Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SMRT

26. 12. 2004
6
0
3421
Autor
I_v_a_n_k_a

Seznamte se, Joe Black..?

Zemřel jsem. Jdu dál. Čeká na mne Převozník. Odvěký převozník mezi životem a smrtí. Nastoupím a my vyplujeme, vyplujeme v náruč smrti, které jsem nevědomky před časem sám vyšel vstříc ve snaze jí uniknout. Okamžik jsem jí čelil, pouhý okamžik stačil...

Nyní vidím na protějším břehu, ke kterému se ploužíme, stát postavu. Kohosi kdesi. Tato řeka, přes kterou jsem se nenávratně pustil, je místem, kde nic není, protože tady vše končí, je místem všeho, nebot zde vše začíná.

Stále tu je jen ten Převozník. A kdo on vlastně je? Snad anděl, kterého Bůh za špatné či nejlepší služby pověřil tak důležitým úkolem - převodu duše osoby k Bráně. Je tedy Andělem Smrti? Možná je prvým zemřelým, který nechtíc musel tuto službu přijmout. Nebo, snad, je to sám(a) Smrt. Ale, kdo pak je ona postava na břehu? Byl jsem přesvědčen, že ona je Smrtí. Třebas onou postavou je převozníkova družka - žena Smrti. Kdo by však mohl pojmout za druha Smrt. Napadá mne jedině Život.

Kdo je ale Smrt? Žena neb muž? Smrtka či Smrták? Ten nebo Ta?

Když jsem poznal smrt, viděl jsem stín, mlhavou postavu, ke které jsem bezmocně pozvedl ruku. Dříve, než jsem se dotkl volně visícího černého roucha, stal jsem se středem víru. Víru tvořeného dušemi. Alespon myslím, že to byli duše. Kdo jiný by mne zavedl sem? Kdo jiný zná cestu? Převozník a Smrt. Jistě - Převozník, duše, Smrt. Ti všichni jsou SMRT. SMRT je i ona postava, která nyní stojí (se vznáší) vzdálena mi jen pár metrů. Je to i řeka, po které od věčnosti unikají duše životu. Je to vše, co jsem potkal od onoho, kdysi zlověstného, pípnutí, které ohlašovalo JEJÍ příchod. A možná, že i ono pípnutí byla SMRT.

Převozník ke mně natáhl ruku. Chce zaplatit, zaplatit za polibek SMRTI. Podal jsem mu dvě blyštivě zlaté mince. Vystoupil jsem.

Postava stála docela blizoučko. Chytila mne za ruku.

,, Pojd, provedu tě."

Byla to má matka...


I_v_a_n_k_a
20. 08. 2005
Dát tip
tedy-moc ti nerozumi,ale přesto děkuju

celer
19. 08. 2005
Dát tip
Děěeesiillo mnne to o....opravdu. ale uvažovat o těchle věcech je přeci jen trochu hloupé.. ale přesto tak důležité. Já bych to taky cítil. a zato *

celer
19. 08. 2005
Dát tip
Na podruhé...je to jinéé.. No možná jsem se nedávno zlomil a stal se tedy otrokem smrti.. asi mi to už připadá běžné..(když je mi to teď jedno)..

Figo
16. 02. 2005
Dát tip
No je to docela dost mystický, tajuplný...Jo to být pěkné. Doufám, jen že na tu druhou stranu, hned tak nepudu.

Roald
01. 01. 2005
Dát tip
I ja som už raz zomrel, ale teraz mám pocit, že ma oklamali. T*

Ka_9
01. 01. 2005
Dát tip
Nevím Ivo,ale já myslím,že už jsi napsala daleko lepší věci.Možná je to ale tím,že to není zrovna můj žánr.Ale jsou tam i dost dobrý části.

Kytiii
30. 12. 2004
Dát tip
nemám ráda... podobné úvahy... snad proto, že každého to jednou čeká, tak proč to dobrovolně přijímat ...

I_v_a_n_k_a
30. 12. 2004
Dát tip
a proč ne? dyt je to jakýsi cíl každého člověka a dle mého názoru jen další start

I_v_a_n_k_a
30. 12. 2004
Dát tip
zapoměla jsem dát avi

Markel
29. 12. 2004
Dát tip
Zajímavé představy - T

Venoušek
27. 12. 2004
Dát tip
Dost dobrý.Mám husí kůži jako pralinky.TYP

Miroslawek
26. 12. 2004
Dát tip
Já chci žít NONSTOP ;o)

synáček
26. 12. 2004
Dát tip
Zajímavá myšlenka... tatáž matka na začátku života i na jeho konci... (...nebo na začátku dalšího života...?) T**

sk8ergirl
26. 12. 2004
Dát tip
no jo, co zmůže jeden hloupej film...sorry, ale nějak sem se do toho nedokázala začíst...možná se ještě vrátím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru