Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Matematika: Ženy vs. Muži

19. 03. 2005
0
0
5628
Autor
Kakabus

V polovině ledna vyjádřil rektor Harvardské univerzity Lawrence Summers na své přednášce před publikem vědecké konference názor podepřen jistými výzkumy, že mužská část populace má větší předpoklady k matematickému uvažování než-li část ženská. Netrvalo dlouho a v puritánské Americe se začali ozývat dosti silné negativní ohlasy na jeho výrok, dokonce i jedna z fakult univerzity rektorovi vyjádřila svoji nedůvěru. Počal hon na čarodějnice, Summers překvapen odezvou se veřejně omluvil – strefil se do příliš citlivého místa, kritici poukazují na to, že diskriminačně urazil ženy a především vědkyně, které již během jeho přednášky na protest opustili sál, jak píše čtvrteční MF Dnes.
Lawrence Summers podle mého názoru nejspíše příliš nešťastně vyjádřil, svoji do jisté míry na pravdě se zakládající, myšlenku – důkazem byla pro mě naprosto nepochopitelná reakce, která mě jen potvrdila fakt, že mnoho lidí se brání úpěnlivě názorům, které boří jejich dosavadní pevné postoje, a to tím více, čím více si na svých postojích zakládají. Tím se nechci samozřejmě dotýkat ženské inteligence, znám mnoho inteligentních žen, dokonce i na matematiku jsem měl výbornou profesorku, ale musíme si uvědomit, že díky evolučnímu vývoji jsou mezi muži a ženami i na poli uvažování jisté rozdíly. Dokazuje to i fakt, že při hormonálních výzkumech jak u žen, tak i u mužů se došlo k zajímavým výsledkům. Lidé, kteří tenhle výzkum podstoupili, ztráceli nejen své fyzické rysy, které začali spíše inklinovat k opačnému pohlaví, ale i také rysy uvažování. Například muži ztráceli svoji přirozenou agresivitu, zlepšili se jejich komunikační vlastnosti, ale měli také horší prostorové nazírání, a podobně na tom byli i ženy, u kterých začala narůstat svalová hmota a jejich celkové jednání se také počalo měnit. Hormony jsou samozřejmě jen špička ledovce a patří k málo prozkoumaným činitelům v lidském těle, je to jen příklad toho jak málo stačí, aby se uvažování u obou pohlaví změnilo.
Obecně souhlasím s panem Summersem, cožpak je tak těžké přijmout rozdíly mezi ženami a muži? Vždyť obě pohlaví jsou právě rozdílné proto, aby se mohli vzájemně doplňovat. Pokud má ale žena matematické touhy a dokáže na vědeckém poli uspět je naprostý diskriminační nesmysl mít zkostnatělé názory na její schopnosti matematicky uvažovat, to stejné ale platí i o mužích, kteří se pokoušejí uplatnit do této doby v ryze ženských oborech.
Žijeme ve feminizující se době, nejsem vůbec proti, aby měli ženy stejná práva jako muži, právě naopak, chci, na výsost si to přeji, aby měli stejná práva a to ve všech sférách společnosti, ale i také povinnosti které s tímto souvisí. Jen doufám, že nedojde k totální feminizaci a žena zůstane v zásadě ženou a muž mužem, nechci se jednoho krásného dne probudit do hermafroditní společnosti – vždyť rozdíly tříbí uvažování.



email: monej@seznam.cz
...jsem na dvě zkoušky z matematiky potřebovala dohromady 8 termínů...tak radši mlčím... :o)

Kakabus
22. 03. 2005
Dát tip
Makča: No nevím jestli zrovna potřebuju právě Tebe :o), ale svět bez žen (kterých si moc vážím, i když jim vůbec nerozumím), eventuálně bez chlapů, si nedovedu představit..... Joe: Podle mýho názoru se lidská sexualita za více jak 40000 let prakticky nezměnila, nemyslím, že pár set let na tom něco změní.....mění se vnímání a myšlení, myslím, že podstata ne.

Kakabus
22. 03. 2005
Dát tip
......aneb přirozený život si vždycky najde cestu, i když mnoho vědců a vědkyň si hraje na boha a manipuluje s přirozeností života, nevím snad se chovám zpátečnicky, ale mně to připadá strašně zvrácený, nemyslíte ???

RuDa
21. 03. 2005
Dát tip
Fenimismus je stejná blbost jako fašismus, komunismus a vůbec většina -ismů. Emancipaci (neboli zrovnoprávnění) beru, pokud bude zahrnovat i zrovnopovinnostnění. Že jsou mezi ženami a muži biologické rozdíly je jasné na první pohled. Díkybohu! :-)

Kakabus
21. 03. 2005
Dát tip
Super, su rád, že to vyvolalo takovou diskusi,vidím, že pohlavní téma na jakýkoli úrovni je pořád aktuální aneb diskuse je základem prozumnění, ne? Prostě děláte mi jenom samou radost. Makča: Za ty -íčka je mě docela trapně, vím není to omluva, ale ty roky na strojařině mě nejspíš degenerují....ale pozor pracuju na tom...

Kakabus
21. 03. 2005
Dát tip
....o pardon, totiž "mně"...

Kakabus
21. 03. 2005
Dát tip
Dr.Faust: Jo, máš pravdu, základem diskuse je říci svůj názor.....jaký je na to Tvůj názor????

Kastel
21. 03. 2005
Dát tip
Nic nelze paušalizovat nicméně jak již bylo řečeno - souhlasím s tím, že d o p o s u d mozek samců a samic funguje jinak, což se časem může úplně změnit. Výhledově je pravděpodobné, že muži stejně časem zaniknou, neboť partenogeneze se blíží (u myší už dokázaly zplodit potomstvo spojením dvou vajíček (spojení dvou spermií je k prdu:o) - a k čemu Vám pak holky budem ?

Makča
21. 03. 2005
Dát tip
Kakabus: potřebuješ mě, jsem ženská a umím pravopis za jedna:-) Kastel:mě chlapi bavěj, pokud by se nechali zredukovat jenom na samce nějakejma samicema, popřeli by svůj geniální, hravej a vychcanej druh:-)

chaImin
20. 03. 2005
Dát tip
a to tu ještě neřešíme to, že iq cikánů je v průměru nižší než bílejch.. hahá 8^)

StvN
20. 03. 2005
Dát tip
Makčo, klíd.

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
Alt+StvN+ďovolím si jeden avíz pro každého pro radost: máte pravdu, máme pravdu, cvičíme se v argumentaci, chlapci i dívky, všichni dohromady jsme jeden za osumnáct a druhý bez dvou za dvacet, všechno se rovná a zjednodušuje, harmonicky se bavíme na společných účtech, miluji interaktivní slohová cvičení, harmonie skrze střet je láska, v teorii buďme v klidu, bojujme v reálných situacích, věrni/y svým hormonálním podstatám.zdar!:-)

Vaud
20. 03. 2005
Dát tip
Makču Pikču!

Sunmoon
20. 03. 2005
Dát tip
Makčo... :o)))))))) (dík za avi)

drfaust
20. 03. 2005
Dát tip
Asi jsem nepochopil, co je tématem diskuze... zakladatel diskuze vyjádřil svůj názor... a co jako? Mám jako napsat i já svůj?

StvN
20. 03. 2005
Dát tip
Tady je ti veškerá argumentace k ničemu.

:-)) Když mužskej v USA řekne, že ženskejm něco oproti chlapům chybí, hned má na krku žalobu. I kdyby se jednalo o pinďoura.

StvN
20. 03. 2005
Dát tip
:-)

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
ha ha, blbouni, tohle jsou nějaký argumenty?..von celej svět taky není převoditelnej na pinďoura, víme, víme :-)

StvN
20. 03. 2005
Dát tip
Není třeba argumentovat tam, kde není spor, chápeš, Makčo?

Víme, víme, ... jen feministky to asi neví. Nejradši by ho měly taky, aby byly ve všem jako chlapi.:-)) Jsem pro rovnoprávnost. Když se chlapům nemůžou vyrovnat v matematice, ať se jim vyrovnaj aspoň v tomhle.:-))

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
aha, tak to jo, již to chápu

StvN
20. 03. 2005
Dát tip
Vklidu, ženo.

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
vykradač: 1+1=3 nohy jako žena mám - popři to drahý:-) mě tyhle fóry moc neberou, tak zdar!

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
StvN: zdá se ti že nejsem v klidu? podle čeho tak soudíš?aspirante na muže:-)

StvN
20. 03. 2005
Dát tip
Aspirin neberu. Hele, holky byly zase dycky lepší v češtině, já jim to nezávidim. Proč se hádáš o matiku, když víš, že nemáš pravdu?

Makča: :-)))

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
já se ale opravdu nehádám, vidíš snad někde, že se hádám?jen se bavím, mám ráda neprogresivní komunikaci

StvN
20. 03. 2005
Dát tip
Mám na mysli tvou první reakci zde. Je hloupá.

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
akcentace jednotlivosti v obecné zákonitosti neznamená, že tu zákonitost popírám.jsem hloupá

StvN
20. 03. 2005
Dát tip
Nebuď vztahovačná. Člověk řekne, že muži mají větší předpoklady k matematickému uvažování a ty z toho vydedukuješ, že ti vnucuje, že jsi bilogicky omezená. Rozumíš, co mám na mysli?

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
ok, máš pravdu.

Makča
19. 03. 2005
Dát tip
hele fiškus, ty se nejprve nauč ty íčka, dělá ti dost problém shoda přísudku s podmětem - do toho zas vidím já:-) * no já studovat na univerzitě matematiku a přijít mi tam nějakej profesůrek a začal by mi tam pindat, jak jsem biologicky omezená, a proto jsem to vystudovala omylem, protože asi potřebovali naplnit feministický kvóty, tak se taky naseru. Kdyby o tom rozkládal v hospodě s kolegy, dobrá, ale obávám se, že zcela nediplomaticky zvolil nejvíce neutrální prostředí, jaké šlo, tak se nemůže divit, že ty co jsou dobrý se ozvaly, podle mě je to logický. * jinak v podobných sporech akcentuju subjektivní zkušenost s ženskejma, který znám a který jsou zatraceně dobrý v matematice. Obecnej předpoklad je, že když tu máme jednoho chlapa a jednu ženskou, o kterých nevíme zhola nic, již z pohlavní příslušnosti předpokládáme, že jemu ta matika půjde líp, je to statistika a koneckonců i empirie, co si budeme povídat. jde jen o to, že když jim dáme úlohu a ona bude prostě nadanější a bude se daleko líp orientovat, berme to tak. Vypadá to zdánlivě jednoduše, ale někdy není. Skutečná kvalita a schopnost si cestu vždycky prorazí, nehledě k feminismu a "objektivním" biologickým dispozicím.

Empty
19. 03. 2005
Dát tip
No hele, já sem na matiku totální debil a všechny moje bejvalý jí zvládaly kurva dobře, ale jak to je doopravdy, těžko říct... Jinak chudák summers to nepříjemně schytal nó:-) V Americe feminismus hraničí s extremismem. Zakázal bych ho. Rozdíly mezi muži a ženami prostě jsou a kurva velký! Dyk ženský a chlapi musej bejt úplně z jiný planety, tak se kurva nebraňme, toť vše:-)


Makča
19. 03. 2005
Dát tip
hlupáczek: a jak to vidíš ty?

hlupáczek
19. 03. 2005
Dát tip
Matematika je narozdíl od vyšívání příliš obecná záležitost. Snadno se někoho dotkne.

Makča
19. 03. 2005
Dát tip
myslela jsem ty stránky - ismy ploděj svár * já jsem na matiku blbá, ale co ty baby, co nejsou, jak ty se k tomu mají? vyšívat mimochodem také neumím, nutili nás k tomu ve škole, ale já jsem se vzepřela:-) * já nejsem netýkavá, neboj.

hlupáczek
19. 03. 2005
Dát tip
ad. já jsem na matiku blbá, ale co ty baby, co nejsou, jak ty se k tomu mají? "Muži mají obecně menší předpoklady pro tu nejjemnější manuální práci" Je to pravda - pouze hodináři ve světě nemají takový hlas, aby se nad tím kdo pozastavil. A ty stránky? Radikální feminismus je tam dle mého postižen docela dobře. Mnohé argumenty v té práci se dají přijmout. Já jsem týkavý, neboj.

Makča
19. 03. 2005
Dát tip
je pravda, že obecné předpoklady nejsou v centru mého zájmu tolik, jako situace reálného života...neabstrahovala jsem od jednotliviny své zkušenosti, zobecňující modely - ty mi nějak nejdou:-) * no víš, vypadáš jako soudný a zvídavý chlapec, spor z toho nebude. * viz feminismus: souhlas, stejně škodlivý, jako maskulinní teorie, ve kterých se manipuluje s "archetypálním řádem" tak, že se zaměňuje za "mužský a jemu vyhovující". nejspíše každá teorie, která stojí na základu, že se jedno pohlaví vymezuje proti druhýmu a nahlíží globál jen z jedný perspektivy, stává se manipulativní.

Aymi
19. 03. 2005
Dát tip
co to tady všichni melete? .)

Andulka
19. 03. 2005
Dát tip
SOuhlas s Makcou....hlavne s jeji prvni odpovedi, ale nesouhlasim s ni "viz feminismus: souhlas, stejně škodlivý"-> protoze kdyby toho nebylo, nechodi zeny do skol, nemuzou volit, muzou zastavat jenom urcita povolani, vydelavaji polovinu nez muzi apod. Ja osobne jsem vdecna feministickemu hnuti, co pro me jako zenu udelalo.

Makča
19. 03. 2005
Dát tip
andulka: mluvila jsem o těch teoretických radikálních proudech dnešních, to je fakt kolikrát stejně nepříjemný, jako když se bavíš s ožralým mozkem ve čtyřce, není třeba vydobívat si moc k destrukci...jakože žádná teorie není spásonosná sama o sobě, ale záleží na jedinci, jak její teze aplikuje do života a že i ten feminismus dávno není nějakým jednolitým proudem. to jsem se blbě vyjádřila - ve svý době to splnilo funkci jako revoluční princip, spousta úžasnejch ženskejch si na tom spálilo prsty, takže spíš než názorovýmu komplexu jsem vděčná těm konkrétním ženskejm. *

Vaud
19. 03. 2005
Dát tip
pokud jde o matiku, tak čůrám v sedě

Sunmoon
19. 03. 2005
Dát tip
:o) myslím, že Čechy jsou prostě něco jinýho než Amerika, v podstatě se všichni tady shodnou na tomtéž, mlátila bych prázdnou slámu, kdybych tu chtěla ventilovat své názory. Naprosto nechápu, proč se ženský seberou v půli přednášky kvůli tomu, že někdo vědecky přišel na to, že chlapi maj por něco lepší předpoklady. neznamená, že v tom jsou lepší všichni. Nevím, jak přesně toto bylo formulováno - protože i na tom samozřejmě záleží, ale pokud tak, jak podává tento článek, řekla bych, že tím ženy podráží nohy samy sobě - nedokáží vzít jako svou přednost to, že jsou v tomto oboru nadanější než průměrný muž a tím samy sebe svým odchodem z předmětné přednášky v podstatě prohlásily za husy. Jsem vděčná za feministické hnutí, ale s tímto se nemůžu ztotožnit, ani za nic. Jsem ráda, že jsem ženská, jsem ráda, že jsem jiná než chlapi. Jsem ráda, že jim v manipulaci s technikou (počítáno v mém blízkém amatérském okolí) směle konkuruji, orientuji se v ovládání všeho možného mnohokrát lépe než oni...na druhou stranu si jsem vědoma, že můj přítel daleko lépe uklidí, než já...:o) Jenže mě taky děsně baví vařit a péct...a teď to zkuste zaškatulkovat...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru