Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POHÁDKA O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE

10. 03. 2005
8
0
1807
Autor
Doraz66

Pohádka o perníkové chaloupce aneb Story from pikohause

 

Petr Ch. Dorazil

 

 

 

Bylo nebylo za devatero horami, devatero řekami, devatero fabrikami a devatero nikdy nedostavěnými obchodními domy stál starý činžovní dům s byty IV. kategorie. Každé patro mělo společný záchod a sprchu.

A v jednom z těch bytů žil tatínek se dvěma dětmi. Maminku už neměli. Zemřela před rokem na předávkování barbituráty.

Tatínek byl závislý na alkoholu a neměl žádnou práci. Maminku potají zakopal za domem, aby mohl pobírat její invalidní důchod.

Doba byla těžká a proto Mařenka, starší z obou dětí, musela občas do města za prací. Jezdila sem spousta cizinců, takže Mařenčiny výdělky byly docela slušné. Někdy šla za peníze, někdy jen tak, za trochu fetu.

Jeníček, ten mladší, vypomáhal alespoň občasnými drobnými krádežemi.

Zkrátka dohromady se jim žilo docela dobře, dokonce si jednou za rok mohli dovolit nějaké menší, teplé jídlo.

Jednou, když Mařenka již byla známá svými pohlavními chorobami, obchody jí nešly a Jeníčkovi se taky nedařilo, protože všude bylo plno policistů, nebylo z čeho platit činži ani co jíst, řekl tatínek dětem, aby šli do lesa a sehnali alespoň něco k jídlu. Tak si děti vzali starý košíček, co Jeníček našel kdysi v popelnici, a vyšli za dům, do hlubokého lesa, sbírat lesní plody.

A jak tak již asi hodinu bezvýsledného hledání šlapali lesem, říká Mařenka :

-“Ty vole, Jeníčku, já mám takový absťák, to je v prdeli.” Ostatně vpichy na předloktí se jí již hojily, temné kruhy pod očima a mastné, slepené vlasy mluvily za své.

-“Hmm, já taky. Kdyby byla alespoň nějaká tráva nebo elko, půlečka, to stačí, to by byla paráda...Mařenko, musíme rychle něco sehnat nebo zdechnu!”

-“Jeden chlápek z protidrogového říkal, že tady někde v lese je stará hájovna a v ní je malá laboratoř. Zkusíme to najít, třeba nám něco dají.”

-“Mařenko to je bomba! Pojď honem, musíme to najít než bude tma!” Jeníček byl myšlenkou na trochu fetu jako znovuzrozený.

A tak šli a šli a šli, ale stále nemohli nic najít. Pomalu se stmívalo, Jeníček byl naráz celý nesvůj, Mařenka už měla nervozitou okousané všechny nehty, ale hájovna stále nikde. Naráz padla taková tma, že když Jeníček natáhl ruku, měl pocit, že mu někdo ukradl všechny prsty.

-“Jeníčku,” řekla po chvíli Mařenka, “vylez na strom a podívej se, jestli někde neuvidíš nějaké světýlko.”

Jeníčkovi se ten nápad zdál jako poslední možná neděje a tak se pomocí svých rozpíchaných rukou vydrápal na nejbližší strom a hodnou chvíli mžoural do tmy.

Naráz se mu zazdálo, že spatřil nějaký záblesk. Zpozorněl a chvíli se ještě díval tím směrem, zdali se to náhodou nebude opakovat.

A skutečně!

Úzký proužek světla se na chvíli objevil, pak se vpůli prohnul a potom zhasnul.Jeníček bezpečně věděl o co jde.

-“Ty vole, Mařenko, tam má někdo trávu! Pojď honem, ať na nás taky něco zbude!”

Seskočil ze stromu, na nic nečekal a rychle utíkal tím směrem. Mařenka rozhodně nechtěla zůstat pozadu a pelášila za ním. Utíkali, co jim nohy stačily, cestou několikrát zakopli a upadli, ale vždy, nedbaje drobných poranění, se zvedli a běželi dál.

Když doběhli k hájovně, člověk, který stál předtím venku, už tam nebyl. Malé okénko na druhé straně domku poskytovalo dokonalý pohled dovnitř.

Jeníček se k němu potichu přiblížil a nakoukl tam.

Úžasem mu spadla brada.

Dva muži v bílých pláštích s rouškami na tvářích připravovali jakýsi bílý prášek. Všude kolem spousta zkumavek a v rohu...A v rohu byl skleník s Jeníčkovým oblíbeným halucinogenem! Tak čistotné pěstění marihuany Jeníček ještě neviděl.

Zcela užasle, aniž by si uvědomoval, jak hlasitě mluví, zvolal:

-“Mařenko, pojď se na to podívat!”

Mařenka přispěchala a když to uviděla, zažívala stejné pocity jako on.Po chvíli užaslého vychutnávání, řekla Mařenka:

-“Jeníčku, přemýšlej logicky. Tu trávu musí někde sušit, ale kde?”

Jeníček se na Mařenku zamyšleně podíval a po chvíli oba téměř současně vyhrkli:

-“Půda!”

Žebřík v čele budovy na ně jakoby čekal. Téměř skokem překonal Jeníček všechny příčky a vpadl dovnitř. Mařenka na nic nečekala a vlezla za ním.Uvnitř nahmatali ze stropu visící šňůrku a rozsvítili.

Zjistili, že se nemýlili.

Půda byla plná úhledně rozvěšených stonků marihuany a na zemi bylo plno hrníčků.Jeníček se jako smyslů zbavený proplétal mezi stonky a radostí téměř brečel.Mařenka mezitím zkoumala obsah hrníčků.

-“Jeníčku, honem, máš tady faječku?”

Jeníček bleskurychle prohmatal všechny kapsy a když nic nenašel, podíval se na Mařenku pohledem, kterému by jste odpustili i vraždu vlastní matky.

Mařenka byla naštěstí žena činu a hned se začala ostřížím zrakem rozhlížet, co by se dalo použít jako náhrada.

Prázdná plastiková láhev od Coca-coly byla jediným použitelným předmětem.

Mařenka ji vzala a pomocí zapalovače, který měla vždy u sebe, vypálila do boku láhve díru. Pak vzala prázdnou krabičku od cigaret, co ležela opodál a vytrhla z ní alobal, kterým pak vyložila hrdlo láhve. Do vzniklé jamky vsypala nadrcenou marihuanu, kterou našla v jednou z hrníčků.

Nečekala vůbec na nic a okamžitě škrtla zapalovačem. Nasála co jí plíce stačily a pak ještě a ještě a ještě...Až byla fajka prázdná.

-“Mařenko, dej mi taky,” žadonil Jeníček.

-“Nabuř si svou,” stačila ještě Mařenka odpovědět, než ji přepadnul stav, který nezažila již několik měsíců. Trámy půdy se na ni smály, všechno bylo jako nakreslené, z oken létajícího talíře na ni mávali růžoví sloni, kudlanka nábožná lomila rukama před krucifixem a Jeníček byl vysoký jako Eiffelova věž.

Jeníček si nechtěl nechat něco takového ujít, nabuřil si svou fajku a sjížděl se ostošest. Sotva skončil, Mařenka mu vytrhla láhev z ruky a znovu a znovu a zase......

....Až tu se najednou zničehonic prudce otevřely dveře, dovnitř vstoupil obrovský chlap a zařval :

-“Kdo mi to tady hulí vzorky ?!!!!”

-“To jen větříček,” odpověděl Jeníček zpoza svých halucinací.

-“Já ti dám větříček, ty smrade!,” zaburácel ten muž. “Ven! Oba dva! A hned!” A chytil Jeníčka s Mařenkou každého do jedné ruky a soukal se s nimi ven.

Mařenka byla tak sjetá, že si myslela, že létá. Jeníček byl pro změnu přesvědčen, že jede na koni a křičel: -“Hyjé! Hyjé! Jeď můj bujný oři! Hyjé!”

-“Drž hubu, ty dobytku!,” Zakřičel ten muž a vešel s nimi do chalupy. Uvnitř prošli největší tajnou laboratoří na okrese a na konci místnosti je ten chlap zavřel do malé komůrky, kde bylo chladno, všude to smrdělo plísní a v koutě pištěly krysy.

Když dosedl prach, Jeníček se maličko vzpamatoval a v návalech smíchu řekl:

-“Mařenko, vytáhni zapalovač, ať se můžem podívat, kde vlastně jsme.”

Jenže Mařenka byla natolik sjetá, že Jeníčkova slova vnímala jen jako jakési šumění v dálce. Jeníček byl samozřejmě taky naprosto vedle sebe a hned jak to dořekl, na všechno zapomněl a myslel si, že je hrací kostka. Pořád padal na zem a křičel čísla...

Když se Mařenka probudila, nebyla schopna rozeznat, zdali je noc nebo den, protože komůrka, ve které byli, neměla žádná okna. Z kapsy u kalhot vytáhla zapalovač, aby se rozhlédla, kde to vlastně je.

Jak už to tak ale bývá, nebylo jí to nic platné, protože zapalovač byl prázdný.Celá zděšená lozila po zemi a snažila se najít Jeníčka. Ten ležel v protějším koutě a spal. Nohy mu užíraly hladové krysy a ve vlasech se mu začínaly tvořit lupy.

Mařenka, protože v té tmě nic neviděla, musela Jeníčka poznat po hmatu. Rukama šmátrala před sebou a zmítala se ode zdi ke zdi. Krysí výkaly, do kterých hmátla rukou, byly ještě teplé a Mařence svitl plamínek naděje. Jeníček nemůže být daleko!

A skutečně!

Když se Mařenka na chvíli zastavila a snažila se nevydávat žádné zvuky, kousek před sebou slyšela Jeníčkovo spokojené oddychování. Jediným dlouhým skokem byla u něj a třepala s ním, aby ho probudila.

-“Jeníčku, vstávej, musíme odsud pryč nebo nás dočista zničí! Budou na nás zkoušet nové drogy, kdo ví, co to bude za sračky, může nás to i zabít a nebo to tady zavřou, mě vymění do Thajska za ledničku a tebe prodají do nějakého dětského bordelu! Vstávej, sakra, musíme pryč!” Snad až teď si Mařenka uvědomila vážnost celé situace.

Jeníček v klidu ležel a spodivem si uvědomil, že už si ani nepamatuje, kdy si naposledy vrznul.Vyhlídka Gay-klubu se mu nezdála až tak žalostná.

-“V klidu, ségra, to se nějak vyřeší.”

-“Hovno se vyřeší!” křičela Mařenka, “musíme odsud pryč a to hned! Fotr už určitě hlady nevidí, musíme domů!”

-“Seru na fotra!” odsekl zlostně Jeníček, “stejně pro nás nikdy nic neudělal! Jenom leží v těch prochcaných trenkách v křesle, čumí na televizi a chlastá!”

Mařenka se neudržela a vrazila Jeníčkovi zaslouženou facku tak silně, až druhou chytil o stěnu.

-“Dal nám život, kreténe!”

Jeníčkovi chvíli trvalo, než se z té rány vzpamatoval a byl velmi překvapen, když si uvědomil, že takovou bombu nedostal, co maminka umřela.

Velmi neochotně se posadil a unaveně vzdychl.

-“No dobře. Ale naposledy. Už pro něj neudělám jinak ale vůbec nic. A jak to chceš vlastně udělat?” Jisté souvislosti Jeníčkovi stále

nedocházely.

-“To ještě nevím, musíme poč...” Tuto větu již však Mařenka nedokončila neboť se rozlétly dveře a v nich stál onen muž, co je prve nachytal na půdě.

-“Držte huby, dobytci!,” zaburácel. “Ty, půjdeš se mnou!” a ukázal na Jeníčka.

Mařenka chtěla chránit svého mladšího bratra a vrhla se na toho muže.

-“Ne, ho ne, vemte si radši mě, ale ho nechte být!” křičela.

-“Ty se do toho nepleť! Na tebe taky přijde řada.” řekl ten muž a strčil do Mařenky až spadla na zem. Jeníčka si přehodil přes rameno a zavřel za sebou dveře.

Ve stejné chvíli na jednom konci města měl jistý muž velmi neurčitý pocit. Chodil po bytě sem a tam a nemohl přijít na to, co ho tak zžírá. Jakoby mu již několik dní něco chybělo.

Ale co?

Otevřel ledničku. Pivo je, takže tady to nebude, pomyslel si.

Vešel do obýváku. Televize hraje, baterky v ovladači jsou ještě dobré, satelit je namířený přesně. Tady to taky není.

Ložnice. Tady nebyl, co mu umřela žena. Jediný uklizený pokoj v bytě. Tady taky ne.

Dětský pokoj. Stříkačky a jehly po zemi, jako obvykle. Napůl shořelá záclona, to už je přes půl roku. V jedné z postelí leží nějaký cizí chlap a v ruce drží plyšového medvídka se stříkačkou v hlavě.

-“Hej, páprdo,” zvolal ten chlap, “kde je Mařka? Už mi dlouho nedala.”

Muž se zamyslel. Mařka. Kdo to je? To už jsem někde slyšel. ...Mařka... Vrásky na čele toho muže byly naráz hlubší a potu přibývalo. Usilovně přemýšlel.

Asi za půl hodiny mu svitlo.

Ty vole! Mařenka! Moje jediná dcera. Už týden není doma. A Jeníček, její bratr, taky ne!

Kurva fix, jak jen jsem si toho mohl nevšimnout?!!!

Jedním skokem byl u skříně a oblékal si dlouhý starý kabát. Za několik vteřin již sbíhal dolů po schodech v naději, že obě své děti najde někde na ulici.

Třeba se jen někde zapomněly s kamarády. Doufal také, že budou mít s sebou nějaké peníze a on si tak bude moci zajít někde na panáka. Teď je ale důležité je oba napřed najít, jinak nebude ani pivko, ani děti.

Vyběhl před dům. Ostré podzimní slunce mu vniklo do očí až sebou málem praštil o zem. Chvíli jen tak stál o mžoural očima. Pak se rozhlédl do všech stran. Kam teď? S údivem zjistil, že nemá nejmenší tušení, kde mohou jeho děti být. Vydal se tedy směrem do centra. Nezbývá než věřit, že své děti někde potká.

Každá vteřina bezvýsledného bloudění městem se mu zdála dlouhá jako týden před výplatou. Prošel snad všechny chudinské čtvrti, všechny feťácká doupata, byl se podívat do všech bordelů a night-klubů, ptal se všech dealerů, ale nikde nic. Nikdo nic nevěděl, nikdo jeho děti neviděl. Tatínek byl naprosto zoufalý. Večer přišel rychle a on byl přesvědčen, že zkusil opravdu všechno. Nezbylo než zajít na policii a zeptat se, jestli se někde nenašly nějaké mrtvolky.

Stanice místní policie byla docela blízko. Upocenou, roztřepanou rukou otevřel dveře budovy plné lidí, které odjakživa nesnášel. Teď již byli právě tito ti jediní, kdo mu mohl pomoci najít jeho děti. Věděl přesně kam jít. Jeníčkovy i Mařenčiny spisy tady byly již dlouho.

Kapitán Viktor Jelen touto návštěvou moc nadšen nebyl. Touhle dobou už chtěl být dávno doma. V pátek v šest hodin odpoledne může pracovat jen debil. Velmi neochotně si vše vyslechl a sepsal protokol. Slíbil, že hned rozjede velkou pátrací akci, přestože moc dobře věděl, že to nebude dřív než v pondělí. Dva nějací ubozí feťáci nikomu chybět nebudou. A už vůbec ne takovému alkoholikovi.

Tatínek, mylně přesvědčen o ochotě a profesionalitě policie, odešel domů, čekat u půllitru piva na výsledky pátrání.

Celé tři hodiny, co byl Jeníček pryč, Mařenka přemýšlela, jak utéct z této temné komůrky i z celé laboratoře a samozřejmě na tom ještě něco trhnout. Musela ale počkat, až se sama podívá do druhé místnosti, aby mohla zvážit všechny možnosti.

Z myšlenek ji vytrhlo vrznutí dveří a Jeníčkovo žuchnutí na zem. Okamžitě se k němu vrhla, aby zjistila, jestli je alespoň celý. Že by mohl být při smyslech se neodvažovala doufat. Když zjistila, že končetiny má opravdu všechny, prohledala mu kapsy doufajíc, že Jeníček v laboratoři sbalil něco, co by jim pomohl k útěku.

A zrovna daleko od pravdy nebyla. Jeníček byl skutečně mistr svého oboru. V kapse měl asi tři zapalovače, svíčku a dokonce krabičku s několika cigaretami. Mařenka byla na svého bratra poprávu pyšná.

Zapálila svíčku aby si Jeníčka prohlédla. Otočila ho na záda a strnula. Jeníčkova předloktí byla stejná jako před půl rokem.

Samá díra.

Pane Bože, pomyslela si Mařenka, pouhé tři hodiny je pryč a vpichů jak po útoku rozzuřených zemědělců.

S takovou se Jeníček probudí nejdřív příští týden, jestli vůbec. Kdo ví, co to tam do něj cpali.

Nezbývá než počkat, až si přijdou i pro mě, přemýšlela nahlas Mařenka, jedině tak budu moct vymyslet nějaký plán, musím si to tam dobře prohlédnout a chtělo by to alespoň nějaký nůž, s holýma rukama proti nim nic nezmůžeme.

Druhý den už byl Jeníček trochu při smyslech a Mařenka mu hned řekla o svém plánu. Zrovna, když chtěl Jeníček taky něco říct se dveře jejich komůrky opět otevřely. Hned jak Mařenka zaslechla chrastit klíček v zámku zhasla svíčku a tvářila se, že tam není.

Onen muž měl ale výraz Mařenčiny tváře naprosto v paži. Chytil ji za ruku a vlekl do laboratoře. Mařenka se bedlivě rozhlížela a snažila se si zapamatovat každičký detail této místnosti. A hele, samopal, ten se může hodit. Snad se mi ho podaří nějak uzmout.

Ať chtěla nebo ne, byla Mařenka vtlačena do velké lékařské židle. Podobnou viděla loni v létě, když byla na potratu. A stejně jako tenkrát i teď jí k ní přivázali nohy.

-“Nemusíte mě přivazovat, dala bych vám i dobrovolně a klidně oběma naráz.” To, že jsou tady teď oba dva, byla pro Mařenku příznivá okolnost.

-“Drž hubu!,” zabručel jeden z nich a hodil po Mařence stahovací gumu.

-“Víš, co máš dělat.”

Mařenka si nenápadně odepnula nohy od židle. Chtěla vyzkoušet fintu, kterou znala z jedné pohádky, co jí maminka kdysi četla.

-“Nevím, musíte mi to ukázat,” řekla a podávala gumu muži nazpět.

Ten se jen velmi neochotně otočil, unaveně vzdychl a šel Mařence ukázat, jak se taková guma omotává kolem paže.

Jeníček stál tiše ve dveřích komůrky a čekal na svou příležitost. Doufal, že samopal, který měl téměř na dosah ruky má plný zásobník.

A zatímco ten menší z obou mužů se blížil k Mařence, druhý stál v bílém plášti zády do místnosti a dění kolem moc nesledoval. Nevšiml si Jeníčka v nezamčených dveřích komůrky a nevšiml si ani Mařenčiných neuvázaných nohou. Netušil, že jeho zánik se nezadržitelně blíží.

Mařenka držela gumu pevně na obou koncích. Tak nevinný výraz ve tváři neměla, ani když byla ještě panna. Když byl ten muž asi na krok blízko, zakřičela Mařenka na Jeníčka. Věděla, že muž před ní se za ním otočí a chtěla toho využít. Hbitě sklouzla ze židle, vyskočila mu na záda a jediným zkušeným pohybem mu omotala gumu kolem krku.

Mařenka sice již několik dní nejedla a byla hodně zesláblá, ale pro záchranu svého a Jeníčkova života ze sebe byla schopna vydat energie jako jaderná elektrárna.

Gumu držela ze všech sil a barva mužovi tváře začala kontrastovat s oblohou uprostřed rozpáleného léta. Pomalu se mu podlamovala kolena a on klesal k zemi.

Jeníček se mezitím zmocnil samopalu. Nikdy by si nepomyslel, že by dokázal někoho zabít, ale teď to očividně jinak nešlo.

Chlápek v bílém plášti před hlavní vlastního samopalu nestačil tančit v rytmu nábojů, jež ho trhaly na kaši.

-“ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ”, křičel Jeníček a kolem hlavy mu svištěly prázdné nábojnice.

Netrvalo dlouho a oba muži leželi bezvládně na zemi.

Jeníček s Mařenkou pochopili, že akce >ZÁCHRANA< byla úspěšně dokončena.

-“Tak honem, Jeníčku, musíme domů.” Mařenka očividně zapomněla na svůj původní plán něco na útěku vydělat.

-“Počkej, počkej, Mařenko, přece to tady nechceš všechno nechat ?! Vždyť to by byl hřích!!!!”

-“U všech pokémonů, musíme za otcem, určitě má o nás hrozný strach!” Mařenka byla očividně zodpovědnější, než Jeníček.

-“Ale no tak, ségra, alespoň jednou přemýšlej hlavou. Otec byl určitě dávno na policajtech a oni nás teď hledají. Uvědom si, co jsme udělali. Našli jsme tajnou laboratoř, zabili jsme dva výrobce a překupníky drog, vždyť za to musíme zákonitě dostat odměnu! A když si tady něco vezmem, než nás najdou, tak to nikomu nebude chybět ani vadit. Nikdo přece neví, kolik tady toho skutečně je. Myslíš, že si tady vedli skladové hospodářství nebo co?! Copak ti to stále nedochází?! Kolikrát za život se dostaneš k takovému množství fetu jako tady a navíc zadarmo?! Nikdy v životě bych si neodpustil, kdybych to tady nechal nebo to celé, nedej Bože!, předal policii. Já se odsud teda rozhodně nehnu a ty mě tady samotného přece nenecháš, že ne?” Takovou jistotu v Jeníčkově hlase Mařenka nikdy neslyšela. Věděla, že to, co její bratr navrhuje, není správné, ale vysloveně proti taky nebyla.

Nicméně Jeníček měl pořád v ruce ten samopal. Nezbylo tedy než uznat, že má pravdu.

-“Tak dobře. Vyhrál jsi. Počkáme tady, než nás najdou. Stejně bychom cestu zpátky asi ani nenašli.”

-“Ty vole, ségra, já tě žeru!!!!!!,” křičel Jeníček a vrhnul se Mařence kolem krku.

Víkend utekl jako voda a úderem osmé hodiny ranní usedal kapitán Viktor Jelen za stůl ve své kanceláři. Hrnek dobré kávy a sáček ještě teplých koblih byly jeho tradiční ranní siestou.

Než však stačil ve svém hrnečku opsat lžičkou první kružnici, rozlétly se dveře a do kanceláře vběhl poručík Jebavý.

-“Pane kapitáne, pane kapitáne, mám to!!!!,” křičel mezi jednotlivými výdechy.

Kapitán Jelen ledabyle zamíchal svou neslazenou kávu.

-“Pomalu, Jebavý, pomalu. Co máte?”

Poručík se vítězně posadil na židli naproti svého nadřízeného.

-“Už vím, kde je ta hájovna, pane kapitáne!”

“No to mi tak scházelo”, pomyslel si kapitán Jelen, vědom si skutečnosti, že pokud teď pojedou někam do lesa hledat hájovnu a akce bude úspěšná, nasnídá se nejdřív před půlnocí.Zatýkání na lačno od srdce nesnášel.

-“A jste si tím jist?”, zeptal se pak v naději, že by se to dalo nějak zvrátit.

-“Absolutně!”, vyhrkl poručík. “Mám to z velmi spolehlivého zdroje. Dokonce mám i mapu, není to daleko. A ty zmizelé děti by tam měli být taky. Když hned zavoláme zásahovku, do večera je máme všechny pod zámkem.”

Kapitán unaveně vzdychl.

-“Tak do toho, ať to máme brzo za sebou.”

-“Provedu!”, křikl nadšeně poručík Jebavý a utíkal zpátky ke svému stolu.

Kapitán Jelen vytáhl ze šuplíku páteční protokol o zmizelých dětech. Narychlo si jej přečetl a v duchu se viděl jako úspěšný policista na titulní stránce zítřejších novin.

-“Tak jedem, žádné zdržování,” křičel, když rychlým krokem vycházel ze své kanceláře, zasunujíc svou služební zbraň do pouzdra v podpaží. “Ty děti na nás už určitě netrpělivě čekají. Musíme je z tama dostat co nejdřív. A ty překupnické parchanty chci živé, takže žádné zbytečné hrdinství! Je to jasné?!”

-“Jasné, pane kapitáne!” Odpověděli všichni pracovníci protidrogového oddělení jako jeden muž.

-“A zavolejte někdo tomu chlapovi, že už víme, kde jsou jeho děti.”

-“Asi bude chtít jet s námi, pane kapitáne.”

-“Hm. Pravda,” uvědomil si kapitán Jelen. “Tak se pro něj stavte, Jebavý. Ale rychle, není času nazbyt!”

-“Provedu!”

-“Si připadám jak fotr,” řekl Jeníček, když se jednoho sychravého dopoledne vrátil ze zahrady, kde právě zakopal oba bývalé nájemníky.

-“Ty jsi vůl,” pousmála se Mařenka.

Jeníček si vyzul gumáky a pověsil nepromokavý plášť zpět na věšák.

-“Co myslíš, Mařenko, za jak dlouho nás asi najdou?”, zeptal se pak.

Mařenka naposledy potáhla ze svého jointu, hodila jej na zem a zašlápla.

-“Těžko říct,” řekla, když po několika vteřinách vyfoukla poslední kroužek dýmu své snídaně. “Možná dnes, možná zítra a možná taky nikdy.”

-“Nikdy?” Jeníčkovi svitl plamínek naděje na dokonale strávený život. “To nebylo špatné.”

-“Co by nebylo špatné?!”, nevěřila Mařenka svým uším. “Snad tady nechceš zůstat celý život?! Zamyslel ses nad tím vůbec? Co budeme jíst? Co budeme pít? Myslíš, že ty zásoby tady jsou nekonečné nebo co? A co otec? To ho chceš nechat samotného doma?”

-“Proč ne?”, oponoval Jeníček. “Já myslím, že se o sebe dokáže postarat. Sedí, chlastá a čumí na fotbal. Má vše, co k životu potřebuje. Vsaď boty, že mu vůbec nechybíme.”

-“Cože?! Ty se chceš vsadit?” Mařenka vyskočila ze židle. “Dobře. Tak o co? Já říkám, že otec nás určitě hledá.”

Jeníček pevně sevřel rty a zádumčivě pokyvoval hlavou.

-“Vsadím svou polovinu z tady toho všeho na to, že nás nehledá.”

-“Ty jsi si ale nějak jistý!” , řekla překvapeně Mařenka. “Ale dobře. Přijímám. Jaká je platnost sázky?”

-“Dokud se to nedozvíme,” pokrčil Jeníček rameny.

-“To beru,” řekla Mařenka a šla si uvařit čaj. Když vešla do kuchyňky, nalila do hrnce na vařiči vodu a škrtajíc zapalovačem pustila plyn. Když si nachystala hrníček a zjistila, že má chvíli času, než začne voda vařit, rozhodla se podívat z okna a doufala, že spatří nějakého pěkného jelena, kterého by mohl Jeníček zastřelit a vykuchat na zvěřinové hody.

Když pak odhrnula záclonku, Jelena skutečně spatřila. Kapitán Viktor Jelen si zrovna k ústům přikládal policejní megafon.

-“Tady je policie. Jste obklíčeni. Vyjděte s rukama nad hlavou!”

Mařenka celá zděšená utíkala zpátky do pokoje.

-“Jeníčku, já mám asi halucinace!”

-“To se není co divit,” pousmál se Jeníček, “cpeš to do sebe jako poslední hodinu před smrtí.”

-“Já jsem ale venku viděla a slyšela policajty.”

Teď už Jeníček zpozorněl. Taky slyšel policejní výzvu, ale že by oba mohli mít stejné halucinace si připustit nechtěl.

-“To je blbost!”, řekl pak a chtěl tomu skutečně věřit. Pokud by totiž venku policie opravdu byla,přišel by o všechno, co zde našel, protože by tak prohrál svou sázku.

-“Bojím se, že to není blbost,” řekl s nefalšovanou obavou v hlase Mařenka.

“Pojď se podívat.”

Jeníček pomalu přešel do kuchyně a opatrně odrhnul záclonu. Maskovaných policistů bylo všude kolem víc než dost.

-“Tak buď mám halucinace i já nebo jsme v prdeli.” Nic na světě si teď Jeníček nepřál víc, než aby to, co právě viděl, byla jen mylná představa.

-“Toto je poslední výzva!”, ozvalo se z lesa. “Vyjděte s rukama nad hlavou nebo vtrhneme dovnitř!”

Jeníček učinil poslední zoufalý pokus o záchranu. Otevřel okno a zakřičel:

-“Tady nikdo není! Celé je to tu opuštěné!”

Tatínek bezpečně poznal hlas svého syna. Vyskočil z křoví a utíkal směrem k hájovně.

-“Jeníčkůůůůů!”

-“Stůjte člověče, chcete aby vás zastřelili?!”, křičel za ním kapitán Jelen.

“Jednotko vpřed!”

-“Měla jsi pravdu, Mařenko,” řekl Jeníček, když si se slzami v očích rezignovaně sedal na židli. “Opravdu tam jsou. I s fotrem. Jsme ztraceni.”

-“Ale no tak, můžeme být jen rádi, že nás našli. Konečně se vrátíme domů.”

-“Já nechci!,” křikl brečící Jeníček. “Já tady chci zůstat!!!”

-“Nepokoušejte se o odpor!”, ozvalo se ode dveří. “Jdeme dovnitř.”

-“Pojď Jeníčku, jdeme ven,” řekla milým hlasem Mařenka a vzala svého bratra za ruku. Ten se jí ale vysmekl, utíkal do pokoje a křičel: “Běžte všichni pryč! Tady nikdo není!”

Dveře od hájovny se prudce otevřely. Vhozená dýmovnice neposkytovala mnoho šancí na rozhled. Jeníček zakopl a upadl na zem. Když se zvedal, opřel se o stůl a nahmatal na něm samopal, se kterým se před několika dny naučil tak dobře zacházet.

Neváhal ani vteřinu. Namířil jeho hlaveň směrem ke dveřím.

–“Nechte nás být!”

Mařence rychle došlo, že jde do tuhého. Vrhla se směrem k Jeníčkovi a chtěla mu samopal vytrhnout z ruky.

-“Jeníčku néééééééééééé!”

-“Já tady klidně umřu!”, křičel Jeníček a stiskl spoušť.

Pro muže ze zásahové jednotky byly Jeníčkovy výstřely jasným pokynem k zahájení palby.

Po několika minutách dal kapitán Jelen rozkaz střelbu zastavit. Rozhostilo se srdce svírající ticho. Dým pomalu dosedal na zem a policisté vběhli dovnitř.

Druhý den se fotografie kapitána Jelena v novinách skutečně objevila. Titulek k ní byl ale jiný, než si kapitán původně představoval.

VÝSLEDKEM PROTIDROGOVÉHO ZÁSAHU KAPITÁNA JELENA JE ZNIČENÁ LABORATOŘ A DVĚ MRTVÉ DĚTI.


Jeheheman
10. 03. 2005
Dát tip
:o) no tak to je hustý perníkovka je asi nejcowerversovanější pohádka.. tip, to se ví že jo:))*

inlajn
10. 03. 2005
Dát tip
super! Tip.

Vespa
10. 03. 2005
Dát tip
Hustá magořina

Kytiii
10. 03. 2005
Dát tip
malej blázen :o) z toho mám málem taky halucinace :o) tip

fungus2
10. 03. 2005
Dát tip
Husté a dobré**

cherubinka
10. 03. 2005
Dát tip
Souhlas, je to fakt hukot. TIP*

Griff
10. 03. 2005
Dát tip
t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru