Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Déšť

14. 11. 2000
0
0
1231
Autor
Vrána

Okapem stéká po kapkách větrem se vane pouští, zpívajíc teskné plejády svou hudbu ladně pouští. Blankytem posedlí kvílí nechť o půlnočním svitu, tvým vlasem najdu odvahu v dešti jenž je mi chvílí. Procitá sluncem v krajině svým dechen mluví k zemi, spouští se klidně, nevinně mým básníkem on je mi. Déšť pánem sucha je on zlem i dobrem je nám, jak vodou spásu maje tak větrem ničit hnán. Poutníkem věčným v nebesích dávaje spásu a dobrotu, co však Ti dal zas vezme si tu nechá jenom prázdnotu. Marnost v něm padá po kapkách střídaje bolest a zoufalost, já našel v něm však onen hrách jenž tlačil na mou oddanost. Konče se tam však tvář svou skrývá jinde, jak vlasy oněch dam s miž občas ven si vyjde. To je můj déšť, co zůstal skryt v mé duši.
Tynic
25. 11. 2000
Dát tip
Jen tak dále...jdeš správným směrem

Vrána
22. 11. 2000
Dát tip
Dík za názor.

Albireo
15. 11. 2000
Dát tip
_JiKo_ má s těmi rýmy pravdu, někde dokonce chybí vůbec (svitu/odvahu). Kromě toho mi není jasné, jak je možno zpívat plejády. Plejády byly sestry, dcery Atlanta a Pleiony; podle nich se jmenuje hvězdokupa v souhvězdí Býka. V přeneseném smyslu se slovo používá k vyjádření velkého počtu (na výzdobě Národního divadla se podílela celá plejáda českých umělců). Jak se však dají plejády zpívat - to je mi záhada. Ale celkový dojem z básně není vůbec špatný, právě naopak!

JiKo
14. 11. 2000
Dát tip
Jo líbí .. až na některé slabčí rýmy

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru