Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Francek

21. 02. 2005
4
0
1154
Autor
Chica

          

 

 

Francek

 

 

              Tuhle zimu je obzvlášť tuhý a vlezlý mráz. Ledové sněhové vločky se tiše snáší k zemi a kupí se na chodníky, které se táhnou městem a splétají se do sebe jako hadi. Každý, kdo může, tiskne se ke kamnům a choulí se do teplého kožichu. Zdi jsou studené, stejně jako tváře lidí, které se o ně v zešeřelé místnosti opírají a které truchlí nad svou samotou. Když vyjdou ven z prochladlého domu, jsou tím jejich obličeje navždy poznamenané. V očích mají odraz té nekonečné prázdnoty, jež byla ve zdech. Pak někde,  v samotě a tichu, vzhlédnou k chuchvalcům mraků na nebi a tiše a úzkostlivě se modlí. Prosí o přítele, žádají o lásku. Kráčí po hlavní ulici a jako by zapomínají na předchozí přání, nechají okolo sebe procházet své cíle a tužby bez povšimnutí. To,co ti lidé, ty prázdné stíny, chtějí, je na dosah ruky a natahuje se to po nich. Stahuje je to za límec u košile k sobě, ale oni se stejně stačí včas uhnout a svému přání se vytrhnout. Pak se se srdcervoucím pláčem zmateně vrhají do postraních uliček města.

-------------

 

            A ten chlapec, jehož rodiče už stáli vedle sebe, ale jeden z nich, nebo možná oba, se náhle svému štěstí vytrhli, stojí před dětským domovem. Na bedrech nese svých osmnáct let, které ho vyštvaly do zimy. Vychovatelka s ostatními dětmi stojí u okna a chvějí se jí kolena jako vždycky, když jedno z "jejích" dětí zmizí v ulicích města. Děti odhrnují záclony, nosíky přitisknuté na sklo, kreslí na něm svým dechem mapy. Pak však vychovatelka rázně zatáhne závěs a pošle děti na svačinu. Všechno se přece musí vrátit do starých kolejí. Když i ti nejmenší sedí za dlouhým stolem a nožkama, které ještě nedosáhnou na zem, mrskají vehementně sem a tam, podívá se ještě jednou a naposled spatří jeho starý hnědý zimník.

-------------

 

          "Je zima, co?"vydechne jeden z dělníků a pečlivě si tře ruce o sebe.

          "Jo, jo, tak to je v prosinci vždycky, na pytel!"přikyvuje jiný dělník a zkoumavě se dívá po Franckovi:"Co je to vlastně za méno, Francek?" Ušklíbne se.  "Měl si pomatený rodiče?"

          "Nevím, nepoznal sem je."Francek poslušně odpovídá a vzpomíná na svou vychovatelku. Říkávala mu, aby se vždycky dobře ovládl a zbytečně se nehádal. Drží se ze všech sil, ale tenhle dělník mu pořádně leze na nervy. Položí cihlu a mlčí.

         "Kecy," vybuchne najednou ramenatý chlapík, který si ho neustále dobírá".  Děláš ze sebe chudáka, co? Jsi vedle, mě nedojmeš. A makej přece trochu!"

         "Kdo říká, že chci politovat? Ty ses mě přece tak blbě ptal," připomene mu Francek a pění vzteky. Slyší odpověď, která se mu vůbec nezamlouvá, vidí tváře, jež se poťouchle smějí a čekají, co udělá. Mihne se mu před očima jeho palanda v dětském domově a hlas malých děcek, která v noční noclehárně prosí starší, aby jim nebrali jejich peníze poslané z domova. Vidí se, jak slézá z postele a zatíná pěst. Pak vběhne do pokoje vychovatelka a oddělí rváče od sebe. Oba je vyplísní, jak se patří, ale na Francka se nenápadně usměje, aby věděl, že je na něj hrdá za pomoc, kterou mladším poskytl.

          I ted se dá do rvačky. Přichází šéf a odděluje je od sebe a skandující "fanoušky" rozhání znovu do práce. Jenže pak se na Francka nikdo povzbudivě neusměje, ale místo toho slyší tvrdá slova, která mu dávají výpovědˇ.

          Mrholí a on se šourá ulicí.  Se zaměstnáním přišel i o ubytovnu, a tak tu teď  bloudí jen v zimníku a v kapse má balíček cigaret se zapalovačem a peněženku s poslední výplatou. Kéž by alespoň neplakal. Kdo to pozná, prší a slzy se od deště jen těžko rozeznají, ale Francek je pozná. Stmívá se a on tu sedí, hlavu v klíně, přemítá, proč se nechal vyhodit jen kvůli tomu, aby mohl chránit památku svých rodičů, které nikdy nepoznal. Myslí na to, jak je hloupý a nerozvážný. Co by mu asi řekla jeho vychovatelka?  Je noc a kolem není živá duše. Jen pár podivných týpků nápadně kolem Francka krouží a jako supi se na něj v pravý čas snesou...

          Francek tu leží a jeho hezká tvář je zkřivená bolestí. Po čele mu stékají čůrky krve a  tvoří malá jezírka v záhybech jeho tváře. Z nosu mu taky kape krev. Nikdo z útočníků si nevšiml Franckova opraného kabátu, nikdo se nesmiloval.

-------------

 

          Belhá se ulicí řadových domků, které jsou na poslední cihlu stejné. Jediný rozdíl je ve zvonku, na každém je jiné jméno. Všechna ta jména ale mluví stejně:"Běžte pryč, prosím vás! Je noc! Nerušte slušné lidi, ano?!" Zabouchnou dveře a vymažou si tenhle obraz z mysli. Jedno z těch jmen ale touží po tom, aby zazvonil. Čeká už ve dveřích a vyhlíží Francka a ten jménu padne vyčerpaně k nohám. V tu chvíli už jméno není pouze jménem, stane se Zuzanou, která ho pozve dovnitř  a ošetří ho. Ráno se Francek cítí už o mnoho lépe a odchází od jména, jež mu pomohlo, pryč. "Zůstaň,"  prosí Zuzana. Venku je strašný mráz a Francek je tolik vděčný za její nabídku, ale jeho ješitnost, on to nazývá hrdostí, odmítá. A tak se vytrhne svému štěstí a Zuzana pláče, že i jí se to její vyhýbá.

-------------

 

        Ten večer Francek leží pod oknem jednoho z jmen, která ho odmítla,a sníh ho překrývá ledovým pláštěm. A když už není pod tou bílou pokrývkou vidět, popře sníh, že nějakého Francka vůbec někdy spatřil. A teprve potom zapomene se jeho jméno, které tak málo o něm říká.        

 


Chica
20. 05. 2005
Dát tip
Děkuju. Znovu jsem to pročítala a něco, co si mi napsal do této rozpolcené, ale dobré kritiky, je asi pravda! A protože nádech Majerové bych ráda odfoukla, budu o tom přemejšlet:)) Naopak je ale pravda, že tuhle povídku jsem ze sebe vychrlila naráz, když jsem měla jednu ze svých lítostivých nálad a cítím v ní tu inspiraci, která ke mně chodí jen občas...Proto na Franckovi nic nezměním, ale snad příště...

Robynson
18. 05. 2005
Dát tip
Toto je pouze mé, krajně subjektivní hodnocení: Hezky napsané, zvláště první odstavec je naprosto dokonalý. Druhý odstavec už jakoby vypadl z Marie Majerové. Příliš křečovitě vytvořený konflikt. Ten konflikt je nepřirozený a umělý. Trochu jako v televizních seriálech. Dále je děj příliš hrubě a zjednodušeně gradován až do posledního odstavce, který je opět naprosto famózní. Závěrem lze dodat snad jediné. Dobrá věc, z které si každý vezme to "svoje" ponaučení, podle toho, v které fázi zralosti se právě nachází. Dávám tip a jsem lačný dalšího díla.

Francois
22. 03. 2005
Dát tip
Dost dobře napsáno, tip*. Jinak obsahově trošku na mě zmatené, dále Francek je "mírně ošklivá" varianta jména František, Franta, Fanda.

Griff
18. 03. 2005
Dát tip
...to je výborná záležitost. Někde bych trochu přeházel slovosled a některé věty rozdělil, ale jinak - smekám. t**

wedle_vazy
18. 03. 2005
Dát tip
t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru