Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Duše a jiné orgány

06. 01. 2005
7
0
3208
Autor
Elanor

Hromádka vnitřních orgánů, které ze mě vypadli při úvaze.

„Je člověk sám, když osamí?“

(Vladimír Holan)¨

 

Záleží na tom, jestli máte mysl kamarádskou, co vždycky najde svého slepeckého psa, když je opuštěná ve tmě. Já jsem sobec, alespoň pro tuto chvíli, nemám žádného průvodce, co by mě protáhnul temnými kouty mé mysli. Ani štěknutí někde v dáli. Mám jen sebe. Dnes jsem sama i v třídě plné lidí. Jediné, co mi dělá společnost je hučení zářivek. Chtěla jsem napsat, že člověk je sám kdykoliv se mu zachce. Ale to bych fakt lhala. Občas nám někdo rozhodne, ať chceme či ne.

Toto byly plíce, skrz které dýchám.

 

Srdce a žlučník

Občas nám někdo ukradne našeho slepeckého psa. V záchvatu sadismu ho upeče na prudkém ohni pěkně do křupava a s kůrčičkou. A ještě nás pak pozve na bezva vypečený oběd.

Srdce okysličené

Přemýšlím…Kdo to je samota? Vím určitě, že samotou je žena. Protože nikdo neumí přicházet s takovou grácií a elegancí jako ona. Zaslouží si být Samotou s velkým S. Také nikdo jiný než žena neumí tak zlomit ducha, oslepit mysl, poblouznit oči a nechat být.

         Kdyby se Samota vtělila do skutečné ženy, nebyla by oslnivá kráska, ale něco živočišného by z ní čpělo. Ale hlavně by to byla Kamarádka. Ptáte se proč? Přece přítel je ten, kdo přijde jak první, když už všichni odešli, jak řekl kdosi moudrý (jehož jméno jsem s úspěchem ve své tmě zapomněla.) A slečna Samota přijde vždy první, když vám odejde někdo ze života.

 

Žluč a filtrování pomocí Jater

Jsem na ní nasraná! Dnes…Dnes bych vydala příkaz ať jí dají na pranýř a první bych hodila kamenem. „Chcípni! Mrcho!“ „Já ti dělám společnost a ty mě opustíš?“ „Zabitě jí!!“

         A přece by to byl nejsmutnější den dějin, kdyby se to opravdu povedlo. Už by jsme nikdy nepřemýšleli sami. Stále by nám někdo vstupoval do myšlenek.

 

Žaludek (co mi v něm leží)

Samota má fakticky mnoho podob. Je to nudná účetní, dělá revizi v mé paměti. Sčítá sloupce, co život dal a vzal. Je to rohatý zvíře, co bučí.

         Když řeknu samota…Schválně, zkuste si to taky.

SA-MO-TA. Cítíte to? Ten samet na jazyku? To pohlazení struhadlem? Závan zatuchlého vzduchu, když se staré myšlenky připomínají. No, chuť roku by to nebyla. Ale ten samet… Ta jemnost mě nutí polknut. Slintám jako Pavlovův pes.

         Thomas Tracy měl Tygra. Já má samotu. Máme mezi sebou vodítko. Ale kdo koho vede? Nevíme. Občas jsou věci, co je lepší nevědět. Samota má jméno.

 

Jak mi Srdce bije

U mě ano. Říkám jí Locika. Zní to divně, co? Locika je strach, co mi nakukuje přes rameno. Stín, který mě přerostl. Locika je má nevlastní sestra, má múza. Jedna druhou vykrádáme. Ona se živí mnou. Já čerpám sílu z ní. Žijeme na úkor té druhé. Jednoho dne se ručičky začnou naklánět na druhou stranu. Začne sílit, a já se budu ztrácet. Bude to trvat tak dlouho dokud nebudu vypadat jako útlounký srpeček měsíce. A ona jako měsíc jemuž do úplňku chybí jediný den. Ten jeden den…až nastane, když ona bude v úplňku, zemřu. Obě zemřeme. Protože jedna bez druhé neexistujeme. Náš souboj je vlastně sebedestrukce. I když radši místo toho souboje bych jí poplácala po rameni a pozvala na pivko, že to zapijeme…

 

Ledviny

Co je to opustit? Zasadit ránu  milosti. Strhnutí mostu před nepřátelskou armádou. Je to ticho v davu. Vůně moře, které jsem nikdy nepoznala. Je to sedmý den, kdy Bůh odpočíval. Temný hvozd, kde stromy mají strašidelné masky.

 

Poslední orgán je duše…

Naposledy, když mi odešel ze života člověk, zapomněl, že má v kapse schované slunce mého života a odešel…


Elanor
09. 02. 2006
Dát tip
No a vida, znovu o kasperidovi :)

zelva
07. 02. 2006
Dát tip
nejvíc mě zaujal poslední řádek, ale i jako celek se mi to líbí...tip

Elanor
12. 01. 2005
Dát tip
no jo no, což pak ortéza, to je borka :)

Jeala
11. 01. 2005
Dát tip
no nepsala jsem to byla jsem s Indym......a taky s ortézou

Elemmírë
08. 01. 2005
Dát tip
Velice dobré vyjádření.. taky mě čerstvě navštívila po novém roce tato kamarádka... a bude se mnou hodně dlouho.. dávám TIP za to že to dokážeš bez emocí takhle dobře rozebrat.

Jeala
08. 01. 2005
Dát tip
tak jsem si dočetla tu slohovku.... zajímavé Mirýsku

Elanor
08. 01. 2005
Dát tip
Elemmírie: abych prevdu řekla tohle přetýká mýma emocema, byla jsem strašně v ***. A tak když přišlo tohle téma, tak to dopadlo takhle... :o Jeala: no proto, :) mmch: co ty? dáš jí sem taky? (psalas to vůbec ty ulejváku jedna?) dotek: dej mi mmt a stihnu to i přečíst...

Elanor
07. 01. 2005
Dát tip
Dotek: No asi tak jak to vyjadrila Erin, i kdyz kamaradi se samotou vubec neni spatnej napad.. :] Erin: aby ti to struhadlo na jazyku nezustalo dlouho...}na to pomaha takovy rani pivo:]

Dotek
07. 01. 2005
Dát tip
Přiznám se, že mám taky kamarádskou mysl :-)))

Dotek
06. 01. 2005
Dát tip
Líbí se mi to, jenom mě mrzí že jsi vynechala takové důležité vnitřní orgány jako je mozek nebo pohlavní orgány. Teď přemýšlím jestli mám dát tipa, protože se mi líbí jakým způsobem dáváš do vztahu vnitřní orgány a samotu, nebo nemám dát tipa, protože to není úplné... Co ty na to? :-)

Danny
06. 01. 2005
Dát tip
celkem hluboký, trefný... a vůbec dobrý. tip.

Elanor
06. 01. 2005
Dát tip
Dotek: to nevím, byla to deprese při školní slohvce, která nemůže být tak sexuální jak bych chtěla, takže jestli to nějak domyslím, tak ti pošlu osobně. A mozek? v tu chvíli jsem měla jen děravou duši a ničeho více... Danny.: děkuji... nic víc asi říkat nejde že?

blok
06. 01. 2005
Dát tip
jsme stejní v narození i ve smrti splýváme v nahotě i v samotě --------------------------------------------- samota je nejvíce opomíjená skutečnost že jsme v ní navzájem identičtí.......................blok_:-) t*

Dotek
06. 01. 2005
Dát tip
Co znamená kamarádská mysl? To jako třeba personifikuješ samotu a začneš se s ní kamarádit?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru