Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vznik matematiky

13. 02. 2005
5
0
1884
Autor
Voslík

Pohádka o tom, jak to bylo, když Bůh chtěl stvořit něco k počítání.

I řekl Bůh: „Budiž logika!“ A z temnoty a prázdna, nevědomosti i nicoty vzešla logika. Zpočátku byla jen jednoduchá. Podle dalších myšlenek se však tvarovala a rozvíjela a vytvářely se nové souvislosti. Bůh viděl, že je to dobré.

 

I řekl Bůh: „Buďtež numera!“ A čísla se z temna vytvořila, do logiky krásně zapadla. „Dělte se a skupte se. Nechť se dělíte na racionální, iracionální, přirozená, celá, kladná i záporná čísla! „Čísla, jak řekl, tak udělala. Bůh viděl, že čísla jsou dobrá.

 

I řekl Bůh: „Soustavu ať desítkovou, dvojkovou, hexadecimální též  a všechny ostatní vytvoříte.“ Stalo se a čísla stále rostla a množila se. Bůh viděl, že je to dobré.

 

I řekl Bůh: „Vzniknětež též znaménka! Zde plus, tam mínus a krát a děleno.“ Tak vznikl první příklad. „Jděte a množte se.“ Příklady šly a množily se a Bůh viděl, že je to dobré.

 

I řekl Bůh: „Ať po zemi kráčí muž! Číslům a příkladům ať vládne a soustavy převádí!“ K muži stvořil Bůh taktéž ženu. Tito chodili po světě a počítali. Však řekl ještě Bůh: „Po celé zemi choditi smíte. Všechna čísla můžete užívati, však jedno, jedno nesmíte. Nevyužijete nikdy služeb počítacího stroje!“

  Jednou přišel za ženou drak Gonion. I počal ženu umlouvati: „Když sestrojíte počítací stroj, nebudete muset počítat vše sami.“ „Ne“, na to žena. „Nesmím. Bůh mi to zakázal!“ Gonion však řekl: „Proč myslíš, že ti to Bůh zakázal? Jen proto, abys nebyla v počítání tak dobrá, jako on…“ Nakonec Gonion ženu přemluvil a ta řekla i muži, aby počítal s kalkulačkou. Když to Bůh spatřil, řekl: „I nezakázal-li jsem vám používat kalkulačky? Za trest budete do smrti počítat příklady, hlavně goniometrické funkce. Počítání pro vás již nebude slastí podobnou ráji, ale dřinou a nepříjemnou prací.“ Pak Bůh vyhnal oba z matematického ráje.

 


71_Art_72
22. 03. 2005
Dát tip
no to byl tedy ráj.:) jo! a znaménka musela už existovat, když existovala celá a přirozená čísla, jinak by byly stejný. A stejně tak soustavy. Nejprve měla vzniknout přirozená, pak třeba soustavy a pak znaménka. ale tip, je to hezký.

Voslík
17. 02. 2005
Dát tip
Asi bych měl ještě upřesnit: Toto vzniklo specielně na jednu z posledních hodin matematiky v nevimjakem předcházejícím školním roce.

Feanor
14. 02. 2005
Dát tip
klub

Candy
13. 02. 2005
Dát tip
Tak ta je opravdu skvělá a vtipná, líbí se mi, jen mě napadlo, že já bych nejprve nechala stvořit čísla a potom logiku, ale to je jen můj pocit*

cherubinka
13. 02. 2005
Dát tip
Hrozna predstava, ze by byl clovek stvoren pro matematiku a ne naopak.Presto se mi to libi a tipuju.

obsidián
13. 02. 2005
Dát tip
Za trest budete do smrti počítat příklady, hlavně goniometrické funkce.... a od té doby musíme ve škole překonávat úskalí goniometrických funkcí.... a počítání pro mnohé vskutku není slastí... TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru