Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Špejle

07. 01. 2005
5
0
3030
Autor
Barman

„Pochopit se Cervantesem svět jako mnohoznačnost, čelit místo jedné absolutní pravdě celé spoustě relativních pravd, které si protiřečí, mít tedy jedinou jistotu moudrost nejistoty, to si nevyžaduje odvahu o nic menší.“(Milan Kundera)

Strčit špejli do mlýnku na maso a zatočit. Z otvoru pak vypadnou třísky, jež s nebohou špejlí nemají už nic společného. Neopatrné dítko, které takto se špejlí zatočilo, zatočilo se radostí na patě a zadřelo si do oné paty třísku, která vypadla z mlýnku. Joj! zavýsklo děcko a časem na třísku zapomnělo. Ta se pak v patě rozložila a částečně splynula s člověkem. Ovšem rozklad byl doprovázen hnilobným procesem a posléze i bolestivým zánětem.

Kousky špejle se pomalu stávaly součástí jitrnice. Tučná, mastná a libová náplň si hověla ve střevě a nebylo jí do smíchu. Tučný, mastný a rozmazlený synek řeznický dělal si zálusk na onu jitrnici. Nebyl však sám, a než se mohl nepozorovaně po pochutině natáhnout, proběhl kolem pes Olda, a když mizel za vraty, byla již jitrnička v jeho tlamičce. Ale nemyslete si, že ji hned sežral, donesl dobrou polovinu feně Astě, kterou měl tuze rád. Oba psi si pochutnali a každý snědl po jedné půli a jedné špejli. V jejich trusu pak byly i třísky, které se spolu se zbylými výkaly počaly rozkládat.

Chlapec utíkal před maminkou, které rozbil mlýnek na maso, a jak tak pelášil po návsi, šlápl bosou nohou do čehosi velmi nepěkného, co obsahovalo třísku. A co udělala tříska? Zapíchla se do paty.

Invalida Petr Čejka seděl na vozíku. Lepil si hrad ze špejlí. Cimbuří i palác byly již hotovy, teď jen hlavní bránu a bude moci jet na špejlařský šampionát, kde snad konečně zvítězí. Zasnil se. Představil si, jak si za vydělané peníze koupí novou protézu a bude moci opět chodit. „Jojo, ve špejlích je můj osud,“ usmál se pan Čejka lišácky.


Markelka
19. 01. 2005
Dát tip
Tož tedy na druhý pokus ten tip pro pana Barmana:-)))

Markelka
16. 01. 2005
Dát tip
Povídka to zdařilá, obratně obratná:-) pěkné, t

ondrech
08. 01. 2005
Dát tip
D O K O N A L É!!!***TIP!

Nicollette
07. 01. 2005
Dát tip
:-))) lišácké *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru