Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mladá smrt

05. 03. 2005
7
0
2415

První pokus povídky o smrti, takže se neděste! Nevím, kde bydlíte, abych vám tam zavolala záchranku. ^_^

 Kara si sedla ke stolu. V restauraci nebyla poprvé. Moc se jí tu líbilo. Vždycky tu byla až do večera. Patřila k těm dětem, které nemají rodiče. Přistoupil k ní číšník. "Ahoj Karo. Je mi líto, ale máme tady kontrolu." omluvil se jí. Kara vyskočila. "Díky Maku!" stačila ještě zakřičet, než se dveře zavřely. Bylo neobvyklé vidět tu dívku jít dřív z restaurace. Nikdo ale nevěděl, že její návštěva vlastně byla poslední.

 Komisař Doler si zapálil cigaretu. Pod očima měl veliké červené kruhy a jeho pleť byla nezdravě bledá. Ty dny, kdy mohl v klidu probdít noci, byly tytam. Tam, kde byly svaly, se objevilo něco jiného, co jeho žena nazývala tukem z mamuta. On tomu říkal moc velké svaly. Odbyla desátá. Deset v noci... Do místnosti vstoupil malý chlapec s malým balíčkem. "Tobiasi! Neseš mi bombu?" dobíral si chlapce komisař. Tobias se jenom zamračil. "Maminka ti vzkazuje, že to sádlo musí pryč." řekl ve chvíli, kdy vešel Dolerův kolega Maltor. Jen stěží udržel smích. Doler si svého kolegu káravě změřil pohledem a vzal od Tobiase balíček. Jakmile ho rozbalil, tvář se mu stáhla bolestí. "Ona to udělala!" vydechl. Maltor se naklonil nad balíček. Místo obvyklé tlačenky tam byl chleba se sýrem s lístečkem. "Miláčku, sněz večeři. Doma Tě čeká překvapení. Bude bramborový salát. Bez masa, protože jsi ho nechal ležet v obchodě!" přečetl komisař nahlas. "Zatracená sousedka žvanilská!" rozkřikl se vzápětí. Tobias opustil místnost hned, jakmile jeho otec vzal do ruky lístek. Maltor se smál. Doler chvíli hleděl na chleba a potom se otočil na svého kolegu. "Dám ti stovku za tvé kuře." zkusil. Maltor zavrtěl hlavou. "I kdybych chtěl, tak nemůžu. Už je v tahu. Starej mě nachytal, jak jsem si ho chtěl dát dřív, než o obědovce." pokrčil rameny a zvedl telefon, který za jeho řeči zvonil. Doler zničeně vzdychl a odsunul chleba stranou. "Máme práci. V restauraci. A jestli si dáš oběd, řeknu to tvojí ženě." pohrozil Maltor.

 "Mak Lutern?" zeptal se číšníka Doler. Mak přikývl. "Uviděl jsem jí ležet na zemi. Nikdy nespala na ulici. Chodila k nám do restaurace a tam nám pomáhala. Dostávala za to zaplaceno, i když je to trestné, ale co jsme měli dělat..." zašeptal Mak. Doler se podíval na tělo. Kara ležela s hlavou zvrácenou dozadu, oči vytřeštěné. "Někdo jí podřízl krk." řekl Maltor. "Jak se jmenovala?" zeptal se Doler. "Kara. Tak si říkala." odpověděl Mak a podíval se na komisaře. "Takže zemřela ve 21:35 hodin..."

 "Jdi se domů vyspat. Máš od starýho půl dne volno." zavolal na Dolera Maltor. Ten příkývl, ale v hlavě mu ležela Kara. Kdo by jí chtěl zabít? Vyšel z policejní budovy a zamířil domů. Bydlel o dva bloky dál. Náhle se zastavil. Před ním byla mlha. Jiní lidé by si jí ani nevšimli, ale mlha nabyla podoby malé dívky. Kara. "Nebojte se, komisaři." řekla dutým hlasem. "Zločince nikdy nechytíte. Řeknu vám jméno." šla ke komisaři blíž. Ten se vzpamatoval a bedlivě poslouchal. "Smrt. To ona mě zbavila života. Nyní jsem ale na jejím místě já. Prosím, uzavřete případ." řekla a zmizela.

 "Vstávej!" zakřičel ženský hlas. Doler se vzbudil vedle své ženy. "Přijdeš pozdě do práce." řekla mu. Promnul si oči a dlouze zívl. Zazvonil telefon. "Ano, Doler." řekl ospale do sluchátka. "No kde jsi? Celý den se neukážeš a my tu máme práci." ozval se Maltorův hlas. "A co se stalo?" zeptal se Doler. "Zabili nějaké děvče. Myslím, že se jmenuje Kara..."


Natali_A
01. 04. 2006
Dát tip
chválim moc! velice působivé.

Orfea
03. 04. 2005
Dát tip
pěkný....*

Má to něco do sebe, dobrý nápad, i akci, zní to i velmi reálně ikdyž čtenáři chvíli trvá, než zjistí, jak se věci mají. Chvílemi se se ovšem musíš vyvarovat náznaků absurdity, či jak bych to nazvala. Možná něco v pár rozhovorech mi nesedí,třeba když píšeš o detektivově manželce, nebo když se ve snu zjeví Kara. Ovšem závěr překvapivý.Ještě drobnost, odstavce, kde se ti nějak podstatně mění děj, bych oddělila od sebe úplně, pomůže to v pochopení příběhu.Ale*

Brosqička
08. 03. 2005
Dát tip
není to špatné, mně se povídky o smrti bohužel opravdu líbí.. Jen jsem občas v tom ději měla bordel. Ale piš, piš, piš!

Dolente
08. 03. 2005
Dát tip
"Jen stěží udržel smích." - nevim, přijde mi to divný. Mam pocit že se říká "zadržet smích", ale možná je to vážně jen můj pocit.. :o) Ale jako jinak fajn. t* + klub

schyza
07. 03. 2005
Dát tip
HM...

fungus2
05. 03. 2005
Dát tip
Hm. To není špatné.**

Tragicus
05. 03. 2005
Dát tip
No... Krom obsahu to nebylo spatne... Nic moc noveho. A take se mi zda divne, ze ho zena budi se slovy: "prijdes pozde do prace." a pak mu hned zavolaji, ze se cely den neukazal.

Oups! SR, jsem sklerotik. On měl noční. Opravuju!

_Psyché_
05. 03. 2005
Dát tip
děvčeeee..... Odbila desátá ! ....... pakliže by odbyla tak už bylo jedenáct večer.... je to jako komisař Rex či podobné tomu, ale ten konec je dobrej, to jakože jo.... hezky napsané, zasloužíš si tip *

_Psyché_
05. 03. 2005
Dát tip
vlastně jedenáct dopoledne, la pardón

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru