Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Autoškolení

14. 12. 2004
27
19
9949
Autor
Vaud

Srážka s blbcem

         Hrozně nerad čekám na zastávce MHD. Raději jdu několik kilometrů pěšky. Na delší  vzdálenosti to může být problém a  je třeba přibližovadla. Nejlépe auto. V autě jsem totiž sám i uprostřed davu. Správně tušíte, že tenhle argument na rodiče příliš neplatí. Ale po čase se jim zdá výhodné, když je doma někdo, kdo vyzvedne společensky unavenou část rodiny z plesu, z návštěvy nebo z podnikové oslavy.  K řízení auta potřebujete zpravidla řidičák. A k získání řidičáku autoškolu. Tak jsem se do ní jednoho dne přihlásil.

 

         Do té doby jsem řídil jen našeho Karlíka – jinak VW Brouk a to asi na vzdálenost 50 metrů. Tabula rasa.  Navíc moje autoškola byla nějaká levnější a tak neměla ani trenažér. Jen nevrlé instruktory, které jsem bral jako součást naturalistické výuky s postupným přivykáním na nelítostný provoz ve velkoměstě. Otáčení volantem nám cholerický lektor vysvětloval v učebně na malovaném talíři s tím, že kdo to bude držet jinak než „za deset dvě“, tak toho praští přes pazoury. Jaká povzbudivá vyhlídka!

 

         Když nastal den prvních jízd, tak jsem na rozdíl od mých kamarádů, neměl nic natrénováno. A nikdy jsem taky nepřemýšlel, jak takové auto v autoškole vlastně vypadá. Ani ve snu mě nenapadlo, že má na straně instruktora taky brzdu a spojku! To přece náš Karlík neměl!  Sedal jsem si automaticky na místo spolujezdce.

 

„Kam se cpeš mladej?“, vítal mě brunátný instruktor. Popadl mě za límec a strčil na místo řidiče.

 

„Většího dementa jsem neviděl!“, zhodnotil moje startování. „Dělej, spěchám do mototechny! Za chvíli zavírají!“

        

         Vyrazili jsme. No, nevím jestli to je ten správný výraz pro skok vpřed se Škodou 120 GLS. Malý skok pro Škodu, ale relativně velký pro ohrožené spoluobčany. První jízda v životě a hned mezi nic netušící obyvatele. Celou dobu jsem se oprávněně bál, že mi auto  chcípne. Věděl jsem, že už ho nikdy nenastartuju. Pak do mě narazí ostatní účastníci silničního provozu a já zůstanu navždy v troskách autoškolního automobilu.

 

 

         Do mototechny to ještě šlo. Všude na semaforech svítila zelená. Ale křižovatka na zpáteční cestě je pod kopcem. A z kopce jezdí náklaďáky a někdy to neubrzdí. Pak  musí jet na červenou. Co se stane, když budou mít zelenou a auto před nimi se nepohne? To se mi ani nechtělo domýšlet.  

 

         A taky že jo. Červená. Stojím s nohou na spojce. Ve zpětném zrcátku vidím, jak se za mnou blíží ohromný kamión s návěsem. To neubrzdí! Nemá šanci! Každou chvíli musí bliknout oranžová a pak konečně zelená. Už to bude! Zkusím se pomalinku rozjet, abych zmírnil eventuální náraz kamiónu za sebou. Ale co to?! Spojka nejde uvolnit! Zvedám nohu a spojka je pořád na podlaze! Bože, pokazil jsem to! To se může stát jenom mně! Zběsile povoluji a mačkám spojku. Už mi zbývá jen několik setin z poslední vteřiny života.  Spojka se asi zasekla. Vrhám se jako lovkyně perel střemhlav pod volant a tahám oběma rukama vší silou spojku od podlahy. Za námi slyším troubení kamiónu.

 

„Co do P-R-D-E-L-E děláš na tý zemi!??", dal si instruktor záležet na zřetelném pojmenování prodloužené části zad.  "Proč šaháš na pedály rukama!?! Pazoury na volantu! Za deset dvě! V celý  podělaný autoškole jsme ani jedinkrát nebrali, že by měl řidič šahat na spojku rukou!“

 

„Když vono se mi to zaseklo… a nejde to zvednout!“

 

„Vždyť já ti na tom stojím!!“

 

          Teprve teď jsem si uvědomil, že instruktor má na své straně u sebe také pedály a stojí na spojce! Na mé spojce! Za vydatného troubení ostatních jsem se pomalu rozjel. Ale ještě teď mám z křižovatek a instruktorů autoškoly husí kůži. Pokud vám dělá dobře, když vám někdo sprostě nadává, tak jděte hrát vesnickou fotbalovou ligu nebo si předplaťte mého instruktora autoškoly! Užijete si to! Eventuálně se nechte naverbovat do armády!  Vaše zašlapané sebevědomí se bude ještě dlouho probouzet jako Fénix z popela.

 

            Za pár let jsem sloužil v nemocnici na interně. K mému překvapení ležel na mužích můj instruktor.

„Poznáváte mě?“, ptám se. „Učil jste mě v autoškole?“

„ Kdo si vás má sakra všechny pamatovat, doktore. Raději mi řekněte co mám se srdcem!“

„Celkem nic vážného, jmenuje se to neurocirkulační astenie“.

„Jak se to léčí?“

„Sestři, tady pánovi na čtyřku jeden velký klystýr!“ 

 

 


19 názorů

Vaud
07. 11. 2011
Dát tip
:-))) dodnes mam z jizd trauma :-)

Milly
26. 04. 2009
Dát tip
Tak průhlednej, anebo tak zakuklenej.. .-)

Vaud
24. 04. 2009
Dát tip
jeeee, to mi dela samozrejme dobre :-))diky

Vaud
23. 04. 2009
Dát tip
to jsem tak průhlednej :-))??

Milly
23. 04. 2009
Dát tip
Jo, s Tebou by to byla určitě jedna velká pohoda a nebylo by třeba připlácet na opakovaný zkoušky.. Myslim, že bys ses ještě vyplatil.. .-))

Vaud
23. 04. 2009
Dát tip
:-)))))) díky!!

Vaud
23. 04. 2009
Dát tip
já jsem měl bejt instruktor v autoškole - tolik děvčat!!

Milly
23. 04. 2009
Dát tip
Bojim... .-( Teď jsem se teda zasmála jen trochu.. .-)

Diana
21. 03. 2009
Dát tip
Já si to myslela ;-)

Vaud
21. 03. 2009
Dát tip
já jsem ten nejhodnější doktor na světě - tohle ber trochu jako básnickou nadsázku - nic jsem mu neprovedl, to se samozřejmě nemá a nesmí :-))

Diana
20. 03. 2009
Dát tip
V naší autoškole se také musel volant držet za deset minut dvě! Ale tím podobnost končí. Instrukror byl slušný a hodný, neprudil a neznervózňoval, ale autožáci také museli jezdit tam, kde si potřeboval něco obstarat. Ale! K tobě bych se léčit nešla! Něco ti nepochválím - a dopadnu jak sedláci u Chlumce. Doufám, že už v Bázlu zůstaneš. Ještě tam funguje ten přívoz přes řeku? A ještě jim z muzea nikdo neukrad Rodinovy Občany z Calais? Zase přínosné vzpomínkové čtení T***

Vaud
03. 01. 2009
Dát tip
Květoni, jak přijedeš do Basileje nebo do Vídně, nebo kde vůbec budu, když nemáš řidičák :-)) D4N - já jsem zažil metodu výuky při potápění, kdy si z nás instruktor Miloš dělal celou dobu srandu a pak mi to zachránilo život pod vodou, protože jsem si říkal, že moje nefunkční flaška je zas nějakej další Milošův fórek :-)) a nepanikařil jsem. Já bych se přikláněl k jiným typům výuky než co jsem zažil v autoškole. Ale teď si chci udělat papíry na větší moto, protože ve Švajcu nemůžu jezdit se svým skútrem :-(

Jsem neřidič. Řidičský průkaz sice vlastním, a v autoškole jsem prospíval. Dokonce jsem dobrovolně zůstával poautoškole a vyhazoval mě až za tmy autoškolník. Ale jsem neřidič ze zásady. Mnoha lidem jsem tak zachránil život.

basnikalex
06. 07. 2005
Dát tip
Technická poznámka: volant už se nedrží za deset dvě, ale ve tři čtvrtě na tři! :-)

Vaud
06. 07. 2005
Dát tip
už po, s volantem máš pravdu, ale dřív se tak držel (za deset dvě)

Vaud
01. 07. 2005
Dát tip
tak to já jsem se tenkrát dost orosil ;-)

gemina
01. 07. 2005
Dát tip
dneska jsem to vypravela mamce, dostala zachvat smichu:)))

Vaud
01. 07. 2005
Dát tip
teď je takový ubrečený počasí, že se každý záchvat smíchu hodí ;-)

gemina
01. 07. 2005
Dát tip
to jo:) prave jsem vylezla z horky vany. Vubec mi neprijde ze mam LETNI razdniny...:-/

Vaud
01. 07. 2005
Dát tip
tak to já ještě sedím v práci a tiše Ti závidím

basnikalex
01. 07. 2005
Dát tip
dobrá psychická příprava, v pondělí začínám autoškolu... tip

Vaud
01. 07. 2005
Dát tip
Žáci v autoškole jsou ze dvou kategorií - první - "ten debil" a druhá "slečno, nešla byste na kafe?" Připrav se na to, že Ti to nepůjde (a čím víc Ti to budou říkat, tím to bude horší). Pak si budeš myslet, že Ti to jde báječně a budeš jezdit všude rychle - to je asi tak rok po autoškole. Někde touhle dobou se připleteš do nějaké dopravní šlamastiky, která Ti dá za vyučenou. Pak zas jezdíš asi půl roku pomalu. No a někdy pak, když vše přežiješ, už jezdíš normálně. Hodně zdaru!

basnikalex
01. 07. 2005
Dát tip
takže máš asi rok po autoškole, co?

gemina
30. 06. 2005
Dát tip
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) uz dlouho jsem se tak nenasmala:))))))))))) „Když vono se mi to zaseklo… a nejde to zvednout!“ „Vždyť já ti na tom stojím!!“ taky jsem se na prvni jizde divila, ze pedaly se seslapavaji samy:)))))) jo a vcera jsem seslapla spojku pravou nohhou, taky dobry, ne?:) t+nej

Dotek
22. 12. 2004
Dát tip
Můj instruktor během mých jízd použil snad všechny sprosté výrazy a vykouřil spoustu cigaret. Asi proto, aby uvolnil svůj stres. Přitom mě se zdálo, že jedu docela v pohodě :-) Výsledek? On je na tom se zdravím, čím dál hůř. Já mám řidičák na A,B,C,T ale nikdy jsem ještě nikam s ničím pořádně nejel, nejradši chodím pěšky :-)

Chudák... :) Tip

Solitary
16. 12. 2004
Dát tip
Když jsem slýchala historky z autoškol, moc jsem jim nevěřila do tý doby, než jsem se "autoškolila" já. Musela jsem to tady taky zvěčnit. (no ale není to popsaný tak dokonale - ale taky jsem si "užila :) Tip a omlouvám se za avi!

Vaud
16. 12. 2004
Dát tip
Solitary - díky za típek a až bude chvilka, tak se kouknu na Tvou povídku!

Terpsichore
16. 12. 2004
Dát tip
* :-)

Craerassy
16. 12. 2004
Dát tip
ty jsi ale zvíře pomstychtivý:-)))) tip

Unge
15. 12. 2004
Dát tip
Ďýki Slůůůňovy je Autoškolení v Klubu. Churáááá !

Unge
15. 12. 2004
Dát tip
Vespa: Přijď se mi ukázat ve svejch hadrech. Já v nich to tvý kolínko nebo stehýnko najdu, ty jedna... asteroidko ! Lítáš si vesmírem kousek za Marsem... jaký to tam je ? Zima, že ?

Vaud
15. 12. 2004
Dát tip
Unge dík (a žádný harašení!) B_G: hezká historka! Já dodnes mám nejčastěji problémy na parkovišti a hlavně v podzemních garážích...Tak bych papíry za couvání určitě nedostal. Díky

Unge
15. 12. 2004
Dát tip
B_G: sqěle sem se pobavila. Já jela zkušební jízdu s policajtem v době mí pracovňý neschopnosti, ale von to nevjeďel... a inštruktor Marek taki né. Tak my to daly... Oblíbená věta inštruktora Mareka: "Odbočte vlevo. Levá ruka je ta, kterou se nepapá !" (já totiž vječinou odbočovala sice podle předpisů, ale na vopačnou stranu, pokud tam vedla vhodná ulice) Vaud: když mi začne harašit, pomůže mi arašid. (Vod Ňanskí)

Pacer
14. 12. 2004
Dát tip
Dva klystýry!! :)) Ten můj dával cvičencům mezi zuby pilník..když někdo řadil bez spojky..tak popotáhl :)) Doteď mne trne protéza:))

vesuvanka
14. 12. 2004
Dát tip
Pěkně napsané.... a to nejlepší nakonec..... TIP

Vaud
14. 12. 2004
Dát tip
Pacer_instruktoři autoškoly - to je mazec. A to můj strejda učí v autoškole někde na Moravě :-)) Montrealer_bobřík mlčení měl nakonec tuším mrtvici postihující řečové centrum. Ale docela si s náma užil zábavy. Vesu_díky věrné čtenářce!

Montrealer
14. 12. 2004
Dát tip
Díky za vysvětlení. Ten můj "bobřík mlčení" je už na Pýsmákovy jako Povídka... ale jeho diagnózu neznám. Jistý je jen, že mluvit začal, ale ne moc přiměřeně okolnostem, nakonec uvidíš (pokud si to přečteš).

podezdívka
14. 12. 2004
Dát tip
....a chinin !!!

chicoria
14. 12. 2004
Dát tip
hehe, pobavilo:-)*

Vaud
14. 12. 2004
Dát tip
Canisha, podezdívka, Permon9k, chicoria - díkas a před jízdou se připoutejte! Jo a podle nových doporučení držte volant ve třičtvrtě na tři!

fungus2
14. 12. 2004
Dát tip
Opět bezvadné!! TIP

Vaud
14. 12. 2004
Dát tip
fungus2 - děkuju! Ale slyšel jsem od svého strýce Zdenka ještě lepší historku o autoškole, tak ho prosím aby mi jí převyprávěl, protože to je nářez!

StvN
14. 12. 2004
Dát tip
Z prvních několika vět vyplývá, že mezi autobusovýma zastávkama jezdíš autem. Tohle je trochu pod tvou slohovou úroveň. Vážně mi to přijde, jako bys to psal v osmnácti.

Vaud
14. 12. 2004
Dát tip
StvN - mě to nějak obsahově nemate v začátku. 2 špatný kritiky u jednoho dílka - to jsem snad ještě neměl. Asi je na čase dát si tvůrčí pauzu :-))

StvN
14. 12. 2004
Dát tip
Možná.

John_Ceder
13. 12. 2004
Dát tip
nelíbí..je taková hrubá..

Markel
13. 12. 2004
Dát tip
Líbilo - T, ten konec nejvíc

JazROY37
13. 12. 2004
Dát tip
Já měl asi 4 instruktory, kteří si se mnou troufli do auta ... když jsem končil autoškolu, zůstal jen jeden... :-) ... a ten jen proto, že nevypadal trapně, když jsem překračoval rychlost o nějakých 60km/h, protože se mu neježily vlasy hrůzou (žádné neměl) :-))) Já si v tom našel, i když moje autoškola byla o poznání méně dramatická... :-)

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
John_Ceder: co se dá dělat... ale trochu jsem to zjemnil, ikdyž to teď je vzdálenější realitě hrubých výrazů instruktora. I tak dík. Markel, JazROY37 - díkas! Za minulý měsíc jsem najel 6 tisíc km, tak jsem se taky trochu od dob autoškoly zlepšil :-))

JazROY37
13. 12. 2004
Dát tip
Vaud - doktor na cestách... :-) to bude fejetonků... už se těším... :-)))))

Vespa
13. 12. 2004
Dát tip
Tak se začínam tý autoškoly bát... :o)))

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Já nevím, ale na holky jsou ti instruktoři nějak milejší nebo co.

Vespa
13. 12. 2004
Dát tip
No fíha, mam to, ale štěstí, že jsem se narodila jako fešná holka :o) Strach ustoupil v dál.

John_Ceder
13. 12. 2004
Dát tip
mě ani tak nešlo o tý hrubé výrazy, pokud je to pravda, tak to tam má bejt, ale že tam byly jako na efekt, nebyly dobře uvozený..tak nějak.. jiný tvý povídky mi seděj víc než tahle, tahle mi přijde taková, no prostě hrubá..

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
zas, že bych si nechal kvůli řidičáku šahat na kolínko - ta představa mě taky neláká

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
J_C: OK. Včera jsem napsal jednu infantilní, tak jsem to chtěl asi kompenzovat :-)

Vespa
13. 12. 2004
Dát tip
Hmm... tak jasně... stejně by nikdo to koleno nenašel, nosim poněkud volnější hadry... A mam morální zábrany... brrr

John_Ceder
13. 12. 2004
Dát tip
ten klystýr není infantilní?:)

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
J_C: Měls klystýr? :-)) A připadal ti infantilní? Tak to asi nebylo úplně v pořádku!

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Vespa_ autoškolení, často odbývá se v nadkolení :-)

John_Ceder
13. 12. 2004
Dát tip
klystýr jsem neměl, ale podrobil jsem se irrigografii a to mi celkem infantilní přišlo..no infantilní asi nebude to správný slovo:) nemyslím z pohledu pacienta, nebo se to snad vážně lečí klystýrem?

Vespa
13. 12. 2004
Dát tip
Nestraš...

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Vespa_ neboj! Budeš jezdit jak Schumacher! J_C: pokud jsi četl Švejka, tak víš, že klystýr je všelék :-)) !

Vespa
13. 12. 2004
Dát tip
Mno, pokud tam někdo na mě něco zkusí, tak spíš utíkat jak Zátopek...

John_Ceder
13. 12. 2004
Dát tip
a tak to jo..! Takže švejk to jsou vlastně skripta pro začínající mediky?:) kolik to má dílů? 4? a co se bere v páťáku?

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
J_C: Nejdřív je teorie a pak praxe! A medicína má šest a více let :-))

John_Ceder
13. 12. 2004
Dát tip
jsem to bral jen tak amatérsky..:)

Elyn
13. 12. 2004
Dát tip
no, já týden před zkouškama byla schopná jet při civčný jízdě vnoci autem po chodníku a vůbec mi to nepřišlo divný... nakonec jsem odjela jednu z nejlepších jízd :))) :) *

zelva
13. 12. 2004
Dát tip
Jak vidím a čtu na nočních se asi moc nudíš co? Že máš čas vymýšlet takové skvělé věci .....tip

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
To mě napadá cestou autem.. :-))

Montrealer
13. 12. 2004
Dát tip
............Vaud (ville?) „Sestři, tady pánovi na čtyřku jeden velký klystýr!“ ... Xakru, u tebe bych se nechtěl léčit na nurocirkulační neurasténii... Jak to nakonec dopadlo s tim chonickým bobříkem mlčení ???... ...stojím ti na tom... (100jím si za tím)... teď se jdu ještě vybarvit do Ptakowiny.doc
((|:~›))

Montrealer
13. 12. 2004
Dát tip
Já nevím, ale na holky jsou ti instruktoři nějak milejší nebo co. Ale na silnicích je to zase vidět jinak...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru