Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Má beznaděj

19. 12. 2004
1
0
1003
Autor
Myschi

„Tvým úkolem v životě je důstojně hrát roli, která ti byla přisouzena. Její výběr je úkolem někoho jiného.“

   Sedím. Sedím a přemýšlím, kdo mě sem dostal. Sedím a přemýšlím ve tmě. Kobka, ve které přebývám, zatuchle páchne a vzduch víří jen krysy na podlaze. Paprsek světla, který vchází zamřížovaným oknem vstříc mé beznaději občas zastíní motýl, letící tam venku. Letící docela volně, až majestátně svobodně. Závidím mu. Létá si mezi „lidmi“. To oni mě sem dostali. ONI.

   A všechno kvůli ní. Ne, ji přece nesmím obviňovat. Je čistá, nevinná. Její světlé vlasy lehce přikyvovaly větru, její oči byly jako dvě hluboké propasti uprostřed oceánu pralesa. Její tělo plulo v chůzi jako oblaka na nebi, když fouká velmi silný vítr. Jenže byla Vysoko. A to já nejsem. Já ne.

   Paprsek světla poklesl asi o dvacet centimetrů. Tam venku nejspíš proletělo letadlo. Porušil jsem řád. Ale musel jsem. Musel, protože za mnou stál ten nejsilnější zákon. Dokonce silnější než Velký Vysoký (i když bych si nikdy nedovolil říct to nahlas). Chtěl bych to křičet ven, ale tím bych pohřbil i tu nejmenší naději na to, že ji ještě někdy třeba jen uvidím. Že ještě vůbec někdy jen cokoliv uvidím.

   Mám rád pavouky. Udržují celý ten pruh světla – dotek mého anděla strážného. Nebýt toho malého okénka u stropu, musel bych se docela zbláznit.

   Někdy si stoupnu do světla a otevřu své oči přímo do svitu slunce. Zabolí to a v příštím okamžiku je vidím. Lidé v uniformách Vyšších. Nejsou to nijak zvláštní uniformy, vlastně vypadají docela slušivě. Ale pro mnohé se staly symbolem zla. Já jsem jeden z mnohých. Jeden z těch, kteří musí pykat za svou opovážlivost. Zahlédnu ji občas mezi uniformovanými a zakouším pocit trpkosti. Ano, je to ONA. Můj hřích. Má beznaděj.


Gonsales
04. 01. 2005
Dát tip
jo me se to libi;)

Nallien
26. 12. 2004
Dát tip
mě se to celkem líbí.... přijde mi že jsi hodně sečtělý...takže se to odráží i v tom co píšeš...za to chvalim...(děláš čest GUH) nechci podlehat tomu co tu už řekli ostatní, ale taky to tak nějak vnímam....na druhou stranu (jestli tomu dobře rozumím) tak píšeš o nějakém (relativně) kratším useku, o nejake chvilce nebo myslence.....a tak vlastně není co dodávat... každopádně jsem zvědavá co ještě v budoucnu přineseš....

honzzik
20. 12. 2004
Dát tip
teda to musím nesouhlasit, mě to o ničem vůbec nepřijde... je pravda, jak píše Nicol že je to docela stručné, ale velice čtivé, má to myšlenku, prostě t.!

Nicollette
19. 12. 2004
Dát tip
ty jo s tou rolí - to byl nějakej směr v psychologii, co si pamatuju, ale bůhví.... akurát vim, že sem se tenkrát děsně vzbouřila, že já teda žádnou roli nehraju :)) je to dost stručné a vyskytujou se tam neobjasněné jevy... připomíná mi to film Blíženci - japonskej film, hrdina byl taky zavřen v kobce .. nebo spíš v takový velký dlouhý.. teda hluboký vyschlý studni....

Empty
19. 12. 2004
Dát tip
Něco tomu chybí, souhlas s Nicol...

doute
19. 12. 2004
Dát tip
jéé to je o ničem....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru