Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

den D

30. 10. 2000
1
0
2542
Autor
alex

Tenkrát v Normandii den D tomu říkali, tisíce mladejch kluků bylo za den v prdeli, z každýho člunu aspoň pět, německej kulomet každou dávkou smet. Náš člun byl někde v předu, zbylo z nás torzo, než jsme dorazili k břehu. Kulky z hníza lítaly jak vosy, vidím to jak dneska, kluci pána boha o život prosí, nedořeknou otčenáš, už je bolest k zemi kosí. Moře,pláž, my a hnízda plná nácků a mrtvol víc, nez křiklavejch racků. Kdo ještě má vzduch v plicích, ten slyší jen vln šplouchání, řev kulometu a umírajících volání. Moře je jak chameleon, taky mění svojí kůži, dostává barvu, jak kytka rudejch růží. Jsem přece kapitán, musím zachránit náš oddíl, nebo budu nít na jejich smrti taky podíl. Ale kde je sniper, kde je sniper, neslyším ani vlastní slova, doufám, že jeho manželka není ještě vdova. " Zamiř tu německou svini, co do tvejch kamarádů střílí. " Těch pár vteřin bylo nekonečných, prstem dráždil spušť. CVAK Bezvládný tělo se kácí k zemi. Byl to první němec, co v den D pad, to je cena za svobodu, to je památka na ty, co svou krví barvily vodu.
Zrozená
01. 11. 2003
Dát tip
Snažil ses, ale je to těžké téma pro toho, kdo něco podobného "jen" viděl jako film . Je to něco jako prožitek z druhé ruky. Ale snahu oceňuji tipem :-)

niki_niki
04. 02. 2001
Dát tip
Je to supr a ten film taky :-)

alex
25. 12. 2000
Dát tip
přesně tak Carodeji ten film mě tak vtáhl, tak jsem sedl a tohle ze mě vylezlo no nic moc, jak tak koukám na kritiky

Carodej
24. 12. 2000
Dát tip
V této básni mi vulgarismy vyjímečně nevadí. ONi ti chlapci na pláží Omaha a dalších byli opravdu v prdeli, když to tak řeknu. Jinak... inspirace... Zachraňte vojína Ryana?

Adelan
18. 12. 2000
Dát tip
Proč nepředělávat? Tahle báseň to unese a původní verzi si můžeš zachovat.... Tema bezpochyby silné, ale nemůžu si pomoct, snaha o zachycení atmosfery moc nevyšla...

suvicka
16. 12. 2000
Dát tip
Vždyť nepředělávej. Ty nápady jsou dobrý - sama bych třeba na tohle téma asi nenapsala nic moc, ale JiKo to docela vystihl. Ten Tvůj rytmus mě mrzí.

šálinka
14. 12. 2000
Dát tip
i když to možná vyzní nesympaticky, nemohu nesouhlasit s JiKem. Hloubka básně se dá vyjádřit slovy, která obsahuje slovník spisovné češtiny :-) Po obsahové stránce se mi líbí dost... Teď mě napadá, že by to byl dobrý text pro písničkáře... a těm nespisovnost nevadí, naopak je vhodná. Naskýtá se otázka, kdy je spisovnost konvencí a omezuje, a kdy se naopak nespisovnost k básni nehodí. Posouzení je vždycky na nás samých...

JiKo
14. 12. 2000
Dát tip
alex: přečti si některé z "prokletých básníků" pochopíš jaxe dá báseň umocnit zde se to nehodí nehledě na to že by to muselo prolejzat celou básní

alex
14. 12. 2000
Dát tip
hm - nebudu odporovat zkušenostem ale hotové básně nepředělávám

alex
10. 12. 2000
Dát tip
jiko snažil jsem se těmi vulgarismy umocnit atmosféru - vžít se

JiKo
09. 11. 2000
Dát tip
Zvolils dobré téma, ale forma slabá či spíš nedopracovaná. Pominu li to, že se mi nelíbí používání vulgarismů ve vážné poezii, spousta rýmů se nerýmuje jen je zvukově podobná (říkali/prdeli-předu/břehu atd). Dále rytmus zjevně chybí. Rozdílné počty řádků ve sloce - chce to pilovat a vyjádřit myšlenku v její podstatě a ne to mít obalené spoustou slov. Jo a je to epika

Yeziiinka
05. 11. 2000
Dát tip
Válka je vždycky příšerné téma, děsí mě jen ta představa a nad tvou básní jsem měla ze všeho nejvíc husí kůži. Trochu obdivuju, že se do takové věci pustíš, to ano.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru