Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Středa bývala naděje

15. 02. 2005
2
1
1479
Autor
Induan

Středa bývala naděje

 

Pondělí to je kocovina.

Úterý zase děsná dřina.

Středa je moje naděje.

Ve čtvrtek se nic neděje.

A pátek letí jako šíp.

V sobotu už je mi trochu líp.

Jen vždycky se bojím neděle.

A pondělí zase kocovina.

V úterý na slevu jdu do kina.

A středa zase naděje.

Ve čtvrtek znova galeje.

A pátek mě děsí blízkostí.

Sobota není ničí vina.

Neděle není o nic jiná.

V pondělí už ani ta kocovina.

A v úterý všechno je moje vina.

Středa už není naděje.

Ve čtvrtek na všechno pozdě je...


1 názor

Induan
28. 01. 2014
Dát tip

Sobota není ničí vina. (že člověk doufal, že to sobota zachrání, ale že ani to, že je sobota - volný den, na který se člověk těší, jak si ho jako ten nejlepší den z celého týdne užije - nic neřeší a nikdo za to nemůže, že to tak je)

Neděle není o nic jiná (další volný den, kdy si člověk říká, že tu sobotu dožene, ale stejně se to nepovede, i když v to doufal)

V pondělí už ani ta kocovina (a pak už je člověku jedno i to, že je pondělí, protože víkend si stejně neužil jak si představoval, takže na tom vlastně nezáleží, že je podnělí, když ani víkend za moc nestál)

A v úterý všechno je moje vina (nakonec přijdou manželské výčitky a obviňování, že je to chyba toho druhého, že život není takový, jak si původně oba představovali a sklouzává do smutného stereotypu)

Středa už není naděje, protože za houby postupně stojí v atmosféře hádek a obviňování celý týden a nakonec to zajde tak daleko, že je pozdě to nějak zachraňovat a ti dva se rozejdou.

Naštěstí se nestalo a vztah jsme nakonec zachránili :) (i díky tomu, že jsme si uvědomili, čím to je)


Sarrah
04. 03. 2005
Dát tip
a svět se točí...točíííí...točííííí...a voda padá...padááá..padááá :o)))

pozorovatel
03. 03. 2005
Dát tip
v pondělí polívčička v úterý hrách a čočka ve středu zelí zbytek nevím:))

Induan
03. 03. 2005
Dát tip
:)

Springpeace
19. 02. 2005
Dát tip
Ok. Dík za vysvětlení a přeju změnu k lepšímu v tvém osobním životě. Teda jestli si ji přeješ i ty.

Induan
16. 02. 2005
Dát tip
Vysvětluje to jedno slovo: deprese. Středa je naděje, protože se blíží víkend, ale ještě není dost blízko na to, aby si člověk uvědomil, že to není žádná úleva. A tak je všechno horší a horší(domácí hádky, kdy se obviňujeme z toho, čí je to vina, že je náš život takový... Úterní deprese, kdy obviňuju sám sebe...) Pak už se přestávám na víkend těšit, takže středa už není naděje. A pak už je pozdě na jinej život... Stačí jako jeden z možnejch seberozborů? :) Ale přesně to takhle vyjádřit nedokážu. Proto jsem to napsal jako básničku. Jinak díky moc, za dlouhej komentář. Potěší :)

Induan
16. 02. 2005
Dát tip
Jo a ještě k tomu, proč je to ve volný verš... To je čistě omyl z toho, že ty básničky píšu rovnou sem do okna, takže někdy básnička nabyde jinou formu, než byla původně zamýšlená. :)

věčný koloběh :o) t.

Springpeace
15. 02. 2005
Dát tip
Možná se pletu, ale měl jsem za to, že volný verš se od vázaného liší tím, že neobsahuje rým, a to ten tvůj obsahuje. Ale to jen tak na okraj. Jinak jsi, myslím, chtěl zanadávat na jednotvárnost života...no, jaký si to uděláš, takový to máš, ale chápu tě, někdy je prostě těžký se odpoutat od toho, co se od tebe očekává, to asi někdy štve každýho. Pár věcí ale nechápu. Jak má čtenář pochopit, proč zrovna středa je naděje? A proč není sobota ničí vina a v úterý je všechno tvoje vina? Napadlo mě, že to možná myslíš tak, že je absurdní, jak jsou ze stejných věcí tak často vyvozovány naprosto jiné důsledky, a že tedy vlastně nezáleží na tom, který den je to ničí/všech vina. Mohl bys mi to potvrdit nobo mě opravit? A taky, co znamená ten poslední verš? Dík.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru