Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svět si připomněl osvobození Osvětimi

27. 01. 2005
0
0
1566
Autor
Not_und_Tod

Tuhle rportáž jsme napsal já!!!!! Fakt! Právě jsem se vrátil z tý Osvětimy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Byl to tam fakt hnus! Jak mohli bejt Němci tak zlý? Věřte mi! S tím majn kampfem sem si fakt dělal jen prdel!!!!!!!!!!

OSVĚTIM 27. ledna 2005 | 18:34 Zahvízdáním vlakové píšťaly, která symbolicky připomněla transporty milionů vězňů, začalo dnes odpoledne na území bývalého vyhlazovacího tábora Osvětim v jižním Polsku shromáždění na počest 60. výročí osvobození této nacistické "továrny na smrt".

• Přirovnání s holocaustem vyvolávají v Německu aféry
• České děti holocaustu příliš nerozumí
• Téměř polovina Britů nikdy neslyšela o Osvětimi

Ceremoniálu se účastnily i hlavy států a šéfové vlád více než 40 zemí. Jako jedni z prvních se časně ráno v bývalém táboře objevili novináři. Celkem se jich akreditovalo na 1700, z toho je zhruba 1200 zahraničních. Ještě před nimi byli v táboře vojáci, kteří se snažili odklidit sníh z připravených židlí, pódií a cest.

Na jihu Polska totiž v posledních dnech zavládla opravdová zima a hustě sněží. Teplota se ráno v Osvětimi pohybovala kolem minus devíti stupňů Celsia. Zejména pro starší účastníky proto organizátoři připravili deky a horký čaj.

Hlavní pietní akcese konala na místě bývalého tábora v Březince, před Mezinárodním památníkem obětí tábora. Památník se nachází nedaleko rampy, na kterou během druhé světové války přijížděly stovky transportů. Po jeho stranách se nacházejí ruiny krematorií a plynových komor, ve kterých přišlo o život podle posledních odhadů historiků asi 1,1 milionu lidí.
více fotografií
Přísná bezpečnostní opatření provázejí oslavy 60. výročí osvobození vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi.
Zdroj: Foto ČTK, Autor: Jan Vavrušák


Mezi prvními řečníky vystoupil bývalý polský ministr zahraničí Wladyslaw Bartoszewski, který kritizoval svobodný svět za to, že proti začínajícímu holokaustu v minulosti rázně nezasáhl. "Když jsem v září 1940 stál na osvětimském apelplacu jako vězeň číslo 4427, nemyslel jsem si, že Hitlera nebo druhou světovou válku přežiji," řekl.

V mraze, drobném sněžení a větru se dnes v Osvětimi shromáždily desítky šéfů vlád a států, mezi nimi i český prezident Václav Klaus, a desítky dosud žijících bývalých vězňů z těch, kterým se podařilo přežít.

Přítomni byli i vojáci Rudé armády, kteří se v lednu 1945 podíleli na osvobození tábora, a několik stovek mladých lidí, kteří se chtějí poučit z dějin, aby se tragické události již nikdy nemohly opakovat.

Putin: Terorismus je podobnou hrozbou jako holocaust
Terorismus je podobnou hrozbou jako holocaust za druhé světové války. Během dnešních oslav v Osvětimi to uvedl ruský prezident Vladimir Putin. "Terorismus totiž ničí všechny, kteří žijí a myslí jinak", uvedl na diskusním fóru nazvaném "Nechte můj národ žít", které předcházelo hlavnímu pietnímu ceremoniálu.

Ruský prezident také varoval před šířením antisemitismu, rasismu a xenofobie. "Osvětim je velkým varováním pro lidstvo," upozornil Putin.

Evropští poslanci uctili památku obětí minutou ticha
Minutou ticha dnes Evropský parlament uctil památku obětí vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Poslanci také 317 hlasy podpořili rezoluci, která rozhodně odsuzuje holokaust a xenofobii a vyzývá EU k boji proti všem formám rasismu; 10 přítomných se zdrželo, nikdo nebyl proti.

"Dnešní den je smutnou vzpomínkou. Osvětim je jménem absolutního děsu a zla... podobou absolutního zločinu," uvedl předseda EP Joseph Borrell. "Ještě dnes jsme překvapeni, že k takové věci mohlo dojít," dodal, než odletěl do Polska, kde se společně s předsedou Evropské komise Josém Barrosem zúčastní oslav osvobození osvětimského tábora.

"Nesmíme zapomínat a zakrývat naší historii," uvedla německá poslankyně Ewa Klamtová. EP proto v rezoluci mimo jiné navrhuje, aby byl 27. leden - tedy výročí osvobození koncentračního a
vyhlazovacího tábora Osvětim, ve kterém podle historiků zahynul více než milion lidí - vyhlášen Evropským dnem památky obětí holokaustu.

V Praze byla odhalena pamětní deska zachráncům Židů
Před vchodem do Památníku obětí nacismu v Pinkasově synagoze v Praze byla odhalena pamětní deska zachráncům Židů v době druhé světové války. Slavnostního odhalení se zúčastnila také desítka lidí, kteří tehdy ukrývali Židy před nacisty. Někdejších židovských dětí, které v úkrytu přežily válku díky obětavosti jiných lidí, žije zřejmě v Česku už jen několik desítek.

"To, co jste udělali, slouží jako příklad i pro budoucnost," řekl ve svém projevu k zachráncům velvyslanec státu Izrael Arthur Avnon, podle kterého dosud myšlenky rasismu, nenávisti a antisemitismu nebyly poraženy. Z činů zachránců by se podle něj měla poučit zejména mladá generace.

čtk, iln
Fragola
02. 02. 2005
Dát tip
Jo, je to pěkný! Ale jsme na Písmáku a ne na Idnes nebo lidovkách! Zkus nějaké vlastní dílo, i kdyby to měla být naprostá magoróza! :) Snaha se cení! F

lumir
28. 01. 2005
Dát tip
hmm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru