Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Karel Kryl

13. 04. 2005
3
0
2069
Autor
Pinky

Za co jednoho vystěhovali, jiného dnes opěvují...

Nevím ani jak začít, je mi z toho všeho, co se poslední dobou kolem nás děje nějak víc a víc zle! Člověk, kterého si moc vážím. Člověk, který jako jeden z mála byl ochoten bojovat za čest svého národa a byl za to tvrdě trestán, se stal jen pouhým prostředníkem pro slávu a uznání jiných. Jeho písničky, které se kdysi zpívaly jen potají a dělali je tím, čím byly a pro některé z nás stále jsou, se nyní hrají na každé diskotéce.

Ano, sice si je každý zpívá a jejich slova zná valná část naší populace. Kdo z nich ale ví, kolik je v tom ukryto bolesti, utrpení a skrytých myšlenek? Možná to neví ani ten, kdo je znovu nazpíval, protože kdyby to věděl, vynechal by na svém Cdčku ty rádoby chytré a duchaplné monology, které stejně jen odbíhají od tématu a mohou poplést hlavu jen tomu, kdo neví o čem je řeč.

Dnes jen slyšíte, jaké má ten Landa poslední dobou dobré texty a ty bubny do toho a bůh ví, co ještě. Ví ale někdo, co tím chtěl nám všem a všem po nás Karel Kryl říct. Jen málokdo, jinak by si na to nemohli dovolit náckové heilovat na diskotekach, nebo snad ano.

Můžete buď poslouchat Landu, nebo Kryla, ale kombinace tšchto naprosto odlišných lidí, s odlišnými myšlenkami a hlavně výsledkem jejich činů je naprosto vražedná.

Připomeňme těm, kdo krylovy písničky neznají, jejich texty, ale se vším všudy.
Syd Barret
23. 10. 2006
Dát tip
Že sa vám do toho miešam, ale je to tu na smiech... Kryl sám o sebe nebol svätý a mal svoje osobné chyby, tak tu z neho nerobte boha... aj keď samozrejme ho mám rád a páčia sa mi jeho piesne - aj texty. Landu mám tieže rád a neznášam keď niekto trepe že je nejaký skinhead alebo fašista... skinhead bol, ale to už je za nami... Samozrejme nepáči sa mi, že aj u nás istí ľudia čo sa hlásia k rôznym formám neonacizmu a rasizmu počúvajú Krylove piesne ako nedeľnú kázeň... ale za to Landa nemôže, len vymetenosť istých ľudí

No čo Kril je klak nenapodobiteľný. kto počúva Krila mal by chápať. Landa hrá zvláštne každú chvýľu na inú stranu. ale Krila hrá a spieva aj Nohavica a ten ho hrá dobre

hups preklep Kril je Klasik

No čo Kril je klak nenapodobiteľný. kto počúva Krila mal by chápať. Landa hrá zvláštne každú chvýľu na inú stranu. ale Krila hrá a spieva aj Nohavica a ten ho hrá dobre

Roland21
18. 04. 2005
Dát tip
Tak jo. Jsou tu popisování mí dva oblíbení zpěváci. K. Kryla mám hodně rád a jeho písně jsou opravdu velice dobré a hodně mi říkají, protože mám rád české země. Chápu všechny co mají něco proti Landovi. Prostě to byl, možná je a možná bude skinhead. Líbí se mi však některé jeho písně, třeba Ona nebo výborný album je celý Pozdrav z fronty. Je mi jedno jestli je skinhead, mně de jen o ty texty. Z kterých si vezmu co chci. Ale být vámi tak bych nerozhodoval o člověku, co jste vy všichni tady udělali. A teď ke K. Krylovi. Přesně jak tu psal někdo, už nevím kdo, tak jste si jistí, že by mu tak vadilo, že ho hrají na diskotéce? Jste si jistí, že by mu vadilo, že ho přezpíval D. Landa? Hm? Nemůžete!!! A že lidi nevědí co zpívají??? No a? Bylo to tak vždycky. A pořád bude. Kolik lidí pochopí něco zprávně nebo se prostě jen strhne davem? Tímhle mi polibte prdel. Má-li někdo pifku proti Landovi, budiž. Ale ať se mi nesnaží tvrdit, že D. Landa se snaží přiživit na Krylovi. Ne! To by potom nevydal dvě alba za sebou, to je totiž nerentabilní.

vojtěch
14. 04. 2005
Dát tip
sice to tvoje srovnání s Čapkem na mě moc nezapůsobilo, ale budiž.Každopádně to dílo nahoře je opravdu plné nevydařených argumentů, nemůžu si pomoci.

Píví
14. 04. 2005
Dát tip
vojtěch: Autor uvádí, že je to úvaha. Já bych řekla, že je to jen jeho snaha na něco poukázat, vyjádřit nesouhlas, vlastní názor. Nejsem jazykovědec a vzdělání mám mizivé - v úvaze musí být neotřesitelné argumenty?

No, k tomu bychom asi něco říct měli...náš nick rozhodně není náhodný...Kryla dnes hraje celkem dost lidí a musíme přiznat, že Landa to nedělá úplně nejhůř, pokud jde čistě jen o hudební stránku věci...slyšeli jsme mnohem horší verze některých Krylových písní...třeba rockově předělaná Podivná ruleta fakt už neměla s Krylem nic společného...nebo Bílá hora s housličkami a bubínkem a flétnami, co zněla jako ukolébavka...v tomhle směru proti Landovi nic nemáme...něco jiného jsou ty kecy kolem no...a taky by se třeba mohl naučit texty...většina lidí na těch diskotékách si asi nevšimne drobného rozdílu mezi " pírka " a " chmírka ", jenže nám to trhá uši...takže tak nějak...

anti: TORR ma jednu predelavku ;)

vojtěch
14. 04. 2005
Dát tip
třeba i Nohavica předělával Kryla...a teda hódně pod čarou.Landovi to prostě hudebně vyšlo.

angel1
14. 04. 2005
Dát tip
Kryla miluju a patřím k těm, pro které znamenal hrozně moc.Byl nadějí a živou vodou. A takový zůstane.Ale patřil své době a kdo ji neprožil, nepochopí tu hloubku a sílu. S tím je potřeba se smířit. Taky s tím, že se leckdo přiživí. Landa to zvládl docela dobře. Taky ho poslouchám.

z jeho huby je to aj tak iba vysmech ale naco zbytocne kecat, gdo chce pusti si kokota a kdo chce original, zejo ;)

Lotoska
14. 04. 2005
Dát tip
... na každým je něco. Nemůže se odsuzovat ani jedno. Já Kryla poslouchala moc ráda, dokonce i hrála, ale kdy si dneska najdu čas, abych si jeho píšničky oživila? A myslím si, že díky Landovi se tyto písničky vrátily zpět a pak už je jen na člověku, v jaké verzi si je pustí. Kryl je Kryl a vždycky bude, ale díky Landovi se vrací zpět a i to je myslím dobře. A zas tak nepovedené to není, i když jako originál už to nikdy nebude. Má to svou podobu a myslím si, že Landa si Kryla velice vážil a nešlo mu jen o to, aby přiživil svou slávu. Rozhodně se nedá upřít jeho odvaha se do toho pustit, málokomu by se to povedlo tak jako jemu.

inlajn
14. 04. 2005
Dát tip
Landa, s jeho pseudofilofozickejma žvástama, vykrádáním Kryla, kerýho by si do držky vypatlanec vlůbec brát neměl, je kokot největšího kalibru. Z Krylovejch písniček staví si svuj prapodoivnej oltář(viz koncert Břevnov např.) a blbečkové, kerý ani nevěděj, vo čom to vlastně je, se chytnou na první "dobrou zpěvnou". Jinýma slovama: Landa se málem dopustil devalvace a degradace Krylovejch textů, ale nikoli jeho vosobnosti - to naštěstí nemůže, tadle velká hlava. Landovi už se nejde ani smát - to, co dělá, je daleko za hranicí vkusu. Landa:"Poznal jsem lásku k bližnímu a tu jsem ochoten bránit i násilím(!!!)bude-li třeba"... CO TO JE???Viz stránky p. Landy. Jeho volání po morálce(Landa) hozený do super šou v bílých hábitech - FUJ!

vojtěch
14. 04. 2005
Dát tip
-hledí na Vás, tak ho zabte...svini proradnou, příživníka. On je ten poslední v republice, který má potřebu se zviditelňovat přes Kryla.Na to je prostě už slavný dost...

nacionalizmus je skurvena epidemia, to pochop chalan

inlajn
14. 04. 2005
Dát tip
já nezabíjim, ale nemusim, napsal sem, tak se nečerti, vojto...von je ten, kerej se, s prominutím, posral sám ze sebe, a to nemůžu!!!!

inlajn
14. 04. 2005
Dát tip
...no, Škoda lásky by taky zvlád....JE TAK ČISTEJ, VZORNEJ, POLEPŠENEJ A TAK normální!!!!!Ten se snad ani neusere...někdo napsal, že "v roli kazatele prokládá svý myšlenkový marše uprabený písněma Kryla...docela trefný, myslim....

inlajn
14. 04. 2005
Dát tip
...na dobro vobrácenej Ferdyš Pištora....ale ať si ho nosej na rukou, jen ta jeho "morálka" jě nějaká vyčpelá jak chcanky ze starýho hajzlu....

LANDA JE BUH!

Zuzulinka
13. 04. 2005
Dát tip
Taky jsem velmi zklamaná Landovým podáním Kryla....V Krylovi byla a je zvláštní poetičnost...neslučuje se to spolu s Landou....Kryl byl jen jeden....

vojtěch
13. 04. 2005
Dát tip
ehm... Nejdřív než se pustíš do takovéto na oko bijící úvahy, tak si zkontroluj chyby.Když tě to nenaučili ve škole, tak si to nejdřív zkopíruj do vórdu.Věřím že máš Kryla rád, a proto by jsi ho mohl ve spojení "Krylovy písničky"psát s velkým K. Píšeš, že ty dva nic nespojuje...a co jejich zem?!Landa se liší od nacionalistických skupin typu: Vlajka, Agrese95, Útok a další právě tím, že dokáže tvořit nacionalistické texty i bez zbytečných pletek se zákony. Jsi hloupý, jinak by jsi totiž nenapsal, to co jsi napsal. Je mnoho písní jejichž autoři již nejsou mezi námi.Myslíš že některý z nich by si nepřál aby se po jeho smrti dál zpívaly?!! Asi si také nejspíš neuvědomuješ, že i na Krylových koncertech byli posluchači, kteří nerozuměli textům.Víš kolik bolesti je třeba v prvorepublikových písničkách Wericha, Ježka a Voskovce?A přesto se Stonožka a jiné dál hrají u ohně a lidé si již sotva uvědomují souvislosti textu s předválečnou zemí.A nikomu to nevadí. Když tak nenávidíš Landu, nechápu proč posloucháš nahrávky z Vyšehradské kapituly.Narážíš také na Moriturite salutant.Doopravdy mi nevadí, že to hrají v rádiích a na diskotékách.Karel Kryl by si jistě nepřál, aby se jeho písně spojovaly jen se smutečními věnci a pohřebním průvodem.Ač měl svých problémů dost, tak se jevil jako člověk veselý..uměl užít života. Promiň, ale to neustálé povykování: Landa je nácek! Už je víc než trapné.Skoro bych řekl, že to vykřikují jen ti, kteří mu závidí jeho bezmeznou popularitu mezi Čechy.Slyšíš?Mezi ČECHY!!!

Píví
13. 04. 2005
Dát tip
A viděli jste, nebo aspoň slyšeli jak Landa "předělal" Mozartovo Requiem? Jmenuje se to Roquiem (myslím), nebýt tak mladá asi mě ranila mrtvice!

vojtěch
13. 04. 2005
Dát tip
jó to je špatná předělávka...

Píví
13. 04. 2005
Dát tip
Vojtěch: To je! Předělaného Kryla jsem neslyšela, to však nic nemění na tom, že jsem zásadně proti předělávkám. Možná je to úzkoprsé, ale vybrat dobrou věc a s větším či menším úspěchem se v ní povrtat a následně distribuovat je podpásovka. Čapka taky nikdo nepřepisuje!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru