Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Do tmy za černým rozbřeskem V.

19. 04. 2005
2
2
2330
Autor
Ajuschka

    Stala se jeho součástí.

    Neměla dost síly, aby se vzepřela a po nějaké době byla snad i ráda, že už o svém osudu nerozhoduje, že jí nedal jinou možnost.

    Na malou chvíli nechala své bezvládné tělo vláčet špínou jeho světa. 

    Na malou chvíli opustila vlastní já…

 

    Najednou byla sama.

    Sama na celém světě.

    Nikdo neviděl její bolest, když se zmítala v kaluži vlastní krve, ve smrtelné křeči pokaždé, než zmizel s rozbřeskem.

    Nikdo už jí nedokázal pomoci.

    Možná o to ani nestála.

    Možná kdesi uvnitř věděla, že i kdyby jí dal možnost odejít, zůstane.    

    Možná…

    Cítila jak z ní poslední zbytky života pomalu vyprchávají.

    Přicházel…

 

    Černé oči.

    Černé jako sám ďábel.

    Pach smrti,

    Bezcitný smích…

 

    V zoufalém gestu k němu vztáhla namodralé zkrvavené zápěstí.

    Prosebným pohledem se mu zadívala do očí, ale už nedoufala.

    Odevzdaně čekala, až jako už tolikrát předtím vydechne naposled.

    Věděla však, že tentokrát už ji nikdo neprobudí.

 

    Slepá láska jakoby se v okamžiku změnila ve slepou nenávist.

    Zdálo se, že se baví její bezmocí.

    Nenechal ji jít i když pro něj už nic neznamenala.

    Hlavou jí bleskla vzpomínka na jeho úsměv, na to, jak ji držel za ruku…

    Vzpomínka jak se kdysi tolik bránila vědomí, že je to všechno jen fraška.

    Nikdy se nedozvěděla co se za tím vším skrývalo a nikdy se to ani nedozví, ale najednou si uvědomila, že ji už to vlastně nezajímá.

    V tu chvíli si byla jistá, že by ho dokázala zabít…

 

    Ucítila jeho dotek ve své dlani.

    Pak… rány?

    Nebo pohlazení?

    Už to nedokázala rozlišit.

   

    „Nená…vidím… tě…“ stihla ještě vykřiknout.

    Než její srdce přestalo bít, všimla si, že se v jeho zelených očích zaleskly… slzy?


2 názory

Neuvěřitelně zvláštní věcička. Tak se mi zdá, že budu mít dnes před spaním nad čím přemýšlet:-) Je nádherně neurčitá, člověk si do ní může dosadit jakýkoliv motiv, třeba i svůj vlastní příběh. A to dělá taková díla opravdu nadčasovými. Líbí se mi promyšlené zpracování, krátké věty dobře doplňují mrazivou atmosféru celé povídky.Přidávám típnutí:-)

Neuvěřitelně zvláštní věcička. Tak se mi zdá, že budu mít dnes před spaním nad čím přemýšlet:-) Je nádherně neurčitá, člověk si do ní může dosadit jakýkoliv motiv, třeba i svůj vlastní příběh. A to dělá taková díla opravdu nadčasovými. Líbí se mi promyšlené zpracování, krátké věty dobře doplňují mrazivou atmosféru celé povídky.Přidávám típnutí:-)

Lakrov
15. 02. 2006
Dát tip
Trochu mě ty dívčí myšlenky na smrt děsí. Snad proto, že mám podobně starou (ale chce se mi napsat malou) doma. Každý večer se jí ptám, jsou-li na ni všichni hodní a jestli je šťastná v tom, co teď zrovna prožívá a... ale to sem nepatřI a ji s tím asi s... štvu. BojIm se (a o sebe už dávno ne). A po přečtení takovýchhle povídek ve mě strachu neubývá, a tak se nedokážu odpoutat od obsahové stránky k té literární. Zkusím to s odstupem času. Tak ne, abys... přestala psát. Jsou na Tebe všichni hodní?

ale tak jako nejni to špatný, ale...ale zavání z toho na mě něco intenzivně kýčovitého...něco jako satanistova mikina s obrázkem lebky, růží, rozevlátých vlasů a svlečených ukřižovaných žen...

Havranka5
11. 05. 2005
Dát tip
Pitevny a hřbitovy bývaj kýčovitý. A všechny stejný. Hlavně ten puch Zejtra chlapům přinesu dolů růži. Ať maj ten kýč úplnej.

Havranka5
10. 05. 2005
Dát tip
Držíš se, * opět nesklamalas Van, a Modrokočko, domnívám se, že tyhle příběhy nemají z většího odstupu vlastně nikdy konec, z důvodu přetrvávání té první hybné příčiny. Vzdušný vír zmizí, ale přetrvává-li příčina zrodu vírů, objeví se vzápětí jinde, nebo i na stejném místě. Někdy se dva víry spojí, jindy se jeden rozštěpí třebas na tři. připomíná červenou knihovnu? To tedy ani náhodou, ani sazbou. Zajímalo by mě, jak by si Ajuška při zpětném přepisu a rozvíjení příběhu poradila s vybarvením a se zřetelněním, upřesněním postav i prostředí a místa.

havranka: respektuji tvůj názor, ale ze svého bohužel nemohu nic moc slevit/změnit...pořád mi to totiž tak nějak připadá, že podobné věci a výkřiky by se daly psát na papír a jen odmotávat, odmotávat....

Havranka5
10. 05. 2005
Dát tip
Nekončící vlákno života složené z konečných vlákýnek našich životů navzájem spředených do sebe, se na naší planetě pořád odmotává a odmotává... Doufejme, že se nepřetrhne/nebude přetrženo, protože tím by ztratily všechny pominulé předcházející životy svůj smysl. A to všechno naše úporné a zběsilé bušení do klávesnic je tep toho vířícího života. Mě to čtení nepřipadlo dlouhé. Rozhodně na mne působilo strhujícně hypnotizujícím způsobem. Miluju se rochnit v koupeli výtrysků Ajuščiných pocitů a jejích niterných prožitků. A tahle koupel doposud nevychladla.

Vanous
19. 04. 2005
Dát tip
tak krásný konec... to bych nazval klasika, škoda že to tak píše mega lidí. je to prostě normální, aspoň mě to teda nešokovalo, spíš to bylo dlouhé...

Vanous
19. 04. 2005
Dát tip
a ještě otázka. jaký že měl teda oči?

černo- zelený, ne? možná je to autorčina uvědomnělá mystifikace :-) jakože třeba ON přišel napřed jako Ďábel, ale pak - ve víru událostí - jeho oči zlidštěly...co já vím!!! Spíš ale překlep. Tak trochu mi to připomíná červenou knihovnu a harlekýnky (ano, ano i JÁ do nich jednou /!!!/ ze studijních důvodů nahlédla ;o) no.... libílo se mi to zmítání se v kaluži své krve - zajímavý, jinak ale musím asi souhlasit s Vanousem

Ajuschka
19. 04. 2005
Dát tip
to není překlep s těma očima... jinak díky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru