Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Začátek

24. 01. 2005
5
0
1813
Autor
Garnatti

Když otevřela oči spatřila naprostou, dokonalou, nepopsatelnou krásu. Ohromilo ji to, chtěla se jí dotknout. Natáhla svou teknou kostnatou ruku, ale najednou ji něco prudce ztrhlo zpátky. Znovu se pokusila natáhnout ruce a vstát..: pomalu, nejsistě. Už, už stála, ale nohy se ji podlomily v kolenou jako zlámané sirky. Z očí ji vytryskly slzy a ona bolestí vykřikla.
 Strašný strach ji začal zžírat ještě víc. Prohrábla si vlasy a začala si je rvát z hlavy. Chtěla se pohnout a utéct, ale nešlo to. Rukama kolem sebe a neohrabaně mlátila do všeho do čeho to šlo. Po chvíli si ale uvědomila, že už jen bezvládně leží, že nemá uz sebemenší sílu, jen cítí, jak ji všechno nesnesitelně bolí. Cítí jak tenké pramínky rudé krve stékají po jejím bělostném spánku a ona nemůže nic udělat. Cítí, že umírá a nedokáže se už smrti jakkoli vzepřít.
 Vždycky myslela, že se jí nic takového nestane. Ostatním možná, ale jí určitě ne. Myslela, doufala, že nikdy nezažije pocit bezmoci a prázdnoty. Byla presvědčená o tom, že ona je tak silná, vždycky byla a vždycky takovou zůstane. Jenže teď, teď už nemohla ani v nejmenším pochybovat o tom, že to byl omyl. Ať byla krutá a lhostejná jak nejvíc mohla, teď je sama ve spárech zmatku, bolesti a smrti.
 Nesměla být sama. Potřebovala něco, někoho koho by milovala. jenže ona měla moc velký strach. Strach z toho, že by mohla umřít kdyby jedinkrát poznala pocit sklamaní. Vystupovala jako silná osoba, sebevědomá ale pravda byla, že byla nejistým beránkem ovládaným strachem.

Sevřená v nekonečných výčitkách si teď přiznává, že milovala. Že by milovat chtěla ještě alespoň jednou a stejně moc jak kdysi. Snaží se zapoemnout na to, že už nemá šanci, že už umírá.
 Jenže není nikdo, kdo by jí to řekl a ona si to sama npřizná. A ona, ona teď bude už navždycky sama, protože nevyužila té jedinečné příležitosti, kterou jí nabídlo bytí. Teď bude bolestivě umírat a pak, pak se rozplyne, bude plakat.. bude anděl. Teď už bude navždy milovat a přitom plakat. Navždycky


Empty
04. 02. 2005
Dát tip
Líbí se mi. Mám rád depresivní věci*t

j_i_r_i_k
25. 01. 2005
Dát tip
Hlubší kritika? No, tak předně tu máme gramatiku - řekněme, že by Ti čtenář odpustil nesprávné tvary slov či chybějící čárky, každý holt česky neumí (ač je to škoda), ale zjevné překlepy či chybějící sloveso, to už je skoro výsměch čtenáři. Když si Tvá slova máme přečíst my, nemyslíš, že by bylo fér, kdyby sis je po sobě přečetla také Ty, než je zveřejníš? Chápu, že ve chvíli, kdy tvoříš, Ti semtam něco uniknout může, ale stačí si to poté znovu přečíst, s odstupem... Tolik k děravému kabátku, kterým halíš myšlenku, zkusme se nyní přesunout k ní - dobře, máš pocit a snažíš se jej vyjádřit, to je dobrá motivace. Docela Ti to i jde, nebýt těch chyb, které mě na každém rohu vyhodily z rytmu, asi bych to přečet jedním dechem... Ovšem pravdou je, že těchto děl je tu fakt mnoho, on má totiž Kandelábr pravdu, je to terapie... A já dodám, že Písmák je největší psychologická poradna v Čechách.. Tož vítaj mezi námi :)...

Silvita
25. 01. 2005
Dát tip
Alojs: neříkám, že všechny díla s tipy jsou slabomyslné, to bych byla proti sobě, ale někteří písají jen pro tipy (Voloda ..... atd.)

Alojs
25. 01. 2005
Dát tip
oki doki, ze zvedavosti na Volodu mrknu :)

Silvita
25. 01. 2005
Dát tip
Snad narazíš na ty správné ---

Alojs
25. 01. 2005
Dát tip
promin, ze jsem si tvuj nazor na slabomyslna dila tak vzal, ale po projeti nekterych perel "made in Voloda" uz vim, co jsi mela na mysli. Docela jsem se nasmal :)

Silvita
25. 01. 2005
Dát tip
Alojs: že jo:)

Silvita
24. 01. 2005
Dát tip
Moc moc pěkné!! na to, že je to začátek .... hodně zvláštní!! Tip, to bezesporu dám ti radu: hlavně si nezkaž svoje umění, které ted ovládáš Písmákem a nepiš slabomyslné věci, jen proto abys měla hodně tipů tip musí bejt od srdce, a ten můj tedy je!!

Kandelabr
24. 01. 2005
Dát tip
hm...tak tohle je psací terapie. v podstatě mnoha slovy nic neříkáš, ale když to dopíšeš uleví se ti. čtenáři ovšem nikoliv.

wazzup
24. 01. 2005
Dát tip
mě se to celkem líbí, přestože mě to nijak neuchvátilo. spíš takovej výkřik do prázdna.. ale tip dám.

Alojs
24. 01. 2005
Dát tip
Silvito: ne vsechno napsane musi byt od srdce a to ze ma nejake dilo hodne tipu, nemusi nutne znamenat, ze je slabomyslne. Kor, o tipy tady vubec nejde. Nicmene, at uz si pise, kdo chce, co chce, vzdy zalezi na indivi posouzeni a i ta nejlepsi vec vzdy v necich ocich kvalitativne klesne ke dnu. Takze ac tip od srdce skutecne existuje, nikde neni psano, ze muze byt i od branice ci zaludku. And now k dilu: Ano, je to pomerne kvalitne napsane, ale zaroven obsahove prazdne (ono je tezke prenest vlastni pocity na ctenare, to se kolikrat nepodari ani tomu nejzkusenejsimu literatovi). Neni to spatne, nicmene podobnych del je tady kvantum. Mohu-li ti tedy poradit, zkus se vice zamerit do vod, kde spisovatelovo pero az tak casto nevstupuje. Snad ti ma kritika nebude vadit, ja se jen pokusil vystihnout sve pocity. Drzim palce do budoucna

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru