Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Babička

06. 04. 2005
3
2
3216
Autor
Barman

To jsem tedy zvědav co na to řeknete

Odvezeš babičku do restaurace, bylo mi řečeno a já si uvědomil, že tu nemám dárek ani peníze na koupi dárku, neboť má milá babička v onen den slavila osmdesát let svého pobytu na planetě Zemi. Ajajaj, řekl jsem si a pomohl babičce do vozu. O chvíli později jsme brázdili silnici vstříc okresnímu městu a babička se ptala, jak že mi to jde ve škole, co holky, jestli už bude svatba, a já něco mlel a přemýšlel, jak s tím dárkem. Babička byla tehdy nemocná a každý dárek jí udělal radost a já, nejoblíbenější vnouček, bych jí nedal nic. Náhle mi přikázala zastavit, že se půjde projít lesem. Stála před autem a dívala se na srnku mezi stromy. Já zas přemýšlel, jak bude smutná, jak budu za nejhoršího, a to nejen u ní. Bylo mi jí líto. Vzal jsem ze země kámen a rozbil jí hlavu. Ani nehlesla a klesla k zemi. Z hlavy tekla krev a mozek. Babička byla vždy čilá, a tím pádem i štíhlá, proto mi jejích čtyřicet kilo nebránilo odnést ji k autu a hodit do kufru. Opět zavrčel motor a jeli jsme s babičkou do města. Začal jsem přemýšlet, jak se vymluvím, až přijedu bez babičky, a došlo mi, že klasická výmluva nepostačí a mrtvou babičkou se nezavděčím, na druhou stranu jsem byl rád, že babička nezažije už žádné zklamání, a navíc to má už za sebou. Měl jsem ze sebe dobrý pocit, ale z příbuzných to asi nikdo nepochopí a soudce jakbysmet. Přišel čas řešit problém jménem babička, nebo spíš problém starého těla v mém kufru.

Přijel jsem do města a první mé kroky vedly do železářství, kde jsem si koupil sekyru a velký nůž. Poté jsem zajel k lesu a tam babičku naporcoval a ty kusy dal do pytle. Tělo konečně dostalo alespoň trochu manévrovatelnou formu. Nu což, na čase jet na oslavu. Vzal jsem pytel a hodil ho do auta. Zastavil jsem u řeky, do pytle dal pár cihel a to celé jsem zabalil do ještě jednoho pytle. A pak babička spadla do řeky a utopila se.

Jedu si sám autem a je mi zle. Co říct, co sakra říct. Potí se mi zadek, záda, čelo… vlastně jsem úplně zpocený. Kolik mám minut svobody? Policie, nenávist a pohrdání, přitom já přeci nechtěl babičce ublížit. Usmívala se na srnku a s tím úsměvem jsem ji porcoval, ten úsměv je na hlavě i teď, kdesi v řece úsměv v pytli putuje do Hamburku. Zastavil jsem před restaurací a oknem uviděl padesát příbuzných, jak se družně baví a očekávají příchod šťastné oslavenkyně. Rozběhl jsem se.

Běžím už tři hodiny, jsem za městem v polích a běžím. Cítím, jak mi docházejí síly, ale musím utíkat, protože není člověka, který by mě pochopil. Kraj lesa, kořen, pád.

Probudil jsem se v nemocnici, ale nebyl to sen. S otřesem mozku se rozpomínám. Čeká mě soud a dlouholetý žalář za brutální vraždu, s tím jsem smířen, ale necítím vinu. Budou čekat, že veřejně prohlásím, jak svého činu lituju, jenže já vidím její úsměv a nic takového neřeknu.


2 názory

Barman
26. 09. 2009
Dát tip
Tohle je jedna z nejhorších, za kterou se trochu i stydím, zkus Hospodskou o šedém vlku

pekylau
28. 12. 2005
Dát tip
Dokonalý nečekaný zvrat ´´veselého´´ příběhu. Škoda, že se ta druhá část... ale to už ti psali jiní. Za to překvapení a pobavení - t

hrobgar
12. 09. 2005
Dát tip
bolo to fajn

Tragicus
11. 04. 2005
Dát tip
Morbidni mi to neprijde a do naturalismu to ma daleko. Mam rad nekonvecni postavy, proto se mi to take libilo. Jak jsem rekl, nebo resp. jak rekl StvN, chyba je, podle mne, jen v delce. Ci spise v tom, zes to prilis vysvetloval. Nesnaz se psat pro kazdeho.

Barman
07. 04. 2005
Dát tip
Já se nesnažil o nic světového, zkoušel jsem popsat člověka s naprosto odlišným myšlením. Je to prvotina z tohoto soudku. Jen nechci, aby dostala přízvisko naturalistická či morbidní. Díky všem za ohlasy

Morun
07. 04. 2005
Dát tip
Hmm, eutanázie...věčně sporná...

Barman
06. 04. 2005
Dát tip
Dík. není to moc veselé takže už fakt, že to není zlé, mi stačí a vyhovuje stejně jako tip

Implicite
06. 04. 2005
Dát tip
no ze zacatku pohada...pak (po sutrovem incidentu) ..mi to prislo, jako takovej cernej humor (ale libilo se mi to, neco jako s nadhledem vypraveny mord, ktery vygraduje nej. vtipem)...pak detailni popis jejiho zbaveni (nechut) ...a pak konec...kterej mi do toho (meho plynuti dejem) tolik nezapadal...proste mi to prislo kouskovany na kolik stylu..nevim...celkove tak stred...

Barman
06. 04. 2005
Dát tip
Ono o ten mord ani nejde, dík

StvN
06. 04. 2005
Dát tip
Já bych to ukončil už tady: Vzal jsem ze země kámen a rozbil jí hlavu. Podle mýho to zbytečně natahuješ.

Nugetka
06. 04. 2005
Dát tip
Barmane promiň ale tohle mi strašně vadí. I ten způsob jakým jsi to napsal, jako bys popisoval jak nakupuješ. Já bych takovýho člověka pochopit nedokázala, možná bohužel, takže ode mě - nelíbí.

Tragicus
06. 04. 2005
Dát tip
Dobra myslenka, hure napsana. -Souhlasim s StvN, ten konec byl takovy vycpely. Az na posledni vetu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru