Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Eupatridai

09. 03. 2005
5
0
2874
Autor
dickcock

Eupatridai

... synové dobrých otců …

 

A nerad přiznávám,

Že otce svého jsem nectil,

Když předstíral cit a moudrost,

 

A nerad přiznávám,

Že to jeho hrob  vínem jsem polil,

Když na sebe pak měl jsem zlost,

 

 

A nerad to říkám,

Když koleno mého bratra dopadlo na chodník,

Já s jeho krví tekl do škvíry,

 

A nerad to říkám,

Že když jsme prakem z města dělali cedník,

Škrtal jsem srdcem, jak sirkou bez síry,

  

 

A  nerad se chvástám,

Že vypil jsem vína, co matky dají mléka,

A jak vířil jsem struny i bez liry

  

A nerad se chvástám,

Že pak prosil jsem syna ať doma mě svléká

Když znaven a stár, „brečel“ jsem do plíny

 

   

A klidně se přiznám,

Že aspoň na chvíli každému z nich jsem byl synem,

Teď za ně dávám úlitbu bohům,

 

A klidně se přiznám,

Jestli tu budu, nechám je pochovat zvonem,

Jak sluší se zvonit … dobrým otcům,


Jinovata
11. 03. 2005
Dát tip
Tak jo :o). Já ti taky moc nepracuju s nějakými "zvukovými schématy" z učebnice nebo tak. Taky jedu podle citu, improvizuju. To, co se mi nepozdává na tebou zvoleném systému je jeho monotónnost. Vše je rozházené přesně do škatulek, rýmy se očekávají, rytmus se opakuje. Respektive tak by to mělo být. Když jsem řekl z principu špatné... tak jsem trochu kecal. Samozřejmě že tímto systémem se dá napsat dobrá báseň. Síš jsem měl říct, že to bylo vseberažedné pro tebe. Protože neumíš zacházet s rýmy dost zajímavě na to, aby se monotónnost proměnila v harmonii. třeba na začátku: úvodní souzvuk je absolutní rým. Nic proti, je vidět, že si toho jsi vědom a způsob jakým je to podáno ten absolutní rým ospravedlňuje. Nicméně zvuková zajímavost na úvod žádná. Druhý rým nectil/polil... to není rým. Ani asonance. Je to polorým. Rýmy musí být v češtině dvojslabičné: tedy nestačí jen il/lil ... posuzuje se celé nectil/polil. U slov například soustružník/bradavičník by se posuzovalo stružník/vičník... Poslední dvě slabiky. a protože se struž/vič nerýmuje, tak to není rým. no. Takže to je další zvukové znejistění an začátku. Moudrost/zlost je v ořádku, protože u jednoslabičných slov se počítá i jednoslabičný rým jako rým celý. Dál pak máš rozhozený rytmus. Spousta předložek a spojek... těch se snaž stranit a raději je nahrazovat elegantnějším vyjádřením... Nedá se vysledovat žádné metrum. Žádná pravidelnost v počtu přízvuků.. vše se mění podle toho kolik toho v řádku chceš zrovna říci. A cv další strofe toho řekneš zase třeba miň... Měl bys začít prostě v volným veršem (který je mnohem těžší mimochodem ;-) a nebo se natrénovat na říkačkách jednoduchého schématu a pravidelného metra. jela bába na vozu tlačili ji volci narazila na kozu zastavila v kopci no a pak to můžeš různě rozvíjet a poršovat.. ale musíš jazykově působit sebejistě... jak říkám: u tebe se mi líbí náběh který je uvnitř. Forma nemůže být u začátečníka skvělá, tak se na ni nedívám - to by byla blbost. Je třeba ji ale pilovat a milovat :o)

dickcock
11. 03. 2005
Dát tip
Tak, jsem zdeptán, končím se životem, upíjím se... :-) Ne, naopak. Jsem nadšen. (ale upíjení se platí :-)). Děkuji ti za obsáhlou kritiku (v té dle mého tkví smysl Písmáka, no, promiň, to sem motat nebudu). Bohužel nemohu si slíbit plné dodržení jejích bodů: nevím jestli to takhle budu umět. Bude to strast, jestli se to pokusím dodržovat. Zvláště pak metrum a rytmus jsou pro mě v praxi zatím španělská vělkoměsta. Přízvuky možná ani nerozpoznám. ... nouze naučila Dalibora živit se mechem, páč housle mu ve vězení nedovolili ... Opět mi nezbývá než poděkovat.

dickcock
11. 03. 2005
Dát tip
kurňa, zase jsem zapoměl.

dickcock
11. 03. 2005
Dát tip
Děkuji mnohokráte. Povzbuzující slova. Jsem asi podobným čtenářem jako ty :-). Taky hledám sílu a hloubku, ale málokdy nacházím, a nevím jestli proto že jsem tupý, nebo protože to tam není

Jinovata
11. 03. 2005
Dát tip
Ještě bych chtěl upozornit na hlavní straně v dlouhodobých odkazech na dvě stati Rytmus, verš a metrika I,II od Jannise. Vše potřebné z teorie je tam velice pěkně a pro laika srozumitelně vypsáno. Velice doporučuji.

dickcock
11. 03. 2005
Dát tip
Jo, již jsem to zaregistroval, ale zatím nezapracoval. Dikes. Tak nevím. Jakmile začne něco být obtížnější, tak jdu od toho. Asi bych se měl držet muziky :-). Boj s vlastní neschopností je bolestivý a navíc můžeš dosáhnout vždy jen Pyrhova vítězství :-).

Marnotrat
10. 03. 2005
Dát tip
...čtvrté, páté A a poslední, jsou nejhezčí. t**

Jinovata
10. 03. 2005
Dát tip
Vypadá to, že když se vypíšeš, že by to mohlo být nadějné. Jsou tam pospolu nešikovnosti, banality ale také moc pěkné kousky ... Způsob jakým se snažíš popisovat je tvůrčí a odvážný. Že když jsme prakem z města dělali cedník, Škrtal jsem srdcem, jak sirkou bez síry, A nerad se chvástám, Že vypil jsem vína, co matky dají mléka, A jak vířil jsem struny i bez liry A nerad se chvástám, Že pak prosil jsem syna ať doma mě svléká Když znaven a stár, „brečel“ jsem do plíny asi nejlepší úsek.. i když to zvukové schéma je už z principu sebevražedné.. ten obsah v tom je vidět... ta obraznost kterou stačí víc vybudit.

dickcock
10. 03. 2005
Dát tip
Děkuji ti za obsáhlou kritiku (kéž by to takhle chodilo častěji:-)) V případě, že budeš mít chuť, prosím o drobné dovysvětlení. Nešikovnosti spatřují také (nevím, jestli stejné jako ty)... a na tomhle dílku jsem trochu pracoval (proškrtával, poopravovával, přepisoval), ale nedokázal jsem se jich zbavit. Jestli uznáváš tento způsob kritiky, zkus prosím tě vypíchnout alespoň ty nejvíce do očí bijící a uvést příklad jejich odstranění, nápravy. A pokud budeš mít dostatek času, dovysvětli prosím "i když to zvukové schéma je už z principu sebevražedné", páč s těmito věcmi já jaksi pracovat neumím, a tento styl rýmů mi připadá jako... přirozený a líbí se mi. :-) ale hlavně ... děkuji za zájem.

dickcock
10. 03. 2005
Dát tip
avi

zaki
09. 03. 2005
Dát tip
nefandim viazanemu versu... ale tvoja sa mi paci... ma to svoju logiku a vyjadrenie... je fajn...t

vojtěch
09. 03. 2005
Dát tip
do škvíry/bez síry...to jde k sobě TIP

dickcock
09. 03. 2005
Dát tip
Díky za návštěvy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru