Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ohnivé ticho

25. 02. 2005
0
0
1338
Autor
po_koutná

odnikud proudem lůn

v půlnoci úběl

proudí             

že        z hor

výška komíhá se

žena  -                        podél topolů

stromy s jiskrnou

polohou

vůči půlnebí

se podělí

v úponcích po zdech

 

vymodleny mumrajem

okolím

přivádí zvuk k šílení

a vzrušená pozornost

obchází ceylonským čajem

 

kosti co stisknou

už nepustí

 

vyvěrání na povrch

ukňučené ticho

po kapkách

 

ve schůzkách

jsem já

 

a tají se

v ich formě po verších

jakoby v cizinách


Vika
25. 02. 2005
Dát tip
Na mě moc komplikované.

Deve
25. 02. 2005
Dát tip
Na blbůstku opravdu složité, něčemu možná ani moc nerozumím....

Yasmina
25. 02. 2005
Dát tip
Kladeš důraz na rádoby zajímavé složité (líbivé?) výrazy, ne na samotný výzam básně.

Yasmina
25. 02. 2005
Dát tip
význam

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
jestli je to tak, jak říkáš ... mohla bys mi to tedy podložit? ráda uvěřím a nevím, jak se může složitost rovnat v závorce líbivosti, ale proto to tu je, abych se dostala dál

Yasmina
25. 02. 2005
Dát tip
V závorce je otazník-tzn. že to není rovnítko, a i kdyby tam bylo, nevidím jiný důvod, proč bys to takhle psala, než na efekt.

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
Vika, Deve: mám za to, že jsem to dala do blbůstek a žádná hlubší tu není lépe vás navést nemohu a ta složitost, proč? jestli jste vždy pochopili každou báseň, klobouk dolů, právě tak, jak autor zamýšlel když se mi blokne počítač, jdu od něj, nemá to smysl - nepřesvědčím ho

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
hele, slečno redaktorko, přibrzdit a podšlápnout vidím mnoho důvodů, abys odložila autora stranou (tudíž strukturalistické roviny ošidila) samozřejmě, že i já můžu s intonací nahoru - do otazníku, ale jak se znám, ptám se sebe sama, protože tápu a vlastně nevím, jak to máš ty uspořadané přesto tu nemám nic podloženo

re_nesance
25. 02. 2005
Dát tip
nudí mě

Yasmina
25. 02. 2005
Dát tip
Mám-li to brát jako výslovné požádání, které tu mimochodem prvotně nemáš uvedeno, pak se Tě můžu zeptat jen na to, jestli's to po sobě alespoň jednou četla- protože jestli jo, tak by ses mému komentáři nedivila a ani ostatním tady. Měj se pěkně.

Vika
25. 02. 2005
Dát tip
Nepotřebuju vždycky rozumět všemu tak, jak autor zamýšlel, ale potřebuju rozumět.

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
Yasmino, ano, velice se divím tvému komentáři. Nemůžeš mi vnucovat, co je dělám. Říkej si o téhle hře cokoliv tě napadne, ale nemáš právo za mě řešit věci. Ano, bylo to výslovné požádaní paní redaktorky, totiž, ona mi sem frkla názor, který já nemohu brát za dotažený do konce. I když tu bude Méďa skvrnitý a ty něco rozbouříš, budu se ptát logicky, jak jsi k tomu došla. Napsala jsi mi sem oznamovací větu, kterou beru za fakt. Tedy se tážu, kde ten fakt je. re_nesance: ano, také z nudy pozoruju díky

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
Viky, tak nějak to chodí. Souhlasím a díky.

parajarda
25. 02. 2005
Dát tip
Nevím, kolik děl jste v životě napsala, ale tvrdit, že nic lepšího v Blbůstkách není je docela troufalé. Jinak nic proti nicemu. Básnička nic moc.

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
Kde jsem to napsala?

Vika
25. 02. 2005
Dát tip
Není zač děkovat. Chtěla jsem říct, že tohle ne, protože nerozumím.

parajarda
25. 02. 2005
Dát tip
Vika, Deve: mám za to, že jsem to dala do blbůstek a žádná hlubší tu není - nejsou toto Vaše slova?

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
Chtěla jsem jen docílit toho, že každý podle svého, pokud si to umí obhájit. Za názory nemohu vraždit. Za kecy bych ráda, ale taktéž nejde. Jsou to jen slova. Myslím, že se v tom dá najít veselé milování. Náťuky tam určitě jsou. Nenutím. A pěkný večír. Je zač děkovat - za přístup.

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
A s čím to má společného? Na oplátku. Tady je vaše řeč:"Nevím, kolik děl jste v životě napsala, ale tvrdit, že nic lepšího v Blbůstkách není je docela troufalé. Jinak nic proti nicemu. Básnička nic moc." Abyste pochopil, povím vám, že blbůstky jsem vybrala proto, že jsem si hrála se zvukem a taky s obsahem. Je jedno, jestli se mi to povedlo nebo vůbec. Bez hloubky, protože není kde by se hledaly další a další významy. A teď mi zkuste vy napsat, kde jsem byla tak mimořádně troufalá.

Yasmina
25. 02. 2005
Dát tip
Dobrá tedy, ať je po Tvém.. Takže- vezmu třeba II. strofu: vymodleny mumrajem okolím- Kdo? Co? úponky, ženy, půlnebí či pondělky? absolutně nejasné přivádí zvuk k šílení a vzrušená pozornost obchází ceylonským čajem - jak proboha může ceylonský čaj obcházet? opravdu zvláštní metafora..ať to vezmu jakkoliv, vychází mi z toho nesmysly - poslední strofa: a tají se v ich formě po verších jakoby v cizinách- pod tímhle celým si nedokážu představit zhola nic, kdyby tam třeba nebylo to 'jakoby', nebo naopak trošku víc ukecanosti.. + podivnost 'proudem lůn' a vůbec celé I. strofy je mi taky záhadou, ikdyž můžu říct, že z těch všech mi je (dá-li se to tak říct) nejblíž. Tedy- znovu se dostávám ke zbytečné složitosti na efekt, za kterou se navíc nejspíš neskrývá nic moc. Ale uznávám, že vzhledem k tomu, že patřím k té skupině, která autora údajně 'nepochopila' nemám vlastně co nalézt.. Avšak další otázka zní, zda-li je CO nalézt, což tady- asi posoudí jen málokdo.

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
Yasmino, mně je šumák, co za tím vidíš. Taky se neptám těch, kteří hvězdičkujou, jestli vidí auto a civilizaci nebo ženy, víno a zpěv. Tvá interpretace - mno, děkuji za ní. Jestli jsi i ty pochopila, co po tobě žádám. Totiž: pouze jsem žádala, abys své tvrzení buď uchopila a přiblížila si ho ke svému názoru a nebo mi sem nějaké fakty vycucané z prstů, byť mají na sobě pravdy kolik chtějí, nechala v zásobě pro někoho jiného.

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
A děkuju za práci a za čas mi věnovaný, samozřejmě.

Yasmina
25. 02. 2005
Dát tip
S šumákem'(takovýmhle přístupem) to ale, děvče, daleko nedotáhneš. Děkuji a nashle.

po_koutná
25. 02. 2005
Dát tip
Ale nepovídej. Zase mě tak ošklivě nekritizuj.Nestojím o tvé soudy. Nezadala jsem si kritiku na sebe, jasný? Pochopila jsi vůbec, o co mi tu celou dobu běží? Očividně ne. Ahoj. A zas někdy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru