Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

paradox

12. 02. 2005
2
0
2806
Autor
VaKoDo

srdce na pravém místě je vlevo


VaKoDo
14. 02. 2005
Dát tip
1. Většina lidí používá pravou ruku - je to pokládáno za normální, náležité, správné (viz pravda, právo, spravedlnost). 2. Levá je slabší, nemotornější (“na všechno je levý”), častěji z ní něco vypadne, nebezpečí přicházejícímu z levé strany se hůře ubráníme... . 3. Má se pracovat, levá je líná, odsudek zahálčivosti. 4. Nutnost orientace, důsledek polarizace, binárního myšlení (pravá - levá, nahoře - dole, dobrý - špatný). 5. Neurologicky - levá ruka spojena s pravou hemisférou - intuicí, nejistotou, neuchopitelností. 6. Levá strana symbolizuje minulost, matku, regresi (Baumtest, grafologie). 7. Podáváme pravou ruku, levá zůstává neviditelná, může kout pikle. 8. Etymologie: pravý - rovný, přímý, jdoucí bez oklik (pravítko, pravá cesta - původně přímá) PRAV patrně odvozeno od *PRO - kupředu, vpředu.1 9. Levá ruka patří ženě, symbolizuje sílu matky - viz řecká bohyně Isis (její levou ruku nosili kněží) - a ta je v patriarchální kultuře méněcenná. 10. Leváci umírají dříve než praváci - to však může být následek. Vše je stavěno pro praváky (auta, el. spotřebiče), odlišnost nevyhnutelně vede k negativním výsledkům. Poznámky: Franz. gauche = levý, škaredý, nešikovný, ital. mancino = levák - vychází z kořene znamenající zmrzačeného nebo klamajícího, špaň. zurdo pochází z azurdus = jít špatným směrem, v cikánštině bongo = levostranost, podvodná karetní hra, špatný člověk. Zdroj: 1. Machek, V. (1971): Etymologický slovník., Academia. 2. Watson, L. (1996): Temné síly přírody, 91-93, Fontána, Praha. Autor článku je mj. také autorem knihy Psychologie v otázkách, kde můžete najít celou řadu dalších problémů tohoto typu. Více viz http://www.studovna.cz/pkniha.asp?Csl=5197 Poznámka Pavel Houser: K otázce pravolevých vztahů, asymetrie hemisfér atd. existují samozřejmě celé knihy, výkladů je skutečně mnoho.

Garth
13. 02. 2005
Dát tip
K zamyšlení, nejen tohle. Proč vůbec je preferovaná pravá strana před levou jako správná (ale skauti si podávají levou ruku, že je blíž srdci)? Proč vzniklo označení pravice-levice? Záhada. :)

Garth
13. 02. 2005
Dát tip
díky, to jsem vůbec netušil. jedna záhada mého života vyřešena :)

Garth
13. 02. 2005
Dát tip
Jasně, taky mi není úplně jasný jak se všichni ty malý lidi do tý bedny můžou vejít. Jo, jo, svět kolem nás je plnej záhad, který nám není souzeno nikdy rozluštit.

Garth
13. 02. 2005
Dát tip
jasně... no a když tam jedí, tak kam potom...? Když se nad tím tak zamýšlím, tak mi celá ta moderní technika začíná připadat docela nechutná.

VaKoDo
13. 02. 2005
Dát tip
taková malá MIMO úvaha a co se všechno člověk dozví, díky lidi P.S. A což teprve železný lodě nebo David Copperfield.

John_Ceder
12. 02. 2005
Dát tip
ale vono není zas tak úplně vlevo, ne?

Jeheheman
12. 02. 2005
Dát tip
někdo ho má i mírně vpravo i když jsou to výjimky:o)

a ty výjimky potěší, hlavně když ti někdo probodává levou stranu hrudníku:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru