Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hříšná

23. 11. 2000
1
0
3712
Autor
Vio

Nemyslím zde hřích v tom klasickém náboženském slova smyslu... hřešit se nemusí jenom vůči Bohu.

Samotná myšlenka v hříchu spočinula... Ale co je hřích, když vše je dovoleno?

Cyndi
11. 12. 2002
Dát tip
hm, zajímavý názor, ale teď na to nemám myšlenky...

Anonym
08. 01. 2001
Dát tip
Ano... "všechno je nám dovoleno, ale ne všechno prospívá..."

J
04. 01. 2001
Dát tip
Viz mis, viz Ramiz Ach. Člověk si dělá hranice sám a může až tam, kam si to dovolí a Bůh přitom je. Etika svazuje svobodu člověka? To nemyslím. Etika je v člověku.

Print
08. 12. 2000
Dát tip
Tak tohle je na mnohem delší úvahu, ale otázka je položená skvostně!

Vše je dovoleno.

zámek
29. 11. 2000
Dát tip
.. řekl bych, že jste v tom roztočili zbytečně moc pojmů, ne? : - )

PuPPet
28. 11. 2000
Dát tip
Tady ani nešlo o definici hříchu... šlo spíše o konstatování, že člověk je svobodný a je opravdu dovoleno vše. Hřích je něco, co souvisí s pojmem etika a co svazuje svobodu člověka. Tím ovšem nechci říct, že je to špatně. Je to pouze jedna z tezí filosofie existencialismu. Není-li Bůh, vše je dovoleno. Prostě mě to tak nějak napadlo... sakra, a teď jsem se do toho sám zamotal. Prostě, berte to tak, jak to je...

Ostrich
27. 11. 2000
Dát tip
Nikdo nám nic nedovolil ani nezakázal. Jenom jsou tu ty následky a naštěstí taky trochu (málo) paměti, že ano. Ano, hřích je ubližovat. Hřích je i dostat se do situace, kdy je nutné ubližovat tak jako tak, volit nutné zlo. (?) Je lepší psát krátké básně než uvažovat, stejně konce nedohlédneš, ať už jsi k nekonečnu blíž o kilometr nebo o tisíc, vcelku je to nic. Ó bído definic!

Merle
24. 11. 2000
Dát tip
ne že by bylo vše dovoleno, ale vše můžeme... hříchem je například nedostatek úcty k Bohu, nebo taky pokory... je opravdu těžký najít něco, co by nějakým způsobem nebyl hřích

šroubek
23. 11. 2000
Dát tip
všechno naprosto všechno

mis
23. 11. 2000
Dát tip
PuPPete, tak to by mělo být skoro auditorium. :=)))) Šroubku, teď nevím, zda odpovídáš, že vše je hřích, či jásáš (nebo lomíš rukama), že je vše dovoleno. Co takhle definice, hřích je vědomě ubližovat?

Miroslawek
23. 11. 2000
Dát tip
Hranice hříchu v nekonečnu...

Bříza
23. 11. 2000
Dát tip
když ti něco nefunguje jak má, stala se někde nějaká chyba .... některý lidi tomu říkaj hřích ... a snažej se zjistit, jak nejlíp chyby nedělat (často blbě...)

zámek
23. 11. 2000
Dát tip
Tohle není moje: "Nevědomost hříchy činí!" (poznali ..), nicméně jako by bylo ..

šroubek
23. 11. 2000
Dát tip
mis:viz Miroslawek aneb viz mis: hřích je vědomě ubližovat v tom by asi naprosto souhlasil nominalista Pierre Abelard ale realista Tomáš Akvinský by byl proti já říkám, že hřích je ubližovat vědomě i nevědomě, ale ubližuju li vědomě, pak je to mnohem horší, řekla bych na cestu do pekla nevědomě ubližujeme skoro pořád proto je hříchem "všechno"-nelámu nad tím rukama ani mě to netěší, prostě to beru jak to je a snažím se být děsně opatrná-marně

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru