Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vrabčáci

25. 11. 2000
4
0
3335
Autor
FLO

Když jsem tohle psala,tak sem se málem rozbrečela.Těch vrabců mně bylo fakt líto.

Zase chodím lesem. Tentokrát však není tmavý. I přesto, že je noc, všechno ozařuje měsíc. Svítí jasně a možná je větší než ve skutečnosti. Přede mnou je několik lidí, který neznám, ale vím, že se jich musím držet, než vyjdu z lesa. Nechala sem v táboře svoji červenou mikinu a to mě štve, protože to byl dárek. Chtěla bych se vrátit, ale už nemůžu. Nemůžu jít sama. Jsem závislá na skupině a už jenom ten fakt mě rozčiluje. Ten les se sice tváří mírumilovně, ale já vím co se v něm skrývá. Radši na to nemyslet. Jdeme pořád dál a už se mi to zdá nějak dlouho a podle mě by se mělo dávno rozednít. Něco tady nehraje. Odněkud vyskočila kočka. Křičí a kouše mě do noh. Mám z toho hrůzu, volám na ty lidi přede mnou, ať se zastaví a pomůžou mi, ale oni mě neslyší a nebo mě nechtějí slyšet. Nechávám kočku, aby mi ničila nohy a snažím se, aby se mi nedostala na krk, protože to by byl můj konec. Kouše mě do kolen. Dost to bolí a sráží mě to k zemi. Lehám do trávy a kryju si krk. Skupinka lidí přede mnou pokračuje v cestě, až se mi ztrácejí. V beznaději se poddávám smrti vykrvácením. Probouzím se zimou. Vstávám a nohy mě hrozně bolí. Jediný, co teď chci, je dostat se pryč. V dálce slyším křik koček. Jdu po pěšince z ostrých kamenů a protože sem někde nechala boty, mám rozřezaný chodidla. Cesta končí a objevuje se plot. Je to mrtvej plot. Jsou v něm mrtví ptáčci. Malí vrabčáčci, co mají v pletivu hlavičky. Zdvihám dřívko ze země a jednoho lechtám na bříšku. Pohne nožičkou. Chtělo by to štípačky. Procvakala bych plot a všichni ptáčci by ožili. Rozhlížím se kolem. Jeden strom má ve své kůře vrostlý kleště. Přicházím k tomu stromu a snažím se vyprostit modrý kombinačky. Přicházím znovu k plotu a snažím se ptáčka ptáčka vysvobodit. Snažím se odstřihnout pletivo u jeho krku, ale nedaří se mi to a omylem sem mu ustřihla hlavičku. Padá na zem do suchýho listí. Je mi to líto. Najednou je kolem plotu plno lidí, kteří se snaží vystříhat kolem ptáčků v plotě díry. Vrabčáci ožívají, chvíli cvrdlikají, ale vzápětí jim padají hlavičky do suchého listí. Ti lidi toho však nechtějí nechat. Utíkám pryč a po tváři mi tečou slzy.
Yeziiinka
18. 09. 2001
Dát tip
Kdosi tu napsal "haluška" a bylo to asi tak nejblíž mému pocitu... vlastně nejen zde, i u předešlých Tvých dílek, které jsem si přečetla (stihla jsem čtyři) mám pocit, že čtu věrný a neuvěřitelně sugestivní popis halucinací vyvolaných "nějakou tou chemií" (- doufám, že se Tě tohle nedotkne). Zdaleka ne každý by tohle ale dokázal, Tvoje tvorba je dost jedinečná, neovlivněná ostatními. A za to, co umíš se čtenářem provést, dostáváš opět *! :).

člobrda
28. 07. 2001
Dát tip
ja jenom, ze nekteri lidi strkaj dopletiva hlavu dobrovolne.. je to krute dobre

Kandelabr
10. 05. 2001
Dát tip
trochu mi to připomnělo alenku v říši divů, jen tahle "alenka" je mnohem nepřátelštější, nejhorší je ten pocit, který člověk má když chce vrabčákovi pomoct, a místo toho mu ustřihne hlavičku...TIP

nádherné Děsivě skutečné. Právě jsem zcela úmyslně odstřihla jednu hlavičku a v tom lese tě úmyslně nechala zemřít. myslím, že to lze plně aplikovat na to, v čem s čím žijeme nyní, smutné napsané výborně :)

Miracleion
01. 12. 2000
Dát tip
Víceméně souhlasím s ufo - na mne tohle dílko nepůsobí jako žádný horor, ani jako hnus - já mám dojem, že to ani není povídka spíš sen nebo haluška či tak něco. Zapůsobilo to na mne, vidím to jako obraz - ptáčci v pletivu, štípačky vrostlé v kmeni stromu. Myslím, že zde autor použil metod prózy na princip s podstatou poezie. TIP bych nedal, ale přiznávám, že na mne toto dílko zapůsobilo. JiKo - jako tě normálně uznávám a velmi si vážím tvých názorů v kritikách, teď s tebou nesouhlasím.

JiKo
01. 12. 2000
Dát tip
Ten dotaz za co tip byl jen pro mé info, abych byl blíž vašemu pochopení. ROZHODNĚ ten dotaz neměl vyvolat dojem, že jste ho dali neprávem to bych si NIKDY nedovolil

JiKo
26. 11. 2000
Dát tip
kočka křičí? ničí mi nohy? a takových momentu tam máš víc. O čem to vlastně je? Jen popis nechutných situací ? Já jsem tvrdej černohumorista ale tohle je slabé pokud to mělo být hororové a pokud né tak se mi to zdá jen jako skládka hnusu UFO za cotip prosím?

J
25. 11. 2000
Dát tip
To byl zlý sen? Totéž - StvN.

clovrdik
24. 11. 2000
Dát tip
fakt se vyžíváš ve zvláštních tématech, ale atmosféru popisuješ dokonale, dokážeš čtenáře vtáhnout.

StvN
24. 11. 2000
Dát tip
Máš zvláštní noční můry. Myslim, že se snažíš zachytit vlastní sen na papír, což je samo o sobě dost těžký. Jestli se ti opravdu tohle zdálo, pak problém nebude v mrtvejch ptáčcích. Má to silnější podtext a já se bojím tušit jakej.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru