Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoce

25. 12. 2004
5
0
1699
Autor
Chria

Vánoce jsou smutné svátky. Měl by se prohodit důvod jejich oslavy s Velikonocemi.

Sedím doma a dívám se z okna. Je tma, svítí lampy. Jedna z nich poblikává. V oknech protějšího domu blikají barevné řetězy. Asi se to někomu líbí. Je docela teplo, nemrzne. Chodník je mokrý, leskne se. Je slyšet poryvy větru.

Přemýšlím, proč vůbec Vánoce jsou. Narodil se Ježíš. Jak je to dokázáno? Asi jsou jen proto, aby měli lidé co slavit, proč se radovat. Slavit? Jaké oslavování. Dnešek moc slavnostní nebyl. A radostný? To už vůbec ne. Asi lidé jen chtěli mít volno od práce.

Dívám se na malý vánoční stromek, který jsem ozdobila pro svého králíka. Skoro všechny ozdoby – ovoce – už sežral. Teď si spokojeně leží zalezlý pod skříní.

Mamka mě volá, abych se převlékla do svátečního. Proč? Aby se Ježíšek nelekl? Stejně nic slavnostního nemám. A Ježíšek toho také moc nepřinese.

O Vánocích se akorát zabíjí spousta kaprů. Prý si kapra dají i ti, co obyčejně nemohou rybu ani cítit. My rybu nemáme. Stejně jsou to chudáci. Narodí se v sádkách, z nichž nemůžou ven. Potom je přendají do rybníku, aby je mohli později opět chytit, převézt do měst do kádí, kde se chudáci mohou  jen přetlačovat s ostatními o místo u hladiny, aby měli kyslík. Musí být v chlorované vodě, která je pro ně nepřirozená. Lidé si je potom koupí, pár dní je doma týrají ve vaně a pak je laicky klepnou, takže chudák kapr ještě trpí. A nebo ho klepne rovnou prodavač.

Zdobí se vánoční stromečky, které pak chudáci opadané čekají u popelnic na popeláře.

Poslouchají se vánoční koledy. Většina z nich je také smutná.

Lidé se přejídají.

Jezdí za příbuznými.

To nemám ráda.

Vánoce jsou smutné.


guy
04. 01. 2005
Dát tip
Z daného úhlu pohledu na tyhle svátky napsaný hodně dobře ...*

klipeto
28. 12. 2004
Dát tip
to ano, to je dobře, ale většina lidí to takhle nedělá, alespoň jak to vidím já... ty máš třeba štěstí na podobné lidi jako jsi ty ;-)

klipeto
27. 12. 2004
Dát tip
andulko, až na to, že moje babička neměla v okně blikající girlandy od vietnamců a taťkové nechodili kupovat na štědtrej den na poslední chvíli kupovat kraviny do supermarketů ;-) chci jen říct, že to jak se slavěj Vánoce, je teď hodně jiný a z toho Ježíše v těch Vánocích kolikrát zbývá už jen jméno Ježíška! Vždyť už i já, když jsem byl malej, si myslel, že ježíšek vypadá jako milej ježek a to nejsem sám. Vánoce už nejsou, co bejvaly.

Andulka
27. 12. 2004
Dát tip
klipeto.....a ja s tebou nesouhlasim...vazne nemuzu....Podle me jsou vanoce jaky si je kdo udela......a ja ti reknu....ja ti posledni roky mam ty nejlepsi vanoce....jako nikdy predtim....My si teda nedavame darky....protoze co potrebujeme si koupime behem roku.....takze vanoce jsou u nas vanocni jidlo, vanocne vyzdobeni....a setkani s lidmi, ktere mame radi....a hrani her s nimi....a popijeni trochu vinka....a zase hry...a spousta muziky...Zkratka se jenom valime, nebo sportujeme.....a hrajeme si spolu a s prateli.....A muzu ti rict....vic a vic pozoruji u lidi co znam....ze to delaji obdobne.....Ze nikdo nechodi do obchodu a nediva se na telku, takze nikdo neni zblblej tim co je venku.....a delame si to po svym....Takze vanoce jsou takovy co bejvaly, dokonce lepsi......ale to lidi musi chtit....:-) a ja chci...:-))))

Notreal
26. 12. 2004
Dát tip
nesvatá pravda *

sk8ergirl
25. 12. 2004
Dát tip
neřekla bych, že Vánoce samz o sobě jsou smutný...smutný je dělaj lidi... + klub

dismorphia
25. 12. 2004
Dát tip
viz eská

Petr_Pan
25. 12. 2004
Dát tip
Já si TIPnu

Andulka
25. 12. 2004
Dát tip
Jezisku.....vic deprese v tom byt uz nemohlo....:-))))) Vanoce jsou krasny casy.... delame to same, co delalay nase babicky a jejich babicky, prebirame zvyky, oslavujeme narozeni Jezise, nedelame nic, nez navstevujeme vsechny lidi co mame radi,a travime s nimi cas, a relaxujeme.....miluji vanoce....:-) clovek se muze zastavit a nadechnout a je cas se venovat vsem lidem kolem nas, udelat si na ne cas, potesit je .....ja hrozne rada tesim lidi...:-) i kdyz se musim priznat....letos to vypada, ze kazdy spis prekvapuje me nez ja jeho...:-) Dyt se rozhlidni kolem, na ty ozdobeny stromy, domy, okna.....jak to v tom snehu zari....no neni to jako v pohadce...:-) Vsechno nejlepsi...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru