Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úlet Josefa Kolaříka, Já a armáda

03. 04. 2005
0
0
593
Autor
chose

Některé úlety vyšly v Lidových Novinách, Léto 2002. Na motivy skutečné události z června 1990. Vlastně žádné motivy, skutečně se to stalo.

Konec školního roku. To je 30.červen. nebo také Den armády vyhlášený panem prezidentem. Já navrhuji, aby tento den byl již od příštího roku oslavován jako konec základní služby. Vysvětlím proč. Představte si např. tankovou střelnici v katastru obce Labuť na Tachovsku. Ve vesnici odloučenou posádku šesti „záklaďáku“ a jejich gumáka přežívajícího ve vedlejší vesnici. Situace je jasná, přežít a nelézt si navzájem na nervy. Všední i sváteční den záklaďáka umístěného na odloučeném stanovišti je vskutku výhra. Od pondělí do pátku drží službu na střelnici několik kilometrů za vesnicí , kde byl jeho gumák naposledy při úvodním seznámení s novou posádkou. O víkendu se naopak drží hlídka u sudu piva v nedalekém lomu spolu s přáteli, kteří měli tu smůlu, že dostali modrou. Záklaďák moc peněz nemá , proto si vypomáhá prodejem fasovaného proviantu. Obvykle se fasuje půlka telete, několik kilo rýže a těstovin plus běžné potřeby denní hygieny na 14 dní. Protřelý mazák se dokáže toho všeho zbavit během dvou hodin a vydělat si na pivo a další atrakce potřebné k dožití vojny. Problém může nastat v létě. Telecí může zasmrádnout a tudíž se nedá prodat. To pak nastává nekonečné dohadování s provianťákem z příslušného kasína o formě náhrady za zkažené maso.Provianťák vytáhne tabulky a zjistí, že půlka telete = 150 kilo melounů. Mazák rezignuje a cestou na Labuť rozdává melouny za jízdy náckům , vracejícím se do Bavor a přemítá kolik kilo může ve vesnici prodat. Nevěříte? Ty melouny jsem rozdával z korby vejtřasky osobně. Pane Tvrdíku zrušte tu komedii.


podezdívka
04. 04. 2005
Dát tip
Já bejvalej civilkář tohle bohu(dík)žel neznám ;-)

chose
04. 04. 2005
Dát tip
Ja mam modrou a presto jsem to zazil :-) Dokonce jsem stravil na posadce 4 dny z toho tri dny tam se mnou byl jeden Ir , ktereho jsem si v nemecku pred Rozvadovem stopnul. Kluci nesmeli mit pusky aby nenastal nejakej pruser, takze jedinou zbran kterou meli byl bajonet. Protoze ten sloupek diky pozadavku redakce LN musel mit maximalni velikkost 1250 znaku, tak jsem nemohl popsat veskere prihody. Nekdy to dopisu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru