Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kmet

01. 03. 2005
1
0
1639
Autor
ejke

Kmet

 

 

Nastaly časy zlé. Když se zem zmítala v plamenech zloby a nenávisti, nikdo nevěřil, nikdo nedoufal. Ano věřil ba i doufal ba i každý ba jen a jen v prospěch svůj ba i hůře v utrpení druhých.

 

Přišla Bída : Ať hlady zemře každý ten, komu vládlo zlato jen.

 

A tak k zemi padli bohatí a chamtiví lidé co znali jen vydělávat na utrpení druhých. Nikdo je však neoplakával. Manželky těch boháčů ? To bylo radosti. A chudí ! To bylo radosti z cizího neštěstí. A tak to vypráví jedna z prvních pověstí.

 

Přišla Závist : Ať hlavy lidí žijících naplní mé já, ať každý kdo závidí, pozná jak jsem zlá.

 

A tak k zemi padli lidé, kteří měli. Muži, ženy i děti co si jen lízátko záviděli svou závist životem zaplatili. Na zemi pak zavládlo ticho. Všichni mrtví. Jen pár lidí co pozděj přišel pro ně Mor, Stáří a Žal co všechnu zkázu dokonal.

 

Ale byl tu ještě jeden Kmet. Když mu bylo pár dní věku odnesl jej velký pták a tak daleko s ním odletěl, že Kmet, že je člověk nevěděl. Neznal Závist, Bohatství. Neznal nic. Jen život žil aniž kdy by komu ublížil. Myslel celý život, že je tu tak sám ! A pravda ? Byla to až teď !

 

A tak sešli se Bída, Závist, Mor, Stáří, Žal i Zem a tisíc jejich bratří v den, kdy rozhodnout se mělo, proč umře člověk ten ! Nebyl důvod, nebyl čin, nebylo čím by se Kmet prohřešil.

 

A sněm těch mocných sil, kmeta za vládce svého učinil.

 

Zem: Jméno tvé jest Bůh.

 

Bůh stvořil nového člověka, ale že ovládá jej starý sněm to pravda navždy bude a byla odvěká.

 


johanne
02. 03. 2005
Dát tip
Máš dozajista pravdu v tom, že i v "kritizování" existuje spousta frází. Nicméně tím, že říkám, že tohle dílko nepřineslo nic nového, nemyslím ani tak, že by každý musel být novátor, každý psát něco diametrálně odlišného, co tu ještě nikdy nebylo a nebude. Jde o to, že jsou témata, který si vezme na mušku spousta autorů a bohužel je zpracuje víceméně stejně. Ani stylem psaní to není zas tak odlišné. Takže o tohle mi šlo.

ejke
02. 03. 2005
Dát tip
tak to chápu dnes je to dost těžký přijít na něco novýho protože autorů po světě je tolik a asi už toho moc není co nebylo někdy popsaný

nounejm
01. 03. 2005
Dát tip
Tohle je zatím nejlepší věc, kterou jsi sem dal. Má to spád, hezky členěné a vůbec myšlenka je dobrá. Moc se mi líbil styl. *

johanne
01. 03. 2005
Dát tip
Pořád si hraješ s abstraktními pojmy, což je tu docela nezvyklé. Nemyslím si, že po obsahové stránce by to bylo o něčem novém, že by to bylo přínosné. Navíc zbytečně archaický jazyk.

ejke
01. 03. 2005
Dát tip
Proč tu většina kritizuje, že / nepřišel si s ničím novým / nemyslim teď jen kritiku na mě ale i u ostatních. je to tu nějaká povinnost dělat něco novýho ? To musí člověk vynalézat nové styly aby to bylo dobrý ? Myslim, že už se to tu říká snad ze zvyku či co. Ale dobrý díky za názor teda i když si nepřišel s ničím novým.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru