Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dýmka

29. 03. 2005
16
4
1695
Autor
Levi

 

?Je mi osmnáct, mám mozek dítěte a srdce starýho chlapa?, kvílel na sklonku šedesátých let do mikrofonu Alice Cooper. Ztotožňuji se s tím, alespoň částečně. Ač mladý, dopřávám si s radostí potěšení anglických lordů, tj. dýmky, nebo chcete-li fajfky. Je možné, že pohled na sedmnáctiletého kluka s kusem briaru mezi zuby může na první pohled působit dosti komicky, ale udivené výrazy hospodských štamgastů s úsměvem ignoruji, protože ušlechtilou vášeň netřeba tlumit, ba naopak.

Co na dýmce miluji? Představme si ji jako rafinovanou, krásnou ženu. Dýmka není cigareta, která dá každému, kdo udrží v ruce zapalovač. Dýmka je náročná, dýmka je nespokojená, dýmka je zlá. Nejdříve vám ani nedovolí ji správně nacpat. Zprvu protestuje tím, že nehoří. Když zjistíte, že je ucpaná a trochu tabáku odsypete, vyrukuje jako správná potvora s dalším manévrem. Tabák není kvalitně zarovnán ve vrstvách. Když se vám po několika rozdupaných dusátkách a mnoha odumřelých neuronech podaří tuto rozpálit, zjistíte, nakolik jste neschopný milenec. Pokud nejste kuřák cigaret, odmění se vám zeleným obličejem a předávkováním nikotinem, pokud ano, tak vám na uvítanou daruje nepříjemné štípání na patře, což se druhý den projeví tím, že budete mít pocit jako po krabici doutníků. Ale jde jen o nezvyk ústní dutiny rozpoznávat chutě kvalitního tabáku, který cigarety znají maximálně z vyprávění. Pokud přetrpíte i to, jste na nejlepší cestě k jejímu srdci, ovšem jak již jsem řekl, dýmka je žena rafinovaná a snad i trochu škodolibá. V momentě, kdy budete schopni vykouřit celou fajfku bez jakýchkoli vedlejších příznaků, můžete si gratulovat, byli jste povýšeni na kuřáka dýmky.

Ale stejně jako se absolvent konzervatoře nestává automaticky mistrem svého nástroje, i vaše nová známost bude zpočátku značně vrzat. Pokud si své nové lásky budete užívat plnými doušky (a to doslova), snadno ji doženete k infarktu. Nepoeticky řečeno, propálíte ji. Pak nezbývá, než najít si dívku novou. Nebojte, nečeká vás celá namlouvací procedura znovu, již jste přeci zkušeným harcovníkem dřevěných srdcí. Ale stejně jako se správná dáma nenechá zlákat pozváním do čtvrté cenové, tak i při koupi nové dýmky si slušně provětráte kešeni.      

Že je to všechno moc složité? Jistěže je, ale stejně jako pohled na obraz od Renoira potěší více než pohled na kosočtverec na nádražní toaletě, tak úžasná chuť kvalitního irského tabáku, vonícího po celé místnosti člověka naplní více než cigareta vykouřená cestou z autobusové zastávky. Myslíte, že ne? Jistě, že mám, nabídněte si.

 


4 názory

báječné :)

Skvělé..

hezky - dobře napsaný a ftipný

jaza
23. 12. 2005
Dát tip
no , určitě..tabáková liga...*

Markel
19. 08. 2005
Dát tip
Dobře napsáno, pěkně jsem si početla - T

Gagga
23. 04. 2005
Dát tip
Tak tohle je kvalitní, nezbývá než to TÍPnout :-))

vojtěch
13. 04. 2005
Dát tip
moc líbí TIP

Pravda, moc příjemně napsané. Ale téma - dýmka - jde na sto honů mimo mě. to Vaud: Jestli ses pasoval na bojovníka proti kouření, tak už jsme dva a můžeme pomalu začít vytvářet legii.

Vicious
04. 04. 2005
Dát tip
Je to supr. Dýmka je báječná věc. To přirovnání k ženě je docela odvážný, ale dobře vysvětlený. Už se těším až si tak za 5 let přečtu v novinách epesní fejetonek a pod nim bude Hajmoch jako autor.

Zbyhoň
01. 04. 2005
Dát tip
Pěkný, klidnej a hezkej styl, téma taktéž pohodové. Dýmku si chci taky pořídit. Ale ne k osmnáctinám, až k osmdesátinám :o) tip

Bucca
31. 03. 2005
Dát tip
Je to moc dobře napsaný, zvlášť ta tučně zvýrazněná pasáž... je to tip! jojo, fejetony, na to mě dostane každej, když jsou dobře napsaný...;)příjemná atmosféra, příjemné počtení!

Vaud
30. 03. 2005
Dát tip
Hezky a s citem napsaný. Tip! Sice jsem se tady pasoval na bojovníka proti kouření, ale musím říct, že mi dýmka nevadí. Většina z nich voní moc pěkně a dýmka je o pohodě. Proto i míň škodí zdraví, než cigarety. Pracoval jsem v Dánsku, kde často kouří dýmky i ženy. Dokonce jsem jednu viděl operovat v institutu experimentální chirurgie prase - a doktorka u toho kouřila dýmku :-)

Griff
30. 03. 2005
Dát tip
Kdysi jsem také holdoval lulce. Rovnal vrstvy, pěchoval, zapaloval, čistil a zase pěchoval. Někomu se však líbila a tak už ji nemám. Tvoje podání bylo příjemnou vzpomínkou. Bezpochyby t**

Eilil
29. 03. 2005
Dát tip
:o) ach to je báááječné.. skvělé přirovnání.. dýmka - náročná žena.. má to dávku humoru. :o) jen tak dál.. :o) t

inlajn
29. 03. 2005
Dát tip
...no, mě zaujalo hlavně tim, že tady se pár dam vprsilo s označením "povídka", a byla to sračka končící před prahem Domu Matky Terezy, případně vězením Pankrác, kde zoufalec padl na kolena a vzykl:"Maminko, proč jsi mne opustila?"..a tady jde, nekecám(kdysinovinář) fakty ne zrovna snad vo fejeton, ale sloupek spíš..jeho menšího příbuznýho....a do žánru ses strefil OK, navíc svižně napsaný. Škoda, že pro podobný kreativce nemaj v časákách a novinách ucho. Média jsou nechutně přepolitizovaný, psát vo obyčejnech lidech a věcech, což bylo dycky nejtěžší, ale taky nejzajímavější - nic. taKŽE TI FANDIM, sory, caps lock a tipuju.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru