Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ti ostatní

31. 01. 2005
1
0
1419
Autor
Tulipanka

Určitě měl každý alespoň jednou ve svém životě touhu být někým jiným. Zbavit se problémů, starostí a neúspěchů. Díval se na ostatní lidi, kteří nemusí jít druhý den na zkoušku, nečeká je vyhazov nebo se nerozvádí. Jak rád by si to s nimi vyměnil...

Ti ostatní

 

  Pode mnou praská seno. V ruce mám hrábě. Odpočívám a pozoruji auta, která jezdí kolem mne po silnici.

  Teď právě kolem prosvištěla motorka. Asi nějaký zbohatlík, který miluje svobodu. Utekl z přeplněného města a jede na výlet. Určitě má někde sraz se svými kamarády a pak jdou do hospody na pivo.

  Za chvíli jede v opačném směru přeplněný autobus. Funí, jede do kopce. Vedro, téměř k zadušení. Asi veze lidi do práce na odpolední směnu.

  A nebo veze školáky ze školy. Po nepříjemném dopoledni plném učení se děti konečně rozběhnou ven do přírody.

  Pak kolem projede skupinka cyklistů, dospělí s 2 dětmi. Rodinka jede na výlet do Českého ráje. Možná se jedou koupat, nebo se projdou ve skalách. Po cestě si dají zmrzlinu nebo limonádu, zpátky pojedou k večeru, to už se trochu ochladí.

  Hned za nimi se táhne stará škodovka a veze přívěs plný nábytku. Asi se stěhují do lepšího, přemýšlím. Koupili si nový byt a teď se těší, jak si ho krásně zařídí.

  Dlouhou chvíli je silnice klidná. Poslouchám alespoň tichý bzukot včel. Jak bych si přála, být tím motoristou, školačkou nebo alespoň jedním z těch, co jedou na kolech do Českého ráje. Někam odjet. Pryč. Nechat své starosti někde ve voňavém seně a přesunout někam jinam. Tam bude jistě čekat něco příjemnějšího, než zítřejší těžká zkouška nebo škola, se kterou mám problémy. Kdybych tak mohla být tím motorkářem a někam odjet!

  Každý jede za něčím příjemným, každému je fajn. Jenom já tu hrabu nádherně voňavé seno a čekám na ortel při zítřejší zkoušce.

 

  Zkoušku jsem samozřejmě neudělala. Už napodruhé. Za týden mám poslední termín. Abych se trochu odreagovala, čtu si dnešní noviny.

  „Motorkář se nedaleko Turnova srazil s nákladním autem. Byla okamžitě přivolána lékařská pomoc. Mladý muž byl dopraven vrtulníkem do nemocnice v Liberci. Podle očitých svědků nedal přednost v jízdě a ve 130 kilometrové rychlosti vrazil do projíždějící Avie. Policie zjistila, že doma u své ženy nechal dopis na rozloučenou. Podle známých prý před několika dny zbankrotovala jeho firma a on se tak dostal do velkých dluhů. Mladý muž leží s těžkými zraněními na jednotce intenzivní péče a jeho stav je kritický,“ uvedl mluvčí Liberecké nemocnice.

  Myšlenky mi skáčou jedna přes druhou. Školáci. Pohoda. Cyklisté. Škodovka. Stěhování. Radost. Výlet. Motorkář a ...... smrt???


Tulipanka
07. 02. 2005
Dát tip
Když se učíš na zkoušku 14 dní, tak den před zkouškou je potřeba se nějak odereagovat. No a zrovna se prostě sušilo seno.

Ivanka15
02. 02. 2005
Dát tip
Taky tak uvažuješ nad smrti a říkáš si kdyby nebo to bylo jen náhodné téma?

Tulipanka
02. 02. 2005
Dát tip
Já neuvažuju nad smrtí. Smysle bylo, že má být člověk spokojený se svým životem a nechtít žít život někoho jiného. Neboť ačkoliv každý vypadá v pohodě, máme všichni své problémy. A ti ostatní, kteří nám připadají v pohodě (třeba se jen tak projíždějí na motorce), mají třeba o moc horší problémy, než máme my. Nikdy se ti nestalo, že bys chtěla být někým jiným, kdo nemá tolik problémů, jako ty a pak jsi zjistila, že je třeba na pokraji svých sil? Třeba to byla jen jeho maska.

StvN
31. 01. 2005
Dát tip
Nejsi ty taky jedna z těch trpitelek.

Tulipanka
31. 01. 2005
Dát tip
Nejsem jedna z trpitelek, jen prostě asi přemýšlím nad jinými věcmi, než ti ostatní. Počkej si na zítřejší povídku, ta už tak "trpitelská" nebude.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru