Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záblesk svobody

Výběr: Empty
04. 04. 2005
12
0
2597
Autor
Gelena

                                                                                                                                             Budeš máma?

                                                                                                                                             Ne!!

                                                                                                                                             Tak aspoň táta?                

 

 

Vracím se.

Odcházím z místa, kde je smrt skloňována ve všech pádech. Vzduch čpí; potem a spermatem z dek na pryčnách - močí a výkaly z neudržované odporné záchodové mísy. Nájemní vrazi, úlisní podvodníci, hodní strýčkové s karamelkami, bezvýznamní uličníci s baziliščím úsměvem, šizuňkové a lapkové s rukama jako voskovými pastelkami a šlapky s koulemi – tu spolu žijí pohromadě, jako ta nejabsurdnější rodina. Viděl jsem hrdost, podlost, malost, otrlost i úzkost a vlastní zkušenost s podrazy i pomstychtivostí, z které dodnes zamrazí.

Našel jsem v umývárně muže bez hlavy; lebka byla napíchnutá na vodovodní kohoutek - vedle šroubovák a rozdrcený obratel. Za týden měl mít výstup. Nevrátil pytlík tabáku doživotnímu vězni. Osudový dluh!

 Zkrvavené cáry kůže na zádech znetvořeného těla osmnáctiletého mladíka, vytrhané kleštěmi. Nechtěl být po vůli. Ošetřoval jsem ho Francovkou – vyhandlovanou za pár pracovních bot – a bavlněným klůckem. Usedavě plakal - nikoli bolestí fyzickou – volal mámu.

„Těším se, až se příště zase pomuchlujem čičinko.“ Loučil se s ním jeho nechtěný milenec; s nízkým čelem a            tupým výrazem. Typický bezmozek s ušima na provázku uvnitř hlavy.

Co udělám jako první? Deckou kořalky spláchnu pachuť delikates vězeňské šlichty – vypouštěné  v podřepu nad pokáleným záchodovým prkénkem.

La Piovra – mafiánská chobotnice s lepkavými chapadly se dostane všude a jedná v procentech.

„Devadesát ze sta zastrašit, devět podplatit, zbytek sejmout.“ Říkal obézní, věčně upocený cikán se zlatým chrupem.  Demokracie neexistuje; zákon džungle, kdy jsou slabší kusy požírány nebo donekonečna ponižovány.

 

„Plastovou láhev naplň pískem, u hrdla pomačkej držadlo – máš kyj.“

 

Šedivý mundůr z hrubého serže, zbarvený krví od rozbité hlavy kladivem. Útočník s kladivem ejakuloval - smál jako zvíře a odvezli ho do blázince. Tam se mu uleví.

 Nůžky v zádech udělaly i z Al Capona jelimánka, což teprve ze zlodějíčka okresního formátu. Kolik spolykaných čtverečků z křížovek, vylouhovaných v lázni Efedrinu, abych přišel na jiné myšlenky. Za prachy si zavoláš ven, opiješ se, sjedeš se i si zapícháš. Čtvrt století pod zámkem, a teď musím v novém bytě kreslit prstem pomyslné mříže na špinavé okno. Deprese z absence zažitého výhledu.

Zbičovaná chodidla; svázaný na židli v záklonu, kdy nechybělo moc, abych se udusil.

„Ty moloděc.“ říkal mi Sergei, když mě odvazoval. Řidič tanku a veterán války v Afganistanu.

„Nejsi na tankistu příliš velký Sergei?“ ptal jsem se. Strana a vláda prý vybírala samé takové medvědy – Muromce, tvrdil. Vysoký je odolný a bude dobrý voják! Ovšem i snadný cíl…

 

Teď stojím před velkou budovou s nápisem Tesco a rád bych si koupil chléb, slaninu a něco sladkého.

Chléb a slanina je základ stravy, říkával otec. Když budeš hodný, dostaneš něco sladkého, říkávala maminka. Byl jsem hodný mami a zlobil jsem jen trošku. Škoda, že tu už nejsi; zahrál bych si z tebou dámu a dnes tě jistě porazil.  …ale vlastně nechal vyhrát. Připadám si, jako bych tu hru vymyslel. Stačí mi tři tahy protivníka, abych věděl má-li naději.

Nechápavě pohlížím na tři řady nákupních vozíků svázaných řetízky. Stačil by pouze jeden. Stejně jako ty žluté turnikety v autobuse, než mi jízdenku označila starší paní a shovívavě se usmála. Tolik věcí se změnilo. Metro je delší. Jezdí více aut a jsou hezčí. Jedno mě málem přejelo a řidič mi nadal do zabrzděnejch kreténů …Tátova Tudora jsem ještě neviděl. …a vše je o tolik dražší. V ulicích osiřelé telefonní budky bez fronty, jak je nepamatuji. Svou soukromou telefonní budku, dnes každý nosí na pásku nebo v kabelce.

 

„Tak co? Budeš si brát ten vozejk nebo jenom čumět?“

„Promiňte…?“

„Jestli mi uhneš vole!“

„Aha,… samozřejmě. Prosím.“ Hlava čtyřčlenné rodinky mě dost neomaleně odstrkuje.

„Omlouvám se, ale ještě jsem tu nenakupoval. Mohu se podívat, jak si vozík berete?“

„Cože? Ty sis ještě nebral vozejk? To si byl doteď na Marsu?“

„Ne, ale byl jsem dlouho pryč. Nechci vás nějak obtěžovat.“

S úšklebkem se ke mně postavil zády a já neviděl na ruce. Tohle bys uvnitř  neudělal, myslím si.

„Tak hele, někdy to de špatně, tak s tím musíš trošku zacloumat.“ Podíval se na svou pěknou manželku a dvě roztomilá dítka. Do tváře mu nebylo vidět. Manželka se netvářila a děti se smály. Chvíli s vozíkem kýval ze strany na stranu, pak se ozvalo cvaknutí, řetízek vyskočil a vozík byl volný. Odcházeli cestou z betonových tvárnic ke vchodu supermarketu a muž ještě hlasitě opakoval: „…hlavní je cloumat, někdy to jde vážně ztuha!“

„Děkuji vám mnohokrát.“ Chovej se k lidem; jak chceš, aby se chovali oni k tobě, říkávala maminka. Povytahuji jeden z vozíků a několikrát mačkám plastovou zástrčku. Necloumám – nejsem násilník. Pak jsem si všiml vlisovaného kolečka. …tak takhle tedy?

 

Část zápisu policejního protokolu:

 

…vůbec jsem nevěděl co po mně chce! Nejdřív to vypadalo, že neví jak vyndat vozík. Manželka a děti šly napřed k autu, takže to neviděly. Požádal mě o cigaretu. Nabídl jsem mu a připálil. Pak mi tu moji krabičku hrozně rychle narval do pusy, praštil ze spodu do čelisti a nějak sáhl na krk. Víc si nepamatuji. Našla mě až manželka, jak ležím v jednom z prázdných vozíků…

 

 

 

 


Stevenson
08. 06. 2005
Dát tip
Rad zes upozornila, vice pozdeji.

Markel
24. 05. 2005
Dát tip
Výtečně jsem si početla a ten konec asi chápu - T

Bacil
10. 05. 2005
Dát tip
Není to nezajímavé...

Marty73
03. 05. 2005
Dát tip
slušnost není o slušných slovech. Líbilo, tip

andromeda
26. 04. 2005
Dát tip
tak tohle má grády, zaskočil mě konec, proč to tomu chlapíkovi udělal? po tolika letech ve vězení musí být těžké vrátit se do "reálu" a zvykat si na svobodu tip

Nechápu. Je to vo hovně.

Griff
26. 04. 2005
Dát tip
K_L 1: Četls moji kritiku? Melodramatičnost s nádechem hořkosti zde je. Projitím tvého rozsáhlého díla zjišťuji, že hovna jsou tvým krédem, tudíž si vlastně napsal kladný příměr. ...a mimochodem, na rozpory typu: Nechápu - Je to vo hovně, by sis měl dát pozor. Neslučitelné. :~) Samozřejmě tě vítám mezi slušné lidi na písmákovi. Podle kritik k nim Gelena rozhodně nepatří. Čapněte se za ruku. ...Gela promine. :~))

Gelena
22. 04. 2005
Dát tip
Marnotrat: Myslíš snad perníku medový?! Silvita: Vidět in natura - oslovilo by! ...DĚKUJI

Silvita
10. 04. 2005
Dát tip
oslovil mě hodně začátek o mámě a tátovi - pak ta nabodnutá hlava tedy vůbec - ale celkově bych řekla že je to dost dobrý! + skvělá barva , tu mïlujii!

Empty
09. 04. 2005
Dát tip
Tak tohle je nejlepší povídka, kterou jsem tu poslední dobou četl!!!!! Je to skvělý a konec je naprosto psycho. Úplně sem se do toho ponořil. Skvělá, díky tV

Empty
09. 04. 2005
Dát tip
+avi

guy
09. 04. 2005
Dát tip
je to napsaný dobře ... téma mi připomnělo Karla Pecku ...

Craerassy
09. 04. 2005
Dát tip
alternick? kašlu na to...vydává silnou výpověď a to je pro mě směrodatný...tip a díky za avi, Empty:-)

Gelena
09. 04. 2005
Dát tip
Držpata .....viz. Griff ( zamkni se na ňákejch 25 let doma, pak vylez a poznáš, že vlastně nic neznáš ). Nugetka....dík( slzy způsobují otoky očí do velikostí tenisáků ) Empty ...moc díky ( doufám, že ponor proběhl bez komplikací) ...........JÁ VÁM CHCI PROSTĚ VŠEM MOC PODĚKOVAT.

Empty
09. 04. 2005
Dát tip
Neboj, ponořil, nepotopil:-) Působivě psané, jen tak dál:-)

Marnotrat
09. 04. 2005
Dát tip
ty můj kvítku medový

Griff
05. 04. 2005
Dát tip
V kriminále se asi vozejkama na pětky nebo plastikový žetony jídlo nerozváží. :~)) Učený z nebe nepadaj. Měly by prodělávat pořádný školení, než je pustěj dom. Tenhle byl navíc slušnej a bohužel narazil na blbečka. t**

wedle_vazy
05. 04. 2005
Dát tip
t*

Zaprděnec
04. 04. 2005
Dát tip
Jo, docela to de, chtělo by to ale eště trochu vychytat nedostatky, člověče. jInak gut

Držpata
04. 04. 2005
Dát tip
nepochopil jsem, proč to tomu chlápkovi udělal j inak nevím...připadá mi, že kromě syrově (a tedy reálně?) vylíčeného prostředí toho tahle povídka moc zajímavého neobsahuje...aspoň pro mě :-) měj se fajn

Nugetka
04. 04. 2005
Dát tip
Líbí se mi hlavně začátek... jinak pro mojí momentální ubrečenou náladu tak trochu náplast a tak trochu sůl do rány... každopádně oslovilo. t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru