Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neděle

21. 03. 2005
4
0
914
Autor
tattoo

Jaro 2005.
Minulou neděli jsem seděl na studeném mramorovém odpočivadle uprostřed rozlehlého hřbitova, nacházejícího se v jednom nejmenovaném městě na jihozápadním pobřeží Velké Británie.
Nebyl to hřbitov, jaké jsme zvyklí vídat v naší zemi, spíše bych řekl park plný borovic, dubů a míst posledního odpočinku.
Obklopen probouzející se přírodou a tajemným světem kamenných andělů jsem pozoroval změť křížů, které smutně vystupovaly ze země. Kristus, přibitý na jednom z nich upíral svůj zrak do země a jeho pohled jakoby přísahal pomstu vsem viníkům.
Odněkud přiběhla veverka, na chvíli se zastavila a podívala se směrem ke mně.. Jakoby přemýšlela, jestli tam patřím a nebo ne. Pak se rozběhla k nejbližšímu stromu, obratně na něj vyšplhala a zmizela v koruně.
Když jsem skláněl hlavu dolů odraz slunce mě přinutil přimhouřit oči. Pod rozložitým dubem, na kterém zmizela stál nízký pomníček, ve tvaru čtyřstěnné pyramidy, z jejíž špice vyrůstal ornamenty zdobený keltský kříž. Od jedné z leštěných ploch se odráželo slunce a vypadala jako by byla vytvořena z tekutého zlata. Chvíli jsem se na ni upřeně díval, pak jsem zavřel oči a vychutnával si okolní klid.
Když jsem je po chvíli otevřel, odraz slunce zmizel a kámen měl opět svou původní leskle šedou barvu.
Pak jsem ztuhnul úžasem.
Pod stínem obrovského dubu by se nikdy slunce odrážet nemohlo.
Ohromen, jsem vstal a mechanicky došel k pomníku. Husté listoví nepropouštělo jediný sluneční paprsek a světlejší tráva na zemi byla důkazem věčného stínu.
Pomník vypadal neudržovaně, tak jako památka těch, co byly zapomenuti.
Na odvrácené straně kamenné pyramidy jsem našel nápis, který mi vyrazil dech.



In beloving memory
Martin Zetek
17. 2. 1980 – 25. 2. 2006

To jméno i datum narození je moje a čas od onoho dne utíká strašně rychle.
johanne
22. 03. 2005
Dát tip
Chápu, do jakýho rozpoložení se člověk může dostat na hřbitově - aspoň já se tam cítím jako v úplně jiném, zvláštním světe :) Nicméně tenhle text je podprůměrný. Nezachytil vůbec nic z toho, co asi bylo impulsem. Špatně jsi to podal. Ze začátku je to hrozně ukecané a pak to najednou skončí. Btw, připadá mi nesmyslné, že by Kristův pohled "jakoby přísahal pomstu vsem viníkům". Jakým viníkům? Za co by se měl mstít? Připadá mi to hodně nedotažené, spíš jen takový střípek, ze kterýho by se později mohlo snad něco stát.

tattoo
22. 03. 2005
Dát tip
:-]....to jsem psal s cistou mysli....

tattoo
22. 03. 2005
Dát tip
johanne.....souhlasim se vsim, krome toho Krista...jestli o tom nevis, tak toho cloveka par lidi docela solidnim zpusobem sejmulo.....mozna ze jim by se pomstil....no a na vine je cely zidovsky narod....pokud chces psat dal kritiki, mela by si nasbirat jeste spoustu vedomosti.... PS....priste napis ze jednoduse ze je to shit a nesnaz se tafy o nejake rozumy....

johanne
22. 03. 2005
Dát tip
Oki, jednoduše, je to shit. Nesnažím se o nějaké rozumy. Jestli chceš dál psát odpovědi na kritiky, nauč se pravopis. Jde o to, že křesťanství rozhodně nemá v emblému nenávist k bližnímu a tedy jakoukoli touhu mstít se. Předpokládám, že to je pokládáno za hřích. Kristus je etický ideál. Postaví si náboženství na piedestal někoho, kdo by šel proti tomu? Mimochodem, tyhle vědomosti - příběh Ježíše Krista - jsou základní.

wedle_vazy
21. 03. 2005
Dát tip
t++

fungus2
21. 03. 2005
Dát tip
Hm***Zaujalo mě to.

Sup3_14_4
21. 03. 2005
Dát tip
TIP

Griff
21. 03. 2005
Dát tip
...dobrý už jsi jako já (vyser se na ty houby) :~)) t**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru