Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nela (Den, který bych (ne)chtěla zažít znovu)

05. 02. 2005
4
3
4790
Autor
Jehanne

Sedí úplně vzadu. Sama se sebou. Odkud ji jen znám? Pro Michala a jeho malou posedlost :-)

Často jezdím autobusem. Má to své výhody i nevýhody-ostatně jako mnoho jiných věcí.V létě je vzduch vydýchaný na omdlení, v zimě břečka na podlaze a bez ohledu na roční dobu nebo počasí mě starší občané mlátí hůlkami, malé děti testují odolnost mých ušních bubínků. Přesto všechno mám však „život v busu“ ráda. Člověk zde potká mnoho zajímavých osob, vyslechne neméně poutavých životních příběhů, radostí a událostí vůbec. Rozmanité rozhovory mě fascinují; je to taková moje malá milá posedlost. Potom cestují autobusem zamlklejší lidé. Jako jednu listopadovou středu.

Seděla úplně vzadu, sama se sebou. Všimla jsem si jí okamžitě po nástupu do dopravního prostředku. Měla ohnivě červené vlasy, modrou mikinu s kapucí, ležérní manšestrové kalhoty s cvoky pobitým páskem a černé skaterské tenisky. Usadila jsem se naproti ní. Někoho mi připomínala. Prohlédla si moje oblečení, účes a po zřejmě pečlivém zhodnocení prohlásila: „Ahoj, já jsem Nela… Dobrej vohoz!“ Náš dialog jsme začaly naprosto neutrálně-bavily jsme se především o hudbě, životním stylu, ale také o našich zájmech, přátelích, volném čase i o škole. Měla v sobě jakési kouzlo nadčasovosti. Z lehčích témat jsme přešly k vážnějším problémům, co nás trápily, a zjistily jsme zvláštní podobnost našich názorů, osudů, jednání a psychiky. Ulicí našich očí, krajinou našich duší, nebem našich rukou a zemí našich kroků procházelo cosi melancholicky nostalgického a přitom krásného, co nás spojovalo. A v oné neopakovatelné chvíli se mi dostalo odpovědi na otázku, komu se podobá. Jedné dívce, kterou vídám každé ráno v zrcadle při čištění zubů.

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že potkám někoho takového. Z jejího výrazu jsem vytušila stejně plynoucí myšlenky. Nela uchopila do pravé ruky obmotané nejrůznějšími náramky batůžek. „Nepojedem až na konečnou, vystoupíme tady.“ „Fajn Neli, můžem ještě cestou zapálit a povídat dál.“ odvětila jsem s úsměvem. Procházely jsme se večerní Třebíčí, sledovaly město chystající se ke spánku. U křižovatky mě Nela políbila. „Dál už se mnou nemusíš, Dášuli. Ať tě někdo neukradne. Tak zítra. Číslo na mě máš!“ „No jasně, vo tom nepochybuj, Bobe. Zajdem třeba do stodoly na kofolu, jak se nám bude chtět... Utíkej, máš zelenou!“ Kamarádka se rozběhla a v půlce silnice se ještě otočila, aby mi zamávala. „Bacha!!“ …vyděšené oči se mi zalily slzami.

Nelina krev je všude kolem nás, držím ji v náručí a zkoušíme neplakat.


3 názory

assez
25. 11. 2006
Dát tip
to ja taky.to asi vsichni.jen nikdo nad tim tak moc nepremysli :-(

Jehanne
25. 11. 2006
Dát tip
asi šokuju lidi často. jen teď nedokážu rozhodnout, jestli je to dobře, nebo špatně. možná obojí, možná jak kdy a možná od každýho něco. přeju si, aby i můj konec byl hezky smutný...

assez
23. 11. 2006
Dát tip
sok :-o to hlavne...ale hezke...hezky smutne,daydie..

Morticia
28. 06. 2006
Dát tip
tak temny zazitek...tyy jo.ted ani nevim co mam napsat...

Nebel
01. 01. 2006
Dát tip
Jako,smutný,to se fagt stalo?Ale je to gut..emoční jag swiň,i přesto,že kraatký..A.G.

Jehanne
30. 08. 2005
Dát tip
Kytiii, jsi úplně mimo děvče...

Kytiii
21. 04. 2005
Dát tip
nelíbilo - ale vůbec... některé obraty jsou nepříjemně bijící do očí svou nesmyslností a nesmyslnou přítomností, přitom nejhlubší myšlenkou je ta, že bys chtěla milovat někoho, kdo by ti připomínal sebe... nejen že se ti to zřejmě nepovede, neboť protiklady přitahují, ale vůbec nevím, zda tato myšlenka byla vyplozena po několika hodinách usilovného přemýšlení, nebo tě napadla na záchodě v zaplivaným lokále, kde si nesedá člověk na prkýnko... k té druhé možnosti bych se přikláněla...

Havranka5
19. 04. 2005
Dát tip
Pěkná povídečka, i když ta předchozí byla krapet lepší a více přemýšlivější, zato u téhle se ti povedl neočekávaný však přirozený konec. Zamilováváš se sama do sebe (?), či do podobné dívky, děláš si v ní naděje na trvalou lásku, těšíš se na ní, ona se stává Tvým světem a Tvým smyslem života, zavoláš jí ve chvíli kratičkého odloučení, ona se otáčí za Tvým hlasem a (právě pro Tvůj hlas a Tvojí touhu) je náhle usmrcena. Nebýt Tvého hlasu volající jí k sobě, nestala by jsi se spoluvinicí smrti své počínající lásky... Díky děvče, T*

StvN
09. 02. 2005
Dát tip
Cha chá. Tak kde jsi?

wazzup
08. 02. 2005
Dát tip
je mi jedno, kde bylo whazzup, ale v scary movie, v titulkách bylo wazzup, tak jsem prostě wazzup a je to

Jehanne
08. 02. 2005
Dát tip
Oki :)

Jehanne
07. 02. 2005
Dát tip
Tress> Ale tož.. nebeč.. fungus2>Smutek je asi součást mě.Nevím, kdy se ve mě objevil a zapletl své ruce do mých.. No, eto jedno. Btw.-Co kurňa znamenaj ty zviezdičky?:)) wazzup>Hm,to není ona. Mimo téma: Neměl bys tam mít Whazzup?? StvN> Děkuji.Stručné a jasné. Idu sa kouknout na Tvá dílka. nadik_k>To bývá. Michal:"No supr.Je to krásně rozplizlé a pak sa všecko stane v poslední chvíli. Takhle seš to prostě Ty." Nallien> Nádech... a výýýdech.. Nečekané? Hm, fajn! Vsje>Sposíbo očeň mnogo!! :-*

Jehanne
07. 02. 2005
Dát tip
Shit, zas to debilní avi... měli by to udělat auto:)

wazzup
07. 02. 2005
Dát tip
ne, ne, žádný Whazzup, ale normálně wazzup, to bylo v Scary movie jedničce tuším (ale jen v angličtině), něco jako what's up :)

Jehanne
07. 02. 2005
Dát tip
No wšak jo. Bylo to tam a je to aji slowo jedné série kultovní americké reklamy na pivo pod záštitou Wasabi.. no..to bys mosel widět, eto sranda:) A oprawdu je to whazzup, believe me:) a znamená to totéž co What's up :) So... Whazzuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuup?! :)))))

Nallien
06. 02. 2005
Dát tip
musím rozdýchat.....uuuuff

fungus2
06. 02. 2005
Dát tip
Jo, jo smutné.**

wazzup
06. 02. 2005
Dát tip
To se fakt stalo? Já znám taky jednu Nelu z Třebíče, chodí na gympl, to asi nebude ona, co? :)

StvN
06. 02. 2005
Dát tip
Bože. Fakt ne.

nadik_k
06. 02. 2005
Dát tip
Tip...dostalo mě to

Tress
05. 02. 2005
Dát tip
Smutný...:,(Ale hezký. Tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru