Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpomínky na prodej

27. 01. 2005
7
1
1600
Autor
wazzup

Je to báječný vynález. Však už bylo na čase. K čemu mi byly všechny ty nejchytřejší počítače a nejlepší zbraně? Teď konečně vymysleli něco užitečného.

Podívala se na lísteček, kde si naškrábala adresu. Souhlasila. Stála před nemoderním oprýskaným barákem, takovým tím co bývaly za starých časů. Za oknem byla vystavená cedulka hlásající:

Splňte si svůj sen! Společnost MEMORIES nabízí prožít cokoliv o čem sníte! Zaváděcí slevy!

Pokrčila rameny a vešla. Místnost vypadala spíš jako něčí provizorní  příbytek než kancelář. Přivítal ji mladík s uhrovitou tváří a vystouplým ohryzkem. Radostně jí třásl rukou a podlézavě se usmíval.

„Je to velmi jednoduché a přitom geniální.“ Začal vysvětlovat, když se posadili naproti sobě do tvrdých dřevěných židlí.

„Je to jako nahrát soubory do počítače, vyberte si jaké vzpomínky byste chtěla mít a během pár minut jsou vaše. Máme obrovskou nabídku.“

„No, vlastně jsem vždycky toužila po výletu do Afriky, na safari, vidět všechna ta zvířata, víte..“

„Není problém, mám tu jeden měsíční zájezd do srdce Afriky, je tam i trocha napětí, když vás ohrožoval lev, ale samozřejmě to dobře napadlo. Cena je velmi příznivá!“ Odkašlal si. „Jediné, co k tomu potřebujeme, je vymazat část vašich vzpomínek, aby se tam vešly tyto nové.“

„Jak moc vzpomínek?“

Začal složitě vysvětlovat proces získávání nových vzpomínek, nervózně sebou šil a zakloktával se.

„Takže?“

„Půl roku.“ Vylezlo z něj.

Půl roku? V hlavě se jí honily všechny vzpomínky, od těch prvních, ve kterých si hrála s bratrem na indiány, po lepší či horší zážitky ve škole, vzpomněla si na všechny hádky s rodiči a přítelem a následovné usmíření, na zkaženou svatbu, kdy uklouzla a její krásně bělostné šaty skončily zacákané bahnem…  Všechny vzpomínky, ať se sebehorší, postupem času vyvolávaly nostalgický úsměv. Ne, nedokáže se jich zbavit. Smazala by ty dny pracovní nebo školní rutiny… ale ty už si pro jejich nudnost a šedost nedokázala vybavit.

„Tak.. už jste se rozhodla?“ ptal se dychtivě mladík.

„Jo.“ Přikývla a zvedla se. „Koupím si zájezd do Afriky. Nashledanou.“ Odešla a nechala ho tam stát s nešťastným výrazem.

Závratný vynález, pomyslela si na cestě domů, ale do měsíce zkrachujou.


1 názor

Houp?
29. 11. 2007
Dát tip
Mně se myšlenka líbí. Sice dávání vzpomínek není nijak originální, ale motiv, že jsou vyměněny za jiné alespoň já vidím poprvé a taky bych nevyměnil. Ode mě tip

pekylau
27. 01. 2006
Dát tip
Tak to se mi libilo moc. Predstava jako takova - perfekt a vlastne i to, ze jsi se s tim zbytecne ´nemazal´. Tip

Jeheheman
13. 02. 2005
Dát tip
:o) hezký, dalo se to i rozvést, jakože se třeba bavila s někým kdo si ten půlrok vymazat nechal.. víš jako třeba byl v base, nebo rovnou o někom takovém.. dal by se z toho vlastně vytvořit takový ten precedens, jestli kriminál ztrácí výchovnou působnost, nechá-li se přemazat třeba radovánkama na Havai a.. no celkově se už moc rozkecávám.. myslím, že to téma určo zpracuješ za pár let znovu a ještě líp. Výmaz půlroku je totiž dobrý námět a dá se to větvit..

Alojs
28. 01. 2005
Dát tip
Forma se piluje, ale ten pribeh misty vazne... Presto nelituji, ze jsem si tohle precetl :) Zitra juknu na tva dalsi dilka :)

Vespa
28. 01. 2005
Dát tip
loannes... jo, to mě taky napadlo, ale slovíčka hrajou velkou roli :o)

Vespa
27. 01. 2005
Dát tip
No jo... ta mylšenka je docela taková... ale jo, něco na ní je. Musim odporovat Ioannes, po stylistické stránce to nenní skvělé, ale pouze dobré. Skvělé si přeci jen představuji jinak.

fungus2
27. 01. 2005
Dát tip
Rozhodně to není špatné.**

Ettelea
27. 01. 2005
Dát tip
je to fajnový, trochu mi to připomíná jeden díl z Červenýho trpaslíka :-)

FatalError
27. 01. 2005
Dát tip
Dílo, hm...ale jo :o) Ettelea...kterej? Na nic takovýho si nevzpomínám. (zaujalo mě to, tak se ozývám)

Tragicus
27. 01. 2005
Dát tip
Nebylo to nejhorsi. Ale chtelo by to zlepsit konec, aby konec teto vety "„Jo.“ Přikývla a zvedla se. „Koupím si zájezd do Afriky. Nashledanou.“ " byl pro ctenare prekvapivy.

Marty73
27. 01. 2005
Dát tip
Hezký

Ettelea
27. 01. 2005
Dát tip
FatalError: no těch dílů bylo víc, hlavně ten ...myslim že se jmenuje "Díky za tu vzpomínku" kdy Lister nahraje jako dárek k narozeninám Rimmerovi do hlavy svoje vzpomínky na jednu holku se kterou v minulosti chodil

FatalError
27. 01. 2005
Dát tip
Ettelea... jo tenhle :o) Ten nemam moc ráda, tak sem si nevzpomněla. Dík :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru