Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pan sen

12. 02. 2005
0
0
578
Autor
radhek

Pan sen

Jmenoval se Sen, každý večer namáhavě ulehal do postele, aby si snad někdo nevšiml, že vše co si o něm lidé z chodby mysleli, je přinejmenším výmysl, o kterém netřeba se zmiňovat. Ráno se probudil, nasnídal, oblékl nejčistější oblečení a odkráčel pomalou chůzí za dobrodružstvím, které ho doprovázelo všude, ke se ocitl. Nejraději snídal krutí řízky nakládané v hořčicové omáčce s krajícem čerstvě upečeného černého chleba. Každé sousto zapíjel rybízovým džusem. Někdy si ho zapomněl v obchodě koupit, což bylo docela často – věděl, že skoro pokaždé někde kolem něho se může objevit. Levandulový květ, jeho symbol zažívané reality, kterou není schopný proměnit ve skutečnou přítomnost. Okamžik zrození barevného květu; on se usmívá, když vchází do obchodu.                   

Jak se nepozorován; žádné oči se nás nesmí dotknout – aby nás nikdo neviděl – dostat třeba i bez Tebe za levandulovým květem. Uložím se, nastoupím do nákupního vozíku. Obzvlášť ty sobotní nákupy, našim divákům z chodby, způsobují nemalé těžkosti – co  nejrychleji autem projet halu se zbožím, kdo má vědět, co vlastně chtějí koupit a odjet se surovinami do pokojů. Moc mě mrzí a asi se Ti musím předem omluvit, co možná udělám a po čem toužím. Jednou jsem se pozoroval, jak nakupuji. Překvapilo mě, že ten pán, chodí kolem regálu a stále se za sebou ohlíží. Pro okolí vyhlížel jako duševně nemocný – bezbranný a nedůvěřivý, hledající vlídné slovo a lidský humor. Moc se na sebe hněvám. Už jak se objevil v Delvitě, měl jsem se dívat a probudit v sobě příběh lásky, radovat se, že vidím nás – sebe. Ten pán se rozhlížel a pevným krokem batolete procházel regály s vystaveným zbožím. Nešel nakupovat, hledal rudý květ. Levandulový květ, objevující se za ním. K údivu všech přihlížejících, nakupujících z chodby, mému, vidím sám sebe, jak se ohlížím za svá záda. Abych můj květ objevil.

Sen scházel po schodech ke dveřím východu. Nejprve se zadíval do nebes – skládá obrazy ze slov, poslouchá symfonii ticha a rozhlíží se kolem sebe, ohlíží se za sebe, zda-li nepotká přítele. „Asi se mi schovává. Už nějaký čas jsem ho nespatřil.“ Zpěv ptáků předznamenává další jarní den. Sychravé počasí proniká do lidských schránek, aby se ohřálo a získalo naši tvář; pobíhám kolem svého těla a snažím se nemyslet na ranní probuzení. Budík byl nařízen na sedmou hodinu. Aniž by čekal na pronikavou zvukovou ozvěnu, raději celou noc obrací oči na hladký povrch bíle vymalovaného stropu a nechá hlas budíku pronikat do sluchových orgánů. Musí se ráno probudit a odejít s Tebou do práce. Odnést Tě na místo, odkud by jsi se nechtěl vrátit. „Pomoc mi zapomenout na dnešní večer.…“ V ústech se ozývá pachuť předchozího dne. Neváhá pozvednout láhev a trochu obsahu pozřít. Dva skromné výdechy a může pokračovat v oblékání. Večery si připomíná před smělými vstupy do nečitelných světů, aby nemusel předstírat, jak pozorně vplouvá na místa určení. Neboť chvilková dezorientace probouzí spícího přítele. Který ten den ráno nemohl usnout a odejít se mnou. Oblečen do světle hnědých manžestráků a žlutě vykrojeného  trička  ve tvaru V.  Zavřel dveře, které se neobešlo bez přátelského gesta ranního pozdravu. Trvalo mi několik minut, teď vím, že hodiny odbíjely do pochodu smutnou píseň, abych se dostal před budovu. Do ranního šumu, plnící se ulice. Lidé odněkud, lidé donevidim. Slunce si proráželo cestu ze zachmuřené oblohy. Paprsky se zrcadlily nad hladinami často se objevujících kaluží. Dláždily chodcům výplně chodníků. Vyvolávaly zoufalé sténání vnitřních pocitů neodhodlanosti. Švitořivé pustošení domnělých prožitků zoufalého rána. Nevzpomínám si,  jak se ocitám zpět na své židli a popisuji jeden ze svých zážitků. Není mi lhostejné pokračování, věřím, že si vzpomenu na jediný důvod neposlušnosti a pokusím se o nápravu, pokud mi dovolíš. Procházím chodbou a zdá se mi příliš dlouhá  k vysněném konci. Snad konečně vyhlížím z venkovních dveří a dívám se do slunečného počasí. Rozloučím se svým spolubydlícím a  jsem venku.
Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru