráda, dokonce mám doma pár jeho sbírek:) Ale že používá otřepaná rýmy, to je fakt,ačkoliv v té době asi ještě otřepané nebyly.A tuhle neznám...a je na mě fakt moc dlouhá, já se u básní takovýho rozsahu brzo přestávám soustředit:) Já od něj miluju třeba Baladu o nedospělé hříšnici,znáš?

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
Ale mně se o d Nezvala nelíbí víc věcí.Například Podivuhodný kouzelník něbo Absolutní hrobař:)

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Není to Nezval, je to jen dělané podle jedné z jeho básní. A dost jsem se držel předlohy, takže asi tak.:)

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Jinak se jedná opravdu na navázání na jednu z Básní noci. A držím se i jeho metra. docela bych chtěl vidět, jak by na Písmákovi strhali Nezvala. Haha. Ale to by přišlo na to, v jakém svém období by to sem začal pouštět.... :o))

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
I kdyby to Nezval byl...Já neznám celou jeho tvorbu a ani to nevrdím.Tu báseň jsem považovala za tvou a nelíbila se mi a nelíbí se mi ani teď, když vím, že jsi ji od Nezvala "obšlehl":).A je docela možný, že kdyby jsi na Písmáka vložil nějakou míň známou Nezvalovu věc,tak by ji tady strhali.Ale na tom přece není nic špatnýho,ne?!Nebo je nutný, aby byl opěvovanej jen proto,že je to prostě Nezval? To je,jak kdybych sem vložila něco od Bezruče a pak všechny fuckovala s tím,že to přece napsal ten slavnej Bezruč!Bezruč je totiž možná slavnej,ale to nemění nic na tom,že psal pěkný splašky.Tím nechci říct, že Nezval taky, ale všechna jeho díla taky nejsou zrovna skvosty.Viz ty, co jsem už jmenovala výš.

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Jen bych ti chtěl říct, že Bezruč, pokud vůbec něco napsal, tak je to ještě horší, než říkáš. Stužkonoska je totiž možná to jediné, co je jeho. Ale Slezské písně jsou skvělé, ať se ti líbí nebo ne. A ať je to Bezruč nebo není. Ty s tím nic neuděláš.:)

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
Skvělé???To myslíš vážně?:)) Například Ostrava,to je vyložená lahůdka:)))

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Mluvím o Rudém květu například... Jinak Bezruč je poněkud vyčichlý, ale myslím, že kdybs byla z Ostravy, tak dost z toho dokážeš vycítit ještě dnes. Chápu, že pro rozmařilé bytosti začátku nového milénia je Bezruč jen bezrukým a bezzubým staříkem s pevnou stavbou veršů. Nepatří k mým oblíbeným, ale rozhodně Slezské písně uznává.

tenos
12. 12. 2004
Dát tip
nevím, kdo jsou modří a zda vědí na tvé dílko s překvapením hledím a tipuji za odhodlání sebou být publiku zde takový se představit.....................tenos_:-) t* p.s. oblast módy pro mne skončila Bašóovým „Ach, Macušima! – To je Macušima, ach! – Ach, Macušima!“. Myslím si, že takové verše může klidně psát počítač, a jestli k nim Mistr potřeboval hluboká duchovní cvičení, pak je možné, že mnohé reklamní slogany o pracích prášcích, po nichž je bílá ještě bělejší, jsou mistrovská haiku téhož autora.......tenos.

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
Máš zřejmě na mysli Červený květ....

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
A ještě ze sebe udělám blba.:) byl jsem tak zaměřený nat to jeho sociálno....:) Mea culpa!:)

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
Pochopila jsem to i tak:) Ovšem báseň o mračícím se kaktusu mě prostě nebere, ačkoliv vím, že pravý význam je v utlačování Slezského národa.Na Bezručovi se asi neshodneme, nemám ráda budovatelskou poezii:)) Dovolím si avi:)

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
No právě v kaktusu zas tolik o ten národ nejde. Je to jediná z básní, kam pustil doopravdy básnický subjekt. To jen tak pro úplnost.

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
Podle mě jde, ale je asi na každém, jak si to vyloží, protože žádné vysvětlivky psané přímo Bezručem k tomu nejsou, že?!:)

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Ne, jen se na tom shodují v seminářích na vysokých školách, takže je naprosto zbytečné k tomu přihlížet, že?:)

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
Ano? No, já vysokoškolské vzdělání zatím nemám, ale není to tak dávno, co jsem o tom mluvila s jistým velmi inteligentním člověkem,s humanitně zaměřeným vysokoškolským vzděláním.A myslím si, že opravdu objasnit by to mohl jen sám Bezruč, což jaksi není možné, že?!My o tom můžem už jen spekulovat. Promiň, ale tato debata už mě začíná unavovat...

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Notabene když to možná ani Bezruč nenapsal, že jo.:) To je vskutku únavné, to uznávám.:)

Flammea
12. 12. 2004
Dát tip
Můj názor je, že napsal.Ale opravdu si myslím, že my dva to tady nevyřešíme.Ani autorství básně ani její obsah.Tak proč se tím takovou dobu zabývat?Dost jsme se odchýlili od původního tématu.A mě už to nebaví.Jak tvoje dílo, kvůli kterému diskuze vznikla, tak diskuze samotná...

Richiee
12. 12. 2004
Dát tip
Howg!:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru