Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ona, on

27. 01. 2005
0
0
2099
Autor
littledee

...možná pravdivý příběh..

Dívka, spíše mladá žena stojí před zrcadlem. Je středně vysoká a má hnědé vlasy po ramena. Nepřirozeně moc se upravuje. Naposledy se podívá do zrcadla v předsíni. Vezme si kabát. Otevře dveře a odejde. Zapomene zamknout. Tak moc je nervózní.

Dneska ho asi uvidí naposled. Je pro ní Mountem Everestem. V každé výloze, kterou mine si kontroluje vzhled. Přemýšlí o něm. Co mu řekne. Co mu má říct. Jen aby to nebylo trapné. Líbí se jí už rok, ale nikdy mu to neřekla a ani nenaznačila. Snažila se to skrýt. Leč někdy se neovládla.

Konečně je na místě. Před hospodou s kýčovitě žlutou fasádou a ještě kýčovitějším jménem. Zhluboka se nadechne. Mimoděk si upraví vlasy. Otevře dveře. Moc lidí tam zatím není, ani on. V její tváři se objeví zklamání, které se snaží skrýt před ostatními. „Ahoj“, pozdraví jí kolegyně. „Ahoj,“ usměje se na kolegyni. Přisedne si ke kolegyni. Hrstka studentů, která přišla včas se baví u vedlejšího stolu. Ne, nebudou jí chybět, jen on. S nadějí se otáčí vždy, když slyší vrzavý zvuk hospodských vstupních dveří. Povídá si s ostatními. Směje se. Uvnitř jí ale do smíchu není. Přemýšlí, proč jen ještě nepřišel? Třeba je nemocný. Ne, na večírek se spolužáky a učiteli by určitě přišel. Už jsou tu všichni, jen on chybí. On a ona, jeho spolužačka. Nejsou spolu? Ne, nikdy se přeci spolu moc nebavili.

Všichni si poslední společný večer užívají. Pijí alko i nealko. Ona jen trochu vína. Chce mít čistou hlavu, ale zároveň potřebuje dodat odvahy. Nevnímá, o čem se mluví. Mechanicky přikyvuje, či se usměje. Její myšlenky se točí jen okolo něho. Zavrzání dveří. On? Rychle se otočí. Ano, přišel. Je rozesmátý, tak mu to moc sluší. Ale nepřišel sám. Za ním vchází ona, spolužačka. Taky se směje. Pozdraví všechny přítomné. Odvaha promluvit s ním se vytratila. Kdy jindy než teď?

Všichni pijí, baví se, smějí se, plánují. Ona ne. Odbíjí půlnoc. Sebere zbytky odvahy, které jí zůstaly. Jde k němu. „Mohl byste na chvíli?“ „Jo, jasně“, odpoví přiopilý student. „Pojďme ven, abychom na sebe nemuseli křičet.“ On přikývne, Neví jak má začít.Vlastně ví. Upřímně a nepřímo. Chvíli si povídají o ničem. Najednou mu řekne, že se bude vdávat. Překvapený výraz v jeho tváři. A po chvíli dodá, že kdyby chtěl, aby se nevdávala, tak  se nevdá. Pak mu poví ještě spoustu dalších věcí. On na ně nic neřekne. Vrátí se do budovy. Nevěří tomu, co slyšel. Přisuzuje to své opilosti. Objedná si ovocný čaj. Ona se venku rozpláče. Tak se tedy bude vdávat.


littledee
13. 02. 2005
Dát tip
víc než obvykle :-)

Petr_Pan
05. 02. 2005
Dát tip
povídky nečtu ( se omlouvám )

Nepřirozeně moc se upravuje. Tohle mne zarazilo a dál jsem se nedostala. Co to je nepřirozeně moc?

Yossarian
29. 01. 2005
Dát tip
zajímalo by mě jak člověk přijde na takový námět? není to špatné ale ani nic převratného

littledee
28. 01. 2005
Dát tip
mozna, ze ten konec je umely..a asi nejvic pravdivy..:-/

littledee
28. 01. 2005
Dát tip
..ups...je tam překolegyňováno..;o))

Tragicus
28. 01. 2005
Dát tip
Umeni neni o tom, napsat neco pravdive. :] Kdyz uz to tedy musi byt pravdive, napis to lepe. Tim nechci rici, ze je to moc spatne. ;]

littledee
28. 01. 2005
Dát tip
...ale zase je to první /a asi poslední/ pokus ;o))

littledee
28. 01. 2005
Dát tip
...ale zase je to první /a asi poslední/ pokus ;o))

Tragicus
28. 01. 2005
Dát tip
Jasne. Pokud neni posledni, preji hodne uspechu. Kdyz ja si vzpomenu na svuj prvni dopsany kousek, napsal jsem ho asi ve dvanacti, to bylo stokrat horsi. :]

Vespa
28. 01. 2005
Dát tip
Mno, hele, ale, když ti tady lidi říkaj, co je špatně... nechtěl bys to opravit? Rozhodně stojí za to psát dál... A tohle neni zase tak špatněj začátek. Já začínala hůř (když už to na sebe Tragicus taky přiznal, proč se nepřidat)...sice mi bylo osm, ale to neva. Čas dělá svý. můžeš se vypsat...

Tragicus
27. 01. 2005
Dát tip
Nejake stylisticke chyby (dvakrat za sebou kolegyne, sice v jinem tvaru, ale zni to spatne, pouzij treba zajmena. : "usmeje se na kolegyni a prisedne si k ni." ) nejake gramaticke... Konec je moc umely, ale neni nejhorsi. Moc mne to ale nezaujalo.

doute
27. 01. 2005
Dát tip
já bych se tak vdávala....))))

Marty73
27. 01. 2005
Dát tip
Nedaří se ti vtáhnout člověka do děje. Ani ne tak přímou řečí jako spíš plynulým tokem děje a myšlenek. Především ten popis na začátku jak stojí před zrcadlem, pak už je to přirozenější. Mohla bys začít myšlenkou té ženy před zrcadlem.

Vespa
27. 01. 2005
Dát tip
Tragicus se spletl... třikrát za sebou kolegyně... Doslova...ježiš....teď v noci ne...ani ráno ne...ani v poledne ani odpoledne...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru